Skocz do zawartości
IGNORED

Przeźroczyste dsp - czy istnieje?

Rekomendowane odpowiedzi

Po co ci DSP, jesli ma byc przezroczyste?
To absurd. Przeciez po jest DSP, zeby nie bylo przezroczyste i cos zmienialo. Jesli nie chcesz nic zmieniac, nie uzywaj DSP

29 minut temu, J4Z napisał:

dsp do systemu stereo

A co byś chciał tym DSP uzyskać - do jakich celów?

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

48 minut temu, yayacek napisał:

A co byś chciał tym DSP uzyskać - do jakich celów?

Odjąć parę dB tu i ówdzie. Na 47Hz z moda zdjąć, ale średnicą i górą też bym się pobawił.

.

W apce Roon jest uważam bardzo przyzwoite dsp ,nie kupował bym stacjonarnego raczej 😉 Te żeby było dobre to raczej w Radio ;))

Edytowane przez freju

Chyba też mam problem w zrozumieniu tematu.

To znaczy nie twierdzę że nie masz potrzeb ale czy dobrze je definiujesz.

DSP które na zerowych ustawieniach jest transparentne... Czyli faktycznie jakie? Daje grać pierwsze skrzypce kolumną i wzmacniaczowi tak bym to rozumiał. Pytanie czy tamte elementy masz transparentne.

Ciężki temat ale do dyskusji dość ciekawy będę śledził

W apce Roon jest uważam bardzo przyzwoite dsp ,nie kupował bym stacjonarnego raczej  Te żeby było dobre to raczej w Radio ;))

A no wlasnie.
Jest kilka takich playerow typu Roon, JRiver, ktore zawieraja zabudowany:
- prametryczny DSP/EQ
- convolver plikow z filtrami ipulsowymi WAV

Czyli jesli sie uzywa jeden z powyzszych playerow, mozna za darmo zmajstrowac znakomite softwarowe DSP. A mozliwosci sa GIGANTYCZNE

Ja osobiscie uzywama wlasnie rakie rozwiazanie w moim wielkim systemie i w systemie „biurkowym“

Convolver w JRiver, a filtry generuje/obliczam w Acourate
Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Ciężki temat ale do dyskusji dość ciekawy będę

A ja chyba wiem o co chodzi ‐ każde Dsp dołożone do systemu psuło jakość, nawet jak było na 0...

Nie słyszałem pogorszenia tylko w Rme, ale ono samo jest kontrowersyjne brzmieniowo

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Tak jest Marcinie.

W sumie moje pytanie było głupie. Jak ma nie psuć, jak to dodatkowa elektronika w torze. Nadzieja matką głupich...

Mam przeczucie jak ten temat się rozwinie, bo zalążek już był w innym, ale jak ktoś jeszcze ma doświadczenia z różnymi urządzeniami, poproszę...

Edytowane przez J4Z

.

4 minuty temu, J4Z napisał:

Jak ma nie psuć, jak to dodatkowa elektronika w torze

Używany Behringer DEQ2496 robi to co chcesz a nawet więcej. Czy jest neutralny w trybie bypass? Większość tekstów w sieci twierdzi, że tak.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

4 godziny temu, marcinmarcin napisał:

A ja chyba wiem o co chodzi ‐ każde Dsp dołożone do systemu psuło jakość, nawet jak było na 0...

Nie słyszałem pogorszenia tylko w Rme, ale ono samo jest kontrowersyjne brzmieniowo

Skoro dokładać go do systemu to może nie oo to aby było na 0? No nie wiem właśnie.

Czy może do jednych kawałków zero a na innych coś ustawiać. Albo w zależności od nastroju. No jest pomysł 

10 minut temu, yayacek napisał:

Używany Behringer DEQ2496 robi to co chcesz a nawet więcej. Czy jest neutralny w trybie bypass? Większość tekstów w sieci twierdzi, że tak.

Dzięki, gdzieś mi śmignęło to urządzenie na forum ostatnio, ale wiesz jak to jest z testami. Może pożyczę, nie będę się pakować w używkę. 

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Skoro dokładać go do systemu to może nie oo to aby było na 0? No nie wiem właśnie.

Czy może do jednych kawałków zero a na innych coś ustawiać. Albo w zależności od nastroju. No jest pomysł 

Skoro dokładać do systemu to nie po to, by psuło. 

.

4 minuty temu, J4Z napisał:

Dzięki, gdzieś mi śmignęło to urządzenie na forum ostatnio, ale wiesz jak to jest z testami. Może pożyczę, nie będę się pakować w używkę. 

Skoro dokładać do systemu to nie po to, by psuło. 

Paulo to mocne słowo. Bo dla niektórych to może znaczyć co innego niż dla innych.

Zmieniało?

28 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Paulo to mocne słowo. Bo dla niektórych to może znaczyć co innego niż dla innych.

Zmieniało?

Ale chodzi o to że DSP jak jest włączone ale na zero to powinno być transparentne a nie powinno zmulać dźwięku - a praktycznie każde rozwiązanie które znam go zmula... dodajesz klocka, albo włączasz soft - jeszcze nie zdążysz pokręcić gałami a już masz niesmak że nie gra tak jak wcześniej bez dsp. Niektórzy to słyszą, niektórzy nie - mimo przeszkadzało

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

9 minut temu, marcinmarcin napisał:

powinno być transparentne a nie powinno zmulać dźwięku - a praktycznie każde rozwiązanie które znam go zmula... dodajesz klocka, albo włączasz soft - jeszcze nie zdążysz pokręcić gałami a już masz niesmak że nie grało tak jak wcześniej.

Ciekawe co powiedziałby Klaus Schulze na powyższe. Klocków to on miał w cholerę a jednym z ulubionych jego urządzeń były procesory sygnałowe SPL - na zdjęciu poniżej z jego studia.
Może właśnie tu lezy przyczyna zamulonego brzmienia na jego płytach 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, yayacek napisał:

Czy jest neutralny w trybie bypass?

W trybie bypass DEQ łączy gniazda wejściowe z wyjściowymi bezpośrednio więc musi być neutralny, chyba że będą straty na ścieżkach bypass-u, przekaźniku przełączającym lub gniazdach we/wy 😉.

2 godziny temu, J4Z napisał:

Dzięki, gdzieś mi śmignęło to urządzenie na forum ostatnio, ale wiesz jak to jest z testami.

Niedawno był test tego sprzętu na ASR i jest klub Behringera w zakładce "Kluby". Duże możliwości formowania brzmienia, ale urządzenie już mające nieco "wiosen" w swojej karierze rynkowej. Pewnie są teraz lepsze. Atrakcyjne jest ze względu na cenę i bardzo przyzwoite parametry, ale nie rekordowe 😉. Używam tego urządzenia w jednym z moich systemów, ale tylko w domenie cyfrowej z głównym przeznaczeniem do eksperymentów.    

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

12 minut temu, Lech36 napisał:

W trybie bypass DEQ łączy gniazda wejściowe z wyjściowymi bezpośrednio więc musi być neutralny, chyba że będą straty na ścieżkach bypass-u, przekaźniku przełączającym lub gniazdach we/wy 😉.

To oczywiste. Autorowi tematu chodzi jednak w wejście/wyjście po cyfrze. I w takim też rozumieniu pisałem o bypass.
Wciskając przycisk "bypass" cały tor DSP nie jest aktywny, można też dodatkowo za pomocą pokrętła przełączyć wyjście cyfrowe po DSP na wyjście cyfrowe z pominięciem łańcucha DSP - i to jest najczystsze obejście.  Tutaj DATA IN = DATA OUT.
Czy słychać tego DEQ2496 w bypass czyli kiedy wszystkie DSP jest całkowicie wyłączone a sygnał wchodzi cyfrowo i bez obróbki zostaje potem wypluty cyfrowo? Trudno powiedzieć. Wiem, że wyjście cyfrowe jest całkowicie przeźroczyste w opcji wyłączenia DSP za pomocą pokrętła. Sygnał AC3 wchodzący na wejście cyfrowe pojawia się w niezmienionej postaci na wyjściu cyfrowym i zewnętrzny dekoder potrafi ten sygnał rozpoznać czyli żadna obróbka cyfrowa na danych nie jest przeprowadzana kiedy łańcuch DSP jest pominięty. Czy słychać wówczas te urządzenie w torze?
Czasami miałem wrażenie, że słyszałem - używałem tego DEQ jako korekcja cyfrowa do DACo-wzmacniacza słuchawkowego. I czasem w trybie bypass po cyfrze miałem wrażenie, że daje się zauważyć jego obecność.
Od długiego czasu ten DEQ lezy u mnie w szafie w pudełku.

12 minut temu, yayacek napisał:

Trudno powiedzieć.

Nie słychać, ale wiadomo że moja ocena jest subiektywna. Robiłem różne porównania z tym że nie na DEQ tylko na DCX i nie udało mi się nic "powalającego na kolana" wykryć. I to był DCX jeszcze przed modyfikacją J. Diddena, która wyraźnie podniosła poziom jakościowy tego urządzenia. Oczywiście trzeba dokładnie wyrównać poziomy przy porównaniu 😉.

14 minut temu, yayacek napisał:

To oczywiste. Autorowi tematu chodzi jednak w wejście/wyjście po cyfrze. I w takim też rozumieniu pisałem o bypass.

Na pewno będą gigantyczne zmiany, jak to zwykle jest w torach cyfrowych 😉.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

22 minuty temu, yayacek napisał:

Od długiego czasu ten DEQ lezy u mnie w szafie w pudełku.

Mojego używam głównie jako selektora wejść cyfrowych, jedno z moich źródeł ma wyjście tylko optyczne a DCX takiego wejścia nie ma, więc DEQ na co dzień robi za przełącznik wejść, ale czasem dokonuję na nim sprawdzenia jakichś koncepcji korekty no i oczywiście kontroluje poziomy wysterowania oraz podpatruję w trakcie grania widmo sygnału w domenie elektrycznej na wyświetlaczu RTA.  

Sprawdza się też całkiem dobrze do wstępnego ustawienia płaskiej charakterystyki w miejscu odsłuchu w automacie, ale tą opcją się tylko bawiłem. Dokładniej jest ta opcja pokazana w wątku klubowym na filmie jakiegoś użytkownika zza granicy w porównaniu do pomiaru tradycyjnego.

3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Ale chodzi o to że DSP jak jest włączone ale na zero to powinno być transparentne a nie powinno zmulać dźwięku - a praktycznie każde rozwiązanie które znam go zmula... dodajesz klocka, albo włączasz soft - jeszcze nie zdążysz pokręcić gałami a już masz niesmak że nie gra tak jak wcześniej bez dsp. Niektórzy to słyszą, niektórzy nie - mimo przeszkadzało

Kumam. 

No dobrze. Zatem transparentny.... 

@ProjectPi czy to czego szuka @J4Z jest mierzalne ? Czy można sprawdzić sygnał cyfrowy, który przechodzi przez urządzenie dsp na wejściu i wyjściu? 

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

22 minuty temu, soberowy napisał:

Czy można sprawdzić sygnał cyfrowy, który przechodzi przez urządzenie dsp na wejściu i wyjściu? 

Można. Można przechwycić cyfrę i porównać sumy kontrolne, można zrobić sumowanie w przeciwfazie albo można przepuścić sygnał AC3 czy dane zakodowane do HDCD i sprawdzić czy zewnętrzny dekoder rozpozna dane.

Teraz, yayacek napisał:

Można. Można przechwycić cyfrę i porównać sumy kontrolne, można zrobić sumowanie w przeciwfazie albo można przepuścić sygnał AC3 czy dane zakodowane do HDCD i sprawdzić czy zewnętrzny dekoder rozpozna dane.

*sprawdzić, czy nie Foobar 😉

nagrywamy.com

31 minut temu, przemak napisał:

*sprawdzić, czy nie Foobar 😉

Racja, ale nie ma się z czego śmiać.
Foobar od wersji 2.0 nie przechodzi testu na poprawne wyprowadzenie strumienia danych DTS zakodowanych wewnątrz pliku wave czy HDCD. Załącza z automatu wbudowane dekodery i jajco z tzw. bitperfect. Dane wejściowe są różne od danych wyjściowych i zewnętrzne dekodery nie rozpoznają sygnału = co znaczy, że ciąg bitów został naruszony.
Na forum foobara trwa bitwa na słowa o te zło, które uczyniono w najnowszej wersji Foobara. Twórca i jego donatorzy oraz deweloperzy są nieugięci i z zaciekłością twierdzą, że tak ma być. Foobar ma odtwarzać wszystko nawet kosztem pozbawienia go opcji bitperfect.

Edytowane przez yayacek

1 godzinę temu, soberowy napisał:

@ProjectPi czy to czego szuka @J4Z jest mierzalne ? Czy można sprawdzić sygnał cyfrowy, który przechodzi przez urządzenie dsp na wejściu i wyjściu? 

Tak, ale niekoniecznie tak. Mozna nagrac latwo wychodzacy z DSP stream zakladajac, ze mowa o dodatkowym urzadzeniu z wejsciem/wyjsciem np. spdif. Mozna nagrac podobnie latwo stream wychodzacy z urzadzenia przed DSP, ktory pozniej wejdzie do DSP. Mozna pozniej te streamy na lewo i prawo analizowac i porownywac. Tyle ze ten stream przed wejsciem do DSP nie musi byc tym, ktory DSP wewnetrznie bedzie miec do obrobki. Zakladajac jednak, ze urzadzenia trzymaja jakis tam poziom i odbierajace ogarnia poprawnie wysylany spdif z uwzglednieniem nieszczesnego jittera, mozna porownywac latwo i wyciagac z tego konstruktywne wnioski.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Przez ile dziesiatek, setek „nietransparentnych“ procesorow przechodzi sygnal, zanim wyladuje na CD albo jako plik na jakims streaming-serwisie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_8163.thumb.jpg.8e81aa2ded18271edc993767a75a84a5.jpg
IMG_8156.thumb.jpg.ecb3c15a4327bfde5179879f3c31b6e5.jpg

Czy oni mierza kazdy procesorek, czy jest „transparentny“

A my tu dyskutujemy, czy jeden dodatkowy procesorek „zepsuje“ nam brzmienie, bo nie jest „transparentny“

To mi przypomina dyskusje o tym, czy widelki albo banany lutowac do kabla glosnikowego cyna z srebrem czy bez, ale rownoczenie ignorowac, nie dostrzegac, ze ten sam sygnal przeszedl wczesniej w wzmacniaczu, przedwzmacniaczu, przetworniku DAC itd. przez plytki drukowane z setkami, tysiacami polaczen lutowanych normalna cyna i nikt tam sie takimi zbednymi dyskusjami o srebrze nie pieprzy

Moje osobiste zdanie:

To ciagle onanizowanie sie „psuciem dzwieku procesorami“ i poszukiwanie takich „transparentnych“ jest niepowazne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.