Skocz do zawartości
IGNORED

Podlogowki vs podstawkowce + sub vs podlogowe + sub

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, BlueDot napisał:

Pomiaru nie neguje tylko napisalem ze nie wiadomo w jakim pomieszczeniu ten pomiar sie odbyl.

Nie wiesz pomimo, że zostało zacytowane. BTW pomiary robi się tak, aby zminimalizować wpływ akustyki pomieszczenia.

U mnie w pomieszczeniu moze wystepowac mod ktory ta gorke scina do zera i moze dlatego to podbicie mi nie dokucza.

Mod ci może tę górkę jeszcze podbić, natomiast zbić może fala stojąca, ale niech będzie.

A tak na marginesie to +5dB przy niskich czestotliwosciach to nie jest tak duzo biorac pod uwage nasza zdolnosc slyszenia tych czestotliwosci.

Choc muzyka na żywo gra z głośnością 100dB, to nagrania są tak realizowane by brzmiały dobrze przy 75-80dB, więc zasadniczo loudness i wszelkie jego substytuty są zbędne... no chyba, że decyzji o zakupie dokonałeś dając czadu na 100dB a na co dzień słuchasz 65dB... no ale wtedy to jak dasz czadu na 100dB, to +5dB/80Hz wbije Cię w ścianę.

Ja chce pasmo od 20 do 100Hz calkowicie zdjac z kolumn i przeniesc na suba. Dzieki temu bede mial czestotliwosci od 20 do 100Hz odtwarzane przez aktywny sub z duzym glosnikiem i z DSP. Mam nadzieje ze teraz zrozumiesz o co mi chodzi.

Ja to rozumiem, ale Ty widząc charakterystykę z obrazka napisałeś, że zastosowanie suba ma sens, a nie że mieć sens będzie dopiero po wycięciu dołu.

Przegladalem instrukcje i wyglada na to ze powinienem sobie poradzic.

Też tak myślałem o REW, dopóki nie zrobiłem pierwszego pomiaru i nie zobaczyłem wykresu bez wygładzenia.

Moim zdaniem aktywny sub z DSP i duzym przetwornikiem zrobi to lepiej niz pasywna kolumna.

Tu się zgodzę.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

11 minut temu, szymon1977 napisał:

Ja to rozumiem, ale Ty widząc charakterystykę z obrazka napisałeś, że zastosowanie suba ma sens, a nie że mieć sens będzie dopiero po wycięciu dołu.

Ja otym napisalem zanim wkleiles ten wykres, tylko Ty tak czytasz.

Na rynku pro sa takie rozwiazania od dawna nie ma potrzeby wywazania drzwi 🙂

kazdy sub z rynku pro ma wbudowana zwrotnice przy pomocy ktorej filtrujesz monitory/podlogowki filtrem high pass

wowczas sub gra pasmo np 20-80hz a kolumny to co powyzej

gotowe rozwiazanie to np wszystkie suby Adam Audio 

Edytowane przez suxon
13 minut temu, szymon1977 napisał:

Mod ci może tę górkę jeszcze podbić, natomiast zbić może fala stojąca, ale niech będzie.

Moze i tak jest, nie wiem. Zakupu kolumn dokonalem po odsluchu u siebie w domu. Mam je juz 4 lata i nadal jestem z nich zadowolony, ale jak mozna cos poprawic dokladajac 2 suby to dlaczego nie.

1 minutę temu, suxon napisał:

Tylko ze oni chyba nie robia subwooferow na 15" lub 18" glosnikach.

19 minut temu, szymon1977 napisał:

Też tak myślałem o REW, dopóki nie zrobiłem pierwszego pomiaru i nie zobaczyłem wykresu bez wygładzenia.

Jak widac poradziles sobie wiec moze ja tez dam rade.

Teraz, suxon napisał:

Robia Adam Audio ma model 15 calowy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wlasnie widzialem. Jednak cena troche wysoka biorac pod uwage ze mi trzeba 2. Ale widzialem tez przed chwila 12" za polowe mniej i to juz moze miec sens. Chociaz 12" to nie to samo.

Ukryta Zawartość

25 minut temu, BlueDot napisał:

Ja otym napisalem zanim wkleiles ten wykres, tylko Ty tak czytasz.

Czytam tak jak piszesz.

Na rynku pro sa takie rozwiazania od dawna nie ma potrzeby wywazania drzwi
kazdy sub z rynku pro ma wbudowana zwrotnice przy pomocy ktorej filtrujesz monitory/podlogowki filtrem high pass
wowczas sub gra pasmo np 20-80hz a kolumny to co powyzej

Czy ten highpass filter jest pasywny? Raczej nie, wiec odpada (gdzie chcesz podlaczyc te pasywne podlogowki?). Kak chcedz podlaczyc posiadsne vD i wumscniacz w takim setupie?
50 minut temu, BlueDot napisał:

Jak widac poradziles sobie wiec moze ja tez dam rade.

Zrobić pomiary? Owszem, ale wyciągnąć konstruktywne wnioski... trzymam kciuki.

6 godzin temu, xajas napisał:

Czy ten highpass filter jest pasywny? Raczej nie, wiec odpada (gdzie chcesz podlaczyc te pasywne podlogowki?). Kak chcedz podlaczyc posiadsne vD i wumscniacz w takim setupie?

No wlasnie chyba nic nie bedzie z takiego rozwiazania. Musial bym miec osobne pre i koncowke.

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

Czytam tak jak piszesz.

Juz na pierwszej stronie pisalem o tym ze chce podzielic pasmo przy 100Hz, Ty wkleiles wykres na trzeciej.

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

Zrobić pomiary? Owszem, ale wyciągnąć konstruktywne wnioski... trzymam kciuki.

A tak na marginesie to jest pomiar Twoich glosnikow. Mowiles ze moich bys nie kupil bo maja plus 5dB na 80Hz. Powiedz na jakiej podstawie wybrales swoje? Nie widziales tego wykresu przed zakupem?

🙂

Ukryta Zawartość

Dodam tylko ze ja swoje wybieralem po odsluchach a nie na podstawie wykresow.

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, xajas napisał:

Oczywiście że tak

Z daca wychodzisz na suby ktore filtruja sygnal a z subow na wzmacniacz

To bardzo proste i skuteczne rozwiązanie 

Godzinę temu, biniek napisał:

Oczywiście że tak

Z daca wychodzisz na suby ktore filtruja sygnal a z subow na wzmacniacz

To bardzo proste i skuteczne rozwiązanie 

I jak sterujesz glosnoscia suba?

9 minut temu, BlueDot napisał:

I jak sterujesz glosnoscia suba?

Ustawiasz wymagana glosnosc na subie i wzmacniaczu a głośnościa wszystkiego sterujesz cyfrowo z DAC, playera lub zwykla pasywka za 500zl

2 godziny temu, BlueDot napisał:

A tak na marginesie to jest pomiar Twoich glosnikow. Mowiles ze moich bys nie kupil bo maja plus 5dB na 80Hz. Powiedz na jakiej podstawie wybrales swoje? Nie widziales tego wykresu przed zakupem?

🙂

Ukryta Zawartość

Dodam tylko ze ja swoje wybieralem po odsluchach a nie na podstawie wykresow.

A ja decyzję o zakupie podjąłem właśnie na podstawie wykresu. Tylko jest pewna różnica pomiędzy oczekiwaną charakterystyką dla mających grać cicho monitorów, a kolosów, którym towarzyszy subwoofer. Druga rożnica gdy mając £3000 korzystasz z oferty salonów, a mając £300 w środku nocy jedziesz 2 godz przez Anglię, bo po 3m-cach poszukiwań coś w ogóle się pojawiło. I nie ukrywam, że choć na V-kę był trafiony, to chętnie zamieniłbym na bardziej szlachetną wersję. A wracając do tematu, to moje BW606 przy zatkanych otworach BR mają idealną charakterystykę basu by uzupełnić ją sub-em.

Ukryta Zawartość

A wracając do tematu, to moje BW606 przy zatkanych otworach BR mają idealną charakterystykę basu by uzupełnić ją sub-em.

Co to jest „idealna charakterystyka do uzupelnienia subem“?

Tak wyglada przykladowe idealne uzupelnienie subem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

35 minut temu, szymon1977 napisał:

A ja decyzję o zakupie podjąłem właśnie na podstawie wykresu. Tylko jest pewna różnica pomiędzy oczekiwaną charakterystyką dla mających grać cicho monitorów, a kolosów, którym towarzyszy subwoofer. Druga rożnica gdy mając £3000 korzystasz z oferty salonów, a mając £300 w środku nocy jedziesz 2 godz przez Anglię, bo po 3m-cach poszukiwań coś w ogóle się pojawiło. I nie ukrywam, że choć na V-kę był trafiony, to chętnie zamieniłbym na bardziej szlachetną wersję. A wracając do tematu, to moje BW606 przy zatkanych otworach BR mają idealną charakterystykę basu by uzupełnić ją sub-em.

A gdzie Ty mieskasz? W UK?

to nie wygląda jak puszczone bez filtracji  kolumny co często ma miejsce u tych co dodają nawet jak we wzmacniaczu jest wyjście sub to nie ma ustawienia dolnej częstotliwości  dla kolumn , 

Doczytałem, ze założyciel wątku ma sub SVS. Przecież z niego można wejść, wyjść na głośniki plus line in z pre out wzmacniacza.

Kwestia tego czy Svs się nadaje do muzyki, sam mam Svs i wg mnie nie bardzo.

Edytowane przez essewissa
1 godzinę temu, xajas napisał:

Co to jest „idealna charakterystyka do uzupelnienia subem“?

Tak wyglada przykladowe idealne uzupelnienie subem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_1357.thumb.jpg.6b21ae465c3682e7eae08c0a69f9ed0b.jpg

A z gąbkami w BR wykres moich 606 prawie jak linia czarna na Twoim wyidealizowanym przykładzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

48 minut temu, essewissa napisał:

Doczytałem, ze założyciel wątku ma sub SVS. Przecież z niego można wejść, wyjść na głośniki plus line in z pre out wzmacniacza.

Kwestia tego czy Svs się nadaje do muzyki, sam mam Svs i wg mnie nie bardzo.

No wlasnie. Ja mam zamiar zbudowac dwa 15" lub 18" suby. Mam koncowke mocy ktora sie do tego swietnie nadaje. Szukam czegos czym podziele pasmo miedzy glosnikami a subami. W sumie to juz sie znalazlo tylko jest w tym momencie niedostepne.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

A z gąbkami w BR wykres moich 606 prawie jak linia czarna na Twoim wyidealizowanym przykładzie.

Ale jeszcze nie wiadomo jak u Ciebie wyglada zolta 🙂

8 minut temu, BlueDot napisał:

Ale jeszcze nie wiadomo jak u Ciebie wyglada zolta 

Zacząć by wypadało od czarnej w moim miejscu odsłuchu, bo tu zaczyna się cyrk... ale to nie w tym wątku.

8 minut temu, BlueDot napisał:

mam zamiar zbudowac dwa 15" lub 18" suby.

Trzymam kciuki!

Nie znam się na tym kompletnie, ale osobiście budowę czegokolwiek zacząłbym od zakupu Umik-a, instalacji REW i nabrania biegłości... za dużo powiedziane, może swobody w robieniu pomiarów i odczytywaniu ich wyników.

Edytowane przez szymon1977

51 minut temu, szymon1977 napisał:

Zacząć by wypadało od czarnej w moim miejscu odsłuchu, bo tu zaczyna się cyrk... ale to nie w tym wątku.

Trzymam kciuki!

Nie znam się na tym kompletnie, ale osobiście budowę czegokolwiek zacząłbym od zakupu Umik-a, instalacji REW i nabrania biegłości... za dużo powiedziane, może swobody w robieniu pomiarów i odczytywaniu ich wyników.

Taki mam plan. Koncowka juz kupiona.

Wiec rozumiem ze kazdy w pelni zgadza sie z moja teoria ze im wieksze kolumny tym lepsze a im wieksze z subem tym jeszcze lepsze?

Po co oni robia te podstawkowce w takim razie? Nie widze zadnego sensu.

6 minut temu, BlueDot napisał:

Wiec rozumiem ze kazdy w pelni zgadza sie z moja teoria ze im wieksze kolumny tym lepsze a im wieksze z subem tym jeszcze lepsze?

Ja się nie zgadzam, monitory grają lepszą sceną. Dużo zależy też od tego w jakim miejscu kolumny stoją, jaki metraż, jakie pomieszczenie w sensie grania, wytłumienia.

38 minut temu, essewissa napisał:

Ja się nie zgadzam, monitory grają lepszą sceną. Dużo zależy też od tego w jakim miejscu kolumny stoją, jaki metraż, jakie pomieszczenie w sensie grania, wytłumienia.

Dzieki czemu Twoim zdaniem z podstawkowcow scena jest lepsza? Co z niskim basem?

3 minuty temu, xajas napisał:

A niby z czego miala by wynikac ta lepsza scena w monitorach?

nie wiem, mnie tak zawsze grało. Może z wielkości obudowy? Może z mojego ustawienia?

44 minuty temu, essewissa napisał:

Dużo zależy też od tego w jakim miejscu kolumny stoją, jaki metraż, jakie pomieszczenie w sensie grania, wytłumienia

Dodałbym, że bardzo duży wpływ ma także jakość zwrotnicy i zastosowanych w niej elementów. Czasami wymiana zwrotnicy naprawdę dużo daje.

9 minut temu, essewissa napisał:

nie wiem, mnie tak zawsze grało. Może z wielkości obudowy? Może z mojego ustawienia?

Ale mozesz opisac na czym polega lepszosc? Czy muzycy sa dokladniej poukladani na scenie, czy moze wiekszy dystans miedzy nimi a moze jeszcze cos innego? Nie przeszkadza Ci brak niskiego basu?

10 minut temu, paww napisał:

Dodałbym, że bardzo duży wpływ ma także jakość zwrotnicy i zastosowanych w niej elementów. Czasami wymiana zwrotnicy naprawdę dużo daje.

Ale zwrotnice mozna wymienic tak samo w podlogowych, wiec to chyba nie to.

1 minutę temu, BlueDot napisał:

Ale mozesz opisac na czym polega lepszosc? Czy muzycy sa dokladniej poukladani na scenie, czy moze wiekszy dystans miedzy nimi a moze jeszcze cos innego? Nie przeszkadza Ci brak niskiego basu?

Kolumny lepiej znikają w pomieszczeniu, lepiej się dźwięk odrywa od kolumn.

Też gram na Martin Logan z serii Motion 🙂

Czasem brakuje tego niskiego basu, nie słucham jakoś mocno "basowej" myzyki. Zastanawiam się nad wymianą SVS SB1000 na Martin Logan 800x i podpięcia suba do systemu stereo.

• Pokaż nowe odpowiedzi