Skocz do zawartości
IGNORED

dCS Debussy vs. 2023 Balanced MARK 4x PCM63P DAC vs. Audio Note DAC4 (2x PCM63K)

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 16.01.2024 o 20:06, RCD napisał:

Zażyczyłem sobie BNC i DF1704, no i oczywiście AES/EBU

Czesc. Tez jestem zainteresowany tym Dac-iem, tylko w wersji z USB. Czy mozesz podeslac link do sprzedawcy. Dziekuje

38 minut temu, Szczygieł napisał:

Czesc. Tez jestem zainteresowany tym Dac-iem, tylko w wersji z USB. Czy mozesz podeslac link do sprzedawcy. Dziekuje

Te USB to podróbki Amanero … jak chcesz dobre USB to musisz sobie sam w PL wymienić 

3 godziny temu, Szczygieł napisał:

Cześć 

Ja kupiłem tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale musiałem zapłacić VAT drogo wyszło. Możesz poszukać gdzie indziej, albo lepiej kup w PL, USB dają chińskie, lepiej i2s jak się da. Poza tym to bym bardzo uważał na nich, jak kupujesz to jest fajnie, ale jak chcesz zwrócić to się zaczyna problem.

Ukryta Zawartość

20 minut temu, marynarz80 napisał:

Chinskie to tylko dobre zupki ....z Radomia

Czyli Eversolo, Gustard, Lumin, Denafrips do wyrzucenia na wysypisko. Szkoda, ale widzę mądrego to warto posłuchać 

Gustard

"Ogólnie można określić, że ten dac ma mało życia, a na dsd jeszcze mniej życia. Jest to dac klasy hi-fi, tylko ze wszystkimi najnowszymi standardami; Bluetooth, MQA, najwyższymi rozdzielczościami, najnowszą kością Sabre oraz xmos, z pilotem i regulacją głośności, ale jednak w klasie hifi. Byłem w posiadaniu tego przetwornika, no to dzielę się wrażeniami. Spodziewałem się ogólnie, że będzie trochę ciekawiej, ale jednak nie ma cudów. W tej cenie nie można oczekiwać hiendu. Jest to budżetowy dac. Choć Gustard w przeszłości potrafił zaskoczyć dobrym dźwiękiem w innych produktach X12, X20, U16."

Godzinę temu, marynarz80 napisał:

Chinskie to tylko dobre zupki ....z Radomia

Dobre ... nie i niezdrowe 🙂 .

Akurat te nowe DACki na starych kościach to im się udało popełnić. Warte każdej wydanej złotówki, szczególnie ten na PCM1701 za 2.200 zł. Nie znam DACka na rynku, który w tych pieniądzach tak zagra. Ja go sobie zostawiam.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Gustard
"Ogólnie można określić, że ten dac ma mało życia, a na dsd jeszcze mniej życia. Jest to dac klasy hi-fi, tylko ze wszystkimi najnowszymi standardami; Bluetooth, MQA, najwyższymi rozdzielczościami, najnowszą kością Sabre oraz xmos, z pilotem i regulacją głośności, ale jednak w klasie hifi. Byłem w posiadaniu tego przetwornika, no to dzielę się wrażeniami. Spodziewałem się ogólnie, że będzie trochę ciekawiej, ale jednak nie ma cudów. W tej cenie nie można oczekiwać hiendu. Jest to budżetowy dac. Choć Gustard w przeszłości potrafił zaskoczyć dobrym dźwiękiem w innych produktach X12, X20, U16."

O którym Gutku piszesz ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dobre ... nie i niezdrowe  .
Akurat te nowe DACki na starych kościach to im się udało popełnić. Warte każdej wydanej złotówki, szczególnie ten na PCM1701 za 2.200 zł. Nie znam DACka na rynku, który w tych pieniądzach tak zagra. Ja go sobie zostawiam.

A tego na PCM1701 gdzie kupowałeś na AliExpress?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Gustard X16 DAC

Powolajcie do zycia watek ...made in  PRC  i  nie piszcie  tu bez sensu

Edytowane przez marynarz80
Godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

A tego na PCM1701 gdzie kupowałeś na AliExpress?

Od @carlos med, a On z Ali.

50 minut temu, marynarz80 napisał:

Gustard X16 DAC

Powolajcie do zycia watek ...made in  PRC  i  nie piszcie  tu bez sensu

Powołaj ... jesteś tu nowy (nie wiadomo kto i skąd) ... pisz jesli masz coś ciekawego do napisania.

🙂 

Edytowane przez pmcomp

W dniu 18.01.2025 o 11:44, Delirium77 napisał:

Jasne. Masz złącze USB. Możesz tam wpiąć odbiornik hdmi i2s. Na płytce cyfrowej po lewej stronie jest zasilanie 5V skąd sobie weźmiesz do odbiornika. 

Ukryta Zawartość

to jeszcze z innej beczki ... mogą być jednocześnie dodane i2s oraz usb? jakos zamontowane? 🙂

Ukryta Zawartość

57 minut temu, Ghotti napisał:

to jeszcze z innej beczki ... mogą być jednocześnie dodane i2s oraz usb? jakos zamontowane? 🙂

Mogą ale musiałbyś znaleść selektor sygnału.

Przyklad:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Delirium77
17 minut temu, Delirium77 napisał:

Mogą ale musiałbyś znaleść selektor sygnału.

Przyklad:

Ukryta Zawartość

No i pokrętło nie ma wolnego wyjścia … 

Ukryta Zawartość

57 minut temu, Ghotti napisał:

No i pokrętło nie ma wolnego wyjścia … 

przelaczasz na USB/i2S i te źródło idzie z selektora. A tutaj już nie wiem, możliwe, że będziesz musiał sobie dorobić dodatkowy przełącznik. Inwencja własna się kłania.

Ktoś po chłopsku wyjaśni co to robi? 😄 

Ukryta Zawartość

Instalując ten filtr mamy możliwość unowocześnienia DAC do odtwarzania plików jak współczesne DAC? Dająć np. sam USB 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  mamy juz 32/384 wiec wtedy sie to mija z celem? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

31 minut temu, Ghotti napisał:

Ktoś po chłopsku wyjaśni co to robi? 😄 

Ukryta Zawartość

Instalując ten filtr mamy możliwość unowocześnienia DAC do odtwarzania plików jak współczesne DAC? Dająć np. sam USB 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  mamy juz 32/384 wiec wtedy sie to mija z celem? 

interpoluje dane 16-krotnie (np. 44,1 kHz do 705,6 kHz i 48 kHz do 768 kHz).

Podobnie jak upscaling z 1080p do 2160p w obrazie. Bierze dwa punkty obok siebie i „usrednia” dodatkowy punkt pomiedzy nimi.

image.thumb.png.651b990f040cb82662a49b09113c5a09.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Teraz, pmcomp napisał:

interpoluje dane 16-krotnie (np. 44,1 kHz do 705,6 kHz i 48 kHz do 768 kHz).

Podobnie jak upscaling z 1080p do 2160p w obrazie. Bierze dwa punkty obok siebie i usrednia dodatkowy punkt pomiedzy nimi.

Czyli robi to co można ustawić na streamerze ?

6 minut temu, Ghotti napisał:

Czyli robi to co można ustawić na streamerze ?

Niekoniecznie. Jak na streamerze zrobisz 32/768 to nie kazdy DAC ci to przyjmie.

Osobiscie dla mnie to jest marketing. W obrazie to dziala bo oko ludzkie jest duzo bardziej precyzyjnym instrumentem niż ucho ludzkie. U niektorych zwierzat bywa odwrotnie 🙂 .

Ciekawostka: Niektóre podstawowe właściwości ludzkiego oka to: Szybki autofokus z odległości 25 cm (młodzi ludzie) do 50 cm (większość osób w wieku 50 lat i starszych) do nieskończoności. Rozdzielczość kątowa: około 1 minuty kątowej, w przybliżeniu 0,017° lub 0,0003 radianów , co odpowiada 0,3 m w odległości 1 km.

Edytowane przez pmcomp

Czyli ten filtr nie ma sensu raczej? 

I dodając ten USB to raczej już kompletnie bez sensu? Bo sam USB gra 32/384 

7 minut temu, Ghotti napisał:

Czyli ten filtr nie ma sensu raczej? 

Nie wiem, trzeba posluchać.

Ja nie slysze roznic pomiedzy 16/44 a 24/192 czy 24/384  zrobionych z tego samego analogowego materialu wejsciowego, przy tych samych poziomach glosnosci. Analogowego.

Moze taka sztucznie robiona glebia bitowa i probkowanie wprowadzą cos, co ucho odbierze i mózg dobrze zinterpretuje?

Przekonaj sie sam.

Edytowane przez pmcomp

Thx, zacznę od tego USB na początek 

Czy ktoś może poleci lepszy model usb? Czy pisać do forumowego kolegi i wysyłać dac do niego ? 

Dla mnie upsampling nigdy nie wplywal pozytywnie na dzwiek. Wedlug mnie jedyna mozliwoscia na wysoka jakosc jest wysokiej jakosci/rozdzielczosci material zrodlowy. Jezeli material zrodlowy jest 16/44 to juz nic lepszego sie z tego nie zrobi bo ten upsampling powoduje ze dzwiek jest jakis taki sztuczny i to slychac. Z drugiej strony jakosc samego mastera ma duza wieksze znaczenie niz rozdzielczosc tego co sie z niego zrobi i dlatego duzo dobrej jakosci 16/44 brzmi lepiej niz 24/192. Oczywiscie kazdy ma prawo miec swoje zdanie.

43 minuty temu, Ghotti napisał:

Thx, zacznę od tego USB na początek 

Czy ktoś może poleci lepszy model usb? Czy pisać do forumowego kolegi i wysyłać dac do niego ? 

Po co Ci USB? Dobry transport po i2S, Coax, AES, nic więcej nie trzeba

5 minut temu, RCD napisał:

Po co Ci USB? Dobry transport po i2S, Coax, AES, nic więcej nie trzeba

Bo USB jest bardziej popularny a imo gra lepiej po USB niż coax. Mało jest streamerow z i2s niestety 

26 minut temu, Ghotti napisał:

Bo USB jest bardziej popularny a imo gra lepiej po USB niż coax. Mało jest streamerow z i2s niestety 

Możesz kupić tą płytke co ja mam DCD, Amanero z zegarami i konwersja na i2s lub Coax, nie jest to ściema gra świetnie

Ukryta Zawartość

57 minut temu, piter z napisał:

Dla mnie upsampling nigdy nie wplywal pozytywnie na dzwiek. Wedlug mnie jedyna mozliwoscia na wysoka jakosc jest wysokiej jakosci/rozdzielczosci material zrodlowy. Jezeli material zrodlowy jest 16/44 to juz nic lepszego sie z tego nie zrobi bo ten upsampling powoduje ze dzwiek jest jakis taki sztuczny i to slychac. Z drugiej strony jakosc samego mastera ma duza wieksze znaczenie niz rozdzielczosc tego co sie z niego zrobi i dlatego duzo dobrej jakosci 16/44 brzmi lepiej niz 24/192. Oczywiscie kazdy ma prawo miec swoje zdanie.

W DAC NOS upsamping słychać, duża poprawa

Ukryta Zawartość

6 minut temu, RCD napisał:

Jezeli masz na mysli ze jest bardziej "gladko" to sie zgodze, ale jest tez przy okazji dziwnie nienaturalnie. Cos jak retuszowanie zdjec modelek.

3 minuty temu, piter z napisał:

Jezeli masz na mysli ze jest bardziej "gladko" to sie zgodze, ale jest tez przy okazji dziwnie nienaturalnie. Cos jak retuszowanie zdjec modelek.

Mówię o DAC bez filtra, w innych wpływ prawie żaden, zdziwiłem się jak pliki zaczęły mi grać lepiej od CD na DAC NOS z plikami upsamplingowanymi do 96khz

27 minut temu, RCD napisał:

Możesz kupić tą płytke co ja mam DCD, Amanero z zegarami i konwersja na i2s lub Coax, nie jest to ściema gra świetnie

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy mi się chce bawić w kolejny “grat” zaraz może jakiś zegar, reclocker i będzie 10 “gratów” żeby obsłużyć 1 DAC a cenowo to się zbliży do pontusa, holo czy innego laiv 😉 

Ukryta Zawartość

28 minut temu, Ghotti napisał:

a cenowo to się zbliży do pontusa, holo czy innego laiv 😉 

I tu jest chyba problem … probujesz gonic chińskiego króliczka. Probuj łapać sprawdzone, klasowe i rasowe ale … kroliczki o prostych oczkach 🙂 .

I nie scigaj sie na bity i na herze.

Edytowane przez pmcomp

Teraz, pmcomp napisał:

I tu jest chyba problem … probujesz gonic chińskiego króliczka. Probuj łapać sprawdzone klasowe ale kroliczki o prostych oczkach 🙂 .

Nie próbuje, chce dołożyć dobry port USB bo nawet taki dac potem łatwiej sprzedać z USB. I w sumie tyle. Potem chce sobie przytargać do domu właśnie laiv, pontusa etc. i sobie porównywać z chińskim wynalazkiem. O ten filtr spytałem z czystej ciekawości. 

• Pokaż nowe odpowiedzi