Skocz do zawartości
IGNORED

B&W606 - na co zmienić?

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Why?

Why downgrade? Z jednej strony realizacja planowanego progresu zajęła by zbyt wiele czasu i środków, a z drugiej myślę mam wystarczająco wiedzy i doświadczenia, by złożyć system obiektywnie gorszy, ale lepiej trafiony w subiektywny kaprys. 

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Czyli gorszy technicznie / parametryczne / laboratoryjnie a lepszy muzycznie 🙂

Tylko ujęte zgrabna fraza polsko językową aby ukryć prosty przekaz:)

Kiedy ja tak mówię to trzeba później stoczyć wojny z pomiarofilami. Chwila....

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Czyli gorszy technicznie / parametryczne / laboratoryjnie a lepszy muzycznie 🙂

Nie "muzycznie" też raczej lepszy nie będzie (cokolwiek by to "muzycznie" nie znaczyło), ale zalety będą MI się podobać, a wady MI nie przeszkadzać.

26 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Kiedy ja tak mówię to trzeba później stoczyć wojny z pomiarofilami. Chwila....

No właśnie: w wyborze kierować się będę pomiarami, ale nie wybiorę lepszych a lepiej trafiające w MÓJ kaprys.

Edytowane przez szymon1977

Nie, mam na myśli wstawianie do mojego pomieszczenia podłogówek. A jeśli chodzi B&W, to serię 7 obserwuję na ebay, ale raczej myślę o downgrade systemu.

Dawno temu bliski znajomy mial B&W CDM 9.
Bardzo mi sie podobaly (jak cala seria CDM czyli takze CDM 1 albo 7)

Dziwie sie ze nie sa tutaj (jako uzywki) wspominane
12 godzin temu, szymon1977 napisał:

właśnie: w wyborze kierować się będę pomiarami, ale nie wybiorę lepszych a lepiej trafiające w MÓJ kaprys

To już chyba ostatnie pytanie z mojej strony. Które pomiary są w twoim guście?

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Dziwne, przecież wystarczy popatrzeć na parametry i wybrać najlepsze. 

Tak stwierdzić może tylko techniczny ignorant (parametry nie uwzględniają akustyki i subiektywnych preferencji, samemu je sobie trzeba uwzględnić patrząc na parametry).

To może aliexpress - serio, jest tam trochę ciekawych paczek choć niczego osobiście nie miałem. Elektroniki trochę od chińczyka słyszałem i nie ma wstydu, a biorąc pod uwagę cenę to jest więcej niż dobrze.

Godzinę temu, lowfi81 napisał:

To może aliexpress

Nie będę ryzykować w najważniejszym elemencie systemu.

BTW

Dziękuję za odpowiedzi, ale pytania nie zadawałem.

23 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie będę ryzykować w najważniejszym elemencie systemu.

BTW

Dziękuję za odpowiedzi, ale pytania nie zadawałem.

Sam myślałem o jakiś paczkach z alliexpress dlatego nasunęła  mi się ta myśl. Szkoda trochę tych B&W 606. Swego czasu jak szukałem dla teścia kolumn to ich odsłuchiwałem i całkiem dobrze grały. Zgodnie z sugestiami sprzedawcy odsłuchiwałem je wtedy z jakąś lampą, hybrydą i piecykiem w klasie A. Marki i modeli niestety już nie pamiętam.

Dodam tylko, że zakup a aliexpress traktuje zawsze jako pewnego rodzaju doświadczenie, przygodę. Zawsze można towar zwrócić jest na to 30 dni. Nigdy nie miałem ze zwrotem większych problemów.

22 minuty temu, lowfi81 napisał:

Szkoda trochę tych B&W 606.

No skoda. Bez wątpienia 606+608+Onkyo to było najlepsze granie jakie miałem. To bardzo specyficzne granie, więc nikomu w ciemno nie polecam, ale unie ten zestaw grał  najdłużej ze wszystkich. Sprzedałem z przyczyn nie związanych z hi-fi.

7 minut temu, lowfi81 napisał:

zakup a aliexpress traktuje zawsze jako pewnego rodzaju doświadczenie, przygodę. Zawsze można towar zwrócić jest na to 30 dni. Nigdy nie miałem ze zwrotem większych problemów.

Nie chce mi się w to bawić.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

No skoda. Bez wątpienia 606+608+Onkyo to było najlepsze granie jakie miałem. To bardzo specyficzne granie, więc nikomu w ciemno nie polecam, ale unie ten zestaw grał  najdłużej ze wszystkich. Sprzedałem z przyczyn nie związanych z hi-fi.

Nie chce mi się w to bawić.

Które Onkyo?

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

A5VL

Ha! No to tak się składa, że właśnie ten model ma aktualnie mój teść wraz z dedykowanym do niego CD. Model bardzo rzadki ale ciekawie gra. Wiem bo kilka dobrych lat sam go posiadałem. Teść gra z monitorami Magnata i to połączenie jest super! Ode mnie mogę spokojnie polecić jeszcze Heco, bo u siebie słuchałem z podłogowymi Metasami i też było przyjemnie. 

37 minut temu, lowfi81 napisał:

zakup a aliexpress traktuje zawsze jako pewnego rodzaju doświadczenie, przygodę.

Chyba hazard w tym wypadku. Nie wiadomo co, nie wiadomo jakie i wyglad z obrazka

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

1 minutę temu, rafa napisał:

Chyba hazard w tym wypadku. Nie wiadomo co, nie wiadomo jakie i wyglad z obrazka

Nie koniecznie. Można oczywiście zaliczyć wtopę ale ja już kupuję u chińczyka (nie tylko alliexpress) od ponad dekady i raczej nie miałem problemów. Wcześniej poczytałem trochę na temat takich zakupów oraz bezpośrednio poradziłem się znajomych, którzy w temacie siedzą. W moim przypadku mniej szczęścia miałem z zakupami z polskich portali aukcyjnych i sklepów. Ostatnio grubszy zakup był telewizor, który na dzień dobry przywitał mnie martwymi pikselami - był on nowy i pochodził z dużej sieci handlowej. Zwrot tego zakupu okazał się bardziej problematyczny jak u chińczyka, mało tego na pieniądze czekałem miesiąc. Żeby nie było nie jestem jakimś wielkim fanem azjatyckiego rynku, takie mam tylko doświadczenia, którymi się podzieliłem.

58 minut temu, lowfi81 napisał:

Nie koniecznie. Można oczywiście zaliczyć wtopę ale ja już kupuję u chińczyka (nie tylko alliexpress) od ponad dekady i raczej nie miałem problemów. Wcześniej poczytałem trochę na temat takich zakupów oraz bezpośrednio poradziłem się znajomych, którzy w temacie siedzą. W moim przypadku mniej szczęścia miałem z zakupami z polskich portali aukcyjnych i sklepów. Ostatnio grubszy zakup był telewizor, który na dzień dobry przywitał mnie martwymi pikselami - był on nowy i pochodził z dużej sieci handlowej. Zwrot tego zakupu okazał się bardziej problematyczny jak u chińczyka, mało tego na pieniądze czekałem miesiąc. Żeby nie było nie jestem jakimś wielkim fanem azjatyckiego rynku, takie mam tylko doświadczenia, którymi się podzieliłem.

Sam projekt kolumn w tym wypadku to kwestia przypadkowa wiec nie ma najmniejszej przeslanki by oczekiwac ze sa w ogole jako tako zaprojektowane tylko poskrecane z przypadkowych czesci.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

53 minuty temu, Ajothe napisał:

Mieszkając na wyspiarskim raju audio warto oglądać rodzime produkty, których jest bez liku, ale w okolicach autora pewnie posucha. 

No tak, w takim przypadku lepiej się rozejrzeć za czymś na miejscu tym bardziej, że jest w czym wybierać.

6 minut temu, rafa napisał:

Sam projekt kolumn w tym wypadku to kwestia przypadkowa wiec nie ma najmniejszej przeslanki by oczekiwac ze sa w ogole jako tako zaprojektowane tylko poskrecane z przypadkowych czesci.

Których kolumn?

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Mieszkając na wyspiarskim raju audio warto oglądać rodzime produkty, których jest bez liku,

Bajka, która nijak ma się do rzeczywistości.

• Moderatorzy

Dziwie się twojej decyzji o sprzedaży kolumn z których byłeś zadowolony. Jakby były wolnostojące albo drogie to odzyskałbyś kasę albo miejsce to były sens a tak ????

Albo kup dobre słuchawki do delektowania się muzyką, a do hi-fi masz KD 🙂

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

12 minut temu, szymon1977 napisał:

Bajka, która nijak ma się do rzeczywistości.

Znowu brniesz w narrację, że na wyspach nie ma z czego wybierać? 🤣

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, stench napisał:

Dziwie się twojej decyzji o sprzedaży kolumn z których byłeś zadowolony

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Sprzedałem z przyczyn nie związanych z hi-fi.

-----

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Znowu brniesz w narrację, że na wyspach nie ma z czego wybierać? 🤣

Wejdź na ebay u sobie powybieraj: w Polsce jeden sklep miewa bogatszą ofertę niż całe UK.

8 minut temu, stench napisał:

Albo kup dobre słuchawki do delektowania się muzyką, a do hi-fi masz KD 🙂

Bez obaw, na moim KD muzyka będzie grać przyjemnie.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Ronaldo9 napisał:

Co ty bredzisz? 

Powtórzę:

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Wejdź na ebay u sobie powybieraj: w Polsce jeden sklep miewa bogatszą ofertę niż całe UK.

-----

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Kolumn angielskiej marki, której jestem zwolennikiem na wyspach jest bez liku, a w Polsce kilka sztuk.

Polecać nie mam Tobie zamiaru jako że ... więc i tak kupisz coś tam, tak samo jak w przypadku założonego tematu o wyborze AVR. 

Mam mylić kolumny, których Ty jesteś zwolennikiem, zamiast w ramach założonego tematu o wyborze AVR?

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Poza tym zwróć się do

Nie zwróciłem się i pomoc, więc mi jej nie wciskaj na siłę.

• Pokaż nowe odpowiedzi