Skocz do zawartości
IGNORED

dCS Debussy vs. 2023 Balanced MARK 4x PCM63P DAC vs. Audio Note DAC4 (2x PCM63K)

Rekomendowane odpowiedzi

Zgodnie z tytułem 2023 Balanced MARK 4x PCM63P. Silent angel m1t obecnie, aczkolwiek chciałbym potestować inne streamery (Aries, Lumin, audiolab 9000n etc) jak przyjadą kolumny i się wygrzeją. 

23 minuty temu, Ghotti napisał:

Zgodnie z tytułem 2023 Balanced MARK 4x PCM63P. Silent angel m1t obecnie, aczkolwiek chciałbym potestować inne streamery (Aries, Lumin, audiolab 9000n etc) jak przyjadą kolumny i się wygrzeją. 

To nie kombinuj tylko sluchaj muzyki.

To nie jest hi-end ale znakomite granie, ktore  na pewno sprawia mnostwo przyjemnosci. I o to w tej zabawie chodzi.

Chyba, ze chcesz przeskoczyc na poziom 100 tys PLN za DAC i 50 tys PLN za player.

BTW czemu nie grasz po AES/EBU?

Jak masz pliki DSD to przekonwertuj je w playerze w locie do PCM. Bo chyba to potrafi?

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Nawet nie próbowałem aes/ebu nie mam kabla 😂mam tylko jakiś zwykły chiński USB za 50 zł i neotech coax. Po zmianie z coax na USB gra lepiej, ale to też może być przez m1t który ma podobno lepsze USB od coax, a podobno najlepsze i2s.

Nie chce mi się nawet “bawić” w hi end, nie widzę sensu bez zrobionego pokoju do odsłuchu 😉 a aż takim melomanem nie jestem i nigdy pewnie nie będę. DAC za 100k hmmm wystarczyłby mi używany mola mola lub Rockna (aczkolwiek tego jeszcze muszę posłuchać) Kupiłem tego, aby mieć jakiś punkt odniesienia po prostu do innych “zabawek” bo czemu sobie nie po wypożyczać i nie porównać do śmiesznego chińskiego dac za 3500 🙂 USB chce dołożyć bo jak wyżej będzie go łatwiej ewentualnie sprzedać no i gra mi lepiej po USB (mam porównanie do takiego po USB).

Edytowane przez Ghotti
48 minut temu, Ghotti napisał:

Nawet nie próbowałem aes/ebu nie mam kabla 😂mam tylko jakiś zwykły chiński USB za 50 zł i neotech coax. Po zmianie z coax na USB gra lepiej, ale to też może być przez m1t który ma podobno lepsze USB od coax, a podobno najlepsze i2s.

Nie chce mi się nawet “bawić” w hi end, nie widzę sensu bez zrobionego pokoju do odsłuchu 😉 a aż takim melomanem nie jestem i nigdy pewnie nie będę. DAC za 100k hmmm wystarczyłby mi używany mola mola lub Rockna (aczkolwiek tego jeszcze muszę posłuchać) Kupiłem tego, aby mieć jakiś punkt odniesienia po prostu do innych “zabawek” bo czemu sobie nie po wypożyczać i nie porównać do śmiesznego chińskiego dac za 3500 🙂 USB chce dołożyć bo jak wyżej będzie go łatwiej ewentualnie sprzedać no i gra mi lepiej po USB (mam porównanie do takiego po USB).

Kabel AES/EBU z rynku pro kupisz za grosze. Poszukaj Gotham Audio, bardzo dobry szwajcarski producent. Albo srebrzonego Neotecha.

59 minut temu, pmcomp napisał:

To nie jest hi-end ale znakomite granie, ktore  na pewno sprawia mnostwo przyjemnosci. I o to w tej zabawie chodzi.

Zawsze możesz mu wsadzić superduper kwantowy bezpiecznik za 2 tys PLN 😂.

Na pewno poprawisz sobie ... samopoczucie.

Już zamawiam podkładkę kwantową na wzmacniacz 😉 jedzie switch jestem ciekaw czy usłyszę różnice w kablu LAN za 5zl vs za 400 zł 😂

4 minuty temu, Ghotti napisał:

Już zamawiam podkładkę kwantową na wzmacniacz 😉 jedzie switch jestem ciekaw czy usłyszę różnice w kablu LAN za 5zl vs za 400 zł 😂

A po co ci switch? Czy ten co masz źle działa? 😇

Streaming z netu to TANIE ZŁO !!!

Edytowane przez pmcomp

1 minutę temu, pmcomp napisał:

A po co ci switch? Czy ten co masz źle działa? 😇

Streaming z netu to TANIE ZŁO !!!

Lubię sam się przekonywać o voodoo 🙂 

15 minut temu, pmcomp napisał:

Kabel AES/EBU z rynku pro kupisz za grosze. Poszukaj Gotham Audio, bardzo dobry szwajcarski

Miałeś/ masz u siebie ? Porównywałeś może z Mogami ( bo chyba tez korzystasz ?) Szukam kabla AES/EBU... Na razie w kategorii jakość-cena wygrywa Die Hard Gold za niecałe 100zł😉 Te , które są 50× droższe od niego dają bardziej wysmakowane brzmienie , ale koszt w porownaniu obu to kosmos.

Godzinę temu, carlos med napisał:

Miałeś/ masz u siebie ? Porównywałeś może z Mogami ( bo chyba tez korzystasz ?) Szukam kabla AES/EBU... Na razie w kategorii jakość-cena wygrywa Die Hard Gold za niecałe 100zł😉 Te , które są 50× droższe od niego dają bardziej wysmakowane brzmienie , ale koszt w porownaniu obu to kosmos.

Gothama mam tylko analogowe interconnecty (RCA i XLR), którym nic nie mogę zarzucić. Mam też głośnikowy ale on przegrał z Transparentem i z moim WE16GA. Ale ... chyba z 10x tańszy 🙂 . Gra w systemie na działce i jest gitara.

Godzinę temu, Ghotti napisał:

Lubię sam się przekonywać o voodoo 🙂 

To masz kasę na switcha, a nie masz na kabel AES/EBU? BTW który będzie ci słuzył całe życie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2 x 99zł plus dwa wtyki Neutrika (taki plus żeński:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ) czyli razem, ok. 240 PLN. I 10 minut roboty. Oczywiście można sobie walnąć hiendowy wypas za 10.000+, tylko po co?

Tu masz gotowca 1m: 

Ukryta Zawartość

Choć mówi się, że kable cyfrowe powinny mieć min. 1,80 m. Z tego co pamiętam podwójna długość fali.

Tu jest Gotham: 

Ukryta Zawartość

Właśnie mi sie przypomniało że gdzieś mam 2 szt. Bo fioletowy 😉 . Czyli gra i nie mam do niego zastrzeżeń.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

5 minut temu, pmcomp napisał:

Gothama mam tylko analogowe interconnecty (RCA i XLR), którym nic nie mogę zarzucić. Mam też głośnikowy ale on przegrał z Transparentem i z moim WE16GA. Ale ... chyba z 10x tańszy 🙂 . Gra w systemie na działce i jest gitara.

To masz kasę na switcha, a nie masz na kabel AES/EBU? BTW który będzie ci słuzył całe życie.

Ukryta Zawartość

2 x 99zł plus dwa wtyli Neutrika czyli raze, ok. 250 PLN.

A kto powiedział że nie mam? 😉 duża część pisze iż najlepiej gra wszystko po xlr potem coax a potem USB 😉 z ciekawości wpiąłem USB do m1t no i dla mnie gra lepiej może góra ciut za ostra ale nie jest to coś męczącego. Ogólnie na plus 

Samego aes nawet nie rozważałem ale kupię z ciekawości dla samego testu 

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Ghotti napisał:

może góra ciut za ostra

Po tym sie poznaje ... ujowy kabel 🙂 .

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Po tym sie poznaje ... ujowy kabel 🙂 .

Kupiony za całe 50 zł 🙂 tylko i wyłącznie po to żeby jakiś mieć bo miałem zwykły drukarkowy 😂 na kable przyjdzie czas najpierw niech głośniki przyjadą potem poszukam transportu lub/i dac, a potem kable 

Edytowane przez Ghotti
12 minut temu, Ghotti napisał:

Kupiony za całe 50 zł 🙂

To i tak za drogi 😉 .

Jak jesteś z pomorskiego to będę miał luźną kartę york pico. Autor karty prześle mi poprawioną wersję z innymi izolatorami. U ciebie jest selektor wejść więc nie było by problemu.
21 minut temu, pmcomp napisał:

To i tak za drogi 😉 .

Jednak spojrzałem teraz całe 40zl. Mało istotne wziąłem bo nie miałem. 

W dniu 23.01.2025 o 12:02, Ghotti napisał:

Bo USB jest bardziej popularny a imo gra lepiej po USB niż coax. Mało jest streamerow z i2s niestety 

Grając po usb warto sprawdzić izolację galwaniczną opartą na adum 3165 (Analog Devices) można kupić na Ali, a jeszcze lepiej Lhy uip (adum 4165), w tym reclocker, dobre zasilanie i możliwość wpięcia zegara 10Mhz. Jak zwykle lhy to świetny stosunek cena/jakość/brzmienie. Wykorzystując powyższe plus ew. dobry ddc i granie np. z kompa po usb, jest na nieporównywalnie wyższym poziomie i pozbawione jest cyfrowego nalotu.

Ważne też aby wyjscie usb w kompie/laptopie było najlepiej 2.0 (nie 3.0) bezpośrednio z płyty głównej (nie przez taśmę). 

Bardzo dobry i niedrogi izolator - Altor, oparty na TI ISOUSB211 (Texas Instruments), bardzo skuteczny w kontekście tanich poprawek izolacji, Intona usb 2.0, droższy Lhy uip, Gieseler Reinigen oraz hi-endowy regenerator usb Phoenix Innuos. To gotowe urządzenia do pracy i wiele różnych płytek adaptacyjnych AD i TI izolujących do różnych układów i zastosowań. Ciekawe reclockery/izolacje to również Singxer uip-1pro oraz Douk u2 pro ddc. Jest tego wiele, ważne jest napięcie izolacyjne, czyste zasilanie oraz możliwość taktowania zegarem zewnętrznym. Jedno jest pewne, zadbajmy o jak najlepszą izolację galwaniczną (izolacja - izolacji nie równa) która odwdzięczy się nam jakością dźwięku z głośników w kaźdym systemie.

Edytowane przez Genezyp
W dniu 24.01.2025 o 15:58, Genezyp napisał:

Ważne też aby wyjscie usb w kompie/laptopie było najlepiej 2.0 (nie 3.0)

Kolego, mógłbyś napisać coś więcej na ten temat?

2 minuty temu, robo27 napisał:

Kolego, mógłbyś napisać coś więcej na ten temat?

Tak jak napisałem, najlepiej bezpośrednio z portu usb z płyty głównej (nie przez dodatkową taśmę) i np. eSATA/usb2.0 jeżeli takowy masz. Prawie każdy port usb to inny dźwięk, warto sprawdzić pomijając kwestie stabilności/rozłączania playera plików protokołu asio itp.

17 minut temu, Genezyp napisał:

Prawie każdy port usb to inny dźwięk, warto sprawdzić pomijając kwestie stabilności/rozłączania playera plików protokołu asio itp.

Używam usb 3.0. Problemów ze stabilnością, rozłączaniem playera nie mam. Chciałem się dowiedzieć od Ciebie dlaczego powinienem używać 2.0

W dniu 24.01.2025 o 15:58, Genezyp napisał:

Grając po usb warto sprawdzić izolację galwaniczną opartą na adum 3165 (Analog Devices) można kupić na Ali, a jeszcze lepiej Lhy uip (adum 4165), w tym reclocker, dobre zasilanie i możliwość wpięcia zegara 10Mhz. Jak zwykle lhy to świetny stosunek cena/jakość/brzmienie. Wykorzystując powyższe plus ew. dobry ddc i granie np. z kompa po usb, jest na nieporównywalnie wyższym poziomie i pozbawione jest cyfrowego nalotu.

Ważne też aby wyjscie usb w kompie/laptopie było najlepiej 2.0 (nie 3.0) bezpośrednio z płyty głównej (nie przez taśmę). 

Jak mam galwaniczne w dac i streamer to nie ma sensu raczej ? 

18 godzin temu, robo27 napisał:

Używam usb 3.0. Problemów ze stabilnością, rozłączaniem playera nie mam. Chciałem się dowiedzieć od Ciebie dlaczego powinienem używać 2.0

Może nie tyle, że powinieneś, tylko, że możesz sprawdzić inne porty usb 3.0 i 2.0 jeżeli posiadasz.

Nie wiem, czy to kwestia sterowników i oprogramowania różnych interfejsów usb Xmos, Amanero, czy innych firmowych wykorzystujących asio, wasapi, ks, itp. połączonych ze specyfiką konstrukcji płyty głównej, czy projekt obwodu usb 3.0/2.0 plus sposób implementacji w laptopie/pc może mieć wpływ na ogólny dźwięk.

Szum, hałas, zakłócenia, skutkują jako jitter o różnym poziomie, wzorze, na różnych portach usb. 

17 godzin temu, Ghotti napisał:

Jak mam galwaniczne w dac i streamer to nie ma sensu raczej ? 

W ddc u18 Gustarda jest "pełna izolacja uziemienia 200Mb/s eliminująca zakłócenia z komputera", podłączając chociaż takiego prostego aduma 3165 do portu usb, można przekonać się jak wiele pozytywnych zmian wnosi, więc..

21 minut temu, Genezyp napisał:

Może nie tyle, że powinieneś, tylko, że możesz sprawdzić inne porty usb 3.0 i 2.0 jeżeli posiadasz.

Nie wiem, czy to kwestia sterowników i oprogramowania różnych interfejsów usb Xmos, Amanero, czy innych firmowych wykorzystujących asio, wasapi, ks, itp. połączonych ze specyfiką konstrukcji płyty głównej, czy projekt obwodu usb 3.0/2.0 plus sposób implementacji w laptopie/pc może mieć wpływ na ogólny dźwięk.

Szum, hałas, zakłócenia, skutkują jako jitter o różnym poziomie, wzorze, na różnych portach usb. 

W ddc u18 Gustarda jest "pełna izolacja uziemienia 200Mb/s eliminująca zakłócenia z komputera", podłączając chociaż takiego prostego aduma 3165 do portu usb, można przekonać się jak wiele pozytywnych zmian wnosi, więc..

Lepszy gustard czy Lhy?

gustard ma też i2s..

14 minut temu, Ghotti napisał:

Lepszy gustard czy Lhy?

gustard ma też i2s..

O co pytasz konkretnie?

Lhy robi świetne zegary, izolacje, czy switche w dobrej cenie.

Taki np. Gustard zyskuje dzięki lhy..

30 minut temu, Genezyp napisał:

O co pytasz konkretnie?

Lhy robi świetne zegary, izolacje, czy switche w dobrej cenie.

Taki np. Gustard zyskuje dzięki lhy..

Mówię u18 vs lhy ten izolator z zegarem 🙂 nie pamiętam nazwy 

2 minuty temu, Ghotti napisał:

Mówię u18 vs lhy ten izolator z zegarem 🙂 nie pamiętam nazwy 

Moźna ująć to tak, że zależy to od jakości implementacji usb w dac. Może być tak, że Lhy uip + usb dac zagrają lepiej (inaczej) niż Lhy uip + ddc u18+ i2s dac.

Do tego dochodzi zegar który można podłączyć do u18/uip/dac..

Moim zdaniem w większości przypadków, najlepszą opcją będzie komputer/streamer - np. Lhy uip, Giesler, Phoenix - np. ddc u18, di20he, itp) - dac (i2s). Do tego zegar/y zewn. 10Mhz podłączone do każdego z tych urządzeń dobrymi kablami bnc.

Moźliwości jest wiele..

2 minuty temu, Genezyp napisał:

Moźna ująć to tak, że zależy to od jakości implementacji usb w dac. Może być tak, że Lhy uip + usb dac zagrają lepiej (inaczej) niż Lhy uip + ddc u18+ i2s dac.

Do tego dochodzi zegar który można podłączyć do u18/uip/dac..

Moim zdaniem w większości przypadków, najlepszą opcją będzie komputer/streamer - np. Lhy uip, Giesler, Phoenix - np. ddc u18, di20he, itp) - dac (i2s). Do tego zegar/y zewn. 10Mhz podłączone do każdego z tych urządzeń dobrymi kablami bnc.

Moźliwości jest wiele..

I się zrobi 10 urządzeń 😂 no ale bywa i tak. USB mam izolowane w DAC diy od kolegi z forum gavron, streamer np Aries s1 ma podwójną izolację na USB (taki przykład tylko) ciekawe czy te urządzenia coś by wniosły do dźwięku. Zdaje się iż obydwa można dostać w PL i się przekonać samemu 🙂 

Edytowane przez Ghotti
Godzinę temu, Ghotti napisał:

się zrobi 10 urządzeń 😂

Dac, ddc, reclocker/izolacja, zegar (kilka WY) i trochę kabli..😉.

Na początek można sprawdzić to:

Ukryta Zawartość

Jeżeli ten adum 3165 wniesie poprawę, spokojnie można iść w coś lepszego.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi