Skocz do zawartości
IGNORED

Przesiadka z Scan speak 9300 na Visaton KE25SC dobry pomysł?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Chciałbym poznać zdanie ludzi znających tego ceramika Visatona, chwalony za łagodność co przeczy obiegowym opiniom o twardych materiałach. Z wykresów zdaje się Visaton posieje więcej wysokich i ma o wiele lepsze promieniowanie kątowe, w moim przypadku nie wiem czy to zaleta bo do ścian bocznych mam blisko... Synergii materiałowych z mid wooferem się nie doszukuję bo wielu miksuje każdy materiał z każdym i zagrać potrafi. Niemniej mam sztywniaka  Excela W18EX

Więc pytam, czy taka przesiadka to będzie zauważalny skok jakościowy? 

Pozdrawiam.

6 minut temu, NickSon napisał:

Kurka, nie mam pojęcia.... Wolę też słuchać zamiast oglądać wykresy 😄

Ale jedno wiem : "...z Scan speak..." trudno wymówić. Nie łatwiej: ze Scan speak ????

Pozdrawiam

mam w upie

19 minut temu, tomcioxxx napisał:

Kurka, nie mam pojęcia....

Pozdrawiam

Super, że zabrałeś głos. 

PS Wielokropek ma trzy kropki 👍

Godzinę temu, NickSon napisał:

Chciałbym poznać zdanie ludzi znających tego ceramika Visatona

W moich kolumnach siedzi Seas H1213 (modyfikowany), kolega przyniósł KE25SC którego podłączyłem do istniejącej zwrotnicy - głośnik zagrał tak jakby miał ciut obniżoną częstotliwość podziału czyli jakby zagrał niżej, do dzisiaj nie wiem dlaczego tak się stało, w każdym razie gdyby nie skomplikowana przeróbka otworu pewnie dzisiaj grałby w moich kolumnach. Moim zdaniem warto go kupić jeśli ktoś lubuje się w twardych membranach - to całkowite przeciwieństwo SS 9300 choć prawdę mówiąc grał spokojnie z kulturą.

12 godzin temu, NickSon napisał:

One są różne w odbiorze. Oba dobre, każdy gra inaczej. Możesz spróbować nawet tak, że podłączysz raz jeden raz drugi bez niczego w torze i porównasz sobie który na górze gra wg ciebie lepiej.

Osobiście brałbym KE, mam wrażenie że jest równiejszy, mniej przekłamuje, ale średnica chyba taka miększa i bardziej smakowita z tego SS. Tak mi się wydaje. 

• 3 tygodnie później...

Trochę się zawiesiłem w przemyśleniach 😉  Z Visatonem problem jest taki, że on za mocarny nie jest, a z uwagi na rezonans Excela chciałbym ciąć 2-2.5khz...

W dniu 7.12.2023 o 23:14, witek_z napisał:

W moich kolumnach siedzi Seas H1213 (modyfikowany), kolega przyniósł KE25SC którego podłączyłem do istniejącej zwrotnicy - głośnik zagrał tak jakby miał ciut obniżoną częstotliwość podziału czyli jakby zagrał niżej

Visaton ma wysoką rezonansową, dodatkowo niektórzy pomijają fabryczne RLC może miałeś sztukę z bypasem i waliło tym peakiem.

W dniu 8.12.2023 o 10:20, micwoj napisał:

Osobiście brałbym KE, mam wrażenie że jest równiejszy, mniej przekłamuje, ale średnica chyba taka miększa i bardziej smakowita z tego SS. Tak mi się wydaje. 

Fakt SS spokojniaczek mięciusi ,milusi 😉 Ale może warto wpuścić do pokoju więcej powietrza :)

Przyszedł mi nowy wspaniałomyślny plan. Co myślicie o wstędze Fountek Neopro 5i Jest mocna, skuteczna więc wyżej wymieniony zakres przy 2 rzędzie będzie dla niej do przełknięcia. Fakt jest to sprzęt około 2x droższy od visatona, ale może warto zaszaleć. 

Monitor na byczej wstędze i excelu, może być hajendowa żyleta 😄

2 godziny temu, NickSon napisał:

Visaton ma wysoką rezonansową, dodatkowo niektórzy pomijają fabryczne RLC może miałeś sztukę z bypasem i waliło tym peakiem.

co Ty do cholery jakieś głupoty wypisujesz

2 godziny temu, NickSon napisał:

Z Visatonem problem jest taki, że on za mocarny nie jest, a z uwagi na rezonans Excela chciałbym ciąć 2-2.5khz...

to zrezygnuj bo tak nisko nie zejdzie, u mnie było 4k

9300 bym sobie odpuścił, bo to mocno przereklamowany głośnik. 

KE25SC słuchałem, ponieważ mój kumpel wykorzystał go w swoim projekcie i przyznam, że brzmi on bardzo gładko a zarazem szczegółowo. 
Zupełnie inna liga niż 9300. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez robert19091990