Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego młodzież słucha na głośniku telefonu, jakichś jbl chargach albo słuchawkach BT. Za moich czasów punktem honoru było porządne stereo.

Rekomendowane odpowiedzi

21 godzin temu, Cichy71 napisał:

mam kupić DAC i wymienić kość, w takim razie który DAC mam wybrać

Ja bym brał MHDT Orchid i niczego nie wymieniał, chyba że trafisz gdzieś na rynku wtórnym na TDA1541 Double Crown lub nawet z 1 koroną będzie OK.

Jedynie lampę bym wymienił w buforze wg porad samego konstruktora.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja jadę na Bendixie 6385 ale to rzadki ptak. Najlepiej mieć kilka lamp i sobie żonglować w zależności od fazy Księżyca. Każda gra inaczej.

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• 2 miesiące później...

Fiio wprowadza współczesną wersję Discmana.

Jak to oceniacie w dobie DAP?

Totalny anachronizm czy sympatyczna ramotka dla fanatyków retro?

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 19.12.2024 o 10:12, il Dottore napisał:

Fiio wprowadza współczesną wersję Discmana.

Jak to oceniacie w dobie DAP?

Totalny anachronizm czy sympatyczna ramotka dla fanatyków retro?

Widziałem to, walkmana też wypuścili 😱... Jest też jakiś wzmacniacz do tego, to znaczy chyba wzmak bo tego nie zgłębiałem. Sądzę że znajdzie się kilku szaleńców, może nawet ja. 😂

POZNACIE MNIE PO ŻÓŁTYM GARNITURZE - D.C.  

• 3 tygodnie później...

Wracam do tematu telefonicznych dongli USB/DAC/HeadAMP.

Wracam, bo ilość telefonów z wyjściem minijack spada zastraszająco. A już takie, które mają naprawdę dobry DAC i wzmacniacz słuchawkowy to już wgl rzadkość. Jak kiedyś HTC czy LG... Zapomnieć!

Ale każdy telefon ma gniazdo USB-C więc jaki problem kupić dongla? Ja miałem Moondropa na CS. Ładnie grał, ale się zepsuł. Teraz mam HiBY na 2xSabre.

Ale R2R teraz na fali i pomyślałem sobie o Cayin RU6.

Ktoś ma? Ktoś testował? Proszę o opinie, bo cena u Chinola nie zabija a fajnie by było mieć dongla R2R do telefonu! 🙂

Ukryta Zawartość

DSCF3919.jpg?resize=1290,861&ssl=1 

82bbd5d8-8a46-4277-a1fd-b69aa22e2b12.__C

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

Również szukam takiego szpeja, który gra ciepło, ale za to z wygarem. Miałem okazję potestowac kilka godzin Ifi Gryphon kolegi. Z czystym sumieniem polecam, ciężko się oderwać od tego małego pudełka na Burr-brownie. Gra ciepło, a zarazem dynamicznie i z detalem.

9 minut temu, Ajothe napisał:

Również szukam takiego szpeja, który gra ciepło, ale za to z wygarem. Miałem okazję potestowac kilka godzin Ifi Gryphon kolegi. Z czystym sumieniem polecam, ciężko się oderwać od tego małego pudełka na Burr-brownie. Gra ciepło, a zarazem dynamicznie i z detalem.

Ale to jest OGROMNE i ciężkie. A mój HiBy waży 21g zaś ten Cayin 28g.

To ma nie tylko dobrze grać ale i nie przysparzać problemów w codziennym użytkowaniu.

HiBy jest OK - na pewno z tym Sabre gra lepiej niż kiedyś HTC czy LG. Mnie ciekawi, czy R2R Cayina zagra jeszcze lepiej? 🙂 

5 minut temu, il Dottore napisał:

Ale to jest OGROMNE i ciężkie. A mój HiBy waży 21g zaś ten Cayin 28g.

To ma nie tylko dobrze grać ale i nie przysparzać problemów w codziennym użytkowaniu.

HiBy jest OK - na pewno z tym Sabre gra lepiej niż kiedyś HTC czy LG. Mnie ciekawi, czy R2R Cayina zagra jeszcze lepiej? 🙂 

Coś namieszałeś IFI Gryphon jest lżejszy i mniejszy od telefonu 🙂

215gram, żeby grało musi coś ważyć 😋

Zamówiłem tego Cayina. Za jakiś miesiąc, jak przyjdzie z Ali i zapłacę cło +VAT to dam znać, jak toto gra i czy warto.

W dniu 9.01.2025 o 06:55, il Dottore napisał:

Zamówiłem tego Cayina. Za jakiś miesiąc, jak przyjdzie z Ali i zapłacę cło +VAT to dam znać, jak toto gra i czy warto.

@il Dottore @Ajothe

No właśnie, mój ulubiony temat. Mam Xperię V... cenię za wartość jaką Sony ma jako smartfon do odtwarzania muzyki. Jednak od kilku miesięcy (od samego początku współpracy smartfona z donglem) mam ten sam problem, podłączam do niego Ibasso DC04 Pro.... i po 2-3 minutach odsłuchu (Apple Music, Tidal) zrywa połączenie. Kiedyś mocno grzebałem w ustawieniach tego smartfona... i być może tam coś spitoliłem. Mam trochę starszą Motorolę, której nie używam, leży w szafie(na w razie czego ;)... ale dla sprawdzenia podpinałem ją kilka razy i wszystko gra, niczego nie zrywa. Problemem Motoroli jest tylko to że żadne Hi-Res i żadne bardziej zaawansowane pliki (powyżej płyty cd) się z niej nie wyczarują. Czyli chyba coś skopałem ze smartfonem, albo może macie jakąś sugestię, poradę, co zrobić w takiej sytuacji?

Sony Xperia V III (ostatnia która wspierała ALAC, stąd ten wybór) zrywa połączenie z Ibasso DC04 Pro... po max 2 - 3 minutach. Chciałem już nawet kupić innego dongla i sprawdzić, ale z Motorolą Ibasso chodzi, bez problemów. Poza tym, teraz zimą to i tak nie ma problemu... pełno kieszeni więc dodatkowy ciężar odtwarzacza plików mi nie przeszkadza. Jednak za 3 miesiące wiosna i nie chcę się wozić z pełnymi kieszeniami, w lekkiej kurtałce czy w marynarce. Smartfon z donglem jest dobrą alternatywą. Macie jakiś pomysł?

Ps. Podstawowe ustawienia z ochroną baterii, wydajnością... to już sprawdzone, ale może gdzieś głębiej, a może nie ogarniam jakichś podstawowych rzeczy?

Pozdrawiam - Cichy

Edytowane przez Cichy71

W dniu 17.12.2023 o 19:59, wlodek71 napisał:

Czy whisky smakuje tak samo z plastiku i ze szkła? 😀

Niezależnie od gatunku i tego z czego jest pite jest ohydne.

Dopóki bawisz się w lewą i prawą stronę, dopóty będziesz zwodzony na manowce...

W dniu 7.10.2024 o 09:25, Ajothe napisał:

Kup sobie po koncercie pliki z autografem 🤣

Po co komuś autograf? Do czego on służy?

• Redaktorzy
55 minut temu, Misio38 napisał:

Po co komuś autograf? Do czego on służy?

- Pamiątka ze spotkania "na żywo". Rozmawiałem z Krokodylem kilka minut o Nalepie, Niemenie i o planach na przyszłość.

- Tradycja. Czuję, często że muszę i chcę mieć autograf.

- Młode pokolenie też ma takie potrzeby. Staliśmy z córką i całą masą młodzieży w dość długiej kolejce po sierpniowych koncertach w Zajezdni (grali: Kult, Myslovitz, Farben Lehre i Nocny Kochanek). Autografy podpisywali muzycy Myslovitz. Standardowo zagadałem jednego z nich. Było sympatycznie.

- Utrzymywanie "normalnych" relacji społecznych, które współczesny świat dość mocno ogranicza.

Ukryta Zawartość

Screenshot_2025-01-16-06-57-09-845_com.android.chrome-edit.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

5 godzin temu, Cichy71 napisał:

@il Dottore @Ajothe

No właśnie, mój ulubiony temat. Mam Xperię V... cenię za wartość jaką Sony ma jako smartfon do odtwarzania muzyki. Jednak od kilku miesięcy (od samego początku współpracy smartfona z donglem) mam ten sam problem, podłączam do niego Ibasso DC04 Pro.... i po 2-3 minutach odsłuchu (Apple Music, Tidal) zrywa połączenie. Kiedyś mocno grzebałem w ustawieniach tego smartfona... i być może tam coś spitoliłem. Mam trochę starszą Motorolę, której nie używam, leży w szafie(na w razie czego ;)... ale dla sprawdzenia podpinałem ją kilka razy i wszystko gra, niczego nie zrywa. Problemem Motoroli jest tylko to że żadne Hi-Res i żadne bardziej zaawansowane pliki (powyżej płyty cd) się z niej nie wyczarują. Czyli chyba coś skopałem ze smartfonem, albo może macie jakąś sugestię, poradę, co zrobić w takiej sytuacji?

Sony Xperia V III (ostatnia która wspierała ALAC, stąd ten wybór) zrywa połączenie z Ibasso DC04 Pro... po max 2 - 3 minutach. Chciałem już nawet kupić innego dongla i sprawdzić, ale z Motorolą Ibasso chodzi, bez problemów. Poza tym, teraz zimą to i tak nie ma problemu... pełno kieszeni więc dodatkowy ciężar odtwarzacza plików mi nie przeszkadza. Jednak za 3 miesiące wiosna i nie chcę się wozić z pełnymi kieszeniami, w lekkiej kurtałce czy w marynarce. Smartfon z donglem jest dobrą alternatywą. Macie jakiś pomysł?

Ps. Podstawowe ustawienia z ochroną baterii, wydajnością... to już sprawdzone, ale może gdzieś głębiej, a może nie ogarniam jakichś podstawowych rzeczy?

Pozdrawiam - Cichy

Nie mam pojęcia zielonego. Pewnie coś z softem androida na Sony. 

A jak gra to ibasso? Lepiej od samego telefonu?

6 godzin temu, Cichy71 napisał:

Macie jakiś pomysł?

Tak. Fiio BTR5 lub BTR7

4 godziny temu, kangie napisał:

- Młode pokolenie też ma takie potrzeby.

Oczywiście, bo takie podejście  do muzyki, do słuchania to nie kwestia pokolenia tylko osoby i jej nastawienia. Dla mnie osobiście to wyższy poziom obcowania z muzyką. Są ludzie, którym wystarczy głośnik na blutacz i sptifaj, i nie chodzi o to ze się nasmiewam, drwię, nie, gościowi po prostu to wystarczy i ok, to jego sprawa.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

2 godziny temu, Misio38 napisał:

Tak. Fiio BTR5 lub BTR7

Dlaczego akurat to? Wzmacniacz bluetooth?

Takich dongli są setki. Może ktoś ma duże doświadczenie i może coś polecić? 

6 godzin temu, Ajothe napisał:

Nie mam pojęcia zielonego. Pewnie coś z softem androida na Sony. 

A jak gra to ibasso? Lepiej od samego telefonu?

Lepiej, naprawdę lepiej... od razu czuję różnicę kiedy wrzuca mi pliki w Hi-Res Lossless, np. na Apple Music. Pomijając juz fakt że to jest DAC/AMP, masz wzmaka, więc na głośnej ulicy czy w komunikacji miejskiej możesz w miarę komfortowo słuchać muzy. Tak samo było kilkanaście lat temu z moim ipodem Classic (który działa do dzisiaj, ale musiałbym zmienić batkę żeby dłużej chodził) i z maleńkim wzmakiem od FiiO. Tylko że trwa to przez chwilę i bang... Raz udało mi się spokojnie posłuchać przez ok. 10 - 15 minut. I już witałem się z gąską, cały happy... i ciach. Wyjmujesz kabel z gniazda, wkładasz z powrotem, wszystko ładnie zaskakuje i znów po kilku minutach koniec. I tak w kółko. Gniazdo usb wymienione na nowe, oryginalne razem z taśmą, to samo bateria. Sprawdzałem już jak działa z Ajfonami synów... i tam to Ibasso działa normalnie, z tym że bez tej apki Ibasso która jest dedykowana do tego dongla, po prostu nie ma jej w sklepie Apple. Próbowałem różnych trików z tą aplikacją na AM i z usb audio player pro przy Tidalu. Później wyłączałem te apki, żeby nie miały wpływu i to samo. Na zwykłej, budżetowej Motoroli chodzi, na Ajfnonach 12 Pro też chodzi... a na tym nie. Co lepsze... kilka minut wystarczy żeby usłyszeć że ta Xperia jest o wiele lepszym muzycznym odtwarzaczem (oczywiście działa tylko jako substytut, bo czym jest tak naprawde zwykły smartfon?) niż 12ka od Apple, kilka minut z tym samym utworem, i z każdym kolejnym. Zmieniasz słuchawki i nadal słyszysz różnicę. Może nie jakaś przepaść, ale Sony rządzi w tym porównaniu. Dlatego tak mi na nim zależy. Mam się zgłosić do jakiegoś serwisu GSM? Czy oni w ogóle będą wiedzieli o co kaman? No jest to zapewne niezwykle rzadki problem jaki jest zgłaszany przez klientów w tego typu miejscach (o ile w ogóle jest)... więc nie wiem czy będą mogli pomóc. Zmieniać dongla? Mogę podjechać do mp3store i tam coś posprawdzać, ale dlaczego to Ibasso działa na luzie z innymi, a z tym nie? No nic, będę musiał to jakoś wyjaśnić do końca marca, kiedy zacznie się robić cieplej. Specjalnie kupiłem sobie tego Soniaka żeby mieć coś małego, o normalnych rozmiarach do słuchania muzyki... właśnie w niektórych sytuacjach. Żadnego bt, tylko sznurówki. Astell&Kern nie należy do najlżejszych, to plus telefon i chodzisz jak kangur... więc czasami smartfon plus dongle może być dobrą alternatywą. O to mi właśnie chodziło, a teraz mam problem. Może znajdę jakiegoś speca od Androida i On pomajstruje przy tym smartfonie, who knows... Wk... mnie to bo plan był teoretycznie dobry.

Pozdrawiam - Cichy

32 minuty temu, Ajothe napisał:

Myślę czy nie spróbować Shanling UA3, ktoś to miał? 

Nie miałem nigdy Shanlinga, ale wiem że miał kumpel syna i wiem też że mój starszy chciał kiedyś posprawdzać, "wypożyczył" ode mnie słuchawki na sznurówkach i podłączał go kiedyś do Ajfona i do Samsunga mojej żonkilli. To było z półtora roku temu. I tam podobno wszędzie chodził... ale nie miałem jeszcze wtedy Soniaka. Nawet wtedy o tym nie wiedziałem (słuchaweczki szybko wróciły na swoje miejsce), dopiero po fakcie, jakieś pół roku później mi o tym opowiedział. Moi synowie są jeszcze bardzo młodzi i mają wywalone na "sresy hajresy", spotify to szczyt pragnień... więc lecą po bt, prosto z ajfona. Sznurówek używają przy kompie. Wszystko mu chodziło, dopiero teraz chce żebym mu kupił właśnie jakieś tańsze Hiby, Ifi, Hidizs, FiiO czy Shanlinga (dojrzewa 😉 ), więc zapewne to DC04 powędruje do niego. Mnie akurat bardzo zależy na tych "sresach hajresach" więc dla mnie to jest ważna sprawa do rozwiązania. Problem w tym że ten Ibasso działa z innymi smartfonami... a z tym Sony nie działa. Chyba rzeczywiście trzeba będzie pomajstrować w sofcie, tak jak wcześniej pisałeś. A może ktoś tu ma Xperię i połączył ją z jakimś donglem? Prawdopodobnie trzeba najpierw znaleźć kogoś poważnego od Androida, a jeżeli to nie pomoże to podjadę do mp3store i sparuję mojego smartfona z jakimś kompatybilnym donglem. 

Pozdrawiam - Cichy

44 minuty temu, Ajothe napisał:

Mi zależy na ciepłym brzmieniu....co jest w dzisiejszych czasach rzadkością. 

Pogadaj z @il Dottore , facet wie o co chodzi w tak zwanym "ciepłym brzmieniu".😉 Mam gramofon, cały obudowany różnościami, winylów w cholerę... i tak się ratuję, ale "Doktor" ma kilka niezłych pomysłów. Jeszcze nie wprowadziłem ich w życie... jak każdy stary, niereformowalny łeb, ale powoli się do tego zbieram. Prawdopodobnie zaoszczędziłbym ze 30 koła albo i więcej, gdybym spotkał go wcześniej... kilka lat wcześniej. Choć oczywiście nie wiem jak u niego z najnowszymi tendencjami w kulturze. 🙂 Znajac go troszeczkę... sądzę że chyba dobrze.

Pozdrawiam - Cichy

6 minut temu, Ajothe napisał:

Ifi gryphon ciepło gra. Trochę niestety kosztuje. 

@il Dottore chyba nie ma za wiele doświadczenia z donglami 😋

Ale podejrzewam że gdyby się dobrze skupił, i gdyby mu się chciało... to sam zbudowałby zayebistego dongla. Całkiem poważnie, tak sądzę. 😉 Ifi Gryphon swoje kosztuje, choć jako stacjonarny drogi raczej nie jest. Ale tu chodzi o zwykłe dongle, do kieszeni - w kurtce, marynarce czy w spodniach tego nie schowam... chyba że pokażesz mi jakiegoś przenośnego dongla od Gryphona? 😁

Pozdrawiam - Cichy

6 minut temu, Ajothe napisał:

Ifi gryphon jest mały, mniejszy od telefonu. 

No jest.... o 4 cm krótszy, o 1 cm grubszy, szerokość jest podobna (czyli ogólnie nie jest aż tak dużo mniejszy)... ale razem będą ważyć prawie pół kilograma😂, a to jest trochę nie halo. Już siebie widzę, w lnianych spodniach i lnianej marynarce. 😁 Z resztą tak jak już pisałem wcześniej, muszę najpierw odkryć tajemnicę - gdzie tkwi błąd. Zaczną od softu w Sony, później dopiero będę wybierał dongla (o ile będę musiał), tylko mnie chodzi o coś małego... 20 - 25 g. Chyba że kupię Gryphona jako opcję zimową. 🤔😂😉

Pozdrawiam - Cichy

19 minut temu, Cichy71 napisał:

to sam zbudowałby zayebistego dongla

Nie wiedziałem, że On jest konstruktorem elektronikiem😉

1 minutę temu, Cichy71 napisał:

No jest.... o 4 cm krótszy, o 1 cm grubszy, szerokość jest podobna (czyli ogólnie nie jest aż tak dużo mniejszy)... ale razem będą ważyć prawie pół kilograma😂, a to jest trochę nie halo. Już siebie widzę, w lnianych spodniach i lnianej marynarce. 😁 Z resztą tak jak już pisałem wcześniej, muszę najpierw odkryć tajemnicę - gdzie tkwi błąd. Zaczną od softu w Sony, później dopiero będę wybierał dongla (o ile będę musiał), tylko mnie chodzi o coś małego... 20 - 25 g. Chyba że kupię Gryphona jako opcję zimową. 🤔😂😉

Pozdrawiam - Cichy

Jak będziesz miał okazję, to posłuchaj 😉

@Ajothe

Być może jest a być może nie jest konstruktorem, ale wiem że potrafi pięknie połączyć kropki. 😉

Posłucham tego Gryphona, w mp3store albo w innym miejscu. Jako stacjonarny nie jest mi potrzebny... chyba że będzie kolejnym który pójdzie do synów. Jeżeli jednak nie będę wkurzony wkładając go razem ze smartfonem do kieszeni - lekkiej kurtałki, marynarki czy spodni... to who knows? Być może wtedy znów zainwestuję w audio. To ma służyć jako sprzęt przenośny, i właściwie tylko przenośny.Ta zabawa nigdy się nie kończy, a ja chciałbym mieć już wszystko za sobą, mieć spokój. W końcu, raz na zawsze... 😂

Pozdrawiam - Cichy

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Ifi gryphon ciepło gra. Trochę niestety kosztuje. 

@il Dottore chyba nie ma za wiele doświadczenia z donglami 😋

Nie mam. Tylko 2 miałem dotychczas (3, jeśli liczyć totalnie nieaudiofilski uGreen).

Teraz dopiero trzeci (ten Cayin) w drodze.

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Jak znajdziesz coś mniejszego co gra jak ten Ifi Gryphon, to poproszę namiar 🙂

Poczekaj aż Cayin przyjdzie. Podobno mierzy się fatalnie, więc musi grać doskonale! 🙂

2 godziny temu, Cichy71 napisał:

a zabawa nigdy się nie kończy, a ja chciałbym mieć już wszystko za sobą, mieć spokój. W końcu, raz na zawsze...

Nie ma takiej opcji. Chińczyki zrobili ostatnio taki przewrót w Chi-Fi (szczególnie cyfrowym), że prawdziwie hajendowe brzmienie możesz mieć już naprawdę za grosze.

Zauważam ciekawy fakt - chińskie przetworniki są porównywane na ogół z... innymi Chinolami. Tak, jakby się chciało zapędzić ich do jakiegoś getta.

Nie widać za to porównań do sprzętu z USA lub Europy. Ktoś się takich porównań boi?

15 godzin temu, Misio38 napisał:

Niezależnie od gatunku i tego z czego jest pite jest ohydne.

Spróbuj tego! Naprawdę robi robotę! Bajeczka! Niestety, ostatnia flaszka mi zeszła na Sylwka.

laga.jpg

Kolega przywiózł trochę z Kataru (miał tam przesiadkę wracając z Filipin).  😍

20 minut temu, il Dottore napisał:

Poczekaj aż Cayin przyjdzie. Podobno mierzy się fatalnie, więc musi grać doskonale! 🙂

Haha, to moje motto 😁

21 minut temu, il Dottore napisał:

Teraz dopiero trzeci (ten Cayin) w drodze.

Świetnie, czekam na recenzje 🙂

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.