Skocz do zawartości
IGNORED

Pomóżcie dobrać sprzęt

Rekomendowane odpowiedzi

A słyszałeś kiedyś na żywo, bez nagłośnienia głos wokalistki, której nagrania słuchasz? Albo gitarę, której zarejestrowany dźwięk słyszysz z głośników?

1 minutę temu, Piopio napisał:

Pisanie z sensem to jeszcze większa zaleta. 

Oczywiście tutaj masz w pełni rację dlatego też tej zalety u ciebie nie widzę

23 minuty temu, Piopio napisał:

A jakie masz doświadczenie aby tak twierdzić ?

Nie trzeba mieć żadnego doświadczenia, wystarczy zaakceptować fakty i je zrozumieć. 

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

11 minut temu, przmor napisał:

A słyszałeś kiedyś na żywo, bez nagłośnienia głos wokalistki, której nagrania słuchasz? Albo gitarę, której zarejestrowany dźwięk słyszysz z głośników?

Tak.

8 minut temu, mark808 napisał:

Oczywiście tutaj masz w pełni rację dlatego też tej zalety u ciebie nie widzę

Kolejny troll. Masakra ... co się z tym światem dzieje ...

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, Tokina napisał:

Twoje wpisy są najlepszym przykładem trolla.

Punktuję tylko bzdurne wypowiedzi trolli. Co oczywiście w oczach trolla czyni ze mnie trolla 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Tokina napisał:

Twoje wpisy są najlepszym przykładem trolla.

Tak też właśnie myślałem to określić ,dobrze jednak że są tu ludzie którzy to w pełni rozumieją . 

19 godzin temu, Piopio napisał:

Muzyka ma brzmieć naturalnie - realistycznie. Do tego chyba dążymy w naszym hobby ? Bawienie się barwą nie pomaga.

Nie, właśnie nie. Ma brzmieć tak jak lubimy. To że ma brzmieć naturalnie to nam marketingowcy wmawiają.

19 godzin temu, szymon1977 napisał:

powiedział Piopio, po czym wcisnął loudness. 

Hahahaha. Złoty strzał!

Tu się robi dyskusja podobna do wielu innych

Czy używany potencjometrów i o naturalnych systemach.

"Ale to już było..... Na na, zaraz też tu wróci" Maryla:)

21 minut temu, Piopio napisał:

To zabawne, że użytkownik o stażu na forum 18 dni nazywa użytkownika o stażu 17 lat trollem 😉 

Z drugiej strony czasem można szybko poznać.

Nie wiem jak jest tu. 

2 godziny temu, Piopio napisał:

Brzmienie realistyczne to oddanie naturalnej barwy instrumentów akustycznych i ludzkiego głosu. 

Wszystko byłoby ok, gdyby każdy pasjonat "realistycznego brzmienia" nie odnalazł w inaczej brzmiącym systemie. Jesteś tylko jednym z wielu, którzy trafili brzmieniem systemu w swój kaprys, nic więcej.

Więc - wracając do tematu - jeśli szukając systemu ktoś podpowiada "to brzmi realistycznie" radził bym  zmrużyć oko, bo znajdzie się stu którzy odpowiedzą "nie, realistycznie brzmi tamto". Brzmieniem systemu we własny kaprys musimy trafić, a nie radzącego nam forumowicza.

Edytowane przez szymon1977

Na naturalnie brzmiącym zestawie, żywe instrumenty i wokale, na dobrze zrealizowanych utworach, brzmią naturalnie. Ale żeby to usłyszeć, nie wystarczy tego usłyszeć. Trzeba słuchać odpowiedniej muzyki. Trzeba mieć ucho. Trzeba mieć jako takie usłuchanie. A na forach audio jak zwykle...

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Nie, właśnie nie. Ma brzmieć tak jak lubimy. To że ma brzmieć naturalnie to nam marketingowcy wmawiają.

Nie każdemu taki sposób prezentacji będzie się podobał. Ma brzmieć tak jak lubimy? Tak, ale niektóre zestawy brzmią naturalnie, inne nie. 

.

6 minut temu, J4Z napisał:

Tak, ale niektóre zestawy brzmią naturalnie, inne nie. 

Zmienisz głośność i przestają, a możesz zmienić płytę albo akustykę. A zacząć należy od tego, że naturalne brzmienie nie jest celem realizatora nagrania. Ale co tam fakty.

Teraz, J4Z napisał:

Nie

Zjawisko zbadane przez Fletchar-Munson znów umknęło, ehhh...

Na rozjaśnionych, szeleszczących kolumnach tego nie usłyszysz. Niezależnie ile się naczytasz. Zjawisko jest mi znane. 

.

10 minut temu, Tokina napisał:

Odpowiedź na wyjątkowym poziomie!!!

Na Twoim - czy taki wyjątkowy? Wątpię. 

Więcej wykrzykników i pytajników 

.

19 minut temu, Tokina napisał:

Co to znaczy naturalnie???

Co to znaczy "żeby to usłyszeć, nie wystarczy tego usłyszeć." ???

Co to znaczy  "Trzeba słuchać odpowiedniej muzyki"???

Co to znaczy "Trzeba mieć ucho"???

Co to znaczy "Trzeba mieć jako takie usłuchanie"???

??????????

Nic.

Sensu negowania tez, które popiera tylko ich autor nie widzę.

18 minut temu, J4Z napisał:

Kłamstwo

Bez komentarza. Odpadam, miłego nauczania życzę.

• 2 tygodnie później...
W dniu 19.01.2024 o 17:05, J4Z napisał:

Na naturalnie brzmiącym zestawie, żywe instrumenty i wokale, na dobrze zrealizowanych utworach, brzmią naturalnie. Ale żeby to usłyszeć, nie wystarczy tego usłyszeć. Trzeba słuchać odpowiedniej muzyki. Trzeba mieć ucho. Trzeba mieć jako takie usłuchanie. A na forach audio jak zwykle...

Nie każdemu taki sposób prezentacji będzie się podobał. Ma brzmieć tak jak lubimy? Tak, ale niektóre zestawy brzmią naturalnie, inne nie. 

No i dobrze że tak brzmią dlatego jeden system ma taki użytkownik a drugi system ma inny użytkownik:)

Mówimy tutaj o sytuacji w której system został wybrany po odsłuchu a nie kupiony w ciemno po marketingowych promocjach.

Czy wy się teraz kłócicie o to czy systemy brzmiał inaczej czy o co tu chodzi?

Zaglądam na to forum coraz mniej a coraz więcej jest tutaj awantur 😛

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

No i dobrze że tak brzmią dlatego jeden system ma taki użytkownik a drugi system ma inny użytkownik:)

Mówimy tutaj o sytuacji w której system został wybrany po odsłuchu a nie kupiony w ciemno po marketingowych promocjach.

Zaglądam na to forum coraz mniej a coraz więcej jest tutaj awantur 😛

Panie kiedy to było? Jaka tam kłótnia? Zobacz tokina ile i jakich nabił postów przez jaki czas od zarejestrowania. Ja z tym gościem nie będę dyskutować. A Szymon, jak to Szymon ;)

Edytowane przez J4Z

.

49 minut temu, J4Z napisał:

A Szymon, jak to Szymon 😉

Dziękuję serdecznie, wszystko w porządku.

-----

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Po prostu ktoś unieść swój średni dość system nad systemami innych, określając go słówkiem "naturalny".

Nie bardzo rozumiem czemu ma służyć taka czcza dyskusja co brzmi  naturalnie a co jest wyregulowane i nie brzmi  naturalnie. Czy każda muza ma brzmieć tak samo czy raczej musi do nas trafiać czyli inaczej się nam podobać . 

11 minut temu, mark808 napisał:

Nie bardzo rozumiem czemu ma służyć taka czcza dyskusja co brzmi  naturalnie a co jest wyregulowane i nie brzmi  naturalnie.

Po prostu pewien właściciel dość średniego systemu wmawia sobie, że gra mu (prawie) jak hi-end.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Po prostu pewien właściciel dość średniego systemu wmawia sobie, że gra mu (prawie) jak hi-end.

Serio chcesz się tak bawić? Może to właściciel słabego systemu wmawia że nie ma czegoś takiego jak naturalne brzmienie w stereo żeby dowartościować swój system. Przedszkole wieku średniego. xD

.

Gdyby jeszcze każdy audiofil swojego inaczej brzmiącego systemu nie nazywał "naturalnym" - przedszkolaki bawią się w audio.

38 minut temu, J4Z napisał:

Serio chcesz się tak bawić?

Fakty bywają zabawne.

25 minut temu, mark808 napisał:

Bywają zabawne ale też fakt faktem stał się faktem i nie ulega wątpliwości...

... że skoro każdy tym samym słowem określa coś innego, to nic ono nie znaczy. W sumie i ja mógłbym powiedzieć "mój system brzmi naturalnie", ale nie lubię gadania po próżnicy.

53 minuty temu, mark808 napisał:

Bywają zabawne ale też fakt faktem stał się faktem i nie ulega wątpliwości

parekselans

" MÓW JEŚLI MUSISZ "

W dniu 29.01.2024 o 18:28, J4Z napisał:

Panie kiedy to było? Jaka tam kłótnia? Zobacz tokina ile i jakich nabił postów przez jaki czas od zarejestrowania. Ja z tym gościem nie będę dyskutować. A Szymon, jak to Szymon 😉

A no to ja już tych dwóch panów kojarzę z siania zamętu czasem tutaj bywam to też poznałem:)

W dniu 29.01.2024 o 23:37, szymon1977 napisał:

Gdyby jeszcze każdy audiofil swojego inaczej brzmiącego systemu nie nazywał "naturalnym" - przedszkolaki bawią się w audio.

Fakty bywają zabawne.

Ja swojego nie nazywam neutralnym ani naturalnym.

• Pokaż nowe odpowiedzi