Skocz do zawartości
IGNORED

Modernizacja audio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. 

Stoję przed decyzjami dotyczącymi modernizacji mojego zestawu audio. W tej chwili źródłem jest Chromecast Audio podłączony bezpośrednio do Rotel RA985BX. Kolumny to Dali 6006. Pokój  (otwarty salon) 35m2.

Wzmacniacz na pewno zostaje, przynajmniej na razie. Na pierwszy ogień źródło. Co bardziej poprawi odbiór? Dodanie w tor dodatkowego DAC czy zmiana Chromecasta na Wiim Pro Plus? Ważniejszy jest aspekt brzmieniowy niż budżetowy.

Kolejnym krokiem będą kolumny. I tutaj pytanie, co Waszym zdaniem dobrze zgra się z Rotelem? Biorę pod uwagę podłogówki w budżecie do 5000 zł (z lekkim marginesem). Z drugiej ręki w dobrym stanie mile widziane. Jest tego tak dużo, że coś muszę wyselekcjonować. Słyszałem, że kolumny Dynaudio dobrze z Rotelem się zgrywają. Czy coś jeszcze?

Muzyka różna. Raczej w kierunku szeroko rozumianego mocniejszego grania. Czyli rock, metal. Ale też szukam nowych "doznań" muzycznych. Nie zamykam się na żadną dobrą muzykę. 

https://www.audiostereo.pl/topic/165805-modernizacja-audio/

Rozważając Twoją sytuacje i optymalny kierunek to na Twoim miejscu zakupiłbym DAC który będzie przyszłościowym zakupem i którego szybko bym nie zmienił ponieważ źródło jest bardzo istotne zgodnie z zasadą "shiit in shiit out". Z obecnych ofert mocno zainteresowałbym się PS Audio Nuwave który oferuje bardzo dobrą jakość brzmienia i który będzie solidnym elementem systemu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wzmacniacz rzeczywiście bym zostawił bo to konkretny i mocny sprzęt. Szukaj do niego kolumn Dynaudio Emit M30, Dynaudio DM3/7, Audio Physic Spark V, Dali Sensor 7, Monitor Audio RX6 lub RX8. Myślę że ja bym tak postąpił na Twoim miejscu mając Twój budżet, warunki i obecne klocki. 

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Możliwe, że niezbyt jasno napisałem ws. budżetu. Na same kolumny około 5000 zł. Wiem, że to nie dużo, ale w używkach chyba da się coś sensownego wyhaczyć? 

Myślę, że kolumny są w tej chwili najsłabszym ogniwem i chciałbym w tym zakresie iść do przodu. 

DAC to osobna sprawa.

Edytowane przez Tomasz_66103

Istotnie za 5000 zł spokojnie można wyhaczyć fajne używane kolumny jak choćby Monitor Audio Silver 300 6G czy Dali Opticon 6. Propozycje DAC'a od PS Audio podtrzymuję do którego możesz dokupić WiiM Pro i temat źródła miałbyś z głowy. 

Ale skoro DAC to po co WiiM? Chromecast chyba wystarczy? Funkcjonalnie nic więcej nie potrzebuję. Przynajmniej na razie. Może kiedyś. 

Teraz, przmor napisał:

"Otwarty salon" to zazwyczaj nie brzmi dobrze. Najpierw akustyka a potem wymiana sprzętu no chyba, że akustyka już zrobiona?

Jest to rzeczywiście kłopotliwe. Akustyka lekko zrobiona. Ewoluuje. 

Jeśli Chromecast funkcjonalnością Cię zadowala i jest wystarczający to rzeczywiście WiiM jest zbędny. Podpiąłbyś Chromecast pod DAC i załatwione.

Edytowane przez Tal

Jakbyś dodał w kilku słowach co znaczy dla Ciebie "poprawi" to kolegom

byłoby nieco łatwiej udzielać rad czy też podszeptów 😉 

Słowem - co chcesz poprawić; za mało basu, niewyraźne granie, za dużo góry,

nieczytelny bas czy za dużo szczegółów, albo za mało albo jest agresja naturalna,

albo też jej nie ma ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, Tomasz_66103 napisał:

Zawęźmy trochę budżet na DAC. Tak do około 1000 zł. W grę wchodzi używka. Czy taki upgrade znacząco poprawi dźwięk z chromecasta?

W tym budżecie szukaj tylko i wyłącznie SMSL SU-9 

Trudno określić jak ten DAC zabrzmi w Twoim systemie tym bardziej że nic nie napisałeś o obecnym Twoim brzmieniu zestawu. Nie wiem jak Twój tor zareaguje na ten DAC. Z pewnością początkowy sygnał będzie już na przyzwoitym poziomie bo ten SMSL to już całkiem dobry przetwornik. Poza tym obecne kolumny jakie posiadasz to najsłabszy element Twojego systemu i nie wiem czy wpięcie tego DAC'a będzie wystarczająco satysfakcjonujące i słyszalne na tych kolumnach. Na Twoim miejscu i tak bym go kupił bo w razie niezadowolenia problemu z odsprzedażą nie będziesz miał żadnego. 

"Otwarty salon" to zazwyczaj nie brzmi dobrze. Najpierw akustyka a potem wymiana sprzętu no chyba, że akustyka już zrobiona?

Co jest zlego w „ptwartym salonie“ ?
3 godziny temu, Tomasz_66103 napisał:

Zawęźmy trochę budżet na DAC. Tak do około 1000 zł. W grę wchodzi używka. Czy taki upgrade znacząco poprawi dźwięk z chromecasta?

Nie, różnice pomiędzy DAC-ami określił bym raczej jako subtelne (bywało, że zdaniem użytkowników DAC do 1000zł grał identycznie jak mini-jack z laptopa). W przypadku Chromecast obawiałbym się raczej, że skoro produkt już wypadł z rynku, to wkrótce nowe wersje serwisów streamingowych przestaną na nim działać.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

To będę się wtedy martwił co zrobić. Na razie wszystko działa bez zarzutu.

Ale jak różnice pomiędzy chromecast a chromecast+DAC mają byc bardzo subtelne to raczej nie warto?

6 minut temu, Tomasz_66103 napisał:

To będę się wtedy martwił co zrobić.

To zmieni postać rzeczy, coś mi się pomyliło, że Chromecast dopiero zamierzasz kupić.

7 minut temu, Tomasz_66103 napisał:

Ale jak różnice pomiędzy chromecast a chromecast+DAC mają byc bardzo subtelne to raczej nie warto?

Różnicy dużej bym się nie spodziewał, czy warto sam ocenisz. Chcesz zmienić brzmienie to zmień kolumny, bo wzmacniacz jest ok.

Dzięki za sugestię. Czytałem że starsze Dynaudio dobrze ze starym Rotelem się zgrywaja. Celuję raczej w drugą rękę bo w zakladnym budżecie spodziewam się wyższej półki kolumn. 

Jeżeli ktoś zakłada że nie będzie dużej różnicy pomiędzy chromecast a chromecast+DAC to albo nie wie o czym mówi albo jest po prostu głuchy ale znając mentalność tego użytkownika to już żałuję że w ogóle się udzieliłem i nie sil się na odpowiedź Szymon bo zawsze sprowadzasz interlokutora do swojego poziomu i "objawiasz" swoją mądrość.

15 minut temu, Tal napisał:

nie sil się na odpowiedź Szymon

Powtórzę tylko to, co już raz napisałem:

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

bywało, że zdaniem użytkowników DAC do 1000zł grał identycznie jak mini-jack z laptopa)

Czy to jest Twoim zdaniem różnica duża?

-----

32 minuty temu, Tomasz_66103 napisał:

Dzięki za sugestię.

To tylko sugestia. Opinii jest sporo, jak na tych widowiskowych kilka razy się już przejechałem.

Jeśli chcesz coś zmienić, to najpierw określ co. Nie licz, że zmienisz przypadkowy element i nagle będzie "wow!" bo się przeliczysz.

32 minuty temu, Tomasz_66103 napisał:

Czytałem że starsze Dynaudio dobrze ze starym Rotelem się zgrywaja.

Rock, metal i mocny Rotel - aż się prosi by z Dynaudio spróbować.

Edytowane przez szymon1977

3 godziny temu, Tal napisał:

Trudno określić jak ten DAC zabrzmi w Twoim systemie tym bardziej że nic nie napisałeś o obecnym Twoim brzmieniu zestawu. Nie wiem jak Twój tor zareaguje na ten DAC. Z pewnością początkowy sygnał będzie już na przyzwoitym poziomie bo ten SMSL to już całkiem dobry przetwornik. Poza tym obecne kolumny jakie posiadasz to najsłabszy element Twojego systemu i nie wiem czy wpięcie tego DAC'a będzie wystarczająco satysfakcjonujące i słyszalne na tych kolumnach. Na Twoim miejscu i tak bym go kupił bo w razie niezadowolenia problemu z odsprzedażą nie będziesz miał żadnego. 

Tak, kolumny są najsłabsze w moim systemie. Idą też do wymiany. Jak pisałem, celuję w coś z 2 ręki, bo spodziewam się wyższej półki w zakładanym budżecie. Niemniej rozwiązań są tysiące i na pewno nie ma szans choćby w niewielkim zakresie tego przesłuchać. Należy zawęzić poszukiwania to kilku sprawdzonych przez innych. Wiem, że i tak najlepszym doradcą są własne uszy ale z kolumnami z 2 ręki nie zawsze będzie to możliwe. 

Warto sprawdzić np. 

Ukryta Zawartość

Ewentualnie któryś z nowszych następców?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tomasz_66103
W dniu 22.12.2023 o 14:02, Tal napisał:

Istotnie za 5000 zł spokojnie można wyhaczyć fajne używane kolumny jak choćby Monitor Audio Silver 300 6G czy Dali Opticon 6. Propozycje DAC'a od PS Audio podtrzymuję do którego możesz dokupić WiiM Pro i temat źródła miałbyś z głowy. 

Monitor Audio nie miałem okazji żadnych słuchać o ile pamiętam. Ale czytałem, że mogą z Rotelem być za ostre. Ale to tylko spekulacja poparta lekturą forum.  Opticon? Czemu nie spróbować? W końcu mam Dali i na początek były ok. Jak można Opticony scharakteryzować?

Do Twojego Rotela kolumny Dynaudio z serii Audience będą idealne. Model 72 w wersji SE to bardzo dobre kolumny na których rock i metal będzie naprawdę brzmiał super. Jako nowe te kolumny kosztowały około 8 tyś. Możesz ewentualnie poszukać jeszcze nowszych Dynaudio DM3/7 jednak pozostałbym przy serii Audience z uwagi na synergie z Twoim Rotelem.

Edytowane przez Tal

Lepiej nic nie polecić, niż w każdym wątku twierdzić, że wszystko gra tak samo, że wszelkie zakupy są bez sensu i wszędzie węszyć masońsko-audiofilski spisek.

9 minutes ago, Wito76 said:

Lepiej nic nie polecić, niż w każdym wątku twierdzić, że wszystko gra tak samo, że wszelkie zakupy są bez sensu i wszędzie węszyć masońsko-audiofilski spisek.

Opieranie się na czyichś opiniach, a zwłaszcza osób z kręgu audio-voodoo, do których masz zaszczyt się zaliczać nie jest mądrą decyzją.

Każdy powinien sam decydować o swoich wyborach, a nie ulegać podszeptom jakichś pseudo guru. Guru, których wiedza opiera się na ignorancji i lekceważeniu tego i tych, którym zawdzięczają możliwość słuchania muzyki w domu.

Z okazji Świąt powstrzymam się od riposty i nie skomentuję powyższych bzdur. A nawet dodam, że końcówka wypowiedzi wręcz rozbawiła mnie i wprowadziła w dobry nastrój.

A co do rozterek autora, sam posiadam Chromecast Audio, 3 lata temu przez jakieś pół roku był nawet u mnie głównym graczem, więc znam to urządzenie nieźle. Leży w szufladzie jako zawodnik rezerwowy i do podwórkowych imprez przy grillu. Trudno się nie zgodzić, że w tej cenie (wtedy 110zł) to naprawdę kiler. Ale z tego co zrozumiałem, słuchasz go korzystając z wewnętrznego daca Chromecasta po kabelku Jack-Rca. Jest to najgorszy wariant. Chromecast zdecydowanie lepiej zagra jako transport do zewnętrznego DACa. Pewnie ten kabelek też jakiś "zwykły". Nie chcę tu oczywiście uprawiać kabelkowej krucjaty, ale pamiętam, że połączenie właśnie takim zwykłym Vitalco czy Ugreen było bardzo wrażliwe na zakłócenia, pojawiały mi się wtedy jakieś nawet brumienie czy przydźwięki (słyszalne bez muzyki przy podgłoszeniu wzmacniacza). Co by nie przegadać, tak jak koledzy rekomenduję zewnętrzny Dac. Może być ten polecany i chwalony SU9 lub coś innego, w każdym przypadku będzie progres względem tego co jest teraz.

14 minutes ago, Wito76 said:

Z okazji Świąt powstrzymam się od riposty i nie skomentuję powyższych bzdur. A nawet dodam, że końcówka wypowiedzi wręcz rozbawiła mnie i wprowadziła w dobry nastrój.

Ciekawe zjawisko. Cieszyć się z własnej ignorancji i gloryfikacji średniowiecznych zabobonów.

Nie rozwalaj kolejnego wątku, odejdź, bo nie na temat gadasz. A te "zabobony" to zdaje się obrażanie uczuć religijnych forumowiczów, widzę że chcesz dostać kolejną rózgę od administracji.

• Pokaż nowe odpowiedzi