Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa sieciowa - pytania i porada

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 10.01.2024 o 21:52, Pseudodrummer napisał:

Zasada prosta:
Koszt stówka,obudowa z ali za 50 i 1500 do zapłacenia.

😂😂😂

Jaką ocenę miałeś z matmy w szkole?

Rozumiem Twoją frustrację,  ale pokaż te obudowę za 50zl i jeszcze gniazda schuko, które będą w cenie z tą obudową. 

Poza tym, taka manufaktura ma również koszty jak podatki, energia, koszty produkcji, opłacenie pracowników. 

Być może cena przesadzona, ale sprowadzanie tego do poziomu cenowego wg Twoich wyliczeń, jest śmieszne, żeby nie powiedzieć żałosne. 

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Godzinę temu, sir.jax napisał:

😂😂😂

Jaką ocenę miałeś z matmy w szkole?

Rozumiem Twoją frustrację,  ale pokaż te obudowę za 50zl i jeszcze gniazda schuko, które będą w cenie z tą obudową. 

Poza tym, taka manufaktura ma również koszty jak podatki, energia, koszty produkcji, opłacenie pracowników. 

Być może cena przesadzona, ale sprowadzanie tego do poziomu cenowego wg Twoich wyliczeń, jest śmieszne, żeby nie powiedzieć żałosne. 

Niestety ale czasami wiara w to, że wyjdzie dużo taniej jest nietrafiona. Same układy elektryczne np. filtry, przewody, gniazdka, może jako składnik ceny wyjdą taniej, ale często jak by doliczyć obudowę, jej dopasowanie mechaniczne do konkretnej aplikacji, to może okazać się, że cenowo wyjdzie tak samo jak cena produktu "z półki". Często jest tak, że może wyjść taniej ale stanie się to kosztem niskiej jakości gotowego produktu. Nie oznacza to oczywiście, aby nie wchodzić w DIY, jeśli ktoś lubi i się w tym dobrze czuje, element pasji jest też istotny.

Edytowane przez paww

[mention=759]paww[/mention] A jaki kabelek do listwy dałeś?
P. S.
Też mam TV pod jeszcze inną listwą z filtracją, Acar XP Ultra. Tam jest, przynajmniej w teorii, całkiem niezły filtr o tłumienności 35dB, czyli sporo lepiej niż Taga. Teoretycznie nawet do audio byłaby niezła. Ale zupełnie nie odważę się napisać czegokolwiek o jakości obrazu, zwyczajnie nie zwracałem nigdy na to uwagi.

P. S.
No i oczywiście udaję, że nie widziałem jednego zaczepnego wpisu powyżej.

6 godzin temu, Wito76 napisał:

[mention=759]paww[/mention] A jaki kabelek do listwy dałeś?
P. S.
Też mam TV pod jeszcze inną listwą z filtracją, Acar XP Ultra. Tam jest, przynajmniej w teorii, całkiem niezły filtr o tłumienności 35dB, czyli sporo lepiej niż Taga. Teoretycznie nawet do audio byłaby niezła. Ale zupełnie nie odważę się napisać czegokolwiek o jakości obrazu, zwyczajnie nie zwracałem nigdy na to uwagi.

P. S.
No i oczywiście udaję, że nie widziałem jednego zaczepnego wpisu powyżej.

Dałem ten kabel co był w zestawie, 3x0,75mm2, listwa Brennenstuhl dla przykładu ma wbudowany na stałe kabel 3x1,5mm2.

Nie do końca rozumiem jaki sens ma oznaczenie fazy na listwie, wszystkie urządzenia, które posiadam mają 2 klasę ochronności, więc nie ma znaczenia gdzie jest faza, a gdzie zero. Czy jest sprzęt audio, gdzie ma znaczenie odpowiednie podłączenie fazy i zera, bo wg teorii nie powinno to, przynajmniej w przypadku sprawnej izolacji urządzeń, mieć znaczenia?

34 minuty temu, Wito76 napisał:

A to nie wiedziałam jest w zestawie. Jakiś ekranowany czy taki zwykły komputerowy?

Taki prosty jak do komputera, chyba o długości 1,5 metra. 

Edytowane przez paww
2 godziny temu, paww napisał:

Czy jest sprzęt audio, gdzie ma znaczenie odpowiednie podłączenie fazy i zera, bo wg teorii nie powinno to, przynajmniej w przypadku sprawnej izolacji urządzeń, mieć znaczenia?

Tak. Pomijając aspekt audiofilski, a fazę da się usłyszeć, dobrze jest jak bezpiecznik jest na ścieżce z fazą, nie na ścieżce neutral. 

Ja mam Tagę PF-2000, ale to bardziej w kategorii porządkowania kabli, plus funkcjonalność, plus estetyka.

Dioda prawidłowej gazy się przydaje. Elektryk po remoncie odwrotnie kable połączył i listwa to zasygnalizowała czerwoną diodą, musiałem przełączyć kable w gniazdkach. 🙂

Wpływu na dźwięk się nie ośmielę opisać, nie testowałem.

W dniu 10.01.2024 o 06:52, Piotr Sonido napisał:

A no to by się zgadzało z moim odbiorem 🙂

byłem nieco łagodniejszy w ocenie ale konkluzja podobna.

Długo czytasz tamto forum?

12 minut temu, essewissa napisał:

Ja mam Tagę PF-2000, ale to bardziej w kategorii porządkowania kabli, plus funkcjonalność, plus estetyka.

Dioda prawidłowej gazy się przydaje. Elektryk po remoncie odwrotnie kable połączył i listwa to zasygnalizowała czerwoną diodą, musiałem przełączyć kable w gniazdkach. 🙂

Wpływu na dźwięk się nie ośmielę opisać, nie testowałem.

U mnie czy się pali czy się nie pali, nie ma żadnego znaczenia 🙂

Zresztą przy 2 klasie ochronności, gdyby tak się działo byłoby to co najmniej niepokojące.

@Piotr Sonido Niech zgadnę, nie czytasz, nie przesiadujesz tam. Skąd więc takie wnioski? Tam są różni ludzie. Począwszy od zachwycających się SINADEM, po inżynierów, elektryków, firmy audio, itepe, itede. Skąd w ogóle pomysł, że ludzie tam będący nie słuchają muzyki? Równie dobrze można by napisać, że i tutaj zdecydowana większość nie słucha muzyki tylko kable i inne pierdoły. Słuchanie to słuchanie, testowanie to testowanie. Naprawdę tak trudno to zrozumieć?

Edytowane przez Adi777
1 hour ago, patefonik said:

Tak. Pomijając aspekt audiofilski, a fazę da się usłyszeć, dobrze jest jak bezpiecznik jest na ścieżce z fazą, nie na ścieżce neutral. 

Znakonite, znakomite. Nadaje się do zakładki hi-end.

Pozwolę sobie wkleić mema, nie znam autora, ale bardzo mi się podoba i podsumowuje dyskusje kablowe. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przykro mi, ale ten obrazek pasuje raczej do kogo innego. Może napiszę wprost, bo nie wiem, czy inaczej będzie to odpowiednio zrozumiałe. Adresatem tego, w zamyśle "ironicznego" wpisu jest osoba, która go stworzyła. Czyli pan Patefonik napisał wiadomość sam do siebie. 

Dlaczego tak uczynił? Myślę, że nie do końca zdaje sobie z tego sprawę.

Trzeba jego o to zapytać, ale myślę, że powód jest tożsamy z tym, który sprawia, że pan Patefonik wierzy w bezpieczniki i audio-voodoo.

Edytowane przez bum1234

Ten obrazek wysłałem nie do Ciebie kolego bum1234, a jako podsumowanie bezowocnej dyskusji, co wydawało mi się dość wyraźnie opisałem. 

Rozwiewając twoje wątpliwości, chciałem przekazać treść, że każdy powinien chodzić w takich butach, jakie mu pasują. Nie ma jednych uniwersalnych. Jak Tobie lepiej bez złotych bezpieczników, twoja rzecz. Mnie lepiej się słucha jak mam fazę na odpowiednim miejscu. Kolega paww zapytał, udzieliłem odpowiedzi zgodnie z moją najlepszą wiedzą. Jeśli odpowiedź uważasz za błędną, masz pełne prawo, popraw mnie. Jeśli za niebezpieczną, ostrzeż kolegów i mnie. 

Jakby co to powtórzę jeszcze raz: U mnie czy się kontrolka fazy na listwie świeci czy nie, nie ma żadnego znaczenia 🙂

Nie negowałbym jakiś innych, specjalnych rozwiązań, gdzie to może mieć znaczenie, chociaż jak na dzisiaj nie mam wiedzy jak to jest zrobione i jaki jest tego cel?

2 hours ago, patefonik said:

Ten obrazek wysłałem nie do Ciebie kolego bum1234, a jako podsumowanie bezowocnej dyskusji, co wydawało mi się dość wyraźnie opisałem. 

Rozwiewając twoje wątpliwości, chciałem przekazać treść, że każdy powinien chodzić w takich butach, jakie mu pasują. Nie ma jednych uniwersalnych. Jak Tobie lepiej bez złotych bezpieczników, twoja rzecz. Mnie lepiej się słucha jak mam fazę na odpowiednim miejscu. Kolega paww zapytał, udzieliłem odpowiedzi zgodnie z moją najlepszą wiedzą. Jeśli odpowiedź uważasz za błędną, masz pełne prawo, popraw mnie. Jeśli za niebezpieczną, ostrzeż kolegów i mnie. 

Widzisz sprawa jest tego typu. Jeśli chodzi o kolor butów to jest to kwestia gustu. Jeden woli żółte drugi czerwone. Jeśli o rozmiar buta chodzi, to sprawa jest trochę inna . Każdy osobnik ma swój rozmiar i jeśli kupi sobie za małe lub za duże buty, to albo ich nie włoży albo będą za duże.  I to jest fakt. Obiektywnie.

Podobnie jest w audio. Jak ktoś lubi kolor zielony, to może sobie kupić takie kolumny i nic nikomu do tego. Jest to sprawa gustu - subiektywna.

Ale jak ktoś pisze, że bezpiecznik w jakikolwiek sposób wpływa na sygnał , co powoduje zmiany w brzmieniu, to taki subiektywizm jest błędem, bo jest sprzeczny z fizyką.  A prawa fizyki są takie same dla każdego audiofila i żaden subiektywizm tego nie zmieni.

Więc taka pisanina po pierwsze jest błędna a po drugie szkodliwa i niebezpieczna, bo wprowadza innych w błąd.

Tak więc analogia przytoczona przez ciebie na obrazku jest bzdurna.

c.b.d.u.

Nie chcę robić z wątku śmietnika filozofią, ale chyba się nie zrozumieliśmy. Każdy ma prawo składać system jaki jemu pasuje, tak jak wybierać buty jakie jemu pasują. Ja noszę z reguły nieco większe, bo w górach nogi puchną po całym dniu łażenia, i mam w nosie opinie pani w sklepie, że tak naprawdę to mam nogę pół numeru mniejszą. Analogicznie z audio. Ja wolę mieć sprzęt podłączony zgodnie z intencją producenta, Ty absolutnie nie musisz. Jeżeli nie słyszysz różnicy, tylko się cieszyć. Jeżeli ja większą przyjemność czerpię ze słuchania przy zachowaniu poprawnego fazowania to umówmy się, że zupełnie wtórne jest, czy to zjawisko rzeczywiste, czy halucynacje, czy omamy słuchowe, czy wytwór mojej wyobraźni. 

Podziwiam anielską cierpliwość wobec osób trollujących temat. Szacun. A dla uzupełnienia wypowiedzi dodam, że też posiadam tzw audiofilski bezpiecznik we wzmacniaczu zamiast zwykłego szklanego i również staram się zachować utarte/polecane szlaki w kwestii orientacji faza-zero w gniazdku i urządzeniu. Poprawia mi to samopoczucie, moja decyzja, mój sprzęt i nikomu nic do tego.

5 minutes ago, patefonik said:

poprawnego fazowania

Co to znaczy?

6 minutes ago, patefonik said:

zupełnie wtórne jest, czy to zjawisko rzeczywiste, czy halucynacj

Pod warunkiem, że wyraźnie to zaznaczysz. Ale audiofile podają to co jest ich subiektywnym wrażeniem jako obiektywną prawdę i są gotowi bronic bzdur za wszelką cenę.

4 minutes ago, Wito76 said:

Poprawia mi to samopoczucie

Poprawa samopoczucia nie jest żadnym usprawiedliwieniem dla bezmyślności.

Jeśli producent każe ci wyrzucić swój poprzedni sprzęt przez okno to zrobisz tak dla poprawy swojego samopopczucia?

Just now, Wito76 said:

Bum1234. No ale o co ci chodzi, przecież ty i głucha mafia robicie dokładnie tak samo. W każdej dyskusji zabieracie głos i uparcie bronicie swoich stanowisk. Jest w tym sporze jednak pewna subtelna różnica. Ja mam bezpiecznik i mogę coś na jego temat powiedzieć. Że "gra" zaje albo że to raczej ściema i nie u mnie żadnych zmian i ogólnie kasa w piach. Nieważne co napiszę, ale będzie to opierać się na moim odsłuchu, moich obserwacjach. Złem jest natomiast zabierać głos w dyskusji, podczas gdy nie ma się nic do powiedzenia, a wypowiedź opiera się jedynie na przeczuciu, intuicji że to voodoo tudzież zwyczajnej potrzebie napitalania się z kimś.

Dalej nie rozumiesz. Nie wypowiadam się o brzmieniu, nie należę do żadnej mafii.

Zwracam tylko uwagę, że powoływanie się na nieistniejące lub sprzeczne z fizyką zjawiska jest szkodliwym błędem.

I tyle. Wyzwiska pod adresem normalnie myślących niczego tu nie zmienią.

12 minut temu, bum1234 napisał:

Pod warunkiem, że wyraźnie to zaznaczysz

Przecież właśnie tak robię. 

13 minut temu, bum1234 napisał:

Co to znaczy?

To znaczy zgodnie z zaleceniem producenta. Zdrową zasadą jest podawanie fazy na ścieżkę w której jest bezpiecznik. Chyba zgodzimy się, że nic w tym złego? Powiedzmy, że to taki niegroźny fetysz. 

Poprawa samopoczucia nie jest żadnym usprawiedliwieniem dla bezmyślności.
Jeśli producent każe ci wyrzucić swój poprzedni sprzęt przez okno to zrobisz tak dla poprawy swojego samopopczucia?
Rozmawiajmy bez takich słabych przykładów o wyrzucaniu przez okno itp. I przede wszystkim skąd możesz wiedzieć co jest bezmyślne a co nie? Na jakiej podstawie? Gdybyś miał ten przykładowy bezpiecznik, bawił się sam lub z kumplami w ślepe lub jakiekolwiek testy to możesz zabierać głos i mieć cenne zdanie a tak to są tylko puste "argumenty", które każdy odbierze jako trolling.
A poprawa samopoczucia jest świetnym usprawiedliwieniem bezmyślności. Ale piszę to już mniej o audio tylko o życiu. Nie jechałeś nigdy 180km/h? Nie paliłeś za gówniarza papierosów w szkolnej łazience choć raz? Wczoraj spotkałem swoją dawną sympatię i przypomniała mi jak na studiach wziąłem ją na dach 16 piętrowego akademika i piliśmy tam piwo. Długo by tak "chwalić się".

Nie wiedziałem, że wątek zawierający w swoim tytule słowa pytania i porady  ma przypominać facebook lub instagram, czyli służyć bezmyślnej propagacji głupoty.

Edytowane przez bum1234

Która, dodajmy nie działa wg opisu, podobnie jak bezpieczniki kable, podstawki, ramki, woreczki że żwirkiem,  bateryjki, sztuczne masy itp.

• Pokaż nowe odpowiedzi