Skocz do zawartości
IGNORED

Podlogowki vs podstawkowce + sub vs podlogowe + sub

Rekomendowane odpowiedzi

35 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Dobranoc.
Opowiesz nam jutro?

Nie opowiem. A byłem ciekaw czy jest jakiś następny level po Belzebubie 🙂

OBRAZ: 160 cali-->Epson EH-TW9400   |   DŹWIĘK: 5.0.2  głośniki-->Dynaudio Evoke: 50, C25, 10; Studio C4-80   |   WZMACNIACZ: AVR --> Marantz Cinema 70s |   MUZYKA --> Spotify i Gramofon: Technics SL-1500C 

8 godzin temu, paww napisał:

Chyba że byśmy mieli suba z np. funkcją wprawiania w drgania np. fotel, to byśmy mogli połączyć falę dźwiękową z dodatkowymi efektami mechanicznymi 🙂 

Sa takie urzadzenia do zastosowan w kinie domowym. Montuje sie je do ramy sofy lub fotela a rezultaty sa swietne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

7 minut temu, BlueDot napisał:

Sa takie urzadzenia do zastosowan w kinie domowym. Montuje sie je do ramy sofy lub fotela a rezultaty sa swietne.

Ukryta Zawartość

Niekończąca się lista zakupów... W takim kinie domowym, to gość, z wrażenia mógłby faktycznie spaść z krzesła.

Ukryta Zawartość

OBRAZ: 160 cali-->Epson EH-TW9400   |   DŹWIĘK: 5.0.2  głośniki-->Dynaudio Evoke: 50, C25, 10; Studio C4-80   |   WZMACNIACZ: AVR --> Marantz Cinema 70s |   MUZYKA --> Spotify i Gramofon: Technics SL-1500C 

2 godziny temu, AutoPirat napisał:

Niekończąca się lista zakupów... W takim kinie domowym, to gość, z wrażenia mógłby faktycznie spaść z krzesła.

Moim zdaniem warto zainwestowac. Czuc bas cialem nawet przy niskich poziomach glosnosci.

Czyli jest nadzieja dla mnie.
Może usłyszę zaslepki RCA

Jest nadzieja, jak je wsadzisz do ucha, to uslyszysz

Gdzie jest ta roznica miedzy rozpoznawaniem a tworzenien

Jesli to 3D to twor fantazji a nie hifi, to po co kupujemy te hifi?
Dla ozdoby?

Wszelkie dyskusje o atmos, dolby, akustyce, ustawieniu sprzetu i glebi sceny to bzdura, bo wszystkie wymiary z nimi zwiazane, sa zbedne.
Wystarczy fantazja

Szymon, znowu wypisujesz bzdury, byle by cos napisac.
Ale objektywnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, BlueDot napisał:

Moim zdaniem warto zainwestowac. Czuc bas cialem nawet przy niskich poziomach glosnosci.

Są ludzie bardziej wyczuleni na drgania i właśnie nie muszę sobie nawet tego wyobrażać.

Jak zapodałeś linka, to od razu stwierdziłem, co chcę zamiast SUBa. Jutro dotrze sofa, więc będę badał temat podłączenia. Tylko ten brak czasu 😕

Edytowane przez AutoPirat

18 minut temu, AutoPirat napisał:

Są ludzie bardziej wyczuleni na drgania

Tak.
Drganiofile.

21 minut temu, AutoPirat napisał:

Jak zapodałeś linka, to od razu stwierdziłem, co chcę zamiast SUBa. Jutro dotrze sofa, więc będę badał temat podłączenia

To co jest w tym linku to jest przystosowane do fotela dla gracza.
Może uda się jakoś podłączyć do sofy,kto wie.

tu chyba montowane inaczej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Są ludzie bardziej wyczuleni na drgania i właśnie nie muszę sobie nawet tego wyobrażać.
Jak zapodałeś linka, to od razu stwierdziłem, co chcę zamiast SUBa. Jutro dotrze sofa, więc będę badał temat podłączenia. Tylko ten brak czasu

Czy jeszcze nigdy nie slyszweliscie o czyms takim jak bass shaker?

Niedowiary

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_3732.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja się cały czas uczę jak prezydęt 🤣

I to się mocuje do kanapy żeby się trzęsła?! 

Może się kobitkom podobać taki gaddżet 🤭

18 minut temu, Ajothe napisał:

Może się kobitkom podobać taki gaddżet

Zdaje sie że jest produkowany od lat,tylko ma inny kształt.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Teraz, Tokina napisał:

Długo już go używasz?

Jesli chcesz wybrac model dla siebie,niestety nie pomogę-nie mam wiedzy w tym temacie,stąd napisałem "zdaje się.."
Ale na pewno znajdziesz odpowiednie forum ,trzymam kciuki
🙂

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:
2 godziny temu, AutoPirat napisał:

Są ludzie bardziej wyczuleni na drgania

Tak.
Drganiofile.

Osoby, nie Drganiofile, ale Niesłyszące, są z pewnością bardziej wyczulone.

O ile nie masz rąk lub stóp z grubej skóry robotnika, to medytacja (yoga), koncentracja i ćwiczenia mogłyby pomóc. Natomiast stan umysłu sceptyka może Cię ograniczać, ...żeby wznieść się na wyżyny.

Co wybrać? Są jakieś testy? ...i oby nie w magazynach dla kobiet ...aczkolwiek? 🙂 

Godzinę temu, xajas napisał:

y

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_3731.pngIMG_3732.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez AutoPirat

35 minut temu, AutoPirat napisał:

Osoby, nie Drganiofile, ale Niesłyszące, są z pewnością bardziej wyczulone.

O ile nie masz rąk lub stóp z grubej skóry robotnika, to medytacja (yoga), koncentracja i ćwiczenia mogłyby pomóc. Natomiast stan umysłu sceptyka może Cię ograniczać, ...żeby wznieść się na wyżyny.

Zdaje się,że nie dostrzegłes sarkazmu i ironii w moim słowie "drganiofile"ani analogi do "audiofi..
A,przepraszam,chyba niegrzecznie z mojej strony tak tłumaczyć coś,co każdy rozumie...
To dlatego,że przez chwile myślałem,że chcesz mi przypiąć jakąś łatke nietolerancji-to było niegrzeczne z mojej strony tak przypuszczać,przepraszam.

To jest forum audio,więc tematy raczej muzyczne,nie mówimy o tym kto jest bardziej wyczulony na drgania z powodu braku innych zmysłów,tylko o subach ,oraz ich wersji "butt kicker" czy jak to tam zwał....

Osoby niesłyszące nie sa jednak na straconej pozycji-świat książek jest równie bogaty jak świat muzyki.
Śmiem twierdzic nawet,że go przewyższa w niektórych aspektach.
A i sama kultura ma wiele innych wymiarów.

Tak,yoga,medytacja pomaga.
Ćwiczenia i sprawnośc fizyczna pomaga tez umysłowi.
Szczerze polecam!!!

PS:Własnie idę na swój 6km codzienny trening.

53 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Ćwiczenia i sprawnośc fizyczna pomaga tez umysłowi.
Szczerze polecam!!!

Z tym zgadzam się w 100% 👍

• 2 tygodnie później...

No.
W któryms poście pisałem,ze znalazłem na forum RMI temat,w którym ktoś mówił,że podłączenie typu:
RME>po rca>końcówka
RME>po XLR> sub

Skutkuje tym,że sygnał z XLR jest cichszy/mniejszy.
Chodzi o rme dac 2 fs

Dzis sprawdziłem,czy po rca czy xlr,na suba idzie taki sam sygnał/nie ma zadnej różnicy w głośności suba na tych samych ustawieniach.

jest to jakies rozwiązanie dby z rme podpiąć suba i końcówke jednocześnie,bez jakichś "rozdzielaczy"

3 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

No.
W któryms poście pisałem,ze znalazłem na forum RMI temat,w którym ktoś mówił,że podłączenie typu:
RME>po rca>końcówka
RME>po XLR> sub

Skutkuje tym,że sygnał z XLR jest cichszy/mniejszy.
Chodzi o rme dac 2 fs

Dzis sprawdziłem,czy po rca czy xlr,na suba idzie taki sam sygnał/nie ma zadnej różnicy w głośności suba na tych samych ustawieniach.

jest to jakies rozwiązanie dby z rme podpiąć suba i końcówke jednocześnie,bez jakichś "rozdzielaczy"

Nawet jezeli jest jakas roznica w glosnosci to i tak mozesz sobie to ostatecznie na subie wyrownac, wiec nie ma zadnego problemu.

Czyli jeśli nie mam zamiaru wciskać monitorów gdzieś na szafkę rtv bo mam miejsce na monitory na podstawach które zajmują w przybliżeniu tyle co podłogówki to jest sens brać monitory na podstawkach? (Pomieszczenie 24m)

Podłogówki niżej zejdą z basem ale monitory w podobnej cenie będą grały lepszym dźwiękiem? Co da lepszą scenę i dynamikę?

Wiem że najlepiej odsłuchać obie wersje ale jestem ciekaw waszych przemyśleń. 

Edytowane przez JakZieloneToRoślina
39 minut temu, JakZieloneToRoślina napisał:

Czyli jeśli nie mam zamiaru wciskać monitorów gdzieś na szafkę rtv bo mam miejsce na monitory na podstawach które zajmują w przybliżeniu tyle co podłogówki to jest sens brać monitory na podstawkach? (Pomieszczenie 24m)

Podłogówki niżej zejdą z basem ale monitory w podobnej cenie będą grały lepszym dźwiękiem? Co da lepszą scenę i dynamikę?

Fizyka.

Nigdy dobry monitor na małych głośnikach nie da takiej skali, basu, dynamiki i zejścia na basie jak dobra, duża podłogówka. 

Bardzo dobrą scenę, dobrą dynamikę i bas maja np Kefy Q950

2 godziny temu, JakZieloneToRoślina napisał:

Tak z ciekawosci ostatnio postanowilismy posluchac B&W 805 D4 i 702 S3. Jest miedzy nimi roznica w cenie i to niemala, 805 D4 €9000 z podstawkami a 702 S3 €6500.

Nie ma co duzo gadac, 805 zostaly zmiazdzone przez 702 i to nie brzmieniem a cena. Mozna sie doszukiwac delikatnej lepszosci wysokich tonow w 805, ale w kazdym innym aspekcie 702 zdecydowanie lepsze. Pelniejsze, fajnie dociazone lecz bez przesady brzmienie. Nie wiem jaki jest sens doplacania €2500 do 805, chyba tylko dla prestizu posiadania najwyzszej serii tego producenta bo jesli chodzi o brzmienie to 702 S3 sa zdecydowanie lepsze.

Mozliwe ze 805 z subem a najlepiej dwoma wypadlyby lepiej, ale to jeszcze wiekszy koszt.

52 minuty temu, xajas napisał:

Wyobraz sobie 703 S3 + 2 Subwoofery (cenowo taniej niz 805)

No, zalezy jakie to subwoofery, ale za €2500 mozna juz cos wybrac.

Godzinę temu, BlueDot napisał:

Tak z ciekawosci ostatnio postanowilismy posluchac B&W 805 D4 i 702 S3. Jest miedzy nimi roznica w cenie i to niemala, 805 D4 €9000 z podstawkami a 702 S3 €6500.

Nie ma co duzo gadac, 805 zostaly zmiazdzone przez 702 i to nie brzmieniem a cena. Mozna sie doszukiwac delikatnej lepszosci wysokich tonow w 805, ale w kazdym innym aspekcie 702 zdecydowanie lepsze. Pelniejsze, fajnie dociazone lecz bez przesady brzmienie. Nie wiem jaki jest sens doplacania €2500 do 805, chyba tylko dla prestizu posiadania najwyzszej serii tego producenta bo jesli chodzi o brzmienie to 702 S3 sa zdecydowanie lepsze.

Mozliwe ze 805 z subem a najlepiej dwoma wypadlyby lepiej, ale to jeszcze wiekszy koszt.

Ja miałem podobne wrażenie również z podłogówkami BW. Wolałem serię 700. 

1 godzinę temu, xajas napisał:

703 sa tansze wiec na subwoofery zostaje wiecej niz 2500€

Aaa, sory nie zwrocilem uwagi na to. W glowie nadal mialem 702.

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Ja miałem podobne wrażenie również z podłogówkami BW. Wolałem serię 700. 

Zwroc uwage ze ja porownywalem z 805 a to sa podstawkowe.

Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, JakZieloneToRoślina napisał:

Widać wiele zacnych systemów, także w dużych pomieszczeniach, gdzie królują monitory, zasilane nawet potężnymi końcówkami mocy. Wszystko zależy od oczekiwań słuchacza. Jakiej muzyki słucha itd. Nie ma żadnej recepty. Wierzę, że monitory mogą być czarujące, ale jeśli ktoś chce puścić głośno ac/dc to się wysypią. Jeśli zaś jest miłosnikiem wokalistyki, to chyba lepszy wybór. MIałem kiedyś monitory firmy haybrook, której chyba już nie ma (? nie wiem). Pięknie grały, ale ja młody byłem i chciałem walić po ścianch Cult, Zappą i Talking Heads, więc poszły dalej. Ale do dzisiaj miło je wspominam. Do spokojniejszego, subtelnego słuchania wspaniałe. Z drugiej strony są monitory spendora, np. classic 1/2 które ma mój brat w pomieszczeniu chyba większym niż 24 metry i jest super. Zresztą 24 m nie jakaś hala.

Pamietać też trzeba, jak sądzę, że niski bas nie rozwinie się w 24 metrach, za długie fale. Będzie dźwięk odbity i podbity w jakiś zakresach niskich. To może spowodować poważne broblemy z akustyką. Jak to mówią, może lepiej mniej, ale lepiej. Zapewne z monitorów, nie tych znowu najmniejszych, ale bas może być nie najniższy, ale za to kontrlowany i czysty, bez podbarwień przez odbicia w pomieszczeniu. IMO.

Edytowane przez pantagruel
dopisek
25 minut temu, pantagruel napisał:

Pamietać też trzeba, jak sądzę, że niski bas nie rozwinie się w 24 metrach, za długie fale. Będzie dźwięk odbity i podbity w jakiś zakresach niskich. To może spowodować poważne broblemy z akustyką. Jak to mówią, może lepiej mniej, ale lepiej. Zapewne z monitorów, nie tych znowu najmniejszych, ale bas może być nie najniższy, ale za to kontrlowany i czysty, bez podbarwień przez odbicia w pomieszczeniu.

Jak założmy na głowę słuchawki, to bas pomiędzy głośnikiem o błoną bębenkową ma kilka cm³, a jednak jakoś się mieści. BTW jak komuś podłogówki w małym pokoju nie chcą zagrać, to zamiast rezygnować z basu, radzę spróbować monitory i sub-a: usytuowanie inne niż baza stereo, regulacja głośności i odcięcia, często kilka różnych charakterystyk - nie wierzę, by tego nie dało się tak ustawić, żeby zagrało dobrze.

31 minut temu, pantagruel napisał:

monitory mogą być czarujące, ale jeśli ktoś chce puścić głośno ac/dc to się wysypią

Zespoły typu AC/DC napierd.lają wyższymi częstotliwościami niż grane przez suba.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Pamietać też trzeba, jak sądzę, że niski bas nie rozwinie się w 24 metrach, za długie fale.

Co to za bzdury

Przeciez pisalismy o tym juz 1000 razy

Pomysl o sluchawkach, graja od 20Hz. No to jak w tej mikroskopijnej muszli nausznej rozwija sie ta fala?
  • Pokaż nowe odpowiedzi