Skocz do zawartości
IGNORED

dCS Debussy vs. 2023 Balanced MARK 4x PCM63P DAC vs. Audio Note DAC4 (2x PCM63K)

Rekomendowane odpowiedzi

Jak myślicie co będzie lepsze:

Prosty DAC na AD1865 na lampach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy 

Denafrips Enyo

czy 

Gustard R26 ?

Abstrahuję od funkcjonalności. Chodzi mi tylko o jakość brzmienia. Źródłem jest PC z izolacją galwaniczną USB. Pierwszy DAC ma tylko wejście COAX ale mam konwerter USB/SPDIF z izolacją galwaniczną (zasilany liniowo). 

Różnica w cenie jest dość dramatyczna ...

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Piopio napisał:

Ukryta Zawartość

Wiekszego goowna nie mogles juz wybrac? Na slabiutkich elementach i do tego na chińskich lampach.

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

18 godzin temu, Piopio napisał:

Ukryta Zawartość

czy 

Denafrips Enyo

czy 

Gustard R26 ?

Abstrahuję od funkcjonalności. Chodzi mi tylko o jakość brzmienia. Źródłem jest PC z izolacją galwaniczną USB. Pierwszy DAC ma tylko wejście COAX ale mam konwerter USB/SPDIF z izolacją galwaniczną (zasilany liniowo). 

Ten AD1865 jeszcze ujdzie, ale tam jest sporo do poprawienia.

Napisz lepiej do Abbas to coś fajnego Ci przygotuje. Oczywiscie najtaniej wychodzą płytki a później musiałbyś sobie zmontować to w jakiejś budzie. Od niego w ciemno można brać wszystko co byś chciał. Wszystko zagra elegancko.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Delirium77

@Piopio daj se spokój z jakimiś abbasami i chincykami. U nas w dziale DIY jest dużo bardzo zdolnych konstruktorów, pogadaj np. z arturp.

W dniu 22.02.2025 o 13:12, Piopio napisał:

Ukryta Zawartość

czy 

Denafrips Enyo

czy 

Gustard R26 ?

Jak chcesz tanio i z relacją ceny do efektu brzmieniowego x5 to kup DAC 4 x 1701 z USB ( które możesz jeszcze z Amanero wymienić w 5 minut na lepsze - koledzy pisali o tym) , dasz tą swoją izolację galwaniczną,  bo może tu rzeczywiście może się przydać i będziesz słuchał godzinami.

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, carlos med napisał:

Jak chcesz tanio i z relacją ceny do efektu brzmieniowego x5 to kup DAC 4 x 1701 z USB ( które możesz jeszcze z Amanero wymienić w 5 minut na lepsze - koledzy pisali o tym) , dasz tą swoją izolację galwaniczną,  bo może tu rzeczywiście może się przydać i będziesz słuchał godzinami.

Ale chyba nie za 900 zł ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

10 minut temu, carlos med napisał:

No nie wiem, @Piopio jest zakochany w Gustard R26 i uwaza to za ósmy cud swiata 🙂 .

7 minut temu, Piopio napisał:

Na pewno jestes w dobrej zakladce 😉 😂? Za 900 zl nie kupisz hiendowego zasilacza, a Ty chcesz calego DACa.

A gdzie jeszcze potrzebny zasilajacy za minimum dwójaka i kwantowny bezpiecznik za tysiaka 😂😱😂? Bez tego nie ma hieneda.

Edytowane przez pmcomp

6 minut temu, pmcomp napisał:

No nie wiem, @Piopio jest zakochany w Gustard R26 i uwaza to za ósmy cud swiata 🙂 .

Dobrze jest zbudowany 😉 

Uważam, że różnice pomiędzy DAC są znacznie mniejsze niż się powszechnie sądzi. Przy odpowiednio dobranym torze oczywiście. 

7 minut temu, Piopio napisał:

Dobrze jest zbudowany 😉 

Uważam, że różnice pomiędzy DAC są znacznie mniejsze niż się powszechnie sądzi. Przy odpowiednio dobranym torze oczywiście. 

Posluchaj wreszcie takiego DACa za 100 tys PLN i wtedy feruj wyroki. Bo na razie sluchasz chińszczyzny do 10 tys gdzie wlasnie wszystko brzmi prawie tak samo. 

Analogicznie playera za podobna kwote i porownaj do tego swojego galwanicznego PCa.

Czyli … zmień sobie optykę patrzenia. W swoim systemie, a nie na wystawie. Albo chociaz u kogoś kto ma skonczony system. We Wrocku spokojnie kilka takich znajdziesz.

14 minut temu, pmcomp napisał:

Gustard R26 kosztuje > 5k. Fakt, że chyba ma streamer , jest Roon ready, jak ktoś potrzebuje. Ten DAC 4 x PCM1701P przez USB działał u mnie jako end-point Roon.

1,7 - 2k za ten DAC to bardzo udany zakup,  moim zdaniem.

DAC za 900zł ... szkoda czasu...zdarzają się zaskoczenia ( 4 x PCM1701P takim jest), ale bez przesady.

39 minut temu, Piopio napisał:

Idź np do planety dźwięku czy jakiegokolwiek sklepu audio.

popros np o eversolo ME potem lumina p1 mini, a następnie mola mola tambaqui. Jak nie usłyszysz różnic między nimi sprzedaj audio kup głośnik JBL po BT i ciesz się życiem. 

Edytowane przez Ghotti
3 godziny temu, Ghotti napisał:

popros np o eversolo ME potem lumina p1 mini, a następnie mola mola tambaqui. Jak nie usłyszysz różnic między nimi sprzedaj audio kup głośnik JBL po BT i ciesz się życiem. 

Póki co nie słyszę różnicy pomiędzy FiiO R11 R2R + FiiO PL50 vs SMSL VMV D1SE. A podobno powinna być bo to dwie różne techniki - R2R vs D/S. Cena nowego FiiO z dodatkowym zasilaniem to 1,5K zł a SMSL kosztował 4,5K. Dlatego chciałbym spróbować inny DAC. 

Edytowane przez Piopio

4 godziny temu, pmcomp napisał:
Posluchaj wreszcie takiego DACa za 100 tys PLN i wtedy feruj wyroki. Bo na razie sluchasz chińszczyzny do 10 tys gdzie wlasnie wszystko brzmi prawie tak samo. 
Analogicznie playera za podobna kwote i porownaj do tego swojego galwanicznego PCa.
Czyli … zmień sobie optykę patrzenia. W swoim systemie, a nie na wystawie. Albo chociaz u kogoś kto ma skonczony system. We Wrocku spokojnie kilka takich znajdziesz.

Kolega Piopio jest z Wrocławia ? Zaprosiłbym ale się wstydzę chociaż w moim Auralic Vega S1 jest izolacja natomiast pany jedzie do mnie Parasound DAC-1500 I to wszystko przez Was !!! I dostanie upgrade kosci więc ... Wszystko przedemna. Kusza inne improvementy jak wymiana scalonego mostka diod na coś nowoczesnego Vishay niskoszumowego .amerykańcy wydziałem opamp wymieniają na nowe . Nie wiem o co o tym myślicie ?

Wysłane z Wrocławia

Edytowane przez Marcin Wielgus
17 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Kolega Piopio jest z Wrocławia ? Zaprosiłbym ale się wstydzę chociaż w moim Auralic Vega S1 jest izolacja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) natomiast pany jedzie do mnie Parasound DAC-1500 I to wszystko przez Was !!! I dostanie upgrade kosci więc ... Wszystko przedemna. Kusza inne improvementy jak wymiana scalonego mostka diod na coś nowoczesnego Vishay niskoszumowego .amerykańcy wydziałem opamp wymieniają na nowe . Nie wiem o co o tym myślicie ?

Wysłane z Wrocławia

Znajdź kogoś z Taiko 😉 zaproś tam piopio  z wiim, fio czy co tam ma plus jego izolacja galwaniczna lub nawet wyśle swoje LHY UiP 🙂 niech obydwa zagrają jako transport do DAC. Nagraj minę gościa z Taiko jak wszystko brzmi tak samo z PC za 100k vs fio za 1k 😉 albo minę piopio … 🙂 

Co do china diy tutaj z naszego forum 🙂 tda na lampach … www.youtube.com/watch?v=Buf8u5m9o7I 

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

Kolega Piopio jest z Wrocławia ?

Z Katowic 😉 Ale zapraszam do mnie z DAC - mam system przygotowany do porównywania DAC 😉 Mam na stanie 2 DAC i gramofon 😉 

6 minut temu, Ghotti napisał:

zaproś tam piopio  z wiim, fio czy co tam ma

Gram z PC z Roon. FiiO to DAC ...

41 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Kolega Piopio jest z Wrocławia ? Zaprosiłbym ale się wstydzę chociaż w moim Auralic Vega S1 jest izolacja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) natomiast pany jedzie do mnie Parasound DAC-1500 I to wszystko przez Was !!! I dostanie upgrade kosci więc ... Wszystko przedemna. Kusza inne improvementy jak wymiana scalonego mostka diod na coś nowoczesnego Vishay niskoszumowego .amerykańcy wydziałem opamp wymieniają na nowe . Nie wiem o co o tym myślicie ?

Wysłane z Wrocławia

Jestem pewny, że z Parasound DAC 1500 będziesz zadowolony. Ciekaw jestem też porównania z Auralic.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Piopio napisał:

Z Katowic 😉

Mój błąd, sorry.

W dniu 22.02.2025 o 15:41, pmcomp napisał:

Wiekszego goowna nie mogles juz wybrac? Na slabiutkich elementach i do tego na chińskich lampach.

Co ty gadasz , doda izolację galwaniczną i będzie top

13 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Ukryta Zawartość

Wysłane z Wrocławia

Fabrycznie są dobre op ampy, tam jest ich dużo do wymiany, ja bym sobie darował 😉

Ukryta Zawartość

Ten AD1865 który miałem grał ładnie, ale tylko ładnie, albo może aż, budżetowa konstrukcja 900zł, na pewno nie do głównego systemu

13 godzin temu, Ghotti napisał:

Znajdź kogoś z Taiko 😉 zaproś tam piopio  z wiim, fio czy co tam ma plus jego izolacja galwaniczna lub nawet wyśle swoje LHY UiP 🙂 niech obydwa zagrają jako transport do DAC. Nagraj minę gościa z Taiko jak wszystko brzmi tak samo z PC za 100k vs fio za 1k 😉 albo minę piopio … 🙂 

Co do china diy tutaj z naszego forum 🙂 tda na lampach … www.youtube.com/watch?v=Buf8u5m9o7I 

Co to za płytka wyjściowa na lampach?

13 minut temu, krolewicz napisał:

Fabrycznie są dobre op ampy, tam jest ich dużo do wymiany, ja bym sobie darował 😉

Jakie to WO i ile ich jest? Jeśli coś klasy 5534 to efekt wymiany będzie znaczny.

Jestem pewny, że z Parasound DAC 1500 będziesz zadowolony. Ciekaw jestem też porównania z Auralic.

Dam znać ale po upgrade

Wysłane z Wrocławia

21 godzin temu, pmcomp napisał:

Posluchaj wreszcie takiego DACa za 100 tys PLN

A nie lepiej za miliard PLN?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

6 minut temu, ProjectPi napisał:

A nie lepiej za miliard PLN?

Moze byc i taki.

8 minut temu, pmcomp napisał:

Moze byc i taki.

I jak słuchanie takiego wpłynęło na twoją optykę?

2 godziny temu, ProjectPi napisał:

I jak słuchanie takiego wpłynęło na twoją optykę?

Ja mam ciagle tak samo ustawioną optykę ... nie cierpię ludzkiej głupoty i czytania bez zrozumienia 😡.

😉

A słucham ... MUZYKI ze swojego skończonego systemu audio.

Edytowane przez pmcomp

25 minut temu, pmcomp napisał:

nie cierpię ludzkiej głupoty

Czyli siebie nie cierpisz 😉 Dobre 😉 

48 minut temu, Piopio napisał:

Czyli siebie nie cierpisz 😉 Dobre 😉 

To co mialbym powiedzeć o tobie? … Skali braknie.

Wlasnie o tobie bla mowa … chinski hiend za pare tysiow i „wszystkie transporty graja tak samo”.

😂😂😂

Edytowane przez pmcomp

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Ja mam ciagle tak samo ustawioną optykę

Rozumiem, że nijak wpłynęło, bo ze zrozumiałych względów takiego DACa nie słuchałeś. Co nie przeszkadza ci próbować epatować zerami w cenach niby koniecznego dla właściwej optyki sprzętu.

55 minut temu, pmcomp napisał:

„wszystkie transporty graja tak samo”.

Udowodnij mi, że jest inaczej. Zakład o parę tysi, że nie rozróżnisz ?

• Pokaż nowe odpowiedzi