Skocz do zawartości
IGNORED

Wariacje sprzętu bazującego na Accu

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 12.11.2024 o 21:35, wojkubi napisał:

Na ebayu kupowałem tranzystory u japończyka.Przesyłka dotarła po 6 dniach.

Kupowanie na jebeju a bezpośrednio w japońskiej firmie to 2 różne światy

W dniu 12.11.2024 o 21:35, wojkubi napisał:

Na ebayu kupowałem tranzystory u japończyka.Przesyłka dotarła po 6 dniach.

Ile było tych tranów?

• 1 miesiąc później...

Czołem,

Trochę to trwało, ale wszystkie elementy mam u siebie (tranzystory mocy doszły tydzień temu, kashinoki w ten poniedziałek).

Całość prezentuje się następująco:

-2SC5200N/2SA1943N - sparowane plus każdy w swoim worku znajdzie je z tej samej partii produkcyjnej.
-2SK330 - cięte z taśmy
-2SA1837/2SA4793 - wzmocnienie są zbliżone jak najbardziej to możliwe, w worku jak masz kilka sztuk ich, to dana polaryzacja będzie miała to samo wzmocnienie
-2SC4685 - tranzystor do kompensacji, porozdzielane
-2SA1507/2SC3902 - sparowane, w workach tylko do e450 rzucone są luzem (parowanie do 3% HFE), taśmą klejącą w woreczkach z 7100 sklejone są pary o wzmocnieniu z tolerancją do 3% HFE (do użycia w stopniu sterującym oraz zasilaczu), rzucone luzem są do użycia w "kagańcu"
-2SA1376/2SC3478 - do sparowania
-2SA1145/2SC2705 - do sparowania

Wysyłki - 1/2 tydzień 2025.

Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w nadchodzącym Nowym Roku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

obraz_2024-12-28_134324463.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parowanie zakończone 🙂 

W dniu 28.12.2024 o 13:53, protagoras napisał:

-2SC5200N/2SA1943N - sparowane plus każdy w swoim worku znajdzie je z tej samej partii produkcyjnej.
-2SK330 - cięte z taśmy
-2SA1837/2SA4793 - wzmocnienie są zbliżone jak najbardziej to możliwe, w worku jak masz kilka sztuk ich, to dana polaryzacja będzie miała to samo wzmocnienie
-2SC4685 - tranzystor do kompensacji, porozdzielane
-2SA1507/2SC3902 - sparowane, w workach tylko do e450 rzucone są luzem (parowanie do 3% HFE), taśmą klejącą w woreczkach z 7100 sklejone są pary o wzmocnieniu z tolerancją do 3% HFE (do użycia w stopniu sterującym oraz zasilaczu), rzucone luzem są do użycia w "kagańcu"

-2SA1376/2SC3478 - rzucone są luzem (parowanie do 3% HFE), zawinięte w taśmę lub wrzucone do woreczka (na kaganiec e450 lub do zasilacza w 7100)
-2SA1145/2SC2705 - rzucone są luzem (parowanie do 3% HFE), zawinięte w taśmę lub wrzucone do woreczka (na kaganiec e450 lub do zasilacza w 7100)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Paczki dziś wrzucam do paczkomatu.

@marep zobacz na PW, bo nie mam namiarów na paczkomat do Ciebie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie odebrałem paczkę niedawno.

Widzę, że zaufanie do ludzi nie umarło zupełnie, bo zastanawiałem się czy przyjdzie za pobraniem😀

1 godzinę temu, micha7n napisał:

Paczka dotarła dzięki Grzegorz.

gdybyś jeszcze mógł podpowiedzieć jakie rezystory/kondensatory dobrej jakości kupić - gdzie zamówić?

Przy pierwszych klonach,jakieś 10 lat temu,brałem z różnych egzotycznych czasem miejsc. Dzisiaj ograniczyłbym się do sprawdzonych dystrybucji takich jak:Mouser, Farnell, Digikey. Powinni mieć raczej wszystko.. Rezystory chyba najlepiej w naszym rezystory.net i bez udziwnień:Beyshlang,Victron. 

Myślę, że nie powinno być większych problemów, bo najważniejsze już mamy. 

Edytowane przez freedi
Paczka dotarła dzięki Grzegorz.
gdybyś jeszcze mógł podpowiedzieć jakie rezystory/kondensatory dobrej jakości kupić - gdzie zamówić?

Zakupy teraz głównie robię mouser/digikey i jak coś na szybko potrzebuje TME.
Co do rezystorów sugeruję rozważyć montaż oprócz metalizowanych, także węglowych rezystorów. Finalny efekt jest lepszy. Kondensatory, to United-Chemicon (kiedyś nippon), Vishay oraz Wurth.
Sugeruje kupować u autoryzowanych dystrybutorów, wtedy będziesz pewien, że są oryginalne.
Takie elementy obecnie stosuje w swoich projektach.

W swojej wariacji p4100 kiedyś użyłem węglowych takmanow i metalizowanych amtransow/takmanow, również bardzo fajne rozwiązanie i wcale nie takie drogie w skali projektu.

Przesyłka odebrana. Dziękuje za organizacja zmówienia. Pytania E450: 1. Gdzie kupić diody. 2. Gdzie kupić NJM4580DD. Pewni dostawcy.

Edytowane przez A66
14 godzin temu, protagoras napisał:

Co do rezystorów sugeruję rozważyć montaż oprócz metalizowanych, także węglowych rezystorów. Finalny efekt jest lepszy. Kondensatory, to United-Chemicon (kiedyś nippon), Vishay oraz Wurth.
Sugeruje kupować u autoryzowanych dystrybutorów, wtedy będziesz pewien, że są oryginalne.

W serwisówce jest chyba wyszczególnione które typy rezystora użyć w konkretnym miejscu

W czerwcu była lista na rezystory I kondy, aktualna jest czy już we własnym zakresie sobie organizujemy?

Może ktoś chętny by się zajął tematem, ja niestety czasowo nie dam rady

Oczywiście wskazówki wszelkie udzielę. :)

Hej,
Z racji, że jedna osoba mnie dopytuje o PCB do p7100, otwieram listę na nowe zamówienie bez ram czasowych. Jak uzbiera się 5 osób chętnych, to zamówię. Mogę tak samo wziąć jeszcze do e450.

Życzę miłego wieczoru. :)

Grzegorz dzięki wielkie za wsparcie i włożony czas w projekt 👍

a co do reszty komponentów pytanie czy byłaby osoba chętna np zrobić zbiorowe zamówienie na dobrej jakości rezystory kondensatory? Ja osobiście chętnie zapłaciłbym za taką opcję dodatkowo za poświęcony czas gdyż nie mam osobiście na to głowy i czasu - a zbiorowo wyszłoby to sprawniej i myślę że więcej osób byłoby zainteresowanych. Jest większa grupa osób możemy podyskutować. Pewnie z czasem pojawi się też opcja transformatora. Nie wiem jak to widzicie ale ja mam dobry kontakt z Poltrafo i zamawiałem już u nich kilka traf dobrej jakości robią transformatory - z toroidami.pl było różnie. Można później w dalszej kolejności podjąć temat trafa. 

20 godzin temu, protagoras napisał:

Hej,
Z racji, że jedna osoba mnie dopytuje o PCB do p7100, otwieram listę na nowe zamówienie bez ram czasowych. Jak uzbiera się 5 osób chętnych, to zamówię. Mogę tak samo wziąć jeszcze do e450.

Życzę miłego wieczoru. 🙂

Cześć,

Ja jestem chętny na jeden kpl.

Pozdr

Michał

• 2 tygodnie później...
W dniu 12.01.2025 o 13:39, michalluczak napisał:

Cześć,

Ja jestem chętny na jeden kpl.

Pozdr

Michał

Cześć.

Jestem chętny na komplet płytek do p7100, czyli:

1. michalluczak

2. marep

[mention=63876]protagoras[/mention], A mógłbyś przypomnieć jakie dokładnie płytki są w którym zestawie?

2x PCB mocy
1x PCB wejść
Miedziane płaskowniki

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
W dniu 7.07.2024 o 13:20, Tomek 1685 napisał:

Cisza w wątku. Naprawdę, nikt nic nie buduje? Żadnych wątpliwości, problemów z doborem części?

Mój egz na razie w proszku, ale coś tam już pozbierałem i polutowalem.

Ukryta Zawartość

Takie? A masz może wejściowe w wersji THT? 

A nie może także takich pod zabezpieczenia i pod mostki jak w oryginale?

IMG_1428.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie? A masz może wejściowe w wersji THT? 

A nie może także takich pod zabezpieczenia i pod mostki jak w oryginale?

Ukryta Zawartość

Zgadza się, te fioletowe płytki.
Płytka wejściowa jest klonem wejściówki od A300, cały smaczek w tym, że nie gramy już na opampach, tylko idziemy w kierunku najnowszych klocków od Accu
Oczywiście mogę wziąć stare wejściówki, ale to już do specjalnego ustalenia na priv.

Zabezpieczeń nie mam żadnych nowych. Póki co nie mam mocy przerobowych by takowe zaprojektować. Na tapecie jest DAC, selektor cyfrowy, wzmacniacz na 6 parach i inne…

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi