Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa sieciowa - pytania i porada

Rekomendowane odpowiedzi

5 minutes ago, Wito76 said:

By osoby nie dysponujące odpowiednią wiedzą (czyli ty, Tokina itd), wykazały że to bzdury. Słusznie, tu się wyjątkowo zgadzamy. No i zrobiłeś mi wieczór.

Na twoim miejscu nie zabierałbym w takich sprawach głosu po twoich wynurzeniach na temat równań Maxwella.

Kusi, mam zaje ripostę dla ciebie, ale ugryzę się w język. To do Tokina. Dziękuję za uwagę. Idę słuchać muzyki.
A do Buma prośba o zastanowienie się, czym są zakłócenia i czy czasem właśnie równania Maxwella ich nie opisują. Było pytanie o podstawy fizyki, więc jest odpowiedź, co tu rozkminiać. Spadam, bawcie się dobrze.

Wito76 usłyszał coś o równaniach Maxwella, nie zrozumiał, uznał, ze to mądre, to napisał
Jeszcze zdanie. Mam wrażenie że usłyszałeś o nich dziś pierwszy raz i w prymitywny sposób próbujesz coś insynuować. Jeśli chodzi o nie, to mam na koncie bity rok wykładów i ćwiczeń z tzw "teorii pola elektromagnetycznego" więc tak jak piszesz coś tam usłyszałem. Oczywiście nie korzystam stricte z tej wiedzy w pracy zawodowej, zresztą, z całej tej matematyki z nimi związanymi. Ale zanim napiszesz coś do kogoś zastanów się, czy czasem nie wchodzisz na śliski dla siebie lód.

Słownik języka polskiego PWN*

drive [wym. drajw], drajw

1. «intensywność i napięcie rytmu charakterystyczne dla muzyki jazzowej i rockowej»

Czy ktoś wie jak zmierzyć drive w muzyce albo wyjaśnić to zjawisko na bazie równań fizycznych?

Edytowane przez paww
4 minutes ago, paww said:

1. «intensywność i napięcie rytmu charakterystyczne dla muzyki jazzowej i rockowej»

Czy ktoś wie jak zmierzyć drive w muzyce albo wyjaśnić to zjawisko na bazie równań fizycznych?

Taka wielkość nie ma miary, więc jest niemierzalna. Podobnie jak np. groove.

I nie widzę potrzeby aby coś takiego mierzyć i szczerze mówiąc nie wiem po co to pytanie.

By powiedzieć potem, że nie wszystko da się zmierzyć?

To przecież oczywiste,

Poza tym nie rozmawiamy tu o muzyce, tylko o listwie zasilającej. Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, że to są zupełnie rozłączne pojęcia.

9 minut temu, paww napisał:

Czy wiesz jak opisac to zjawisko tak, aby ktos inny mogl je rozpoznac w muzyce jedynie na podstawie tegoz opisu?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

P.S.

A jeśli kogoś interesują związki muzyki z fizyką to polecam książkę napisaną przez fizyka i saksofonistę jednocześnie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

18 minut temu, paww napisał:

No właśnie, bo to było z mojej strony pytanie - prowokacja, wcale nie oczekiwałem odpowiedzi.

Proszę spojrzeć, że ta cała dyskusja o listwie, filtrach, kablach zmierza donikąd. Powstały dwa przeciwstawne obozy, które mówiąc językiem polityki, się zwalczają, stosując różne techniki, a najczęściej obrażają się wzajemnie. Można odnieść wrażenie, że sam temat tytułu wątku "Listwa sieciowa - pytania i porada" już w tym wszystkim zaginął. Nawet chyba administrator dał sobie z tym wątkiem spokój?

18 minut temu, paww napisał:

Wyjaśnić nie,ale ten drive dzis usłyszałem po dwóch tygodniach wygr,ewanie Ricable Custom Power H6P z wtyczka viborga rod wlutowany na stale do kondycjonera . I tego mi było trzeba)).

1 minutę temu, lemo napisał:

Wyjaśnić nie,ale ten drive dzis usłyszałem po dwóch tygodniach wygr,ewanie Ricable Custom Power H6P z wtyczka viborga rod wlutowany na stale do kondycjonera . I tego mi było trzeba)).

Zadowolenie jest najważniejsze, o to w życiu chodzi 🙂 

6 godzin temu, ProjectPi napisał:

Na czym sila jego autorytetu ma sie opierac? Na tym, ze sobie siedzi i gada, przywolujac przyklad filtra wody jak analogii do wplywu kabla zasilajacego na prad?

Na forum obok dostałeś nawet link do PDFu dlaczego kable „grają” oczywiście to bzdury wg Ciebie chociaż @MariuszZ. jak nikt inny potrafił to wyjaśnić w myśl zagadnień technicznych z materiału w PDFie.

Jeśli nie jest po twojej myśli, to podważyłbyś nawet największe umysły z NASA, czy innych laboratoriów badawczych.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

8 minutes ago, paww said:

No właśnie, bo to było z mojej strony pytanie - prowokacja, wcale nie oczekiwałem odpowiedzi.

Proszę spojrzeć, że ta cała dyskusja o listwie, filtrach, kablach zmierza donikąd. Powstały dwa przeciwstawne obozy, które mówiąc językiem polityki, się zwalczają, stosując różne techniki, a najczęściej obrażają się wzajemnie. Można odnieść wrażenie, że sam temat tytułu wątku "Listwa sieciowa - pytania i porada" już w tym wszystkim zaginął. Nawet chyba administrator dał sobie z tym wątkiem spokój?

Nie mieszajmy sfery emocjonalnej i uczuciowej z techniką. Prowadzi to do zupełnie bzdurnych wniosków. Listwa to urządzenie stricte techniczne i przypisywanie jej jakichkolwiek związków z emocjami jest niezbyt mądre, łagodnie mówiąc.

Teraz, bum1234 napisał:

Nie mieszajmy sfery emocjonalnej i uczuciowej z techniką. Prowadzi to do zupełnie bzdurnych wniosków. Listwa to urządzenie stricte techniczne i przypisywanie jej jakichkolwiek związków z emocjami jest niezbyt mądre, łagodnie mówiąc.

Nikt raczej w tym wątku tego nie robił, tylko część osób "okopała na wyznaczone (przez swoje przekonania) pozycje", aby się ostrzeliwać 🙂 

4 minutes ago, sir.jax said:

Na forum obok dostałeś nawet link do PDFu

Co to za link?

Bo jeśli do pracy profesora Hawksforda, to przykro mi, ale spowodowała ona sporo zamieszania, bo nieprzygotowani do zgłębiania tajników układów cząstkowych równań różniczkowych audiofile zupełnie mylnie ten artykuł interpretują. Laicy nie powinni do takich prac zaglądać, bo nic z nich nie zrozumieją. To nie jest złośliwość. Lektura takich artykułów wymaga sporego przygotowania od strony matematycznej  - na poziomie studiów wyższych.

6 minut temu, sir.jax napisał:

Na forum obok dostałeś nawet link do PDFu dlaczego kable „grają” oczywiście to bzdury wg Ciebie chociaż @MariuszZ. jak nikt inny potrafił to wyjaśnić w myśl zagadnień technicznych z materiału w PDFie.

Jeśli nie jest po twojej myśli, to podważyłbyś nawet największe umysły z NASA, czy innych laboratoriów badawczych.

Wielcem rad, ze sie wlaczyles do dyskusji, najwyrazniej niebezpieczenstwo wizji w ktorej rozpoznaje sie zasilacze na podstawie nagrania, zostalo zazegnane.

Jak przyblizysz TU szczegoly czegos z TAM, z pewnoscia sie odniose.

8 minut temu, bum1234 napisał:

Co to za link?

Bo jeśli do pracy profesora Hawksforda, to przykro mi, ale spowodowała ona sporo zamieszania, bo nieprzygotowani do zgłębiania tajników układów cząstkowych równań różniczkowych audiofile zupełnie mylnie ten artykuł interpretują. Laicy nie powinni do takich prac zaglądać, bo nic z nich nie zrozumieją. To nie jest złośliwość. Lektura takich artykułów wymaga sporego przygotowania od strony matematycznej  - na poziomie studiów wyższych.

Często skomplikowany aparat matematyczny wcale nie wyjaśnia zjawisk, a tak naprawdę ma służyć manipulacjom tych, którzy nie mając żadnej wiedzy są skłonni w skomplikowane i wydumane teorie uwierzyć. Działania takie to nie nauka, tylko manipulacja i kryjący się za tym, często nieuczciwy biznes. 

20 minut temu, sir.jax napisał:

Czekaj, czekaj, chodzilo moze o dokument z konkluzja jak nizej?

"Zastosowanie w praktyce powyższych zaleceń wyeliminuje potrzebę stosowania kosztownych kabli sieciowych. Jakość kabli dostarczanych z naszymi wzmacniaczami będzie całkowicie wystarczająca."

Edytowane przez ProjectPi

6 minut temu, ProjectPi napisał:

Zastosowanie w praktyce powyższych zaleceń wyeliminuje potrzebę stosowania kosztownych kabli sieciowych. Jakość kabli dostarczanych z naszymi wzmacniaczami będzie całkowicie wystarczająca."

Edytowane 4 minuty temu przez ProjectPi

Tak się składa że uzywam koncowek mocy produkowanych kiedyś przez autora tej wypowiedzi. Zmiana przewodów dostarczanych przez producenta na przewody SCA 2 premium zmieniła dzwiek w kierunku którego oczekiwałem.

1 minutę temu, lemo napisał:

Tak się składa że uzywam koncowek mocy produkowanych kiedyś przez autora tej wypowiedzi. Zmiana przewodów dostarczanych przez producenta na przewody SCA 2 premium zmieniła dzwiek w kierunku którego oczekiwałem.

Najwyrazniej nie stosowales sie do wskazowek. Ewentualne pretensje racz miec nie do mnie.

Czemu zakładasz ze mam pretensje. Co do zaleceń czystości polaczeń oraz pętli masy rozmawiałem z P Andrzejem  wielokrotnie i robiłem wszytko jak zalecał . To naprawdę świetny znawca tematu i otwarty człowiek.

22 minutes ago, paww said:

Często skomplikowany aparat matematyczny wcale nie wyjaśnia zjawisk

Akurat w tym przypadku to nie zachodzi, bo aparat wykorzystywany w tym artykule należy do podstawowych i zastosowany jest zgodnie z wszelkimi regułami. Natomiast audiofilską interpretacja zdecydowanie odbiega od normy - wynika to po prostu z braku odpowiedniego przygotowania - myślę więc, że publikacja tego artykułu w stereophile to był błąd, powinien on był pozostać w materiałach z konferencji na której go przedstawiono.

Godzinę temu, lemo napisał:

... Ricable Custom Power H6P z wtyczka viborga rod wlutowany na stale do kondycjonera . I tego mi było trzeba)).

Relacja ściana - kondycjoner ?

Dobry jest? Jaki kabel zastąpił?

Edytowane przez Krzysztof_56775

Gość chce wydać 600 zł na lepsza listwę- kondycjoner nie ważne czy on słyszy różnicę, czy nie. Gość po prostu chcę wydać pieniądze na produkt..a zamiast padać propozycje, to jest nie wiem co. Gówno-burza to jakby nic nie powiedzieć. Tak lekka ręką 355 postów do kasacji, a szkoda bo temat myślałem że będzie ciekawy

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

1 minutę temu, venom200 napisał:

Gość chce wydać 600 zł na lepsza listwę- kondycjoner nie ważne czy on słyszy różnicę, czy nie. Gość po prostu chcę wydać pieniądze na produkt..a zamiast padać propozycje, to jest nie wiem co. Gówno-burza to jakby nic nie powiedzieć. Tak lekka ręką 355 postów do kasacji, a szkoda bo temat myślałem że będzie ciekawy

W sumie osoba, która założyła wątek zakupiła już listwę i jest zadowolona. A dyskusja to tak trwa przy okazji.

3 minutes ago, venom200 said:

temat myślałem że będzie ciekawy

Jak ktoś lubi przerost formy nad treścią i voodoo to może taki uważać. Normalnie i racjonalnie myślący człowiek przejdzie nad tym do porządku dziennego - szkoda sobie zawracać głowy tak prostym urządzeniem.

Ale do takiego podejścia trzeba otwartego umysłu, zdolnego do eliminacji idiotyzmów, które nas zewsząd otaczają.

To jest bardzo tania i fajna listwa-

Właśnie udało mi się znaleźć ten świetny produkt na platformie AliExpress, zobacz! 323,21zł  26%OFF | Dźwięk hałas zasilanie prądem zmiennym filtr moc odżywka oczyszczacz mocy ochrona przeciwprzepięciowa z gniazdami ue listwa zasilająca MATIHUR e-TP40E

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi