Skocz do zawartości
IGNORED

Podlogowki vs podstawkowce + sub vs podlogowe + sub

Rekomendowane odpowiedzi

34 minuty temu, brrumm napisał:

Nie słyszałem też, żeby ktoś wybierał kolumny na podstawie wykresów

Tez sie nigdy z tym nie spotkalem. Jak siedzialem w salonie na odsluchu kilku zestawow to malo obchodzilo mnie to jak wygladaja wykresy.

25 minut temu, paww napisał:

Podejrzewam, że niejeden z nas stroił kiedyś bas refleks i zazwyczaj jak się to robi, to znajduje się optimum między basem mocnym, wyrazistym, nawet lekko burczącym ale nie schodzącym nisko, a basem niskim, krótkim i zazwyczaj dosyć słabo zaznaczonym. Pomiary i teoria są ważne przy projektowaniu, ale strojenie "na ucho" jest równie ważne, szczególnie w zakresie ostatecznego dopracowania dźwięku.

Nie wiem czy zabawa ze zmiana wymiaru bas refleksu to dobry pomysl.

2 minuty temu, BlueDot napisał:

Nie wiem czy zabawa ze zmiana wymiaru bas refleksu to dobry pomysl.

No dlatego lepiej czasami posłuchać niż analizować wykresy. Bas reflex to taki przykład teorii i praktyki.

18 minut temu, paww napisał:

Pomiary i teoria są ważne przy projektowaniu, ale strojenie "na ucho" jest równie ważne, szczególnie w zakresie ostatecznego dopracowania dźwięku.

Zgadzam się z Tobą. 
Jest to fala akustyczna, a nie fala radiowa z nadajników radiowych, której nie widzimy i nie słyszymy. 
Czytałem opinie, że po korekcji akustyki przy pomocy DSP efekty są bardzo zadowalające, ale ucho i domowe ustroje akustyczne (kwiatki, szafki, dywaniki) też potrafią w dość zadowalający sposób poradzić sobie z problemami kłopotliwej akustyki.

17 minut temu, brrumm napisał:

Zgadzam się z Tobą. 
Jest to fala akustyczna, a nie fala radiowa z nadajników radiowych, której nie widzimy i nie słyszymy. 
Czytałem opinie, że po korekcji akustyki przy pomocy DSP efekty są bardzo zadowalające, ale ucho i domowe ustroje akustyczne (kwiatki, szafki, dywaniki) też potrafią w dość zadowalający sposób poradzić sobie z problemami kłopotliwej akustyki.

No dobre instrumenty stroi się na ucho. Oczywiście teorii nie pomijamy, żeby było jasne.

A kwiatek na kolumnie to u mnie stoi już co najmniej kilka lat, żona postawiła i ten kwiatek ma wielki wpływ na wystrój pokoju 🙂 

Edytowane przez paww
40 minut temu, paww napisał:

No dlatego lepiej czasami posłuchać niż analizować wykresy.

Wykres nie zastąpi odsłuchu, ale jak na wykresie jest +5dB/80Hz, to w odsłuchu też będzie. Niektórym to nic nie mówi, a mi troszkę.

Godzinę temu, paww napisał:

Podejrzewam, że niejeden z nas stroił kiedyś bas refleks

Ja nie stroiłem, tynkować też nie potrafię, ale nie muszę by stwierdzić, że jak sufit spadł, to ktoś coś sp...

-----

46 minut temu, BlueDot napisał:

Jak siedzialem w salonie na odsluchu kilku zestawow to malo obchodzilo mnie to jak wygladaja wykresy.

A gdybyś swoje wrażenia skolerował z wykresami, to kupując w ciemno kolumny widząc +5dB/80Hz mógłbyś przewidzieć jaki bas usłyszysz.

14 godzin temu, BlueDot napisał:

Ale mozesz uzasadnic dlaczego?

Masz kolumny, które ogólnie Ci pasują, więc jest ok. Pomysł by ulżyć środkowi poprzez odcięcie dołu ma sens, by odcięty dół zastąpić subami także. Tylko sam fakt, że kombinujesz jak użyć suba by uzyskać lepszą jakość basu za pomocą suba pokazuje, że z tym basem jest coś nie tak. Rzut oka na wykres wystarczy by stwierdzić, że tym problemem jest +5dB/80Hz. Nie znam wykresu w Twoim miejscu odsłuchu ale jestem pewien, że gdybyś za pomocą EQ zbił tą górkę, to uzyskałbyś oczekiwaną poprawę jakości basu, a sam wykres miałby idealny przebieg w zakresie 30-20000Hz.

BTW jak się postarasz to na pewno będziesz zadowolony, ale dla mnie to trochę jak kupić Hondę i usunąć jej V-tec, żeby moc była przy niższych obrotach.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

23 minuty temu, BlueDot napisał:

Tez sie nigdy z tym nie spotkalem. Jak siedzialem w salonie na odsluchu kilku zestawow to malo obchodzilo mnie to jak wygladaja wykresy.

Naprawdę? Kiedy ja byłem na odsłuchu, sprzedawcy taszczyli do pokoju odsłuchowego różne zestawy, ale nie podłączali nawet do prądu. Patrzyłem na wykresy i obudowę z rozmieszczeniem przetworników i otworów BR. 
Wybrałem idealnie. Nie ukrywam, że kierowałem się trochę cennymi wywodami na temat „słyszenia” wykresów. 250 km w jedną stronę też miało duży wpływ na jakość dźwięku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

29 minut temu, paww napisał:

A kwiatek na kolumnie to u mnie stoi już co najmniej kilka lat, żona postawiła i ten kwiatek ma wielki wpływ na wystrój pokoju 🙂 

Ja postawiłem kowadło, żeby trochę dociążyć brzmienie 🙂

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, paww napisał:

No dobre instrumenty stroi się na ucho. Oczywiście teorii nie pomijamy, żeby było jasne.

Jak ktoś nie rozumie teorii, to mu się może wydawać, że rozmija się z praktyką. Dla mnie teoria jest doskonałym uzupełnieniem praktyki. Ot choćby synchronizacja suba z kolumnami i niekończące się kręcenie gałki: jeden rzut oka na wykres, klik i po problemie.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Wykres nie zastąpi odsłuchu, ale jak na wykresie jest +5dB/80Hz, to w odsłuchu też będzie.

To jest nieprawda. W kazdym pomieszczeniu bedzie inaczej. W jednym moze sie zrobic +10dB a w innym -4dB i wtym momencie ten wykres mozna o kant...

Pomysł by ulżyć środkowi poprzez odcięcie dołu ma sens, by odcięty dół zastąpić subami także. Tylko sam fakt, że kombinujesz jak użyć suba by uzyskać lepszą jakość basu za pomocą suba pokazuje, że z tym basem jest coś nie tak

To tez jest nieprawda. Chce to zrobic by wprowadzic do systemu suby z minimum 15" glosnikiem.

Bas z taki duzych glosnikow jest zupelnie inny niz 8". 

Dlatego kolumny beda odciete przy 100Hz.

To ze wzmacniaczowi lzej to dodatkowa zaleta.

Godzinę temu, BlueDot napisał:

W kazdym pomieszczeniu bedzie inaczej.

Ale Ty nie zmieniasz pomieszczeń a kupujesz kolumny, i te co mają przy 80Hz o 5dB więcej basu, będą mieć przy 80Hz o 5dB więcej basu.

Godzinę temu, BlueDot napisał:

Chce to zrobic by wprowadzic do systemu suby z minimum 15" glosnikiem.

Bas z taki duzych glosnikow jest zupelnie inny niz 8". 

Dlatego kolumny beda odciete przy 100Hz.

To ze wzmacniaczowi lzej to dodatkowa zaleta.

Właśnie o tym napisałem.

Mam prośbę: zamiast doszukiwać się nieprawdy tam gdzie jej nie ma, powiedz lepiej na jakim etapie jesteś z REW. Łatwo znaleźć gdy ktoś pisze o sprawach skomplikowanych, za to ja we czwartek lub piątek będę mieć chwilę, może będę coś mierzyć, to jeśli chcesz mogę porobić screenschoty i opisać krok po kroku sprawy baaardzo podstawowe. Chcesz?

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale Ty nie zmieniasz pomieszczeń a kupujesz kolumny, i te co mają przy 80Hz o 5dB więcej basu, będą mieć przy 80Hz o 5dB więcej basu

Maja o 5dB wiecej basu przy 80hz przy metodzie pomiarowej i w pomieszczeniu gdzie ten pomiar zostal dokonany, ale moje pomieszczenie dziala tak, ze z +5dB robi sie -1dB przy 80Hz i dlatego w moim pomieszczeniu i w odleglosci w jakiej od nich siedze brzmia swietnie. Gdybym kupil takie ktore maja 0dB przy 80Hz to u mnie w pomieszczeniu przy 80Hz byloby -6dB przy tych 80Hz

Mam nadzieje ze to rozumiesz.

Chyba nie sadzisz ze slucham kolumn w takich samych warunkach i z takiej samej odleglosci jak byl ustawiony mikrofon w czasie pomiaru.

Dodam jeszcze ze jak ustawie te kolumny w tym samym pomieszczeniu ale na krotkiej scianie to bas miedzy 60 a 120Hz praktycznie jest nieslyszalny. I powiedz mi teraz jakie ma znaczenie ta gorka przy 80Hz?

Dlatego mam je ustawione na szerszej scianie i jest lepiej. Zaskocze Cie pewnie mowiac ze 50Hz w miejscu z ktorego slucham jest bardziej slyszalne niz 80Hz.

To ze cos jest na wykresie nie znaczy ze tak bedzie w kazdym pomieszczeniu, bo gdyby tak bylo to taki dzial jak akustyka czy sprzet DSP nie bylyby do niczego potrzebne. 

Myslisz ze jak kupisz kolumny z plaskim wykresem to one rak plasko zagraja u Ciebie w domu? To chyba zart.

32 minuty temu, szymon1977 napisał:

ja we czwartek lub piątek będę mieć chwilę, może będę coś mierzyć, to jeśli chcesz mogę porobić screenschoty i opisać krok po kroku. Chcesz?

Jak chcesz to mozesz zrobic taki tutorial i zalozyc temat ktory sie pozniej podwiesi i bedzie latwy do odnalezienia. Mysle ze przyda sie tez innym.

Mozesz nawet zrobic video na YT.

12 minut temu, BlueDot napisał:

Płonne Twe nadzieje ... 😁

Szkoda czasu. Lepiej zakończyć z nim dyskusje, bo zrobi się bajzel w tym mz ciekawym watku. 

31 minut temu, BlueDot napisał:

Nie wiem dlaczego wydaje Ci się, że to Ty mi cokolwiek tutaj tłumaczysz: piszesz o sprawach, nad którymi ja przeskakuję, bo uważam za oczywiste i jeszcze się nieco motasz. Pominę bo,wolę dyskutować o sprawach konstruktywnych.

32 minuty temu, BlueDot napisał:

Mozesz nawet zrobic video na YT.

Raczej kilja fotek z krótkim opisem jako uzupełnienie tutorialu, który Ci wkleiłem - oglądałeś? Na jakim jesteś etapie, bo nie chcę tracić czasu na coś, co już wiesz?

41 minut temu, BlueDot napisał:

Myslisz ze jak kupisz kolumny z plaskim wykresem to one rak plasko zagraja u Ciebie w domu? To chyba zart.

Ale będzie większa szansa, że zagrają lepiej niż "góry doliny".

Edytowane przez Adi777
Godzinę temu, Adi777 napisał:

Ale będzie większa szansa, że zagrają lepiej niż "góry doliny".

Gdyby tak bylo to producenci dazili by do uzyskania jak najbardziej plaskiego wykresu a jednak tak nie jest. Widzialem pomiary kolumn zacnych i szanowanych producentow i jednak wykresy pomiarowe ich zestawow nie sa plaskie.

Myslisz ze nie wiedza co robia? Moim zdaniem sa to celowe dzialania. Wiekszosc kolumn z jakiegos powodu ma (czesto niemale) podbicie w okolicach 100Hz a nie sadze zeby dla konstruktora byl to jakis problem zeby uzyskac plaski przebieg.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Nie wiem dlaczego wydaje Ci się, że to Ty mi cokolwiek tutaj tłumaczysz: piszesz o sprawach, nad którymi ja przeskakuję,

Nic mi sie nie wydaje tylko Ty nie bardzo mozesz pojac ze komus te +5dB przy 80Hz moga sie okazac zbawienne i dzieki nim kolumny lepiej zgrywaja sie z pomieszczeniem.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Na jakim jesteś etapie, bo nie chcę tracić czasu na coś, co już wiesz?

Nie ma sensu robic tego dla jednej osoby. Zrob tutorial jak to sie robi od poczatku do konca i niech to zobacza inni ktorzy tez moga nie wiedziec o co w tym chodzi a chcieliby sie pobawic. Warto zeby zobaczyly to tez osoby z wiekszym doswiadczeniem i wprowadzily ewentualne korekty zeby ktos kto sie uczy nie powielal Twoich bledow jezeli jakies popelniasz.

23 minuty temu, BlueDot napisał:

Nie ma sensu robic tego dla jednej osoby

Nie - to nie.

24 minuty temu, BlueDot napisał:

Nic mi sie nie wydaje

Pogrążasz się w swoich błędnych teoriach.

Nie - to nie.

Jak mozesz uczyc kogos jak z pytan ktore zadajesz xajasowi widze ze sam tego nie ogarniasz?

Dlatego proponowalem zebys to opublikowal w celu zweryfikowania przez bardziej doswiadczonych.

Pogrążasz się w swoich błędnych teoriach

Mozliwe. Szkoda ze zamiast mnie oswiecic tylko mnie o tym uswiadamiesz.

4 minuty temu, BlueDot napisał:

Jak mozesz uczyc kogos jak z pytan ktore zadajesz xajasowi widze ze sam tego nie ogarniasz?

On niewiele ogarnia. 
Napisał:
„Tylko sam fakt, żekombinujesz jak użyć suba by uzyskać lepszą jakość basu za pomocą suba pokazuje, że z tym basem jest coś nie tak.” 

Twoje logiczne i merytoryczne wypowiedzi jasno określają co chcesz uzyskać. 
Jak ktoś nie potrafi czytać ze zrozumieniem, to w czym Ci może pomóc. 

Ty szymon1977 załóż sobie temat o „słuchaniu” wykresów i tam się nadymaj, pisząc ze sobą, bo tutaj autor konkretne pytanie zadał, a Ty robisz z tego wątku śmietnik. 

BlueDot, dokładnie to samo chciałabym uzyskać w basie. Coś, z czym mały przetwornik poradzić sobie nie może. Do większości muzyki, której słucham, nie potrzebny mi jakiś maga bas, ale są utwory, choćby niektóre soundtracki, które aż proszą się o lekkie trzęsienie ziemi. 
Chyba nie trudno zrozumieć o czym mowa. 
Subwoofer do podłogówek, w taki sposób, żeby jedno drugiemu nie przeszkadzało.

Charakterystyki przetwarzania nie wstawię, bo zaraz się dowiem, że mam kiepskie kolumny 😉

25 minut temu, brrumm napisał:

BlueDot, dokładnie to samo chciałabym uzyskać w basie. Coś, z czym mały przetwornik poradzić sobie nie może. Do większości muzyki, której słucham, nie potrzebny mi jakiś maga bas, ale są utwory, choćby niektóre soundtracki, które aż proszą się o lekkie trzęsienie ziemi. 
Chyba nie trudno zrozumieć o czym mowa. 
Subwoofer do podłogówek, w taki sposób, żeby jedno drugiemu nie przeszkadzało.

Charakterystyki przetwarzania nie wstawię, bo zaraz się dowiem, że mam kiepskie kolumny 😉

Moim zdaniem im wiekszy przetwornik tym wierniejsze odtwarzanie instrumentow. Juz nawet nie chodzi o ten najnizszy bas, ale ten sredni rowniez.

30 minut temu, Tokina napisał:

Dla konstrukturów/producentów  jest to ogromny problem, jak dotąd nie do pokonania.

No nie wiem. Czytam rozne testy i pomiary i widzialem juz plaskie wykresy. Wiadomo ze trzeba ustalic jakas tolerancje, ale +/- 3dB raczej da sie osiagnac w dosc szerokim pasmie.

23 godziny temu, xajas napisał:

Jeśli zestawy głośnikowe są poprawnie skonstruowane -> KOHERNTNE (czyli zgranie fazowane/opoznienia poszczegolnych przetworników są poprawnie dobrane), to nie ma to znaczenia.

Myslalem dzisiaj troche o tym i doszedlem do wniosku ze moze byc tak jak piszesz ale tylko wtedy gdy w domu zachowam dokladnie ta sama odleglosc miedzy kolumna a miejscem odsluchowym jaka przyjal producent podczas pomiarow i strojenia pomiedzy kolumna a mikrofonem. W kazdym innym przypadku odleglosc od ucha do kazdego z przetwornikow bedzie sie zmieniac nieproporcjonalnie do zmiany odleglosci a co za tym idzie bedzie sie zmienial czas w ktorym dzwiek z kazdego przetwornika dociera do naszego ucha.

Chodzi mi o to ze siedzac metr od kolumny z uchem na wysokosci tweetera, do tweetera mam metr, do sredniotonowca 1.2m a do niskotonowego 1.6m. Wraz ze wzrostem odlegosci od kolumny, ze wzgledu na zmiane kata pomiedzy poszczegolnymi przetwornikami a uchem te roznice w odleglosciach do kazdego z przetwornikow beda sie zacierac a co za tym idzie bedzie zmieniac sie tez opoznienie/faza.

Moze nie mam racji, ale tak na chlopski rozum to tak to wyglada.

7 minut temu, Tokina napisał:

Nieprawda. Znacznie wierniej odtworzy dźwięk kilka mniejszych  głośników niż jeden większy!

Przykład był kiedyś w warszawskiej hali Torwar nie bez powodu uważanej za nienadającą się do dobrego nagłośnienia. W 1983 r zespół Tangerine Dream na swoim koncercie w tejże hali pokazał jak to się robi - użyto wielu niezbyt wielkich kolumn/głośników, które zadziwiły polskich akustyków, efekt był niesamowity.

No tak, ale oni mieli do naglosnienia hale w ktorej sluchacze sa rozmieszczeni w roznych odleglosciach od sceny a na dodatek pod roznymi katami.

My w domu naglasniamy raczej niewielkie pole jakim jest miejsce odsluchowe.

3 minuty temu, Tokina napisał:

+/- 3 dB to jest bardzo dużo, jest to bardzo wyraźnie słyszalne dla niemal każdego.

-3 dB oznaczają spadek mocy wyjściowej w stosunku do wejściowej  o 50%, +3 dB oznaczają dwukrotny wzrost owej mocy.

Pasmo przenoszenia podane przy tolerancji +/- 3 dB nie oznacza że sprzęt jest wysokiej klasy, za to często ładnie wygląda.

Zgadza sie, ale raczej nie da sie w ZG pasywnych uzyskac +/- 0.5dB 20Hz-20kHz tak jak w wzmacniaczu czy CD. 

1 minutę temu, Tokina napisał:

Nie ma to znaczenia, dotyczy to  wszystkich pomieszczeń, jest tylko kwestia kosztów.

Ja mam troche inne doswiadczenia. Dzwiek z duzego przetwornika podoba mi sie bardziej niz ten z kilku malych, stad pomysl na odciecie kolumn przy 100Hz i przeniesienie tego na 2 x 15" lub 18".

Raczej 18"

22 minuty temu, Tokina napisał:

Znacznie wierniej odtworzy dźwięk kilka mniejszych  

A ile takich mniejszych glosnikow trzeba zeby zastapic jeden 18"? Budowa czegos takiego jest z pewnoscia trudniejsza, nie mowiac o kosztach i miejscu potrzebnym ustawienie takiego czegos.

8 minut temu, Tokina napisał:

Dlatego, jak wcześniej napisałem w odpowiedzi na Twoje stwierdzenie "nie sadze zeby dla konstruktora byl to jakis problem zeby uzyskac plaski przebieg"  - jest to ogromny problem, jak dotąd nie do pokonania, dla konstruktorów czy producentów.

Piszac plaska nie mialem na mysli ze taka sama jak w wzmacniaczu 🙂

2 godziny temu, BlueDot napisał:

Są sprawy, które ja już potrafię a Ty być może jeszcze nie.

Moje zdanie

1. osiagniecie +/-3dB w szerokim zakresie nie jest proste

2. powazne firmy, w powaznych produktach nie stosuja celowo jakichs powykrzywianych charakterystyk

3. plaskie przebiegi sa ZDECYDOWANIE indykatorem jakosci

4. pomiary odgrywaja role przy wyborze glosnikow. Glosnikow z zlymi pomiarami nawet nie uwzgledniam w odsluchach. Pomiary sa ignorowane albo nawet dyskredytowane tylko przez tych, ktorzy ich nie kapuja

4. zaden, nawet najciemniejszy Kowalski nie kupuje auta tylko na podstawie probnej jazdy, ignorujac/nie wiedzac ile pali, ile ma koni, czy ma bagaznik, ile kosztuje podatek, ubezpieczenie , czy jest bezpieczny, cichy, szybi, przyspieszenie i wiele innych pomiarow/danych…
Dlaczego?
Bo je kapuje i wie jak je interpretowav i uzywac w swoim procesie podejmowania decyzji

A przy kupnie glosnikow wystarcza mu „odsluch“ a techniczne dane/pomiary ignoruje?
Dlaczego?
Bo ich nie kapuje

42 minuty temu, Tokina napisał:

Przy kupnie dla wielu wystarczają opinie przeczytane, usłyszane od forumowych guru, co to często niemal cytują foldery reklamowe "producentów", a sprzętu nawet nie widzieli i nie slyszeli 🙂

A później mamy desperackie próby wybrnięcia kablami z nietrafionego zakupu.

42 minuty temu, Tokina napisał:

Poza tym skąd "zwykły" kupujący ma wziąć owe dane techniczne czy pomiary?

Niestety w dłużej części środowiska pasjonatów funkcjonuje kult negowania faktów technicznych. Ale czytając ten wątek zaryzykuję tezę, że lepiej dla nich jak producent pasmo przenoszenia ukrywa, niż gdyby mieli z nich błędne w wnioski wyciągać.

-----

1 godzinę temu, xajas napisał:

A przy kupnie glosnikow wystarcza mu „odsluch“ a techniczne dane/pomiary ignoruje?
Dlaczego?
Bo ich nie kapuje

Nic dodać - nic ująć.

NIE wszystkie kolumny są zmierzone ale niektóre tak i już coś można wybrać ,np kolumny opisane , pastelowa średnica, wokal , dość wyraźne połyskujące wysokie ,jak myślicie dla czego ,magia ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, jarekb napisał:

NIE wszystkie kolumny są zmierzone ale niektóre tak i już coś można wybrać ,np kolumny opisane , pastelowa średnica, wokal , dość wyraźne połyskujące wysokie ,jak myślicie dla czego ,magia ? 

Ukryta Zawartość

Ma pierwszy rzut oka wykres wygląda ja moich, opis w sumie też się zgadza, choć dla cichego ofsłuchu wykres należało by złagodzić odpowiednią krzywą FM.

Ps

Z gąbkami w BR idealna charakterystyka basu do połączenia z subem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Podstawkowe Pylon  to tylko  podstawowy pomiar ,jest jeszcze np ''wodospad'' pokazujący rezonanse głośnika,membran które można odebrać jako dźwięki drażniące 

Edytowane przez jarekb
  • Pokaż nowe odpowiedzi