Skocz do zawartości
IGNORED

Modernizacja audio

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Tomasz_66103 napisał:

Basu jest w sam raz ale jest słabo kontrolowany. Czasami za bardzo dudniący. Mało szczegółowości. Scena też dość wąska. Jak jest coś co może w zakładanym budżecie to poprawić, to jestem otwarty na zmiany  

B&W606+B&W608 🙂

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)
10 godzin temu, Tomasz_66103 napisał:

Basu jest w sam raz ale jest słabo kontrolowany. Czasami za bardzo dudniący. Mało szczegółowości. Scena też dość wąska.

Dość słabo, niestety. Może sprawa akustyki pomieszczenia (jakość kolumn też na pewno). Próbowałeś przestawiać sprzęt, tj. głosniki w inne miejsce, jeździć do przodu, wysunąć z daleka od ścian?  Rozumiem ograniczenia - druga połówka. ale po prostu dla próby powinieneś sprawdzić, czy zmiana ustawienia kolumn coś wnosi, jakieś pozytywne zmiany?

11 godzin temu, bum1234 napisał:

Zwykłem nie odpowiadać na twoje, łagodnie i delikatnie mówiąc niezbyt mądre wpisy.

Ale zrobię mały wyjątek. Jeśli dostrzegasz w moich wpisach nienawiść, to oznacza to nie więcej i nie mniej tylko to, że ich nie rozumiesz.

Jeszcze do ciebie nie dotarło, że jeśli ktoś wytknie ci błąd, to powinieneś mu za to podziękować?

Zamiast podziękowania serwujesz swoim adwersarzom mieszankę insynuacji, wyzwisk i niedorzecznych sugestii. To taki mechanizm obronny. Twoje ego nie mogąc się pogodzić z tym, że popełniasz błędy podsuwa ci agresję jako metodę kompensacji. To tyle. I czego spodziewasz się w zamian?

Bez odbioru.

Kolego ,od ilu lat jesteś tu?  Długo , i co serwujesz wpisami ?  W danym temacie -nic merytorycznego , natomiast ciągle ten sam ton ,kpina ,ironia w stosunku do osób które mają doświadczenie ,którzy opisują wszelkie zmiany. Jesteś jak katarynka ,tylko audiovoodo ,robienie w balona , dac się naciagac na kasę . Kolejny raz cie pytam - kto ty jesteś  ,wielki brat ? Żeby komuś wytykać błędy (🤣) to trzeba mieć wiedzę !!! Ty jej nie masz , za to w chamski sposób chcesz zaistnieć na forum.

W wątku o tanich kablach zasilających ,ktoś dosadnie i wprost o tobie napisał 👍widocznie przeoczyles.

2 godziny temu, pantagruel napisał:

Dość słabo, niestety. Może sprawa akustyki pomieszczenia (jakość kolumn też na pewno). Próbowałeś przestawiać sprzęt, tj. głosniki w inne miejsce, jeździć do przodu, wysunąć z daleka od ścian?  Rozumiem ograniczenia - druga połówka. ale po prostu dla próby powinieneś sprawdzić, czy zmiana ustawienia kolumn coś wnosi, jakieś pozytywne zmiany?

To juzż było robione. Oczywiście w kilku możliwych konfiguracjach. Większy progres widzę zmieniając miejsce odsłuchu - oddalając się od kolumn. Na fizykę nie ma mocnych, zdaję sobie z tego sprawę. 

Ale też kolumny mam już dość długo i przyszedł czas na zmiany (upgrade). 

21 godzin temu, Yankes napisał:

Często ilość wydanej kasy powoduje, że słyszymy więcej i lepiej.🙃

A tego chciałbym uniknąć za wszelką cenę. Tzn oceniać sprzęt tylko wg jego ceny (nie mylić z wartością bo to dwie różne cechy). Stąd pytanie na forum do mądrzejszych i bardziej osłuchanych ode mnie. 

31 minut temu, tedi02 napisał:

Kolego ,od ilu lat jesteś tu?  Długo , i co serwujesz wpisami ?  W danym temacie -nic merytorycznego , natomiast ciągle ten sam ton ,kpina ,ironia w stosunku do osób które mają doświadczenie ,którzy opisują wszelkie zmiany. Jesteś jak katarynka ,tylko audiovoodo ,robienie w balona , dac się naciagac na kasę . Kolejny raz cie pytam - kto ty jesteś  ,wielki brat ? Żeby komuś wytykać błędy (🤣) to trzeba mieć wiedzę !!! Ty jej nie masz , za to w chamski sposób chcesz zaistnieć na forum.

Jakby to powiedzieć -  w punkt. 

Wątek jak wiele innych, podobnych tutaj na forum, ktoś pyta, ma rozterki, znaki zapytania, ludzie odpowiadają, dzielą się swoimi doświadczeniami, doradzają według swojej najlepszej wiedzy i życzliwości. I schemat wciąż ten sam. Wpada dwóch "pogromców mitów" i zaczynają puszczać bąki. Prowokują tekstami, że nie warto nic kupować, że będziesz frajerem zmieniając sprzęt bo przecież wyjście słuchawkowe laptopa, komórki czy dwukasetowego jamnika zagra podobnie jak przez DACa. Bo znajomy nie usłyszał różnicy. Też mogę podać przykłady mojego ojca czy teściowej, co na pewno nie usłyszeliby różnicy w moim sprzęcie, gdybym zmienił źródło, kable, wlutował/wylutował kondensator. I co, to dowód, że nie warto szukać poprawy?

Siedzimy na tym forum kupę czasu, czytamy różne wątki i choćby z samego czytania człowiek ma już jakąś wiedzę, wie że takie Focale czy Monitor Audio mogą zagrać ostrzej w pewnych konfiguracjach, że jeden wzmacniacz gra ciepło a drugi jazgotliwie. Krótko mówiąc są pewne prawdy, pewne dogmaty, z którymi nikt nie będzie dyskutował. No prawie nikt. Chyba że traktuje się to forum jako rozrywkę, okazję by ponap***lać się, by podleczyć kompleksy w internecie, bo w realu każdy już się na takich typach poznał i nie ma za bardzo komu fikać.

16 minut temu, Tomasz_66103 napisał:

Ale też kolumny mam już dość długo i przyszedł czas na zmiany (upgrade). 

Skoro doszedłeś do tego wniosku, masz możliwości, kasę, to oczywiście że zmieniaj. Powinno być tylko lepiej.

BMN marka mało znana, przeczytaj sobie. Ogólnie wszystkie produkty to jedna koncepcja wykona adekwatnie do ceny.

Edytowane przez szymon1977

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

Jakby to powiedzieć -  w punkt. 

Wątek jak wiele innych, podobnych tutaj na forum, ktoś pyta, ma rozterki, znaki zapytania, ludzie odpowiadają, dzielą się swoimi doświadczeniami, doradzają według swojej najlepszej wiedzy i życzliwości. I schemat wciąż ten sam. Wpada dwóch "pogromców mitów" i zaczynają puszczać bąki. Prowokują tekstami, że nie warto nic kupować, że będziesz frajerem zmieniając sprzęt bo przecież wyjście słuchawkowe laptopa, komórki czy dwukasetowego jamnika zagra podobnie jak przez DACa. Bo znajomy nie usłyszał różnicy. Też mogę podać przykłady mojego ojca czy teściowej, co na pewno nie usłyszeliby różnicy w moim sprzęcie, gdybym zmienił źródło, kable, wlutował/wylutował kondensator. I co, to dowód, że nie warto szukać poprawy?

Siedzimy na tym forum kupę czasu, czytamy różne wątki i choćby z samego czytania człowiek ma już jakąś wiedzę, wie że takie Focale czy Monitor Audio mogą zagrać ostrzej w pewnych konfiguracjach, że jeden wzmacniacz gra ciepło a drugi jazgotliwie. Krótko mówiąc są pewne prawdy, pewne dogmaty, z którymi nikt nie będzie dyskutował. No prawie nikt. Chyba że traktuje się to forum jako rozrywkę, okazję by ponap***lać się, by podleczyć kompleksy w internecie, bo w realu każdy już się na takich typach poznał i nie ma za bardzo komu fikać.

Skoro doszedłeś do tego wniosku, masz możliwości, kasę, to oczywiście że zmieniaj. Powinno być tylko lepiej.

Mam też w swoim otoczeniu ludzi którzy nie słyszą różnic.  Ja na szczęście słyszę. Jak chyba większość forumowiczów. I to jest fajne w tym hobby. 

Forum jest też od tego aby dyskutować, różne koncepcję omawiać, często nie zgadzać się ze sobą. A ja jak autor, muszę wyciągnąć coś sensownego dla siebie .

Zgadzam się, że podobnych wątków są setki. Dały mi sporo wiedzy, niemniej nie znalazłem u nikogo we wpisach konfiguracji takiej jaka posiadam a  może akurat ktoś borykał się z podobnymi rozterkami mając przynajmniej po części klocki takie jak ja. 

I dziękuję za merytoryczne wpisy i chęć pomocy. Przecież nikt nie musi tego robić a jednak są dobre duszę poświęcające swój czas na pisanie. 

Dobra, jest kika typow. Dynaudio, BMN i pewnie znalazło by się jeszcze kilka bezpiecznych konfiguracji. 

57 minut temu, szymon1977 napisał:

BMN marka mało znana, przeczytaj sobie. Ogólnie wszystkie produkty to jedna koncepcja wykona adekwatnie do ceny.

Dzięki.  Poczytałem.  Wygląda obiecująco. Masz albo miałeś te kolumny? Jakbyś je scharakteryzował własnymi słowami?

Na pewno Dynaudio są wymagające prądowo i potoczna opinia mówi, że potrzebna jest "elektrownia" by je napędzić. Kiedyś zrobiłem podejście do zakupu Dynaudio Emit 30 i niestety, ale wzmacniacz, który wtedy miałem nie dał rady. Tzn grało to oczywiście, ale czuć było ten brak mocy. Dajesz wzmacniacz na prawie full a tu daje radę porozmawiać jeszcze. Bas też jakiś taki okrągły był , słabo kontrolowany.
Te Bmn mają swój klub i po pierwszych iluś stronach patriotycznego chwalenia i wzajemnego głaskania się po jajkach są już bardziej konkretne, bardziej też krytyczne głosy. Ale globalnie wychodzi na to że to niezłe kolumny. Sam też je mam w spektrum zainteresowań.
A co do DACa to może trochę niemoralna porada, ale wypożycz coś i będziesz widział różnicę. Zawsze można oddać, salony pożyczają bez problemu.

32 minuty temu, Wito76 napisał:

Na pewno Dynaudio są wymagające prądowo i potoczna opinia mówi, że potrzebna jest "elektrownia" by je napędzić. Kiedyś zrobiłem podejście do zakupu Dynaudio Emit 30 i niestety, ale wzmacniacz, który wtedy miałem nie dał rady. Tzn grało to oczywiście, ale czuć było ten brak mocy. Dajesz wzmacniacz na prawie full a tu daje radę porozmawiać jeszcze. Bas też jakiś taki okrągły był , słabo kontrolowany.
Te Bmn mają swój klub i po pierwszych iluś stronach patriotycznego chwalenia i wzajemnego głaskania się po jajkach są już bardziej konkretne, bardziej też krytyczne głosy. Ale globalnie wychodzi na to że to niezłe kolumny. Sam też je mam w spektrum zainteresowań.
A co do DACa to może trochę niemoralna porada, ale wypożycz coś i będziesz widział różnicę. Zawsze można oddać, salony pożyczają bez problemu.

Dzięki. Myślę że mój Rotel dałby radę napędzić te Dynaudio. Choć oczywiście to tylko moje gdybanie. 

28 minut temu, Tomasz_66103 napisał:

Myślę że mój Rotel dałby radę napędzić te Dynaudio.

To tak prawie 4 lata temu było, miałem Magnat MR780 wtedy. Na papierze to nie jakiś cienias, 100W przy 4ohm i 75W przy 8ohm, ale jednak okazał się niewystarczający. Twój Rotel jest mocniejszy, więc sytuacja jest korzystniejsza.

Mam też w swoim otoczeniu ludzi którzy nie słyszą różnic.  Ja na szczęście słyszę.

Nie chodzi o to czy jeden słyszy a drugi nie - chodzi o to,ze ten co słyszy zmianę wyolbrzymia. Bo skoro ktoś nie słyszy to nie moze ina być duża - prawda?

Dzięki.  Poczytałem.  Wygląda obiecująco. Masz albo miałeś te kolumny?

Niestety nie, dlatego tylko zasugerowałem abyś o nich poczytał. Kilku forumowiczów z podobnym budżetem zakończyło na BMN swoje poszukiwania, opinii zdecydowanie negatywnych jakoś nie spotykam. Niestety BMN i Dynaudio to dwa moje marzenia, które przekraczają budżet.

Edytowane przez szymon1977

Godzinę temu, przmor napisał:

Za dużo słyszeć to raczej nieszczęście bo to oznacza ciągłą frustrację i wydatki zamiast radości ze słuchania muzyki.

Też prawda. Ale brak różnic powodowałby że nasze hobby bierze w łeb.

32 minuty temu, Tomasz_66103 napisał:

Też prawda. Ale brak różnic powodowałby że nasze hobby bierze w łeb.

Moim hobby jest muzyka, a nie sprzęt RTV-AGD i żonglowanie poprawami na granicy percepcji.

Kiedyś słuchałem różnych gadżetów. Czy słyszałem? Tak mi się wtedy wydawało. Czy faktycznie coś wnosiły? Nie będę oceniać. Dziś jak mam godzinkę, to wybieram na Spotify ulubiony album i bardzo mnie cieszy brak natrętnej myśli, że na lepszym kablu być może usłyszałbym coś więcej. Mam to już za sobą, czego i Tobie życzę.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Kilku forumowiczów z podobnym budżetem zakończyło na BMN swoje poszukiwania, opinii zdecydowanie negatywnych jakoś nie spotykam.

Chodziły słuchy że usuwano z klubu. Kolumny strojone na ucho w wątpliwych warunkach, brak spójności fazy, ale grają fajnie. ;)

Sam mocno interesowałem się kolumnami Bogdana, ale odpuściłem, po kilku mailach, które wymieniliśmy.

2 godziny temu, przmor napisał:

Za dużo słyszeć to raczej nieszczęście bo to oznacza ciągłą frustrację i wydatki zamiast radości ze słuchania muzyki.

Niekoniecznie, ale nie o tym "wontecek"...

Edytowane przez J4Z

.

18 minut temu, J4Z napisał:

Chodziły słuchy że usuwano z klubu.

Znany Ci/nam dobrze MariuszZ miał tam niedawno kilka spięć z posiadaczami tych kolumn. Zresztą on też je posiada, muszę go kiedyś podpytać co sądzi, jakie ma wrażenia. Klub jest otwarty, więc chyba nie ma opcji usuwania mających inne zdanie, co najwyżej trochę hejtem oberwą. 

26 minut temu, szymon1977 napisał:

i bardzo mnie cieszy brak natrętnej myśli, że na lepszym kablu być może usłyszałbym coś więcej. Mam to już za sobą, czego i Tobie życzę.

Pozazdrościć. Serio, bez podtekstów. Ale z drugiej strony nic tak nie cieszy w tym hobby, jak to, gdy zrobisz ruch w sprzęcie i masz banana na buzi. Tekturowa perkusja nagle okazała się potężnymi kotłami aż dającymi echo i firanka chodzi, gitara akustyczna pokazuje, że składa się ze strun i pudła rezonansowego itd. Owszem, trochę chore to wszystko, ta pogoń za króliczkiem, ale daje dużo radości jednocześnie. Wydajesz często bezsensownie kasę, ale globalnie to procentuje później, bo wiesz gdzie się sparzyłeś, który kierunek się nie sprawdził i zamiast kupić 10 tańszych kondensatorów, a nuż któryś będzie kilerem, to kupujesz od razu ten droższy, polecany, chwalony i masz swoje wow. To chyba kwestia oczekiwań, czy wystarczy ci że gra i robi hałas, czy szukasz niuansów, smaczków, planktonu w muzyce, angażujących wybrzmień instrumentów. Usłysz więcej - na tym to chyba u nas, gości od "audio-vooodo" to polega. 

Edytowane przez Wito76
11 minut temu, Wito76 napisał:

Pozazdrościć. Serio, bez podtekstów.

👍

15 minut temu, Wito76 napisał:

Tekturowa perkusja nagle okazała się potężnymi kotłami aż dającymi echo i firanka chodzi, gitara akustyczna pokazuje, że składa się ze strun i pudła rezonansowego itd.

Tak... ale tak poważne zmiany to raczej nie kablami 🙂

16 minut temu, Wito76 napisał:

Wydajesz często bezsensownie kasę

Nie, ja staram się zrozumieć technikę by bezsensownie kasy nie wydawać.

35 minut temu, Wito76 napisał:

Klub jest otwarty, więc chyba nie ma opcji usuwania mających inne zdanie

Nic nie pisałem o usuwaniu użytkowników. 

.

Podobno posty, toć zacytowałem fragment wypowiedzi Szymona, w którym napisał, że nie widział "opinii zdecydowanie negatywnych". 

Powtórzę: podobno 

Powtórzę: grają fajnie 

.

5 hours ago, Wito76 said:

kupić 10 tańszych kondensatorów, a nuż któryś będzie kilerem, to kupujesz od razu ten droższy

żeby to była prawda to wszystko byłoby w porządku. Ale tak niestety nie jest.

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Moim hobby jest muzyka, a nie sprzęt RTV-AGD i żonglowanie poprawami na granicy percepcji.

Kiedyś słuchałem różnych gadżetów. Czy słyszałem? Tak mi się wtedy wydawało. Czy faktycznie coś wnosiły? Nie będę oceniać. Dziś jak mam godzinkę, to wybieram na Spotify ulubiony album i bardzo mnie cieszy brak natrętnej myśli, że na lepszym kablu być może usłyszałbym coś więcej. Mam to już za sobą, czego i Tobie życzę.

Moim też. Ale miałem okazję słyszeć słyszeć życiu kilka konfiguracji audio. Każda grała inaczej. Niektóre się podobały a inne nie. Jestem daleki od audiovoodoo ale chyba wszyscy wiemy, że jednak każdy sprzęt gra inaczej. I celem jest znalezienie konfiguracji pasującej do naszych preferencji. 

Sam robiłem testy polegające na np. łapaniu za uszy (wiem, że brzmi to dziwacznie) ale percepcja dźwięku znacznie się zmieniała. Więc dowodzi to w bardzo prosty sposób, że nawet budowa anatomiczna powoduje zmiany w odbiorze dźwięku. I czasami się podoba a czasami nie. Jestem tego świadomy.

Ale do brzegu. Szukanie nirwany w sprzęcie nigdy się nie kończy. I w pewnym momencie trzeba powiedzieć - pas.  Zapuścić ulubione albumy i delektować się muzyka. W tym zgadzam się w 100%.

Tym bardziej, że często kosztowne żonglowanie np. DAC'ami da efekty porównywalne

z wymianą kawałka kabla albo usunięciem ze zwrotnicy Dali jednego rezystora 😉 

Ciesz się muzyką i odkrywaj nowych wykonawców czy gatunki bo muzyka jest

najważniejsza ... choć radość z nowego klocka w zestawie - bezcenna 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

O zwrotnicy Dali napisałem nieprzypadkowo 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

56 minut temu, audioburak napisał:

O zwrotnicy Dali napisałem nieprzypadkowo 😉 

A jakieś szczegóły? Masz coś ciekawego co można zmienić w tych kolumnach? Przynajmniej na razie?

Firma w wielu seriach instalowała dziwne tłumiki, ale akurat zwrotnicy Twoich kolumn

nie studiowałem, więc jakbyś miał kiedyś wolną chwilę to zrób jakieś foto.

Ale może na priva, bo nie będziemy psuć wątku. Zresztą już piszę.

• 1 miesiąc później...

Mały update. Okazuje się, że Chromecast Audio nie da więcej niż HD w Amazon Music. Jakieś ograniczenia Google'a. Więc pewnie wkrótce kupię któryś z modeli Wiim. Pewnie Pro. Jeszcze do przeanalizowania. 

Ale wiem, że i tak zmiana kolumn to podstawa. Te moje Dali dają ścianę dźwięku. Bez finezji. A w związku z poszukiwaniem nowych brzmień, raczej w stronę łagodności, finezja mile widziana. 

Nie wiem, czy też tak macie ale wzmacniacz mam na max 10 i już jest bardzo głośno.  Kolumny 4ohm. Co prawda dość skuteczne. Ginie niestety rozdzielczość i szczegółowość. 

Czy ktoś słuchał tego Rotela (przypomnę RA985BX) z Dynaudio? 

Mówisz ściana dźwięku. A jak tam z tą akustyką? Mówiłeś że ewoluuje. Mi nawet z Zesnor 5 udało się kiedyś uzyskać przyzwoitą stereofonię. 

.

• Pokaż nowe odpowiedzi