Skocz do zawartości
IGNORED

Podlogowki vs podstawkowce + sub vs podlogowe + sub

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, BlueDot napisał:

Taki mam plan. Koncowka juz kupiona.

Wiec rozumiem ze kazdy w pelni zgadza sie z moja teoria ze im wieksze kolumny tym lepsze a im wieksze z subem tym jeszcze lepsze?

Po co oni robia te podstawkowce w takim razie? Nie widze zadnego sensu.

Sens masz w cenach, o czym już pisałem:

za podłogowe 603 kupisz o klasę wyższe podstawkowe 707, suba 608 i jeszcze dostaniesz gratis wzmacnicz 250W żeby go napędzić.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Kolumny lepiej znikają w pomieszczeniu, lepiej się dźwięk odrywa od kolumn.

To jest zaparcie powtarzana „legenda“

O przestrzennosci decyduje przede wszystkim srednica i wysokie. Porownaj ponizsze zestawy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy B ma inna srednice i wysokie niz D?

Czy B jest wieksza/szersza niz D?

Czy C jest mniesze/wezsze niz B?

Czy C ma lepsza srednice niz A?

Czy D ma lepsza srednice niz A?

Czy C i D ma lepsza zwrotnice niz A i B?

Moim zdaniem te historyjki z monitorami to bzdura

Ukryta Zawartość

Jak komuś bas podłogowych muli, dudni i  buczy, to faktycznie wrażenie przestrzeni z lekko grających monitorów moze mieć mocniejsze.

Ja mam takie doświadczenia po odsłuchu wielu kolumn.

7 minut temu, xajas napisał:

O przestrzennosci decyduje przede wszystkim srednica i wysokie. Porownaj ponizsze zestawy

no i przeważnie w podstawkowych jest ten sam wysokotonowy co w podłogowych, a mniej lub mniejsze średniotonowe, często obudowa jest też węższa, a wielkość obudowy mniejsza.

Jak komuś bas podłogowych muli, dudni i  buczy, to faktycznie wrażenie przestrzeni z lekko grających monitorów moze mieć mocniejsze.

Czy bas z podlogowych B bedzie bardziej mulic niz z monitorow C?
Teraz, xajas napisał:

Nie wiem, ale z podłogowych A może trafić w moda, którego podstawkowe D ominą.

Co to za kolumny?

47 minut temu, xajas napisał:

No raczej nie bo przeciętne jak te ''C''  mogą zejść  spokojnie do 45 Hz a tu już się liczy ustawienie i reakcja z pokojem , trzeba porównać poziom basu w całych charakterystykach kolumn ,a jak się okaże że podstawkowe są strojone na ''więcej basu'' ?

2 godziny temu, essewissa napisał:

Kolumny lepiej znikają w pomieszczeniu, lepiej się dźwięk odrywa od kolumn.

Też gram na Martin Logan z serii Motion 🙂

Czasem brakuje tego niskiego basu, nie słucham jakoś mocno "basowej" myzyki. Zastanawiam się nad wymianą SVS SB1000 na Martin Logan 800x i podpięcia suba do systemu stereo.

Mi tez SVS nie lezy w stereo. Mialem kiedys stare Rel Quake 2 i teraz zaluje ze sprzedalem.

Zastanawiam sie czy jakiegos wplywu na kreowanie sceny nie ma czasami ilosc przetwornikow i ich rozmieszczenie w obudowie.

Oto pierwszy przypadek

Ukryta Zawartość

A to drugi

Screenshot_20240115_155409_Chrome.jpg

Mozemy zalozyc ze sluchacz siedzi w takiej samej odleglosci od kolumny w dwoch przypadkach.

Czy scena bedzie kreowana w ten sam sposob?

Sluchacz numer 2 ma doczynienia z bardziej punktowym zrodlem dzwieku wiec moze dlatego zrodla pozorne ukladaja sie lepiej.

Nie twierdze ze tak jest, ale mysle ze to moze miec znaczenie.

Taka analogia ze jak w kinie usiadziemy blisko ekranu to nie ogarniamy go calego wzrokiem a jak usiadziemy dalej to mamy pelny obraz sytuacji na ekranie bez krecenia glowa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oj tam czy to ważne ,jak nie są to jakieś kurduple na 12cm  głośniku to  podstawkowe czy podłogowe zejdą do 40Hz z pomocą pokoju  żle ustawione kiepski pokój i bas będzie boomy :) , wystarczy spojrzeć na pomiar w typowym pokoju gdzie są  niekontrolowane szczyty przecież nie na 20Hz 

14 minut temu, xajas napisał:

Juz nie pamietam. Patrz google

Co myslisz o moich rysunkach? 🙂

Ma to jakies znaczenie?

W dniu 14.01.2024 o 19:15, szymon1977 napisał:

Nie obraź się, że będę szczery, ale kolumn z takim przebiegiem basu bym nie kupił, a przewidując połączenie z subem nie kupiłbym do kwadratu.

Dziwne rzeczy wypisujesz. Oceniasz czyjeś kolumny na podstawie wykresów. Dalej piszesz, że coś tam o nieprzekłamaniu na wykresie, jeśli pomiar był robiony jak należy. Czyli jak? Następnie o Umik-u i REW na czym kompletnie się nie znasz, ale jakby znasz, bo robiłeś jakieś pomiary mikrofonem od KD. Skąd wiedziałeś, że akurat Twoje będą dobre patrząc na wykres, żeby jechać po nie dwie godziny przez Anglię w nocy. Chcesz powiedzieć, że po Martin Logan Motion 60xt nie pojechałbyś nawet 10 min w dzień, bo wyczytałeś zły przebieg basu na wykresie niewiadomo jak i gdzie robionym?

Nie próbujesz pomóc autorowi wątku. Sądzę, że chcesz tylko zaistnieć w tym wątku. 
Nie obraź się, ale ja bym z Twojej pomocy nie skorzystał 😉

Edytowane przez brrumm
22 minuty temu, brrumm napisał:

Nie obraź się, ale ja bym z Twojej pomocy nie skorzystał 😉

Nie obrażę się.

Dziwne rzeczy wypisujesz.

Po prostu rzecz Cię przerosła.

Chcesz powiedzieć, że po Martin Logan Motion 60xt nie pojechałbyś nawet 10 min w dzień, bo wyczytałeś zły przebieg basu na wykresie niewiadomo jak i gdzie robionym?

Gdyby zamierzał skompletować stereo z subwooferem, to po 60xt nawet na drugą stronę ulicy bym nie przeszedł. Bo sprawy, które Tobie nie są wiadome, dla mnie są oczywiste.

-----

6 minut temu, Sznup napisał:

Nawet w hiendzie próbuje szerzyć swoje mądrości.

Kłamstwo: ja do działu hi-end nie wchodzę. A resztą Twojego wpisu nie będę się zajmować.

1 godzinę temu, BlueDot napisał:

Co myslisz o moich rysunkach? 🙂

Ma to jakies znaczenie?

Jeśli zestawy głośnikowe są poprawnie skonstruowane -> KOHERNTNE (czyli zgranie fazowane/opoznienia poszczegolnych przetworników są poprawnie dobrane), to nie ma to znaczenia.

Dawniej byłem fanatykiem przetworników i zestawów głośnikowych koaxialnych (KEF!!!), które po części redukują takie problemy, ale w międzyczasie dzięki możliwości aktywnych zwrotnic cyfrowych zmieniłem zdanie.

W międzyczasie sam używam OLBZYMIE 4-drożna zestawy, ale z cyfrowymi zwrotnicami (dobór właściwych opózniej kosztował mnie setki godzin -> oprócz subwooferow i DBA, te delays to moje specjalne hobby) i śmiem twierdzić ze teraz oferują znakomita przestrzenność i "znikają" w pomieszczeniu 

Edytowane przez xajas

@xajasjakie wygładzenie wykresu polecasz ustawić wykonując za pomocą REW synchronizację suba z kolumnami?

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Gdyby zamierzał skompletować stereo z subwooferem, to po 60xt nawet na drugą stronę ulicy bym nie przeszedł

Ale mozesz uzasadnic dlaczego?

12 minut temu, szymon1977 napisał:

A resztą Twojego wpisu nie będę się zajmować.

Widocznie mój wpis cię przerósł. 

5 minut temu, szymon1977 napisał:

@xajasjakie wygładzenie wykresu polecasz ustawić wykonując za pomocą REW synchronizację suba z kolumnami?

Skup się. Najpierw w końcu zainwestuj w numika, wykonaj porządne pomiary dopiero wtedy możesz zacząć działać merytorycznie. O ile w twoim przypadku jest to możliwe.

1 minutę temu, BlueDot napisał:

Ponieważ górki i dołki z wykresu nie wpisały by się w jego chwilowy kaprys.

15 minut temu, szymon1977 napisał:

nie ma jednego, jedynego właściwego stopnia wygładzenia. Używam różnych w zależności od tego, co analizuje.

przyklad

jeśli chce porównać zgodność przebiegu całego pasma z moim docelowym target curve to używam 1/3

jeśli chce analizować zgodność fazowa przy częstotliwości podziału, to używam 1/6 albo 1/12 albo..

jeśli chce stwierdzić, czy powinienem korygować peaki albo dipy za pomocą EQ, to najpierw sprawdzam czy są szeroko albo waskopasmowe -> tu nie używam żadnego wygładzenia (waskopasmowe ignoruje)

itd

Edytowane przez xajas
11 minut temu, xajas napisał:

nie ma jednego, jedynego właściwego stopnia wygładzenia. Używam różnych w zależności od tego, co analizuje.

przyklad

jeśli chce porównać zgodność przebiegu całego pasma z moim docelowym target curve to używam 1/3

jeśli chce analizować zgodność fazowa przy częstotliwości podziału, to używam 1/6 albo 1/12 albo..

jeśli chce stwierdzić, czy powinienem korygować peaki albo dipy za pomocą EQ, to najpierw sprawdzam czy są szeroko albo waskopasmowe -> tu nie używam żadnego wygładzenia (waskopasmowe ignoruje)

itd

A ktora to opcja pozwala na wygladzenie wykresu? Nie kumam jeszcze tego REWa tak do konca.

A jeśli chciałbyś polecić laikowi, żeby wstępnie ustawił sobie głośność i filtr w subie?

30 minut temu, xajas napisał:

Jeśli zestawy głośnikowe są poprawnie skonstruowane -> KOCHERNTNE (czyli zgranie fazowane/opoznieniaposzczegolnych przetworników są poprawnie dobrane), to nie ma to znaczenia.

Czy ja stosujac podzial przy 100Hz tez bede musial to wszystko robic?

Rozumiem ze powyzej 100Hz mam sie juz niczym nie martwic bo producent kolumn wykonal juz ta robote w zwrotnicy pasywnej tak?

2 minuty temu, BlueDot napisał:

Czy ja stosujac podzial przy 100Hz tez bede musial to wszystko robic?

Rozumiem ze powyzej 100Hz mam sie juz niczym nie martwic bo producent kolumn wykonal juz ta robote w zwrotnicy pasywnej tak?

Tak, ale można użyć stosunkowo prostej metody -> puścić sygnał 100Hz, zmieniać opóźnienia/fazę i obserwować wysokość sumarycznego peaka. To opóźnienie jest optymalne, przy którym peak jest najwyższy 

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

A jeśli chciałbyś polecić laikowi, żeby wstępnie ustawił sobie głośność i filtr w subie?

Chciałbym dobrać takie wygładzenie, przy którym nic ważnego mi nie umknie, a nie będą rozpraszać szczegóły, z którymi i tak nic nie zrobię kręcąc gałkami regulacji głośności i filtra.

40 minut temu, xajas napisał:

Powtarzam sie
Nie ma takiego
Po to sa rozne, by ci nic waznego nie umknelo

Chyba nie do końca zrozumiałeś: są rzeczy, których mając do dyspozycji fazę 0/180° oraz gałki Volume i Low Pass Freq i tak nie skoryguję, więc nie muszę ich oglądać. Czy to możliwe? Mogę wygładzić 1/1, ale czy to nie przesada?

9 godzin temu, BlueDot napisał:

A ktora to opcja pozwala na wygladzenie wykresu? Nie kumam jeszcze tego REWa tak do konca.

Zakładka 'Graph' u góry.

O! Zainstalowałeś REW? Super. Zrób pierwszy pomiar, bez tego nie nauczysz się obsługi. Film dla Ciebie - obowiązkowy:

Ps

Ja użyłem mikrofonik kalibracyjny od plastikowego KD Sony, do nauki programu wystarczy, a i koledzy co nieco na nim zobaczyli

images(2).jpeg.6de993ac514d5d01a1d568704d1c0c62.jpeg

12 godzin temu, BlueDot napisał:

Takie rzeczy go przerastają, więc Ci nie uzasadni.

Temat jest ciekawy. Chciałabym rozwiązać problem w taki sposób jak i Ty, dlatego śledzę wątek. 
Moich, ani innych kolumn też pewnie by nie kupił, bo górka lub dołek tu czy tam. Nie słyszałem też, żeby ktoś wybierał kolumny na podstawie wykresów i mapy drogowej 🤭

Podejrzewam, że niejeden z nas stroił kiedyś bas refleks i zazwyczaj jak się to robi, to znajduje się optimum między basem mocnym, wyrazistym, nawet lekko burczącym ale nie schodzącym nisko, a basem niskim, krótkim i zazwyczaj dosyć słabo zaznaczonym. Pomiary i teoria są ważne przy projektowaniu, ale strojenie "na ucho" jest równie ważne, szczególnie w zakresie ostatecznego dopracowania dźwięku.

Edytowane przez paww
  • Pokaż nowe odpowiedzi