Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyk EXL3 Ellipticor

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, meloV8 napisał:

To jedynie hipoteza i troche teorii. Finalnie decyduje odsluch.

Odsłuch może być lepszy i gorszy. 
Można mieć lepszy humor, lepsze piwo czy lepszy prąd. Można mieć też potrąconą wczoraj babcie w szpitalu. 
Odsłuch jest mocno subiektywny, z małą dozą powtarzalności. 
A pomiar jest tak samo obiektywny jak gotówka wydana na głośniki. Rezonans będzie rezonansem, 5 koła za głośnik to będzie 5 koła za głośnik. Dobierając obiektywne parametry, jesteśmy w stanie zmaksymalizować subiektywny odbiór. 

A to, że poza osią dzieją się rzeczy niestworzone, głośnik ma na impedancji dzwony jak fullrange, jest absurdalnie drogi.. To są obiektywne rzeczy. A mając duże ilości dobrego alkoholu i dozę dobrego humoru może i nam gorszy głośnik zagrać super, ale jeszcze lepszy głośnik zagra bardziej super. A zawsze mieć lepiej niż gorzej. 

Edytowane przez #Szakovsky
2 minuty temu, #Szakovsky napisał:

Odsłuch może być lepszy i gorszy. 
Można mieć lepszy humor, lepsze piwo czy lepszy prąd. Można mieć też potrąconą wczoraj babcie w szpitalu. 
Odsłuch jest mocno subiektywny, z małą dozą powtarzalności. 
A pomiar jest tak samo obiektywny jak gotówka wydana na głośniki. Rezonans będzie rezonansem, 5 koła za głośnik to będzie 5 koła za głośnik. Dobierając obiektywne parametry, jesteśmy w stanie zmaksymalizować subiektywny odbiór. 

A to, że poza osią dzieją się rzeczy niestworzone, głośnik ma na impedancji dzwony jak fullrange, jest absurdalnie drogi.. To są obiektywne rzeczy. A mając duże ilości dobrego alkoholu i dozę dobrego humoru może i nam gorszy głośnik zagrać super, ale jeszcze lepszy głośnik zagra bardziej super.  

Jeżeli nie podoba mi się brzmienie głośników, które zachwalasz, to mam z tym zrobić? Jarać blanty i czekać aż się przekonam, czy po prostu olać temat i cieszyć się dźwiękiem innych, "gorszych" konstrukcji?

Teraz, meloV8 napisał:

Jeżeli nie podoba mi się brzmienie głośników, które zachwalasz, to mam z tym zrobić? Jarać blanty i czekać aż się przekonam, czy po prostu olać temat i cieszyć się dźwiękiem innych, "gorszych" konstrukcji?

Tylko nikt nikogo nie zmusza do słuchania gorszych głośników. Nikt nie stoi ci nad głową z MP40 i nie krzyczy po Niemiecku, żebyś więcej scanów kupił. 
Ja przedstawiam jedynie suche fakty i analizę wykresów. To co ktoś zrobi z tymi informacjami, to już jego sprawa. 
Wiedza jest największą zniżką jaką można dostać, a każdy lubi zniżki. 

2 minuty temu, #Szakovsky napisał:

Tylko nikt nikogo nie zmusza do słuchania gorszych głośników. Nikt nie stoi ci nad głową z MP40 i nie krzyczy po Niemiecku, żebyś więcej scanów kupił. 
Ja przedstawiam jedynie suche fakty i analizę wykresów. To co ktoś zrobi z tymi informacjami, to już jego sprawa. 
Wiedza jest największą zniżką jaką można dostać, a każdy lubi zniżki. 

Sek w tym, że ja te wiedze już posiadam, ale nierzadko bywa tak, że odkładam ja na bok i ciesze się z przyjemnego dźwięku czegoś, co wg. wiedzy dobrze grac nie powinno, a gra.

Bo to jest tak ze jak gra, a sie mierzy i nie powinno grac, to znaczy ze przyjeto zle zalozenia do pomiarow. Juz kiedys pisalem ze ostatnio zrobila sie moda na spinoramy itp., ale w rzeczywistosci ludzie tego kompletnie nie rozumieja. To co dzieje sie poza osia nie ma az takiego duzego znaczenia jak sie ostatnimi czasami przyjmuje, chociaz jakies tam ma (ma byc spojnie). Co wiecej to ludzie z tego co czytam czesto zle interprentuja nawet baffle step nie biorac pokoju pod uwage. Ze spinorama jest identycznie gdzie ktos sie przejmuje dolkiem poza osia, a pokoj zrobi mu pozniej gorki i dolki po 10-15dB na sumarycznym dzwieku w pomieszczeniu.

12 minut temu, meloV8 napisał:

Sek w tym, że ja te wiedze już posiadam, ale nierzadko bywa tak, że odkładam ja na bok i ciesze się z przyjemnego dźwięku czegoś, co wg. wiedzy dobrze grac nie powinno, a gra.

Bo można dobrze zrobić kiepski głośnik. I będzie lepszy niż źle zrobiony nawet najlepszy driver. 
Kwestia, o ile lepiej by się słuchało dobrze zrobionego, dobrego głośnika. 

Teraz, piter z napisał:

Bo to jest tak ze jak gra, a sie mierzy i nie powinno grac, to znaczy ze przyjeto zle zalozenia do pomiarow. Juz kiedys pisalem ze ostatnio zrobila sie moda na spinoramy itp., ale w rzeczywistosci ludzie tego kompletnie nie rozumieja. To co dzieje sie poza osia nie ma az takiego duzego znaczenia jak sie ostatnimi czasami przyjmuje, chociaz jakies tam ma (ma byc spojnie). Co wiecej to ludzie z tego co czytam czesto zle interprentuja nawet baffle step nie biorac pokoju pod uwage. Ze spinorama jest identycznie gdzie ktos sie przejmuje dolkiem poza osia, a pokoj zrobi mu pozniej gorki i dolki po 10-15dB na sumarycznym dzwieku w pomieszczeniu.

Nie mówię nawet o liniowości offaxis, ale o ewidentnie "schowanych" rezonansach poza osią. 
Które przy takiej odległości ostatniego głośnika od TW, będą osią odsłuchu. No chyba, że jest bardzo stromo i nisko pocięty. 
No i jesteśmy z tego dość do tego jak ten głośnik ogólnie pracuje. 

A co do pierwszego zdania. 
Trzeba przede wszystkim nakreślić to, że ludzie nie potrafią mierzyć kolumn, nawet ci którzy od lat siedzą w branży. Z kilkoma osobami gadałem na ostatnim AVS na ten temat, to mierzenie wpływu marki konda na głośnik z łapy to pikuś. Poprawnie wykonany pomiar, poprawnie zinterpretowany będzie bardzo celny w opisie brzmienia. 
Ale trzeba też przytoczyć fakt, że słuch jest skalowanie wybredny. Mniejszą różnicę robi przejście z +- 12 db na +- 6db niż z +- 3db na +-1db. Przy dużych nieliniowościach mózg sobie sporo dopowiada, przy niewielkich wchodzi coś pokroju "uncanny valley", gdzie dźwięk jest na tyle realny, że mózg przestaje sobie dopowiadać a zaczyna szukać nieprawidłowości.  

37 minut temu, #Szakovsky napisał:

Nie mówię nawet o liniowości offaxis, ale o ewidentnie "schowanych" rezonansach poza osią. 
Które przy takiej odległości ostatniego głośnika od TW, będą osią odsłuchu. No chyba, że jest bardzo stromo i nisko pocięty. 

Jezeli mowa o zaprezentowanej konstrukcji to zakladam ze wyzsza srednice odtwarza tam tylko 1 glosnik, a reszta to takie 0,5 na nizsza czesc pasma.

Nie wiem tez jak wyglada ta konstrukcja w przekroju, ale jezeli dobrze zgaduje i te otwory z bokow to przejscie do tych ME to tam sie beda dzialy bardzo dziwne rzeczy i takie gorki i dolki na 2kHz to przy tym nic. Oczywiscie moze byc tak ze bas jest w przeciwfazie do midbasu i tyl membrany sumuje sie z basowymi. Niemniej, ciezko mi to sobie wyobrazic i nie jestem nawet w stanie zgadnac co sie tam dzieje.

8 minut temu, piter z napisał:

Jezeli mowa o zaprezentowanej konstrukcji to zakladam ze wyzsza srednice odtwarza tam tylko 1 glosnik, a reszta to takie 0,5 na nizsza czesc pasma.

Nie wiem tez jak wyglada ta konstrukcja w przekroju, ale jezeli dobrze zgaduje i te otwory z bokow to przejscie do tych ME to tam sie beda dzialy bardzo dziwne rzeczy i takie gorki i dolki na 2kHz to przy tym nic. Oczywiscie moze byc tak ze bas jest w przeciwfazie do midbasu i tyl membrany sumuje sie z basowymi. Niemniej, ciezko mi to sobie wyobrazic i nie jestem nawet w stanie zgadnac co sie tam dzieje.

To już swoją drogą. 
Ale co tam się faktycznie dzieje, to jedna wielka zgaduj-zgadula. Chociaż znajomość efektywności kolumn, mogłaby coś powiedzieć. 
Bo kolumna równie dobrze może mieć 86db efektywności. Wtedy możemy RLC zlinearyzować zejście basu (zakładając, bo nie symulowałem, np. -10db na 40hz, to ściszamy wszystko powyżej 40hz o 10db, wtedy mamy 0db na 40hz, plus minus) i nawet w otwartej budzie będziemy mieć jako-takie zejście. 
Ale jeżeli idziemy w efektywność, to trudno będzie dwoma średniakami się zrównać z efektywnością basu, nawet jeżeli pozostałe cztery robiłyby za 0,5 drogi (co raczej mi się wydaje, że nie ma miejsca).  
Jedyne co można na pewno określić, to fakt że jeżeli ma to jakkolwiek grać, to musi być bardzo stromo cięte, aby nie przesuwać fazy (bo odległości pomiędzy średnicami a obiema cykaczkami są bardzo duże) i możliwie nie syfić offaxisem średnicy. 

W dniu 8.01.2025 o 11:35, #Szakovsky napisał:

impedancja wskazuje poza samą impedancją też indukcyjność cewki jak i rezonansy głośnika. 
Indukcyjność jest bardzo niska (co plus) ale rezonanse są straszne. 
I to widać w szczególności offaxis. Głośnik jest mało kierunkowy i robi się z niego niezła sieczka poza osią. A jako, że jest pod kątem całkiem głośny, to ta sieczka na pewno będzie mieć wpływ na dźwięk. 
Wygląda to w sumie jak jakiś filtr grzebieniowy, ale w to wątpię. No chyba, że membrana gibie się tak bardzo, że tworzy przesunięcia fazowe względem samego siebie, co by się zgadzało patrząc na korelację FR z impedancją. 
Scan

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
SEAS W18EX003 (5 letni już głośnik):

image.thumb.png.b2b7acb3799da6fa9f670ee5a73be5a5.png
Scan zmienia zupełności charakterystykę pod osią. 

Więc realnie, trzeba głośnik ciąć bardzo stromo i szybko. Więc szerokie pasmo i niska indukcja idzie prostować banany. 

Baa, w tej konstrukcji to dostajemy te wygibane kierunkowe prosto na łeb, Bo odległość tego mida (???) od osi TW (zakładając, że TW jest na wysokości odsłuchu). 
Więc aby było dobrze na pewno musi być cięty bardzo stromo i nisko. Coś pokroju 4 rząd na 2khz albo 1khz 2-3 rząd. Wyżej by mi po łbie nie chodziło. Ale to lekki przypał dla D3404/552000. 

No i wszystko jasne.

Teraz trzeba wyjaśnić  A.Kisielowi aby przerzucił się na Seasa a nie robił mega projekty Ellitipicorach.
Mam pytanie : zrobiłeś już coś na Ellipticorach czy tak gaworzysz czysto teoretycznie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja tylko napiszę, że jest szansa iż te kolumny pojawią się na kolejnym Audio Show i będzie można ich posłuchać na żywo a wtedy wszystkie teorie mogą legnąć w gruzach 🙂

Godzinę temu, Wojtek napisał:

zrobiłeś już coś na Ellipticorach czy tak gaworzysz czysto teoretycznie.

Ja to bym chętnie zobaczył jakikolwiek projekt opracowany, opomiarowany i skończony w 100% przez kolegę Szakovskyego 🙂

1 godzinę temu, Wojtek napisał:

No i wszystko jasne.

Teraz trzeba wyjaśnić  A.Kisielowi aby przerzucił się na Seasa a nie robił mega projekty Ellitipicorach.
Mam pytanie : zrobiłeś już coś na Ellipticorach czy tak gaworzysz czysto teoretycznie.

Gdybym był dystrybutorem Scana to pewnie też ciężko byłoby mnie przekonać do zaprzestania z korzystania ze Scana. 

1 godzinę temu, Pawellang napisał:

Ja tylko napiszę, że jest szansa iż te kolumny pojawią się na kolejnym Audio Show i będzie można ich posłuchać na żywo a wtedy wszystkie teorie mogą legnąć w gruzach 🙂

Trzeba będzie sprawdzić, jeżeli będą warunki w pomieszczeniu. Nawet najlepsze kolumny da się zakisić na AVS.

29 minut temu, meloV8 napisał:

Ja to bym chętnie zobaczył jakikolwiek projekt opracowany, opomiarowany i skończony w 100% przez kolegę Szakovskyego 🙂

Też chciałbym, ale dziś przyjechał już do Polski woofer. Więc trzeba wystrugać budę i byle jak, paluchami poskręcać zwrotnice. Jak będzie to z chęcią zaproszę na odsłuch. 

16 minut temu, #Szakovsky napisał:

Też chciałbym, ale dziś przyjechał już do Polski woofer. Więc trzeba wystrugać budę i byle jak, paluchami poskręcać zwrotnice. Jak będzie to z chęcią zaproszę na odsłuch. 

Rozumiem. Czyli niebawem powstanie Twoja pierwsza, ukończona konstrukcja. Trzymam kciuki.

4 minuty temu, meloV8 napisał:

Rozumiem. Czyli niebawem powstanie Twoja pierwsza, ukończona konstrukcja. Trzymam kciuki.

Na pewno pierwsza mobilna, bez rozłożonych luzem na podłodze komponentów.
O ile woofer spełni oczekiwania. 

Czyli rozumiem zbudowałeś do tej pory wiele zestawów tylko że były rozłożone luzem na podłodze?.🫣

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Godzinę temu, rafa napisał:

Czyli rozumiem zbudowałeś do tej pory wiele zestawów tylko że były rozłożone luzem na podłodze?.🫣

Wilson  też zaczął od "squadaków", to jego pierwszy większy finalny....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W dniu 11.01.2025 o 22:48, rafa napisał:

Nie chce ci psuć wspaniałej wizji świata, ale to jest zupełna norma. 
Przy robieniu zwrotnicy zawsze prototyp się robi na podłodze czy dużym stole, bo dostęp do elementów jest najszybszy. 
Lutowanie i mocowanie komponentów to jest jedna z ostatnich czynności jakie się wykonuje przy budowie kolumn. 
Lepiej, większość połączeń jest albo na skręcanie nóżek albo na krokodylki. I jak sobie przejrzysz to znajdziesz zdjęcia, gdzie kolumny za setki tysięcy mają zwrotnice gdzieś na podłodze, albo innym stoliku. 
Jeżeli masz 50+ elementów w zwrotnicy, to ciężko znaleźć taki stół aby to pomieścić, a dystanse pomiędzy komponentami muszą być większe, aby mieć wygodny do nich dostęp. 

Zwrotnica na podłodze=nieskończona kolumna

Niesamowite, że muszę tłumaczyć takie rzeczy. 

Ukryta Zawartość

Tutaj masz prototypy PS audio, z wybebeszona zwrotnicą leżącą na podłodze. No kto by się spodziewał. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez #Szakovsky
20 godzin temu, #Szakovsky napisał:

Niesamowite, że muszę tłumaczyć takie rzeczy. 

Niesamowite ze nie zrozumiales prostego zdania/pytania. Nic nie pytalem o to o czym piszesz... nie wazne zapomnij

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Nabyłem nowego dac ,Abrahamsen v6.0. Muzykalne, przestrzenne ,dociażone  granie .Taki trochę cyfrowy gramofon.Nie mam już absolutnie potrzeby tłumienia twetera.Mam na testach jeszcze streamer ifi zen,dzwiek zyskał zdecydowanie w stosunku do wiim.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, LUKAS 84 napisał:

Nabyłem nowego dac ,Abrahamsen v6.0. Muzykalne, przestrzenne ,dociażone  granie .Taki trochę cyfrowy gramofon.Nie mam już absolutnie potrzeby tłumienia twetera.Mam na testach jeszcze streamer ifi zen,dzwiek zyskał zdecydowanie w stosunku do wiim.

Ukryta Zawartość

bo z wiima hi-fi ni ma 🙂

Ukryta Zawartość

20 godzin temu, LUKAS 84 napisał:

Ukryta Zawartość

Ale to jakaś staroć jest i chyba nie gra lepiej niż Hegel HD20 , którego chyba miałeś? 

Ukryta Zawartość

To bliźniacza konstrukcja z Electrocompaniet ecd1. Wiem że to niby żadna rewelacja, ale ten dac spowodował u mnie zniknięcie kolumn. Dodatkowo dzwięk jest gładki i bardzo przyjemny ,sensualny,takiego efektu nie było podczas naszego spotkania. Nie ździwił bym się jeżeli w bezpośrednim starciu potłukł by urządzenia za 15-20 tysi.

• 1 miesiąc później...

Dorzucam nowe informacje o kolumnach.

Teraz na liczniku jest już 400 godzin więc można chyba powiedzieć ,że głośniki są wygrzane.

Eksperyment z dociążeniem kolumn kamiennym płytami (post 423), który zasugerował Łukasz,  pokazał , że ciężar górnego modułu ma znaczenie. Niestety po pierwszych zachwytach stwierdziłem jednak  ,że są też minusy : przy dłuższych odsłuchach wyszło ,że bas zrobił się jednak zbyt „twardy” a kolumny zaczęły grać „ciemniej”. Zdjęcie płyt powodowało z kolei, że środek i góra robiły się mniej czytelne i spójne. Wokale za bardzo „krzyczały” ,przekaz był  ogólne zbyt rozedrgany , brakowało czystości. W górnym module najbardziej w rezonanse wpadały górna ścianka oraz tył . Dociążenie płytą z góry eliminowało drgania tej pierwszej ale tylna ścianka dalej „śpiewała” a w górnym module są jeszcze wewnętrzne ogrody dla komory średnio-tonowej , które też mogły „grać”. Postanowiłem rozłożyć dociążenie bardziej równomiernie , zastosowałem dwie warstwy : najpierw standardowe maty bitumiczne z branży automotive , konkretnie te:

Ukryta Zawartość

a później  1mm samoprzylepną blachę  ołowianą o grubości 1mm, zakupione tu:

Wyroby z ołowiu - new.innovator.com.pl

Matami bitumicznymi wytłumiłem wszystkie wewnętrzne ścianki górnego modułu a blachą ołowianą dodatkowo ścianki wewnętrzne od komory średnio tonowej oraz ściankę tylną zewnętrzną. Na zdjęciu komplet formatek blachy ołowianej przed zaaplikowaniem jej w kolumnie:

IMG_1314.thumb.JPEG.fd00edacd307f022cb05f0e678bb6ebb.JPEG

Widok  wnętrza górnego modułu po montażu dodatkowego dociążenia:

IMG_1413.thumb.JPEG.3e4bd111eb8d7b0a30830acd02542deb.JPEG

Ponieważ kierunek zmian poszedł w dobrą stronę  ,  zrobiłem to samo z górną ścianką  i dociążyłem ją tym razem z góry ( od środka byłoby to bardzo trudne do zrobienia ze względu na kształt komory średnio-wysokotonowej) :

IMG_1407.thumb.JPEG.31f5ee9325ee38f19a97954e5127b82d.JPEG

Na koniec jeszcze, również na zewnątrz, dociążyłem tylną ściankę:

IMG_1403.thumb.JPEG.34ef007b623a5540304ac5875acc606a.JPEG

Dociążenie zewnętrzne jest trochę masywniejsze ( mata bitumiczna + 2 warstwy blachy ołowianej) a z tyłu są nawet trzy warstwy blachy…

W basowym module dociążyłem zewnętrznie tylną ściankę ( mata + 1 warstwa blachy) oraz wewnątrz fragmenty bocznych ścianek   oraz wewnętrzną  tylną ściankę odgrody bas refleksu ( warstwa maty  bitumicznej + 1 warstwa blachy).

IMG_1402.thumb.JPEG.bcb3b4091832878c96039d61a77458ab.JPEG

Łącznie, każda kolumna została dociążona  po ok. 20 kg z czego większość „poszło” w górny moduł.

Efekt ?

Plastyczny bas ( taki jaki był ) ale z lepszą definicją i szybkością. Góra i średnica jeszcze bardziej spójne i energetyczne, wokale czytelniejsze i mające mniej sybilantów.  

W drugim etapie zrobiłem w końcu podstawy pod kolumny ( do tej pory stały na kółkach… )

W oryginalnym projekcie podstawy, na których spoczywają kolumny,  miały skrywać w sobie zwrotnice.  Ponieważ jednak u mnie zwrotnice  ostatecznie zostają na zewnątrz  zrobiłem, już sam , wariant z piaskiem oraz podkładkami antywibracyjnymi  VIABLUE UFO XL.

Ukryta Zawartość

Pomysł na budowę wziąłem z tej strony:

Ukryta Zawartość

Tak wygląda moja wersja :

IMG_1309.thumb.JPEG.0daaa612b3c5f47c9fddba03e524bc65.JPEG

IMG_1310.thumb.JPEG.52fc9b065410ac90436bae9334797f58.JPEG

Całkowita waga podstawy  po zasypaniu wewnętrznej komory piaskiem 12kg.

Na górze podstawy znajduje się dodatkowo mata wygłuszająca  o grubości 8mm:

Ukryta Zawartość

Co zrobiły z dźwiękiem nowe podstawki?

Zmiana nie była spektakularna ale swoje dodały. Poprawiła się spójność całego pasma i poprawił się bas. Źródła pozorne dostały lepszego skupienia a scena dźwiękowa  cofnęła się  i  zrobiła sią bardziej półkolista i  trochę mniejsza ale przez to też moim zdaniem lepiej zeskalowana.

Po tych zabiegach, a może również  przez to, że głośniki po tych 400 godzinach pracy osiągnęły w końcu swoje docelowe brzmienie , system zaczął grać. Moje narzekania z postu 497 wydają się być już nieaktualne. Kolumny wreszcie się „otworzyły” , jest obwoluta spójności , może nie taka sama jak w Ellach ale nie gorsza tylko trochę inna.., jest dobrze ustawiony bas , jest detal i jest przestrzeń i głęboka i dobrze poukładana scena  dźwiękowa. Mission accomplished😊

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, meloV8 napisał:

Z takiej kanciastej, prostej paczki więcej nie wycisniesz. Głośniki nadal mają potencjał, ale doszedłeś do ściany.

Byłem w sobotę u Wojtka ,to najlepszy dzwięk jaki kiedykolwiek słyszałem .Jest to brzmienie live ,spektakularne,bardzo czytelne,na wyciągnięcie ręki ekstremalnie dynamiczne .Absolutnie oderwane od głośników obrazowanie 3d Tak się składa że ostatnio miałem styczność z kolumnami za prawie 400 tysi ,cały set warty około miliona ,to co słyszałem nawet nie zbliża się do tego co jest u Wojtka.Moja opinia tyczy się zestawieniem Esoteric ,,grajacy cd" I ten drogi preamp od Lenara. Dzieki Wojtek za spotkanie i gościnę. 

Ukryta Zawartość

20250315_210934.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez LUKAS 84
18 minut temu, LUKAS 84 napisał:

Byłem w sobotę u Wojtka ,to najlepszy dzwięk jaki kiedykolwiek słyszałem

Nie dziwie się, bo to znakomite przetworniki, co nie zmienia faktu, że ich cały potencjał nie jest wykorzystany przez zbyt prostą (co by nie powiedzieć prostacką) obudowę.

No ale Gravesen czy Wilson audio też ma kanciastą obudowę ,taki wpływ na dzwieķ mają te dyfrakcje ?Ja zrobiłem takie wyprofilowanie w sekcji srednio wysokotonowej ,złamałem krawędź im bliżej twetera tym bardziej. 

Ukryta Zawartość

20240221_231943.jpg

???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

33 minuty temu, LUKAS 84 napisał:

No ale Gravesen czy Wilson audio też ma kanciastą obudowę ,taki wpływ na dzwieķ mają te dyfrakcje ?

Niestety mają bardzo duży, co potwierdzają pomiary tych konstrukcji.

33 minuty temu, LUKAS 84 napisał:

Ja zrobiłem takie wyprofilowanie w sekcji srednio wysokotonowej ,złamałem krawędź im bliżej twetera tym bardziej. 

Jest to spore usprawnienie. Dobra robota.

• Pokaż nowe odpowiedzi