Skocz do zawartości
IGNORED

Podlogowki vs podstawkowce + sub vs podlogowe + sub

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie to proste. To może panie mierniczy pomożesz koledze, który pomiaru dokonał komórką?

Ps. Pisałeś w innych tematach na forum, że zajmujesz się pomiarami stąd moje "panie mierniczy".

13 minut temu, przmor napisał:

To może panie mierniczy pomożesz koledze, który pomiaru dokonał komórką?

Pisałem wielokrotnie, żeby tego nie robił - zrobił, miałem za rękę łapać?

15 minut temu, przmor napisał:

Pisałeś w innych tematach na forum, że zajmujesz się pomiarami stąd moje "panie mierniczy".

Zajmowałem się. Dziękuję, że zwróciłeś na to uwagę.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

19 minut temu, przmor napisał:

A dlaczego nie powinien tego robić?

Odpowiedź miałeś kilka razy dziś w moich wpisach.

Pamiętajcie tylko przy tych nawet orientacyjnych pomiarach komórką, że czym innym jest pomiar np. Rewem a czym innym analizator widma w takich aplikacjach. Analizator widma ma nachylenie mniej więcej dostosowane do rozkładu mocy szumu różowego, więc czułość rosnie wraz z częstotliwością. To jest parametr nazywany najczęściej slope, trzeba sobie zobaczyć czy on jest i jak jest to ustawić na zero (najczęściej jest w zakresie 3-4,5dB). Jak tego parametru nie ma, to nie wiadomo i można sobie oglądać obrazki albo szukać częstotliwości, ale to tyle. 

nagrywamy.com

W sumie to ten mikrofon z mojej komurki dosyc dobrze lapie wszystkie czestotliwosci

Po tym jak puscilem ten test

otrzymalem taki wynik.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, przmor napisał:

Ps. Pisałeś w innych tematach na forum, że zajmujesz się pomiarami stąd moje "panie mierniczy".

Na bazarze przy handlu kalesonami 😅

11 minut temu, przemak napisał:

Pamiętajcie tylko przy tych nawet orientacyjnych pomiarach komórką, że czym innym jest pomiar np. Rewem a czym innym analizator widma w takich aplikacjach. Analizator widma ma nachylenie mniej więcej dostosowane do rozkładu mocy szumu różowego, więc czułość rosnie wraz z częstotliwością. To jest parametr nazywany najczęściej slope, trzeba sobie zobaczyć czy on jest i jak jest to ustawić na zero (najczęściej jest w zakresie 3-4,5dB). Jak tego parametru nie ma, to nie wiadomo i można sobie oglądać obrazki albo szukać częstotliwości, ale to tyle. 

Co można taką zabawką odczytać. Nagrałem z TV. 

Ukryta Zawartość

Jakaś gadanina była bez muzyki.

Ukryta Zawartość

A teraz wystarczy wyliczyć różnicę pomiędzy 1 i 2 oraz 1 i 3 aby otrzymać pliki kalibracyjne dla mikrofoników 2 i 3 

Dokladnie tak

Zapisalem pomiary jako plik textowy, zaladowalem do Exela, wyliczylem roznice, zapisalem spowrotem jako plik textowy i juz mialem plik kalibracyjny.
Ale de facto niepotrzebny. Byl to raczej maly test / brain jogging
9 minut temu, xajas napisał:

Dokladnie tak

Ukryta Zawartość

Miejże litość. Nie wbijaj szymona1977 w jeszcze większą pychę i zadufanie 😜

Ukryta Zawartość

Z Szymonem zawsze obchodze sie brutalnie i bezlitosnie. Na szczescie nie jest „obrazliwy“, co bardzo lubie i szanuje , wiec mam duzo cierpliwosci.

A jak ma racje, to nie widze w tym problemu, by go poklepac po plecach.

Dodam Wam, że Szymon najprawdopodobniej, co sądzę ze zdjęcia używa mikrofonu SONY ECM ac-2. Jak donosi pewien forumowicz na diyaudio.com, porównywał pomiary tego mikrofonu z profesjonalnym skalibrowanym mikrofonem i z tego porównania wychodziło, że ten mikrofon od KD poniżej 1,5kHz miał odchyłki od wzorcowego mikrofonu poniżej 1dB, więc pomiary Szymona w zakresie basu, a tego dotyczy ten wątek wydają się być wiarygodne.

Teraz, Zwykły Drut napisał:

Szymon najprawdopodobniej, co sądzę ze zdjęcia używa mikrofonu SONY ECM ac-2

Tak.

1 minutę temu, Zwykły Drut napisał:

Jak donosi pewien forumowicz na diyaudio.com, porównywał pomiary tego mikrofonu z profesjonalnym skalibrowanym mikrofonem i z tego porównania wychodziło, że ten mikrofon od KD poniżej 1,5kHz miał odchyłki od wzorcowego mikrofonu poniżej 1dB, więc pomiary Szymona w zakresie basu, a tego dotyczy ten wątek wydają się być wiarygodne

Do zastosowań jakich ja używam sama w sobie odchyłka nie jest jakaś istotna, wystarczy, że spadek jest łagodny a wyniki powtarzalne. Koniec końców głośność basu i tak dobieram do kaprysu, a nie mitycznej płaskiej charakterystyki. Ale dzięki za info, podejrzenia stały się faktem.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Tak.

Do zastosowań jakich ja używam sama w sobie odchyłka nie jest jakaś istotna, wystarczy, że spadek jest łagodny a wyniki powtarzalne. Koniec końców głośność basu i tak dobieram do kaprysu, a nie mitycznej płaskiej charakterystyki. Ale dzięki za info, podejrzenia stały się faktem.

Oczywiście, że taka odchyłka dla celu skorygowania wpływu akustyki na bas i zestrojenia suba nie ma większego znaczenia.

Jak ktoś chce się pobawić REW ale tak na poważnie, to £30 wystarczy:

Ukryta Zawartość

"A unique serialized calibration file is available for the iMM-6."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

5 godzin temu, xajas napisał:

Nie gniewaj sie ale masz g pojecia, o czym piszesz i dyskutuje z slepym o kolorach

Tak wyglada porownanie dokladnosci 3 mikrofonow
1. profesjonalny system pomiarowy
2. prosty mikrofon gotowiec z plikiem kalibracyjnym i wlasny podobny zmajstrowany przeze mnie (za pare groszy)
3. prosty douszny mikrofon zmajstrowany za pare groszy przeze mnie

Ukryta Zawartość

profi2.thumb.jpg.616666686b3b8bf285bcda6841ef6589.jpg

IMG_8637.thumb.jpg.2a4b24d7e575a12be633e617301a5bf7.jpg

IMG_8934.thumb.jpg.bad54cf9239362d0d6c2265940890dd3.jpg

IMG_0155.thumb.jpg.7babadf407f2508d5f4075fc04f097db.jpg

IMG_8935.thumb.jpg.8bcafa3642f7172fffcd190d3cf2b93c.jpg

Caly czas mam wrazenie, ze jedyne o co wam chodzi, to szukanie dziury w calym i przypiendralanie sie do drobiazgow nie odgrawajacych tym kontekscie (w tych pomiarach, ktore sa dla nas pomocne) najmniejszej roli

Ukryta Zawartość

Konkretnie: jako problememy i w ktorych pomiarach spowoduja odchylki/niedokladnosci takich prostych mikrofonow, ktore przytoczylem powyzej?

Ten srebrny to behringer?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, xajas napisał:

Z Szymonem zawsze obchodze sie brutalnie i bezlitosnie

Jak Kuba Bogu - tak Bóg Kubie.

Edytowane przez szymon1977

3 godziny temu, brrumm napisał:

Co można taką zabawką odczytać.

Nic w kwestii która nas interesuje. W każdym razie nic w tym widoku.

nagrywamy.com

5 minut temu, xajas napisał:

Tak. Aktualnie uzywam Behringera i UMIKA

Wdzięczny by był za porównanie, ja używam behrignera 🙂

3 godziny temu, xajas napisał:

Z Szymonem zawsze obchodze sie brutalnie i bezlitosnie. Na szczescie nie jest „obrazliwy“, co bardzo lubie i szanuje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , wiec mam duzo cierpliwosci.

A jak ma racje, to nie widze w tym problemu, by go poklepac po plecach.

Przecież żartuję sobie. 
Kiedyś interesowałem się trochę obróbką zdjęć, więc wiem, że można tanio i bez większych umiejętności skalibrować monitor, lub drożej, wykorzystując profesjonalne monitory, profesjonalnie kalibratory i większe umiejętności, które trzeba było przyswoić.

Można więc porównać to do kalibracji akustyki. Amatorsko i tanio, lub drożej i profesjonalnie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez brrumm
8 godzin temu, brrumm napisał:

Można więc porównać to do kalibracji akustyki. Amatorsko i tanio, lub drożej i profesjonalnie. 

Moja procedura pomiarowa nie jest zbyt dokładna i nie chodzi o sam mikrofon. Ale mogę określić:

- gdzie jest błąd i jaki rząd wielkości,

- w których obliczenia błąd dwóch pomiarów wzajemnie się znosi i redukuje do zera, więc można go pominąć,

- kiedy błąd jest mniejszy od wymaganej dokładności pomiaru i nie ma decydującego wpływu,

- kiedy błąd jest na tyle duży, że pokazać może jedynie istnienie niekorzystnego zjawiska ale nie określić jego wielkość,

- kiedy błąd jest na tyle duży, że dyskwalifikuje pomiary z użycia.

I z całym szacunkiem dla chęci kolegów do wzbogacenia swojej przygody z audio o pomiary, ale robienie korekty EQ +/-1dB kierując się pomiarem, który może mieć nawet 20dB błędu? W skrajnym przypadku wykres z komórki może pokazać +10dB, gdy w rzeczywistości jest -10dB... są rzeczy, których lepiej nie robić.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Moja procedura pomiarowa nie jest zbyt dokładna

Ale się starasz. Coś robisz. Zdobywasz wiedzę i zgłębiasz ten temat. Nawet Ci zazdroszczę, bo mi już nawet nie chce się muzyki słuchać, a co dopiero bawić w pomiary.

Myślę jednak, że wytykać błędy kolegom mógłbyś dopiero wtedy, kiedy sam robiłbyś to prawidłowo. 
Xajas będzie Cię bronił, a mi wytykał, że mikrofonu w ręku nie trzymałem. To co zalajkowałeś dla przemaka, również świadczy, że kiepsko w tym się orientujesz. To był spektrogram wykonany zabawką dla zabawy, a nie jakiś istotny pomiar do celów omawianych w tym temacie. 
Tak więc, jeśli już już chcesz nauczyć się czegoś, co dawałoby Ci prawo do wytykania błędów innym, rób to jak należy. 
Posłuchaj przemora. Bardzo dobry przykład podał z termometrem do temperatury otoczenia. Nie wystarczy byle jaki termometr, powieszony byle gdzie, żeby dokonać dokładnego pomiaru temperatury. Co mi po zwykłym termometrze za oknem, kiedy nie uwzględnia np. temperatury odczuwalnej. Pewnie żaden tego nie potrafi, ale ma duże znaczenie np. gdzie się znajduje. Na ścianie od północnej strony czy od południowej. W słońcu, w cieniu. Od południa w słoneczny dzień, nie wystarczy byle czym zasłonić, żeby słońce nie podniosło temperatury o 5, 10, a nawet 15 stopni. Ja mam w domu termometr na wszystkie strony świata i każdy inaczej wskazuje temperaturę. 
W audio, jak i w wielu innych dziedzinach, do takich pomiarów, dobry przyrząd pomiarowy to podstawa. Pewnie i jego pomiar jest istotny, żeby uwzględnić błędy pomiarowe urządzenia pomiarowego.

Obaj z xajasem powinniście połączyć siły i zająć się akustyką przy budowach sal koncertowych. Filharmonii 🙃

Pisząc o termometrze, miałam też na myśli termometr, jakiego używają meteorolodzy, a nie taki z kiosku. 

55 minut temu, brrumm napisał:

Pisząc o termometrze, miałam też na myśli termometr, jakiego używają meteorolodzy, a nie taki z kiosku. 

Przeczytaj sobie mój poprzedni wpis zamiast gdybać o sprawach, o których nie masz pojęcia. Bo z przekonaniem, że dobre urządzenie pomiarowe uczyni z Ciebie dobrym pomiarowym, możesz sobie kuku co najwyżej zrobić.

Godzinę temu, brrumm napisał:

wytykać błędy kolegom mógłbyś dopiero wtedy, kiedy sam robiłbyś to prawidłowo. 

Czyli mogę, dziękuję.

13 minut temu, szymon1977 napisał:

Bo z przekonaniem, że dobre urządzenie pomiarowe uczyni z Ciebie dobrym pomiarowym, możesz sobie kuku co najwyżej zrobić.

Godzinę temu, brrumm napisał:

Potrafisz napisać coś z sensem? Nawet wagę trzeba wytarować przed ważeniem. Ty swoim miernikiem od karaoke możesz co najwyżej noise level dla zabawy mierzyć. 

19 minut temu, brrumm napisał:

Potrafisz napisać coś z sensem?

Do trzech razy sztuka: przeczytaj jeszcze raz mój wpis sprzed 3godz., bo wymądrzasz się o sprawach, o których nie masz pojęcia.

2 godziny temu, brrumm napisał:

To co zalajkowałeś dla przemaka, również świadczy, że kiepsko w tym się orientujesz. To był spektrogram wykonany zabawką dla zabawy, a nie jakiś istotny pomiar do celów omawianych w tym temacie. 

Widzę, że w stosunku do porannej sytuacji jakieś opamiętanie przyszło 😉

nagrywamy.com

Mam podłogówki,podstawkowe i suba (a właściwie chwilowo dwa,bo probuję,który zostanie) i jest ok.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Pokaż nowe odpowiedzi