Skocz do zawartości
IGNORED

dCS Debussy vs. 2023 Balanced MARK 4x PCM63P DAC vs. Audio Note DAC4 (2x PCM63K)

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, MarcinGD napisał:

Karta odpalona narazie na kablach. Przetestowane też bez filtra w trybie NOS i działa pięknie. Muszę tylko zakupić trochę fantów do polutowania żeby zrobić porównania i jeszcze odpalić to z kartą z zegarami po stronie izolowanej. Już teraz jest sporo lepiej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo ciekawi mnie efekt finalny. Zwłaszcza że 4x PCM1701 to mój ulubiony ChRL DAC. Jeżeli jeszcze można poprawić jego brzmienie to na pewno z ciekawością będę obserwował Twoje poczynania.

Czy możesz w skrócie napisać co uległo na ten moment poprawie?

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, klipeklopek napisał:

Karta odpalona narazie na kablach. Przetestowane też bez filtra w trybie NOS i działa pięknie. Muszę tylko zakupić trochę fantów do polutowania żeby zrobić porównania i jeszcze odpalić to z kartą z zegarami po stronie izolowanej.

Przeciez ten DAC na 4xPCM1701P nie ma wejścia zegara zewnętrznego? Chyba, że wiesz jak to zrobić to sie polecam 🙂 . Zegar mam, DAC też, warto by to połączyć.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

13 godzin temu, MarcinGD napisał:

Karta odpalona narazie na kablach. Przetestowane też bez filtra w trybie NOS i działa pięknie. Muszę tylko zakupić trochę fantów do polutowania żeby zrobić porównania i jeszcze odpalić to z kartą z zegarami po stronie izolowanej. Już teraz jest sporo lepiej.

Ukryta Zawartość

To 4x tda1541?

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, klipeklopek napisał:

Bardzo ciekawi mnie efekt finalny. Zwłaszcza że 4x PCM1701 to mój ulubiony ChRL DAC. Jeżeli jeszcze można poprawić jego brzmienie to na pewno z ciekawością będę obserwował Twoje poczynania.

Czy możesz w skrócie napisać co uległo na ten moment poprawie?

Lepsze czarne tło czyli jeszcze bardziej zdjęty koc. Więcej dźwięków słychać zdefiniowanych w przestrzeni. Wszystko bez grama wyostrzenia. Narazie zasilam impulsówką z telefonu stronę izolowaną. Mam w planie budowę sigme11 na oryginalnej płytce. Trochę to niestety będzie trwać bo za tydzień znowu do roboty wyjeżdżam, ale do końca przyszłego tygodnia mam nadzieję przelutować wszystkie piny, żeby to złożyć już bez filtra 8NOS i chociaż zgrubnie porównać czy jest jeszcze lepiej, bo na razie tak w locie miałem czas tylko przyłożyć wszystko i zobaczyć czy działa w takim trybie.

3 godziny temu, pmcomp napisał:

Przeciez ten DAC na 4xPCM1701P nie ma wejścia zegara zewnętrznego? Chyba, że wiesz jak to zrobić to sie polecam 🙂 . Zegar mam, DAC też, warto by to połączyć.

Karta którą zakupiłem ma możliwość dolutowania gniazd na PCB dla przykładu 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  . W ten sposób możesz podać MCLK z zewnętrznego zegara.

5343654106612492142.thumb.jpg.790201872a3933de8d37f566c258dd60.jpg.eccd05fdb03719ebdd75e157c181e86b.jpg

Do pominięcia filtra kartę można skonfigurować w trybie NOS coś jak karta jlsounds.

Zrzutekranu2025-01-12102432.png.1255235bf19339953f9b8cd3320cd77e.png

Natomiast ja zakupiłem jeszcze dodatkowo płytkę z zegarami, które będą zasilone z izolowanej strony. Karta ma możliwość konfiguracji aby działać z zegarami na głównej karcie lub dołączonej. Na dodatkowej płytce mam zamiar jeszcze później wymienić zegary które na niej są na coś lepszego z NDK. Po prawej recklock board.

photo_2024-11-21_21-19-01.thumb.jpg.208d6e166210ffd0849fbbf036336c38.jpg

6 minut temu, Ghotti napisał:

To 4x tda1541?

Nie 4xpcm1701p

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Ghotti napisał:

To 4x tda1541?

Nie, to 4xPCM1701P.

1 godzinę temu, MarcinGD napisał:

Lepsze czarne tło czyli jeszcze bardziej zdjęty koc. Więcej dźwięków słychać zdefiniowanych w przestrzeni. Wszystko bez grama wyostrzenia

No to lepsze czarne tlo czy wiecej dzwiekow w przestrzeni?

Albo rybki albo akwarium.

Pisalem wczoraj w innym watku. Moim zdaniem to magiczne czarne tlo to wytwór studia nagraniowego. Nagrywasz trzy instrumenty oddzielnie. A potem tak to skladasz na stole mikserskim, zeby bylo jak najwieksze czarne tlo czyli nic pomiedzy tymi instrumentami czy ich zrodlami pozornymi. Zagadza sie?

No to sobie wyobrazmy tych trzech muzykow siedzacych w studio razem i podobnie nagranych z trzech mikrofonow (dla uproszczenia). To jest zupelnie inny material muzyczny poniewaz na instrument pierwszy w czasie grania oddzialywuje drugi i trzeci. I dzwieki na pewnych wspolnych czestotliwosciach z przedzialu powiedzmy 500-4000 Hz interferuja ze soba. Oczywiscie inzynier dzwieku na stole mikserskim moze od razu albo potem dokonac odpowienich korekcji wg. wizji dzwieku wlasnej lub muzykow. 

Ale … powstaną dwa kompletnie rozne nagrania tego samego materialu muzycznego (zakladam dla uproszczenia, ze kazdy za kazdym razem perfelcyjnie zagra swoja partię).

A teraz wyobrazmy sobie ze nagramy ich na setke w stereo z dwoch mikrofonow. Wtedy nastepuje interferencja instrumentow, ktorej nie jestes w stanie zmienić czy skorygowac na stole mikserskim.

I mamy trzecia zupelnie inna wersje.

I ktora jest najlepsza? Masz babo placek.

Ja osobiscie stawialbym na trzecia bo jest to zarejesrrowane granie live. O gustach sie nie dyskutuje.

To teraz wyobrazmy sobie tych samych trzech muzykow w ciemnym i zadymionym klubie. Grają, publicznosc dookola a ja popijam piwko i slucham. I mamy czwartą znowu zupelnie inna wersję. Taka ktora dla mnie zawsze bedzie najlepsza. Bo zywa i niepowtarzalna.

Wiec prosze nie pisac, ze czarne tlo jest takie porzadane i cacy, takie ach i och dla jakosci dzwieku. Owszem, dla kogos kto lubi  rozdzielac wlos na czworo.

A teraz powyzsze dla … malej orkiestry symfonicznej albo dla big bandu. I co z tego wyjdzie?

Edytowane przez pmcomp

1 godzinę temu, MarcinGD napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  . W ten sposób możesz podać MCLK z zewnętrznego zegara.

Jakie dwie czestotliwosci zegara ten DAC przyjmie?

Ukryta Zawartość

10 minut temu, MarcinGD napisał:
1 godzinę temu, pmcomp napisał:
Jakie dwie czestotliwosci zegara ten DAC przyjmie?

Oscylatory zamontowane to 22.5792 i 24.576 MHz.

Dzieki, czyli mnoznik x512. To mi pasi. Mam jak je zrobic z wzorcowego 10 MHz.

3 godziny temu, MarcinGD napisał:

Ukryta Zawartość

5343654106612492142.thumb.jpg.790201872a3933de8d37f566c258dd60.jpg.eccd05fdb03719ebdd75e157c181e86b.jpg

Do pominięcia filtra kartę można skonfigurować w trybie NOS coś jak karta jlsounds.

Zrzutekranu2025-01-12102432.png.1255235bf19339953f9b8cd3320cd77e.png

photo_2024-11-21_21-19-01.thumb.jpg.208d6e166210ffd0849fbbf036336c38.jpg

Nie 4xpcm1701p

A gdzie na PCB montujesz te gniazdo zewnetrznego zegara? To jest plytka z wejscie USB czy I2S?

Moj DAC4x1701 ma filtr 8chipNOS i plytke wejscia USB. Moge wstawić plytke z DF1704 ale … niekoniecznie chce 😉 .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

A gdzie na PCB montujesz te gniazdo zewnetrznego zegara? To jest plytka z wejscie USB czy I2S?
Moj DAC4x1701 ma filtr 8chipNOS i plytke wejscia USB. Moge wstawić plytke z DF1704 ale … niekoniecznie chce  .

Ten york to właśnie płytka wejścia usb z możliwością konfiguracji. Gniazda lutuje się powierzchniowo na zaznaczonych padach. Wybrałem york bo jest w formacie karty pasującej do tego dac. I2soverusb od jlsounds jest niestety robiony pod raspberry i nie wyglądało by to dobrze w środku.

York w wersji izolowanej jest jeszcze swierzy i są potrzebne pewne aktualizacje. Płyta pcm1701p potrzebuje na jednym z pinów high 5v zeby przełączyć wejście na usb. Niestety york ma mały problem z tym i muszę podawać sygnal enable zewnętrznie.70b0e5a3cc81da0408e57a52827fa8d7.jpg

Panowie ostrzegam przed tym sklepem 

Ukryta Zawartość

Koleś sprzedaje PCM1701 mimo że ich nie ma, pytałem go kilka razy o ten DAC i tą kość, twierdził że wszystko zrobią tak jak chce, jak złożyłem zamówienie stwierdził że mi wyśle PCM1702. 

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, RCD napisał:

Ukryta Zawartość

Koleś sprzedaje PCM1701 mimo że ich nie ma, pytałem go kilka razy o ten DAC i tą kość, twierdził że wszystko zrobią tak jak chce, jak złożyłem zamówienie stwierdził że mi wyśle PCM1702. 

Nie kupuje się od shop1345777543…. 

Ukryta Zawartość

13 minut temu, Ghotti napisał:

Nie kupuje się od shop1345777543…. 

Chciałem dać mu szansę, po za tym "tylko on miał" PCM1701

Daniel z najlepszeodtwarzacze.pl miał rację. Kupować bo zabraknie. I być moze tak sie dzieje.

43 minuty temu, pmcomp napisał:

Daniel z najlepszeodtwarzacze.pl miał rację. Kupować bo zabraknie. I być moze tak sie dzieje.

Można jeszcze kupić same pcm1701, do tego przejściówkę na pcm58 i polutowac sobie. Za 4 szt. wychodzi ok 300zl.

W dniu 14.01.2025 o 07:18, RCD napisał:

Ukryta Zawartość

ja spytałem z ciekawości tutaj 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ale też nie ma 😉 i nie będzie 😉 także moze gdzies wypłynie na OLX albo innym ebay 🙂 jedyna opcja zeby dostac w miarę szybko 1701 ... reasumując 1701, 1541, PCM63P to takie top 3 vintage dac ?

@RCD sprzedajesz 1541 czy po prostu szukasz dalej ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

41 minut temu, Ghotti napisał:

ja spytałem z ciekawości tutaj 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ale też nie ma 😉 i nie będzie 😉 także moze gdzies wypłynie na OLX albo innym ebay 🙂 jedyna opcja zeby dostac w miarę szybko 1701 ... reasumując 1701, 1541, PCM63P to takie top 3 vintage dac ?

@RCD sprzedajesz 1541 czy po prostu szukasz dalej ?

Nie potrzebuje 1701, mam w pełni zbalansowany TDA, nie sądze że lepiej zagra u mnie 1701, jest używany 1701 za 2700 jak chcesz 😉 

Ukryta Zawartość

35 minut temu, RCD napisał:

Ktoś z was miał może ten 2x AD1865

Ukryta Zawartość

Po co się bawić w jakieś przeszczepy ad1865 na tda1541 w dodatku z saa7220? Nie lepiej kupić tda1541 i sobie dokupić osobno ad1865 na przejściówkach? Albo po prostu kupić dedykowany dak pod 1865? Tak płacisz za całe otoczenie, kondensatory odsprzedające, które nie mają zastosowania przy ad1865 a w dodatku tracisz dodatkowe 2 bity z 1865 i stosujesz saa7220, który jest dedykowany do TDA. Wg mnie nie tędy droga.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Delirium77
31 minut temu, Delirium77 napisał:

Nie lepiej kupić tda1541

Tego już mam 🙂 

Ten wygląda nieźle 

Ukryta Zawartość

Tylko brak zbalansowanego XLR, a mój BAT po XLR gra znacznie lepiej 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marynarz80

Dziś w końcu wpiąłem kartę bez filtra. Dźwięk dostał niesamowitej kontroli. Potem dołożyłem kanapkę z zegarami na stronie izolowanej. Dźwięki które wcześniej były ze sobą zlane gdzieś w tle teraz z lekkością słychać ładnie odseparowane. Nadal żadnej ostrości poprostu wszystko wyraźnie i muzykalnie.6177b47ac51cd707c70ccaae92099c62.jpg83cb790e7ef04dda5ee910f0cd50dc5c.jpgf8105fdd819c1a1a907b6587063303dc.jpg899e9d73d242cdf28e30fff2cfd0db80.jpg

Zegary masz polutowane na tej dolnej płytce?

Do doopy, że musisz podawać zewnętrzne zasilanie.

A możesz sprawdzić jak to będzie grało po SPDIF?

Edytowane przez pmcomp

Zegary masz polutowane na tej dolnej płytce?
Do doopy, że musisz podawać zewnętrzne zasilanie.

A możesz sprawdzić jak to będzie grało po SPDIF?

Tak zegary są polutowane na dolnej płytce. Zewnętrzny master clock dopiero za jakieś dwa miesiące przetestuję bo mam robotę niedługo.

Autor karty pracuje nad tym problemem z obciążalnością pinu plug.

Niestety aurender n100h nie ma wyjścia spdif. Poluję na wyższy model ale nic narazie ciekawego się nie pojawiło.

Rozumiem, że masz na tej karcie odbiornika rozdzielenie sygnału na L/R. W zasadzie to wychodzi to samo jakbyś włożył dobrą kartę USB z porządnym zegarem i płytkę NOS. Mam przetestowane, upsampling na źródle brzmi gorzej niż dobry filtr, taki jak SM5847.

Rozumiem, że masz na tej karcie odbiornika rozdzielenie sygnału na L/R. W zasadzie to wychodzi to samo jakbyś włożył dobrą kartę USB z porządnym zegarem i płytkę NOS. Mam przetestowane, upsampling na źródle brzmi gorzej niż dobry filtr, taki jak SM5847.
Oczywiście że jest L/R. Mam płytkę 8NOS i zdecydowanie nie jest to samo. Dobrą to znaczy jaką? Tu jeszcze będę robił zasilenie liniowe na stronę izolowaną.
11 minut temu, MarcinGD napisał:
36 minut temu, Delirium77 napisał:

Oczywiście że jest L/R. Mam płytkę 8NOS i zdecydowanie nie jest to samo. Dobrą to znaczy jaką? Tu jeszcze będę robił zasilenie liniowe na stronę izolowaną.

Jaki masz zegar? Mam na mysli z femtoclockiem np. cchd575. Myślę, że poprawa dźwięku wynika właśnie ze zmniejszenia jittera. Jeśli byłbyś taki łaskawy sprawdziłbyś czy gra podobnie z układem 8NOS ale po podłączeniu i2s na złącze karty USB, które widzę jest na płytce? Byłaby to ciekawa informacja czy ten układ wpływa jakoś na dźwięk.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Delirium77
5 godzin temu, Delirium77 napisał:

Jaki masz zegar? Mam na mysli z femtoclockiem np. cchd575. Myślę, że poprawa dźwięku wynika właśnie ze zmniejszenia jittera. Jeśli byłbyś taki łaskawy sprawdziłbyś czy gra podobnie z układem 8NOS ale po podłączeniu i2s na złącze karty USB, które widzę jest na płytce? Byłaby to ciekawa informacja czy ten układ wpływa jakoś na dźwięk.

Ukryta Zawartość

A skad wezmie I2S?

Aurender n100h nie ma takiego wyjscia.

Ukryta Zawartość

Jakbym chciał dorzucić do swojego pcm63 i2s który nie ma obecnie nic, bardzo to by było skomplikowane? 

11 godzin temu, pmcomp napisał:

A skad wezmie I2S?

Aurender n100h nie ma takiego wyjscia.

Ale karta USB ma pewnie sygnały i2s?

14 minut temu, Ghotti napisał:

Jakbym chciał dorzucić do swojego pcm63 i2s który nie ma obecnie nic, bardzo to by było skomplikowane? 

Jaki to dak? Wrzuć zdjęcie co on ma. Jak masz gdzie wpiąć i2s (np. złącze na Amanero) to kupujesz i montujesz odbiornik hdmi i2s. O to chodziło?

Edytowane przez Delirium77
  • Pokaż nowe odpowiedzi