Skocz do zawartości
IGNORED

Podlogowki vs podstawkowce + sub vs podlogowe + sub

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Mikha'el napisał:

A nie można by po prostu z pośród branych pod uwagę podłogowek wybrać te najbardziej skąpe na basie, które mają najbardziej płaska charkę na basie i z najbardziej stromym spadkiem basu to może udałoby się zgrać z subem bez pomocy filtra górnoprzep.

Nie chodzi tylko o "zgranie" charakterystyk amplitudowych. Jeżeli zestaw głośnikowy ma w dole spadek skuteczności, nie oznacza to przecież, że membrana się nie wychyla - wychyla się, często nawet mocniej, tylko tego pasma nie słychać. Ale wpływ tych wychyleń na zniekształcenia czy ogólnie "brzmienie" jest chyba oczywisty. Kopułka wysokotonowa też nie odtwarza 100Hz, a jednak głośniki wysokotonowe się filtruje 😉

nagrywamy.com

25 minut temu, Mikha'el napisał:

A nie można by po prostu z pośród branych pod uwagę podłogowek wybrać te najbardziej skąpe na basie, które mają najbardziej płaska charkę na basie i z najbardziej stromym spadkiem basu to może udałoby się zgrać z subem bez pomocy filtra górnoprzep.

A co jeśli inne pasmo w takich kolumnach nam nie leży.

46 minut temu, Mikha'el napisał:

to może udałoby się zgrać z subem bez pomocy filtra górnoprzep.

Zazwyczaj da się bez filtra górnoprzepustowego w stopniu zadowalającym, ale autor ma nieco odmienną koncepcję i kolumny o niesprzyjającej charakterystyce basu. Ale bez pomiaru jak to wygląda w jego sweet spocie to i tak nieco gdybanie.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

58 minut temu, przemak napisał:

Nie chodzi tylko o "zgranie" charakterystyk amplitudowych. Jeżeli zestaw głośnikowy ma w dole spadek skuteczności, nie oznacza to przecież, że membrana się nie wychyla - wychyla się, często nawet mocniej, tylko tego pasma nie słychać. Ale wpływ tych wychyleń na zniekształcenia czy ogólnie "brzmienie" jest chyba oczywisty. Kopułka wysokotonowa też nie odtwarza 100Hz, a jednak głośniki wysokotonowe się filtruje 😉

Patrząc tylko na zamieszczony wykres jak oceniasz szanse na zgranie z subem bez wykorzystania filtra górnop. tylko filtr w subie np. 48dB/okt i przy jakiej częstotliwości byłoby najkorzystniej? Ta górka przy ok. 200Hz to pewnie jakiś błąd -będzie raczej +6/+8dB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Nie wiem czy rozmowa jest jeszcze na temat bo postów tu jest już nie do ogarnięcia a dawno mnie nie było na forum ale pozwolę się odnieść do pierwszego wpisu i tematu tego wątku.

Też uważam że wielkość kolumn nie powinna być ograniczona przez pomieszczenie.

Mało tego sprawdziłem to wielokrotnie.

Kilka lat temu mieszkałem w pokoju o wielkości 9 m przez który przetoczyło się już kilka kolumn zarówno małych monitorków jak i większych kolumn podłogowych.

Ich lokalizacja oraz ustawienie czasami bywały problematyczne ze względu na swoje gabaryty, głównie głębokość.

Ale nigdy nie odczuwałem a żeby taki system mnie przytłaczał. Był za mocny czy coś w tym stylu.

Z kolei do tej pory pamiętam iż przed pandemią w jednym z pokoi zagrały monitory niewielkie wspierane parą subwooferów REL Tx. 

Grało to świetnie.

Myślę że setup monitory Plus subwoofery/subwoofer to dobre rozwiązanie jednak wymagające nieco więcej doświadczenia i cierpliwości od użytkownika. 

A sluchales kiedys kolumn podlogowych w polaczeniu z subem? Myslisz ze takie zestawienie ma sens po to zeby zwiekszyc srednice glosnika niskotonowego?

5 godzin temu, brrumm napisał:

Jak to rozumieć? 

SVS SB-1000 Pro czy REL T/5x? 

Jak lubie RELa tak w tym przypadku kupil bym SVSa.

REL ze swoja seria T zostal nieco w tyle za konkurencja moim zdaniem. Podczas gdy inni wprowadzali do swoich produktow DSP i mozliwosc kontroli z aplikacji, REL byl zajety ozdabianiem swoich skrzynek logiem firmy.

10 minut temu, Mikha'el napisał:

Patrząc tylko na zamieszczony wykres jak oceniasz szanse na zgranie z subem bez wykorzystania filtra górnop. tylko filtr w subie np. 48dB/okt i przy jakiej częstotliwości byłoby najkorzystniej? Ta górka przy ok. 200Hz to pewnie jakiś błąd -będzie raczej +6/+8dB

Ukryta Zawartość

Pomijając to, co pisałem, to prawdopodobnie się to da zrobić - podział w okolicy 100Hz lub niżej, do sprawdzenia.

Tylko problem w tym, że to są na oko małe zestawy w obudowie BR, więc one poniżej częstotliwości rezonansowej nie grają ale membrana szaleje...

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

10 minut temu, przemak napisał:

Pomijając to, co pisałem, to prawdopodobnie się to da zrobić - podział w okolicy 100Hz lub niżej, do sprawdzenia.

Tylko problem w tym, że to są na oko małe zestawy w obudowie BR, więc one poniżej częstotliwości rezonansowej nie grają ale membrana szaleje...

Obudowa zamknięta -gruby odlew aluminiowy, każdy głośnik w osobnej komorze.

Edytowane przez Mikha'el
1 godzinę temu, Mikha'el napisał:

Problem w tym ze lepsze efekty uzyskuje sie odcinajac dolne pasmo, nawet od monitorow. Kiedys w niektorych modelach subow byly stosowane wyjscia z juz odfiltrowanym basem i jak ktos dysponowal ksobnym pre i koncowka mocy to nie mial problemu z podzialem pasma miedzy kolumnami a subem. Teraz niewiadomo dlaczego odchodzi sie od tego typu rozwiazania. Prawdopodobnie dlatego ze wiekszosc amplitunerow posiada mozliwosc podzialu pasma.

Moze ktos sie orientuje czy RME ADI 2 DAC FS ma mozliwosc podzialu pasma?

19 minut temu, Mikha'el napisał:

Obudowa zamknięta -gruby odlew aluminiowy, każdy głośnik w osobnej komorze.

Z takim stromym spadkiem? Dziwne, ale ok, to lepiej niż BR.

16 minut temu, BlueDot napisał:

czy RME ADI 2 DAC FS ma mozliwosc podzialu pasma?

Między lewym i prawym kanałem? Raczej tak, ale po co 😉

Takie coś musi mieć więcej wyjść...

nagrywamy.com

1 godzinę temu, przemak napisał:

wychyla się, często nawet mocniej, tylko tego pasma nie słychać.

i powstaje „ zaburzenie gęstości i ciśnienia rozchodzące się w ośrodku w postaci fali podłużnej, któremu towarzyszą  drgania cząsteczek ośrodka …” co ma wpływ na falę o tej samej długości, pochodzącej z innego przetwornika, np. od subwoofera? 
Energia tej fali jest zbyt mała, żeby ją usłyszeć, ale nie bez związku z nachodzeniem się fal na siebie. 
Czy w ogóle nie o to chodzi? 

5 minut temu, brrumm napisał:

i powstaje „ zaburzenie gęstości i ciśnienia rozchodzące się w ośrodku w postaci fali podłużnej, któremu towarzyszą  drgania cząsteczek ośrodka …” co ma wpływ na falę o tej samej długości, pochodzącej z innego przetwornika, np. od subwoofera? 
Energia tej fali jest zbyt mała, żeby ją usłyszeć, ale nie bez związku z nachodzeniem się fal na siebie. 
Czy w ogóle nie o to chodzi? 

Raczej miałem na myśli zniekształcenia związane z efektem Dopplera.

nagrywamy.com

30 minut temu, przemak napisał:

Z takim stromym spadkiem? Dziwne, ale ok, to lepiej niż BR.

Między lewym i prawym kanałem? Raczej tak, ale po co 😉

Takie coś musi mieć więcej wyjść...

No tak. Ale w sumie wystarczy jak da sie tylko monitory odciac od dolnego pasma bo gorne mozna obciac na subie.

Dobrze mysle?

Godzinę temu, Mikha'el napisał:

Ukryta Zawartość

Na mój gust kolumny mają tak duże braki w dole, że ich uzupełnienie subem przyniesie pozytywny efekt pomimo problemów na łączeniu.

Nie demonizujmy, pasmo i tak ma dołki i górki, teraz ma ogromny dół 0-100Hz, a będzie np mieć mały 90-100Hz. A to, że membrany będą latać a nie grać? Teraz też to robią, więc nic się nie zmieni. Więc jeśli nie wpadniesz na pomysł testów na jakimś mule z KD, albo nie popsujesz regulacją, to efekt musi być pozytywny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

14 minut temu, BlueDot napisał:

No tak. Ale w sumie wystarczy jak da sie tylko monitory odciac od dolnego pasma bo gorne mozna obciac na subie.

Dobrze mysle?

Tylko z czego ten sub dostanie nieobcięty sygnał? 😉 

nagrywamy.com

12 minut temu, brrumm napisał:

Dlaczego stopę perkusyjną lepiej słyszę z przedpokoju? Kolumny na tej samej ścianie. Obudowa tak „gra”? 

U mnie tez tak jest 🙂 

3 minuty temu, jarekb napisał:

A postaw mikrofon w przedpokoju i porównaj , miejsce siedzenia ma znaczenie

Zajmuje tam miejsce, kiedy metalu słucham 🙂 

Żartuję, ale to trochę denerwujące, że stamtąd lepiej słyszę. Wiem, że ma znaczenie, dlatego nie rozumiem po co ta awantura z wykresami, kiedy akustyka ma wpływ na przebieg charakterystyki i miejsce w którym muzyki słuchamy. Choć bez przesady. Kiedyś miałam tak, że kolumny w lewo, w prawo, sweet spot itp. Legowisko psa obok jednej kolumny leży. Często mi ją przesunie, bo nie przybiłem ich do paneli gwoździami, a pies swoją energię kinetyczną ma, kiedy z rozpędu do swojego wyrka wskakuje. Nie pozycjonuje jej po każdym przesunięciu i też dobrze mi się słucha.

jAK sobie robiłem kolumny to miałem postawione na środku pokoju zmierzyłem byle jak ale ''zmierzyłem ''  coś tam wyszło  postawiłem siadam gdzie trzeba i słucham , wysokich mało  zmieniłem rezystor gra ok ,na środek pokoju pomiar i wyszło +1,5 Db , wiem jakie nniej więcej kolumny mi pasują na pewno nie strojone na linię prostą czy opadającą , tylko podniesione wysokie przy pomiarze np takim kolumny nie dla mnie 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobrze mysle?

Niestety nie. ADI FS ma tylko jeden procesor DSP, ktory moze obsluzyc tylko jedno wyjscie (2 kanaly) a by pdlaczyc subwoofer i monitory potrzebujesz dwa wyjscia (4 kanaly)

Czyli albo mozesz wybrac High Pass albo High Cut

Ukryta Zawartość

IMG_1435.thumb.jpg.f7f76c4eb27d9f46c1be4657d2b4cbf8.jpg

Aby „rorzdzielic pasma“ musial bys uzyc ADI Pro, ktory ma 3 niezalezne procesory DSP, osobne dla kazdego wyjscia (Main Outs 1/2 + sluchawkowe) i podlaczyc np. monitory do Main Outs 1 a subwoofer do Main Outs 2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, xajas napisał:

Niestety nie. ADI FS ma tylko jeden procesor DSP, ktory moze obsluzyc tylko jedno wyjscie (2 kanaly) a by pdlaczyc subwoofer i monitory potrzebujesz dwa wyjscia (4 kanaly)

Czyli albo mozesz wybrac High Pass albo High Cut

Ukryta Zawartość

IMG_1435.thumb.jpg.f7f76c4eb27d9f46c1be4657d2b4cbf8.jpg

Aby „rorzdzielic pasma“ musial bys uzyc ADI Pro, ktory ma 3 niezalezne procesory DSP, osobne dla kazdego wyjscia (Main Outs 1/2 + sluchawkowe) i podlaczyc np. monitory do Main Outs 1 a subwoofer do Main Outs 2

W takim razie poczekam na tego Flexa. Odpisali mi ze powinien byc na poczatku przyszlego tygodnia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, BlueDot napisał:

W takim razie poczekam na tego Flexa.

Czy ten Flex sam w sobie ma możliwość wykonywania pomiarów celem kalibracji?

Edytowane przez szymon1977

19 minut temu, szymon1977 napisał:

Chyba nie. Nie widze wejscia na mikrofon.

12 minut temu, BlueDot napisał:

Trzymam kciuki, bo choć czasem się pśtykamy, to rozwiązanie wymyśliłeś sobie ciekawe i mam nadzieje, że uda Ci się je zrealizować i przyniesie oczekiwane efekty.

Sam Flex nie robi pomiarow, ale mozesz go zamowic z opcjonalnym DiRAC, wtedy pomiary leca przez DIRAC (czyli przez PC polaczony z Flexem)

Przy DIRACu mikrofon bedzie lecial przez PC

Pojęcia to Ty nie masz o czym piszesz!
….
Co do mojej wcześniejszej wypowiedzi na temat zasięgu elektryków przeczytaj uważniej, ze zrozumieniem, co napisałem.

To jest to co napisales

Ukryta Zawartość

I to jest twoja odpowiedz na moje pytanie.

IMG_1437.thumb.jpg.e2062686da8b7733d1cbe687aa845629.jpg

Poniewaz „nie mam pojecia o czym pisze“ i jestem za ciemny by zrozumiec, co ma przytoczona przez ciebie rozporzadzenie wspolnego z zasiegiem elektrykow, mozesz nam wytlumaczycc na chlopski rozum i przytoczyc wycinek z tego rozporzadzenia, ktory obliguje producentow elektrykow do podawania zasiegu samochodow elektrycznych w roznych warunkach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, xajas napisał:

Sam Flex nie robi pomiarow, ale mozesz go zamowic z opcjonalnym DiRAC, wtedy pomiary leca przez DIRAC (czyli przez PC polaczony z Flexem)

Czy ten DIRAC to jakies zewnetrzne urzadzenie? Nie widze na ich stronie Flexa z wbudowanym DIRACiem.

Czy DIRAC sam ustawia wszystkie parametry czy nadal trzeba recznie to robic w FLEXie?

4 godziny temu, BlueDot napisał:

Czy ten DIRAC to jakies zewnetrzne urzadzenie? Nie widze na ich stronie Flexa z wbudowanym DIRACiem.

Czy DIRAC sam ustawia wszystkie parametry czy nadal trzeba recznie to robic w FLEXie?

Ukryta Zawartość

Na forum ASR jest sporo rozmów na te tematy. Strzeliłem, nie wczytując się, czy tam znajdziesz odpowiedź, ale warto przejrzeć te wątki. Mogą się przydać.

Ukryta Zawartość

To popatrz jeszcze raz.

Ukryta Zawartość

Dirac to software.

Jak to dziala musisz juz samemu poczytac. Nie moge za ciebie wszystkiego wyjasniac

Dirac koryguje przebieg pasma / akustyke pomieszczenia, ale nie dobiera parametrow podzialu/zwrotnicy.

DSP/zwrotnice/EQ to jedno, a Dirac to drugie.

Jest tutaj wiele tematow o DIRAC, takze w watkach o NAD i Arcam. Musisz poczytac, ale ostroznie, bo ludzie wypisuja wiele bzdur

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi