Skocz do zawartości
IGNORED

dCS Debussy vs. 2023 Balanced MARK 4x PCM63P DAC vs. Audio Note DAC4 (2x PCM63K)

Rekomendowane odpowiedzi

Co do porównania dakow to dzięki za swoje spostrzeżenia. Wszystko jeszcze zależy od tego co się wsadzi w sekcji analogowej i jaki użyjesz filtr. Dla mnie najlepszy filtr, to brak filtra. Później to już SM5847 (trzeba wlutowac podstawkę obok bo jest puste miejsce) lub PMD100 (choć pomiary wypadaj słabo przy nim).

U mnie w miejsce OPA jest Muses03, później Muse02 i wymieniłem te szybkie OPA EL2020CN w buforze na jeszcze szybsze AD844).

Pytanie jak grasz? Przez RCA czy przez XLR? RCA w tym daku wykorzystuje tylko 2 układy, XLR aż 4 sztuki.

Co do tego daka 2x TDA1541 to dziwne, że działa tylko do 48khz bez zegara. Powinien spokojnie pociągnąć do 96khz. Dla 192khz potrzebuje ramki fs32. Nie wiem czy wystarczy tylko zegar aby to zagrało. Daj znać jak dojdzie już.

2 minuty temu, Delirium77 napisał:

Co do porównania dakow to dzięki za swoje spostrzeżenia. Wszystko jeszcze zależy od tego co się wsadzi w sekcji analogowej i jaki użyjesz filtr. Dla mnie najlepszy filtr, to brak filtra. Później to już SM5847 (trzeba wlutowac podstawkę obok bo jest puste miejsce) lub PMD100 (choć pomiary wypadaj słabo przy nim).

U mnie w miejsce OPA jest Muses03, później Muse02 i wymieniłem te szybkie OPA EL2020CN w buforze na jeszcze szybsze AD844).

Pytanie jak grasz? Przez RCA czy przez XLR? RCA w tym daku wykorzystuje tylko 2 układy, XLR aż 4 sztuki.

Co do tego daka 2x TDA1541 to dziwne, że działa tylko do 48khz bez zegara. Powinien spokojnie pociągnąć do 96khz. Dla 192khz potrzebuje ramki fs32. Nie wiem czy wystarczy tylko zegar aby to zagrało. Daj znać jak dojdzie już.

Gram przez XLR.

24 minuty temu, Delirium77 napisał:

Co do tego daka 2x TDA1541 to dziwne, że działa tylko do 48khz bez zegara

Sprostowanie

Z CS8412 gra do 96khz

6 minut temu, RCD napisał:

Sprostowanie

Z CS8412 gra do 96khz

Lepszy byłby inny odbiornik z jitterem na poziomie 50. Cala seria CS ma jitter na poziomie 200.

Ja akurat używam DIR9001, bo działa do 96khz i więcej nie przyjmie. Po włożeniu WM8804/5 lub AK4118 puszcza sygnał dalej na TDA1541 co objawia się szumem.

Na tej czarnej płytce z wejściem zegara jest wlutowany jakiś odbiornik. Ciekawe co tam dali? AK4118?

Edytowane przez Delirium77
41 minut temu, carlos med napisał:

To brzmienie pełne, ale fakt bliżej mu do precyzji niż wielkiej muzykalności.

Słowo klucz, muzykalność 

Ta precyzja jest fajna, zwłaszcza na początku, potem i tak zaczynamy szukać muzykalności, Debusy to dobry DAC może się podobać, słuchałem tylko raz w porównaniu do Lamizatora level 4 czy jakoś tak,mocno modyfikowanego, Lampi dla mnie był w tedy przyjemniejszy w odbiorze 

2 minuty temu, Delirium77 napisał:

Lepszy byłby inny odbiornik z jitterem na poziomie 50. Cala seria CS ma jitter na poziomie 200.

Ja akurat używam DIR9001, bo działa do 96khz i więcej nie przyjmie. Po włożeniu WM8804/5 lub AK4118 puszcza sygnał dalej na TDA1541 co objawia się szumem.

Na tej czarnej płytce z wejściem zegara jest wlutowany jakiś odbiornik. Ciekawe co tam dali? AK4118?

Jak dojdzie próbie fotki i wrzucę 

Jasne, trzeba próbować różnych dakow.

Ja proponuję od razu wywalić wszystkie opampy w tym TDA1541 i włożyć: Muses03 jako I/V, Muses02 jako LPF i Staccato na bufor. Nie wiem jak tutaj rozwiązali sekcje analogową ale trzebaby było dostawać moje rozwiązanie. W miejsce NOS proponuję dać Bułgarski NOS. Jak dla mnie to taki TDA1541, chociaż dalej na WO, zagra o wiele bardziej muzykalnie.

19 minut temu, RCD napisał:

Słowo klucz, muzykalność 

Ta precyzja jest fajna, zwłaszcza na początku, potem i tak zaczynamy szukać muzykalności, Debusy to dobry DAC może się podobać, słuchałem tylko raz w porównaniu do Lamizatora level 4 czy jakoś tak,mocno modyfikowanego, Lampi dla mnie był w tedy przyjemniejszy w odbiorze 

Myślę, że i dcs Debussy gra muzykalnie, to nie jest absolutnie techniczne granie, i to przez M- Muzykalnie ale musi być dobrze zestawiony w torze ... źródło,  lampa w pre lub końcówce i wtedy ta jego precyzja, której jednak Parasound nie osiąga z otoczką lampowo / kablową jest wyśmienita. Wymaga to starań , ale warto. W Parasound na PCM63 jest to wzystko od razu,  ale nie w takiej skali i trudno wycisnąć więcej.

W dniu 16.01.2024 o 21:35, pmcomp napisał:

Teraz te DACki sluchalem na pre Studer A779 i na lampwych koncowkach IDHOS w klasie A.

I tu istotna uwaga. Niestety moim zdaniem dcs Debussy i Mark Balanced  ( w moim przypadku Parasound DAC 1500) nie da się tak do końca porównać. Można, a ze względu na obecność przdwzmacniacza z regulacją głośności tylko w Debussy nawet trzeba ich słuchać przez zewnętrzny przedwzmacniacz. Bardzo często lampowy. I to oczywiście pięknie wzbogaca przekaz, ale ... kiedy Debussyego słuchamy podłączonego bezpośrednio do końcówki mocy ... Tu słychać prawdziwą jego naturę... niesamowicie rozdzielczy, wiernie oddający to co dostaje z transportu. Słuchany przez preamp to zupełnie inna historia. Wiele z tej precyzji znika, ale w zamian dostajemy pięknie wypełniony, bogaty przekaz. I tu też słychać klasę urządzenia, bo jak na wejściu do preampu nie ma wysokiej próby dzwieku to finał bywa rozmyty, bułowaty. Absolutnie się zgadzam, że jedna z istotniejszych różnic dotyczy kontroli basu, ten jest pobrostu świetny  i góra nie jest aż tak bardzo zaokrąglona, powiedzialbym szlachetniejsza w Debussy.     

Nie mniej jednak trzeba dobrze znać brzmienie obu przetworników i trochę na zmianę do bólu posłuchać, żeby wyłapać różnice,  bo żaden ( na szczęście) nie błyszczy na pierwszy rzut ucha niczym co później może zmęczyć.

Niestety wspomnianych DAC na PCM63 nie da się posłuchać bezpośrednio bez preampu.

16 godzin temu, Delirium77 napisał:

A ile wyszło netto z wysyłką?

Nie wspomniałem o zegarze 246$ dodatkowo + wysyłka

6 minut temu, RCD napisał:

Nie wspomniałem o zegarze 246$ dodatkowo + wysyłka

Jaki zegar kupiłeś?

9 minut temu, RCD napisał:

Dedykowany do DAC wersja femtosecond 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

OK. Ja będę szukał ocxo , tylko chyba nie ma takich z dwoma wyjściami 44.1 , wszystko 10Mhz i potrzebny reclocker.

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, carlos med napisał:

OK. Ja będę szukał ocxo , tylko chyba nie ma takich z dwoma wyjściami 44.1 , wszystko 10Mhz i potrzebny reclocker.

Kup zegar o częstotliwości jaką potrzebujesz, recklocker niweczy wysiłki i jest to bezsensu generalnie 

najtańsze sensowne zegary robi crystek, możesz też zerknąć na ofertę od muzga

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 minut temu, krolewicz napisał:

Kup zegar o częstotliwości jaką potrzebujesz, recklocker niweczy wysiłki i jest to bezsensu generalnie 

najtańsze sensowne zegary robi crystek, możesz też zerknąć na ofertę od muzga

Ukryta Zawartość

Dlatego nie chcę kupić 10Mhz  i reclocker.

Ukryta Zawartość

Czy nie lepiej kupić dobry interface USB na Coaxial i włożyć dobry odbiornik jak DIR9001/WM8004/5?

Kumplowi się spodobał że chce go odemnie odkupić to wziąłbym drugi 🙂 

Dopłacać do tego USB? 

Ukryta Zawartość

wziałbym teraz kolejnego dla siebie juz "docelowo" 😄  nie wiem czy dopłacić do lepszego usb? (streamer będę dopiero wybierał)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ghotti

Oprócz konfiguracji fs, co jest fajne, ma słabe zegary. Lepszy o 100x jest ten:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czyli dopłacić 100usd do tego? czy zostawić i grać w przyszłości po coax? 

Edytowane przez Ghotti

Jak wolisz. Ten USB ma na prawdę dobre zegary. Ja akurat mam Gustarda u18 z jeszcze lepszymi zegarami

Dobre zegary słychać. Te 400 zł jest tylko częścią dobrego interface USB -> coaxial. Oczywiście interface jest uniwersalny. Oprócz tego potrzebny jest dobry odbiornik spdif.

Powiedzmy, że za streamer będzie robić jakiś lumin czy auralic czy coś w okolicy 10k nowe czy też uzywane 🙂 nadal myślę, zamówiłem na razie ale nie opłaciłem. Gość mi napisał że może mi wlutować usb bez problemu 

jeszcze napisałem do sprzedawcy odnosnie tego USB i gość poleca ten, podobno najlepszy do tego DAC

Ukryta Zawartość

aczkolwiek ma ten usb ten sam sprzedajacy 😉 takze moze to być też powód iż tak im wygodniej 😄 

Ukryta Zawartość

Cena się z nikad nie bierze, głównie wynika z jakości elementów. Jasne, streamer ma dodatkową funkcjonalność, a zastosowane wyjście i jakość samych zegarów, ich zasilanie itd to inna sprawa. Tutaj za stówkę więcej masz zegary z górnej półki. I nie masz już wątpliwości, że wejście USB masz słabe.

sprzedawca mi napisał odnośnie tego usb za 95$

You can use this USB, But it is not suitable for machines with SM5843 or PMD100 because these two digital filtering chips do not support I2S format.

tyle ze chciałem zamówić ponownie 1704 🙂 

Edytowane przez Ghotti
Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, Ghotti napisał:

jeszcze napisałem do sprzedawcy odnosnie tego USB i gość poleca ten, podobno najlepszy do tego DAC

Ja bym wziął pod uwagę taki konwerter

https://matway-electronics.pl/pl/p/Konwerter-UAC-EVO-I/103

Kontakt z gavron04 i zaproponuje najlepsze rozwiązanie.

Edytowane przez Cezary_58669
dopisek
50 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Ja bym wziął pod uwagę taki konwerter

Ukryta Zawartość

Kontakt z gavron04 i zaproponuje najlepsze rozwiązanie.

Rozumiem iż „forumowy” elektronik? 😉

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
8 godzin temu, Delirium77 napisał:

. Ja akurat mam Gustarda u18 z jeszcze lepszymi zegarami

8 godzin temu, Delirium77 napisał:

Dobre zegary słychać

U18 za tą cenę, to naprawdę świetny przetwornik, ale z dobrym zewnętrzym zegarem ocxo i w połączeniu i2s z dac, pokazuje największą klasę.

4 minuty temu, Ghotti napisał:

Rozumiem iż „forumowy” elektronik? 😉

Tak, forumowy też, warto skorzystać z Jego wiedzy i praktyki.

W dniu 22.11.2024 o 17:58, Cezary_58669 napisał:

U18 za tą cenę, to naprawdę świetny przetwornik, ale z dobrym zewnętrzym zegarem ocxo i w połączeniu i2s z dac, pokazuje największą klasę.

Tak, forumowy też, warto skorzystać z Jego wiedzy i praktyki.

Jaki zegar oxco polecasz do Gustarda? Miałem jeden dak z wejściem Hdmi i2s i faktycznie grało lepiej, ze względu na wbudowany w nim słaby odbiornik. 
W tych chińczykach typu PCM63 czy TDA1541 problem jest tego typu, że na złączu i2s mają 3,3v a wszystkie odbiorniki hdmi i2s wymagają zasilania 5v. Oczywiście można wrzucić coś na lm317 i pociągnąć osobne zasilanie z któregoś trafo.

• Pokaż nowe odpowiedzi