Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze hybrydowe (lampa + tranzystor) - prośba o poradę

Rekomendowane odpowiedzi

2 hours ago, Piotr Sonido said:

Model 1000 jest świetny. A jeszcze dostępny na rynku wtórnym.

Model 1000 od Tagi?

Wezmę pod uwagę.

5 minutes ago, piotrek7 said:

Brzmienie w hybrydach możesz modyfikować w dużym zakresie dobierając odpowiednie lampy w sekcji przedwzmacniacza. Nie trzeba do tego jakichkolwiek pokręteł  

Sęk w tym, że zmieniam "nastawy" praktycznie z płyty na płytę, w niektórych jest super bez regulacji, z kręciołkami na 0, ale większość wymaga "dopieszczenia".

Dopuszczam już możliwość wymiany lamp po zakupie, ale byłaby to jednorazowa operacja, nie mógłbym mieć kilku zestawów pod różne płyty.

Tu by trzeba iść na spore kompromisy, niestety ... dopuszczając do siebie pewną,

dość może absurdalną możliwość - że bywają różne - zamierzone realizacje 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

18 godzin temu, Gabaryton napisał:

Markę Copland kojarzę, zbiera dobre oceny.

Zaczyna mi się podobać opcja wzmak bez regulacji + DSP.

Dziękuję Ci bardzo za to porównanie.

Vincent i Copland bardzo dobre granie, akurat moim zdaniem lepszy dźwięk oferuje Copland tylko nie ma regulacji dźwięku, chyba że używasz dsp albo streamer z equalizerem. Copland gra szerzej więcej się dzieje w muzyce a zarazem nie brakuje mu lampowej magii. Do tego jakość wykonania na naprawdę wysokim poziomie oraz „dobry” jak na wbudowany dac. 

W dniu 12.12.2023 o 19:40, piotrek7 napisał:

więc wchodzenie w tą technologię dla samej technologii nie ma sensu.

Technikę

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

W dniu 15.12.2023 o 17:37, Gabaryton napisał:

Model 1000 od Tagi?

Od magnata! Nie od tagi.

Masz jakiś budżet w którym się obracasz? Skąd pomysł na hybrydę? 

Jakie masz kolumny? 

On 12/19/2023 at 6:51 AM, Piotr Sonido said:

Od magnata! Nie od tagi.

Masz jakiś budżet w którym się obracasz? Skąd pomysł na hybrydę? 

Jakie masz kolumny? 

Budżet do 5000PLN, może być używka.

Sądząc po zastosowanej technice (lampa na wejściu) i recenzjach to hybryda chyba by mi pasowała dźwiękowo.

Miałem Denona PMA -1520AE pożyczonego od brata na kilka tygodni i było słychać poprawę, szczególnie na basie, przestał być bułowaty/jednostajny. A jak bas przestał zamulać, to poprawiła się "przejrzystość" dźwięku, było "słychać więcej", choć czasem było lekko za ostro na przełomie góry i średnicy.

Dlatego wzmak chciałbym zmienić najpierw na coś mocniejszego, bo może się okazać, że nie muszę wymieniać kolumn.

3 godziny temu, Gabaryton napisał:

Budżet do 5000PLN, może być używka.

Sądząc po zastosowanej technice (lampa na wejściu) i recenzjach to hybryda chyba by mi pasowała dźwiękowo.

Miałem Denona PMA -1520AE pożyczonego od brata na kilka tygodni i było słychać poprawę, szczególnie na basie, przestał być bułowaty/jednostajny. A jak bas przestał zamulać, to poprawiła się "przejrzystość" dźwięku, było "słychać więcej", choć czasem było lekko za ostro na przełomie góry i średnicy.

Dlatego wzmak chciałbym zmienić najpierw na coś mocniejszego, bo może się okazać, że nie muszę wymieniać kolumn.

No i było słychać poprawę a nie jest to wzmacniacz hybrydowy. Nie wiem oczywiście to twoja sprawa ale być może zbytnio uparł się na taką konstrukcję. Wspomniany 1520 czy późniejsze nowsze konstrukcje brzmi bardzo fajnie i używany jest spokojnie do dostania w twoim przedziale cenowym.

Także Roksan K3, a pewnie jak i poczekasz to trafi się rewelacyjny caspian M2, możesz polować także na atolla myślę że nawet model 200, magnata ma1000.

No tych konstrukcji jest wiele. A powiedz mi jakie ty masz kolumny?

• Pokaż nowe odpowiedzi