Skocz do zawartości
IGNORED

Pomóżcie dobrać sprzęt

Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, audioburak napisał:

Można też jakiś mix - nowy wzmacniacz czy ww. amplituner z poważną mocą

a do niego kolumny ze wstęgą, jak Audiovectory:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Akurat odrzucony Marantz, Emotiva czy Yamaha mają regulacje barwy, a ta ostatnia

ma dodatkowo rzadki dziś płynnie regulowany loudness do cichego słuchania.

Stanęło ostatecznie na MarantzPM8006 i do tego kolumny AudiovectorQ5R i z przewidywanego budżetu 6tysi  zrobiło się 18 Wiem że  to nie po "Audifilsku" ale zależało mi na wzmaku z regulacją .A te kolumny jak posłuchałem to już wiedziałem że muszą być. Szczególnie po tylu latach z Altusami 

Ukryta Zawartość

11 minut temu, mark808 napisał:

z przewidywanego budżetu 6tysi  zrobiło się 18

Nice, ale tak to bywa ze sprzętem. :D

Jak możesz, daj znać za jakiś czas, jak z poziomem zadowolenia. 

.

Nie, żebym Cię straszył, że zaniedługo pójdziesz z torbami, ale bracia Czesi

testowali je z Heimdall Nordosta 😉 

Ukryta Zawartość

Poza tym na pewno "będzie Pan zadowolony" 😉 

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, J4Z napisał:

Nice, ale tak to bywa ze sprzętem. 😄

Jak możesz, daj znać za jakiś czas, jak z poziomem zadowolenia. 

Oczywizda !!!

1 godzinę temu, audioburak napisał:

Nie, żebym Cię straszył, że zaniedługo pójdziesz z torbami, ale bracia Czesi

testowali je z Heimdall Nordosta 😉 

Ukryta Zawartość

Poza tym na pewno "będzie Pan zadowolony" 😉 

To ne wadi

Ukryta Zawartość

Niech służy ten zestaw w takim razie, miłego słuchania 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 11.01.2024 o 19:55, mark808 napisał:

Posłuchałem jeszcze Marantza PM5005 podpięte do  KEF i Focal Aria ale tak naprawdę to najbardziej podeszły mi kolumny Audio Vectra QR5 no tylko za jaką kasę

Z innych wzmacniaczy takich bardziej Audifilskich to posłuchałem  jeszcze Arcam A5 no napewno brzmi lepiej niż wcześniejszy Marantz PM5005 i YamahaAS701 Tylko cały czas myślę czy nie będzie brakowało mi tej choćby minimalnej regulacji tonów

Pytanie co będzie źródłem bo czasem jest możliwość regulacji tonów tam.

No nie. Modele kolumn których słuchałeś to absolutnie nie są kolumny do napędzania przez 5005.

W dniu 11.01.2024 o 20:24, audioburak napisał:

A co z tego rodzaju ofertą z Krakowskiej 21

Ukryta Zawartość

Czy u nich są odsłuchy, czy nie ma ...

Oni już nie są na krakowskiej i tak są u nich odsłuchy wspominałem o nich. Tam jest Łukasz 

18 godzin temu, mark808 napisał:

Stanęło ostatecznie na MarantzPM8006 i do tego kolumny AudiovectorQ5R i z przewidywanego budżetu 6tysi  zrobiło się 18 Wiem że  to nie po "Audifilsku" ale zależało mi na wzmaku z regulacją .A te kolumny jak posłuchałem to już wiedziałem że muszą być. Szczególnie po tylu latach z Altusami 

No 8006 gra znacznie lepiej. 

Z ciekawości gdzie udało ci się posłuchać tego połączenia w audio mix na kalwaryjskiej?

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

No nie. Modele kolumn których słuchałeś to absolutnie nie są kolumny do napędzania przez 5005.

Oni już nie są na krakowskiej i tak są u nich odsłuchy wspominałem o nich. Tam jest Łukasz 

Z ciekawości gdzie udało ci się posłuchać tego połączenia w audio mix na kalwaryjskiej?

Słuchałem w kilku miejscach Kolorowe,Sołtysowska ale to połączenie No8006 i

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Słuchałem w kilku miejscach w Krakowie Kolorowe, Sołtysowska ale tak Audio Mix na Kalwaryjskiej goście są bardzo OK i tam też się zdecydowałem

Jesteś już pewnie dużym chłopcem 😉 i należało by wreszcie podjąć poważną próbę

posłuchania choć krótko w wersji Direct, bo graty na to zasługują ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, audioburak napisał:

Jesteś już pewnie dużym chłopcem 😉 i należało by wreszcie podjąć poważną próbę

posłuchania choć krótko w wersji Direct, bo graty na to zasługują ...

Tylko co z tego mitycznego płaskiego pasma pozostanie w miejscu odsłuchu?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Może tylko tyle ... i AŻ TYLE żeby słuchać komfortowo po doświadczeniach

z poprzednimi gratami. Dla przypomnienia - Technics 45, korektor i Altusy ...

Warto jednak być świadomym, że aby to mityczne płaskie pasmo w miejscu odsłuchu osiągnąć, to nie należy wciskać direct, a mocno popracować z EQ.

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

Warto jednak być świadomym, że aby to mityczne płaskie pasmo w miejscu odsłuchu osiągnąć, to nie należy wciskać direct, a mocno popracować z EQ.

I tu się z tobą zgadzam w 110%

8 minut temu, mark808 napisał:

I tu się z tobą zgadzam w 110%

Więc lećmy dalej. Dlaczego to płaskie pasmo nazwałem mitycznym? Bo 99% audiofilów mówiąc o płaskim paśmie, na słuch dobiera takie górki i doliny kolumn w akustyce, jakie im do kaprysu pasują.

Ogólnie to każdy słucha jak chce, niektórzy próbują wywyższać się piep.ąc bzdury, a Tobie życzę przyjemnego słuchania. Tak z ciekawości: gałek bass/treble używasz zawsze, czy tylko sporadycznie przy niektórych nagraniach?

Edytowane przez szymon1977

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak z ciekawości: gałek bass/treble używasz zawsze, czy tylko sporadycznie przy niektórych nagraniach?

W Direct bas ma łamć żebra🙋‍♂️

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Więc lećmy dalej. Dlaczego to płaskie pasmo nazwałem mitycznym? Bo 99% audiofilów mówiąc o płaskim paśmie, na słuch dobiera takie górki i doliny kolumn w akustyce, jakie im do kaprysu pasują.

Ogólnie to każdy słucha jak chce, niektórzy próbują wywyższać się piep.ąc bzdury, a Tobie życzę przyjemnego słuchania. Tak z ciekawości: gałek bass/treble używasz zawsze, czy tylko sporadycznie przy niektórych nagraniach?

Wtedy gdy czuję że czegoś jest za mało albo dla moich uszu czegoś jest za dużo, nie zawsze w niektórych nagraniach.

1 minutę temu, mark808 napisał:

Wtedy gdy czuję że czegoś jest za mało albo dla moich uszu czegoś jest za dużo, nie zawsze w niektórych nagraniach.

Wygląda na to, że brzmieniem systemu w kaprys trafiłeś, tylko płyty nagrane są różnie.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Wygląda na to, że brzmieniem systemu w kaprys trafiłeś, tylko płyty nagrane są różnie.

Oczywiście że są różne Płyta winyl nagrana np.2023 r. z jakąś tam muzyką i niech nasz kolega Audiofil spróbuje  tą muzykę odsłuchać w orginale gdy była stworzona i nagrana pierwszy raz np.w1968r. Z tym samym mitycznym płaskim pasmem.  I nie mam tu na myśli degradacji samego winyla. Ścieżki muzyczne przenoszone na CD podlegają tym samym prawom. Pewnie komputerowo można w takiej muzyce namieszać i podać to wersji by niektórzy mogli się cieszyć z odsłuchu Direct. 

11 godzin temu, szymon1977 napisał:

Tylko co z tego mitycznego płaskiego pasma pozostanie w miejscu odsłuchu?

Po pierwsze to należy rozróżnić tryb DIRECT od wzmacniaczy bez żadnej regulacji, czyli i bez trybu direct, bo z założenia jest tylko direct. Jaka jest różnica? Ano taka, że w trybie direct we wzmacniaczu z regulacją będzie płasko, a we wzmacniaczu bez jakiejkolwiek możliwości regulacji barwy można się zdziwić. Ty ewidentnie jeszcze w tej płaskiej fazie świadomości DIRECT jesteś. 😉

Edytowane przez MagneticFields
1 minutę temu, MagneticFields napisał:

Po pierwsze to należy rozróżnić tryb DIRECT od wzmacniaczy bez żadnej regulacji, czyli i bez trybu direct, bo z założenia wszystko sie w direct. Jaka jest różnica? Ano taka, że w trybie direct we wzmacniaczu z regulacją będzie płasko, a we wzmacniaczu bez jakiejkolwiek możliwości regulacji barwy można się zdziwić. Ty ewidentnie jeszcze w tej płaskiej fazie świadomości DIRECT jesteś. 😉

Widzę kolego nic nie zrozumiałeś: jakbyś nie wypłaszczał wzmacniacza, to nie zbliżasz się do płaskiego odsluchu, bo nie masz płaskich kolumn ani płaskiej akustyki.

Ps

Sugerujesz, że wzmacniaczem bez gałek mają ukryte regulatory pod obudową? Hmmm...

36 minut temu, szymon1977 napisał:

Widzę kolego nic nie zrozumiałeś: jakbyś nie wypłaszczał wzmacniacza, to nie zbliżasz się do płaskiego odsluchu, bo nie masz płaskich kolumn ani płaskiej akustyki.

Ps

Sugerujesz, że wzmacniaczem bez gałek mają ukryte regulatory pod obudową? Hmmm...

Sugeruję, żebyś zaprzyjaźnił się ze wzmacniaczem bez regulacji jakiejkolwiek, to zrozumiesz o co mi chodzi. Praktycznie się zaprzyjaźnij, a nie teoretycznie. 🙂 Zapomnisz wówczas o płaskości, którą nota bene słusznie tak odbierasz w trybie DIRECT używając wzmacniacza z regulacją. I powiem więcej - rozumiem Twoje obecne podejście, bo też  musiałem się zmuszać do słuchania w trybie DIRECT i było to powiązane z wmawianiem sobie, że tak powinno być. De facto tylko niektórych płyt tak próbowałem słuchać, bo większość to było odebranie przyjemności ze słuchania.
Uwierz, że z dobrego wzmacniacza bez regulacji usłyszysz tak, że to na pewno płaskie nie będzie, wręcz przeciwnie. 🙂

43 minuty temu, szymon1977 napisał:

Wiem, że jest późno, ale proszę o nie doszukiwanie się treści, których nie było.

5 minut temu, MagneticFields napisał:

Sugeruję, żebyś zaprzyjaźnił się ze wzmacniaczem bez regulacji jakiejkolwiek

Drogi kolego, ja takie zabawy mam już za sobą, jakiś czas temu z nich wyrosłem.

6 minut temu, MagneticFields napisał:

proszę o nie doszukiwanie się treści, których nie było.

Skoro jedyny sensowny wniosek z Twoich wpisów Ci nie pasuje, to znaczy, że Twoj wpis jest bezsensowny.

8 minut temu, MagneticFields napisał:

też  musiałem się zmuszać do słuchania w trybie DIRECT

Nie pisz "też" bo ja nigdy do słuchania w trybie direct się nie zmuszałem.

9 minut temu, MagneticFields napisał:

słuchania w trybie DIRECT i było to powiązane z wmawianiem sobie, że tak powinno być. De facto tylko niektórych płyt tak próbowałem słuchać, bo większość to było odebranie przyjemności ze słuchania.

Nie obwiniaj trybu direct za zakup  nietrafionego w gust systemu.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Drogi kolego, ja takie zabawy mam już za sobą, jakiś czas temu z nich wyrosłem.

Patrząc na sprzęt jakiego używasz oraz biorąc pod uwagę niedawno założony przez Ciebie temat doboru kolumn, to zdaje się, że dość oszczędnie gospodarujesz prawdą.
Masz wielkie mniemanie o swojej wiedzy w temacie audio sprzętu, a jak przychodzi co do czego to pytasz jak lamer o pierdoły. Taki trochę z Ciebie "erotoman gawędziarz". 

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie obwiniaj trybu direct za zakup  nietrafionego w gust systemu.

Chyba masz jakiś problem ze zrozumieniem tekstu pisanego. 🙂
Natomiast już rozumiem dlaczego tak wiele osób Cię banuje.

7 minut temu, MagneticFields napisał:

rozumiem dlaczego tak wiele osób Cię banuje.

Zbanuj mnie i Ty, proszę. Całe Forum na tym skorzysta, gdy nie będziesz zamieszczać bezsensownych komentarzy pod moimi wpisami.

8 minut temu, MagneticFields napisał:

Patrząc na sprzęt jakiego używasz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

W dniu 4.01.2024 o 09:37, Piotr Sonido napisał:

To fajne paczki i grające znacznie lepiej od serii 100.

Mało o nich na polskich stronach 

Z tego też powodu ich ceny nie są wygórowane.

De gustibus non est disputandum

12 godzin temu, MagneticFields napisał:

Po pierwsze to należy rozróżnić tryb DIRECT od wzmacniaczy bez żadnej regulacji, czyli i bez trybu direct, bo z założenia jest tylko direct. Jaka jest różnica? Ano taka, że w trybie direct we wzmacniaczu z regulacją będzie płasko, a we wzmacniaczu bez jakiejkolwiek możliwości regulacji barwy można się zdziwić. Ty ewidentnie jeszcze w tej płaskiej fazie świadomości DIRECT jesteś. 😉

Dziwniejszej teorii chyba już dawno nie widziałem. 

.

56 minut temu, J4Z napisał:

Dziwniejszej teorii chyba już dawno nie widziałem. 

Nie ma tu żadnej teorii, a stwierdzenie faktu, że wzmacniacze budowane na starcie bez funkcji regulacji - brzmią dużo lepiej niż wiele konstrukcji z regulacją, ale w trybie direct. Wynika to po prostu z budowy i z tego na co położono nacisk.

Tak, ale bywają też porządnie zbudowane konstrukcje z regulacją... Albo przynajmniej bywały. 

To że coś ma regulacje, nie oznacza z góry że to kupa.

.

49 minut temu, J4Z napisał:

To że coś ma regulacje, nie oznacza z góry że to kupa.

Nigdzie tak nie napisałem. Jeśli prześledzisz to zauważysz, że używam określeń "wiele", a nie "wszystkie" - w kontekście sprzętów z regulacją.

Były przypadki, że po wymontowaniu gałek bass/treble wzmacniacz w oznaczeniu modelu zyskiwał SE czy inne KI, producent na koncie 20%, a audiofile przekonanie, że gra lepiej, choć pod obudową było to samo.

19 godzin temu, MagneticFields napisał:

Na początku odniosłem się do tego. ☝️

"...w trybie direct we wzmacniaczu z regulacją będzie płasko" - nie będzie, nie w każdym. Nie widzę w twoim poście, żebyś zaznaczył, że przeważnie lub co kolwiek podobnego. 

"Ty ewidentnie jeszcze w tej płaskiej fazie świadomości DIRECT jesteś." A to, co miało znaczyć? 

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Były przypadki, że po wymontowaniu gałek bass/treble wzmacniacz w oznaczeniu modelu zyskiwał SE czy inne KI, producent na koncie 20%, a audiofile przekonanie, że gra lepiej, choć pod obudową było to samo.

Z tego co wiem, są/były wzmacniacze, gdzie w trybie direct sygnał omijał regulacje, a nie tylko wyłączało je - stare, wysokie modele Marantz, czy Sony? 

Edytowane przez J4Z

.

• Pokaż nowe odpowiedzi