Skocz do zawartości
IGNORED

Kable z Aliexpress

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

VAT jako taki będzie zawsze, chyba że jest zwolnienie przedmiotowe. W przypadku wartości max 150 eur sprzedawca, który uczestniczy w procedurze IOSS, może go naliczyć przy sprzedaży i wtedy będzie z automatu dodany do ceny.

VAT zapłacisz w 95% przypadków od deklaracji na paczce … trzeba do chińczyka uderzać. 

1 minutę temu, Ghotti napisał:

VAT zapłacisz w 95% przypadków od deklaracji na paczce … trzeba do chińczyka uderzać. 

No chyba że wartość zadeklarowana zostanie zakwestionowana przez celnika, wtedy zacznie się zabawa.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

1 minutę temu, imbryk82 napisał:

Zamawiałem w ostatnim czasie sprzęt audio dwa razy, 1k+ i 2k+ i oba z vatem

Wysłane z 1+

W którym momencie płaciłeś VAT?

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

No chyba że wartość zadeklarowana zostanie zakwestionowana przez celnika, wtedy zacznie się zabawa.

Odpukać jeszcze mi się nie zdarzyło. Jedyne kwity wypełniałem przy shanling ale on był trochę drozszy niż 200e

14 godzin temu, Ranegast napisał:

Jaka listwę i lub kondycjoner z Ali polecacie?

ktoś przetestował Red dawn?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zacznij od zwykłej taśmy za 20usd tej popularnej tutaj … masz 90 dni na zwrot to sobie testuj. 

Ja kupiłem używany solid core audio na 5 gniazd i jakbym miał zapłacić za to 1400 to bym się poczuł mocno oszukany 😂

ogólnie listwy i kondycjoner to trudny temat żeby do tego jeszcze racjonalnie podejść. Ja się poddałem i wziąłem ten hiper drogi przedłużacz rodem z action 

IMG_7455.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W którym momencie płaciłeś VAT?
Przy zamówieniu. Przy odbiorze sprzętu za 2k nie dopłacałem nic, przy odbiorze tego za 1,1k zapłaciłem jakieś 25 zł - nie wiem czy to cło czy co

Wysłane z 1+

10 minut temu, imbryk82 napisał:

Przy zamówieniu. Przy odbiorze sprzętu za 2k nie dopłacałem nic, przy odbiorze tego za 1,1k zapłaciłem jakieś 25 zł - nie wiem czy to cło czy co

Wysłane z 1+

I w załączonym do towaru commercial invoice towar był wyceniony powyżej 150 eur?

Dobre pytanie, na które nie mam odpowiedzi. Jedna przesyłka z listopada - nie wiem czy gdzieś mam papiery jakieś. co do drugiej (styczeń) - nie było żadnych papierów

Wysłane z 1+

Nie ma reguły z opłatami w Polsce dla towarów kupionych za pośrednictwem Aliexpress np z Chin. Niejednokrotnie miałem wartość znacznie powyżej 150 euro i żadnego cła nie płaciłem. Loteria.

Godzinę temu, Ghotti napisał:

Można gdzieś to u nas wypożyczyc? 

Przecież to jest antykablarz. Równie dobrze sobie kabel od drukarki podłącz. 😁😁😁

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Godzinę temu, Ghotti napisał:

Można gdzieś to u nas wypożyczyc?

Masz na myśli te od Intony? Skontaktuj się z nimi i zapytaj, ale i tak z DE będzie szło.

Gość

(Konto usunięte)

Przeciez tam na Aliexpress jest automatycznie doliczana oplata za clo jesli wystepuje i VAT, stad pewne produkty jesli sie wybierze inny kraj klienta, maja inne ceny lub nie sa mozliwe do wyslania.

31 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Równie dobrze sobie kabel od drukarki podłącz. 😁😁😁

Niedawno w końcu dorosłes, że ekranowanie skrętki może szkodzić i że zwykle UTP wystarcza. Do USB może też kiedyś dorosniesz.

12 minut temu, ProjectPi napisał:

Niedawno w końcu dorosłes, że ekranowanie skrętki może szkodzić i że zwykle UTP wystarcza. Do USB może też kiedyś dorosniesz.

Gość, który nie słyszy różnicy w  brzmieniu kabli poleca kable. Tragifarsa. 😁

Zwykle UTP starcza, gdy nie ma jak, lub się nie wie jak zrobić uziomu. Oczywiście, że różnice w kablach lan są, niezależnie od ekranowania. Gdyby było inaczej wszyscy by grali na UTP za 10zl, a oczywistością jest, że tak nie jest. 😁

12 minut temu, ProjectPi napisał:

Do USB może też kiedyś dorosniesz.

Kabli USB to ja przetestowałem więcej niż Ty na oczy widziałeś. 😉😉😉

Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.

2 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

Oczywiście, że różnice w kablach lan są, niezależnie od ekranowania. Gdyby było inaczej wszyscy by grali na UTP za 10zl, a oczywistością jest, że tak nie jest. 😁

Tylko ignoranci techniczni kupują kable LAN droższe niż podstawowe 😉 Ignoranci dzięki swojej ignorancji wierzą w różne bajeczki na temat audio. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

Gdyby było inaczej wszyscy by grali na UTP za 10zl, a oczywistością jest, że tak nie jest. 😁

Wielu jest tych, którzy wiedzą, że drożej nie potrzeba. No i frajerów też jest trochę.

1 godzinę temu, Mr.Jones napisał:

Przeciez tam na Aliexpress jest automatycznie doliczana oplata za clo jesli wystepuje i VAT

Nie zawsze. Temat przerabiałem osobiście.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Godzinę temu, staropolanka2000 napisał:

Kabli USB to ja przetestowałem

Trzy czwarte zapewne koło USB nawet nie stało.

Godzinę temu, staropolanka2000 napisał:

więcej niż Ty na oczy widziałeś. 😉😉😉

Akurat.

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, cortes napisał:

Nie zawsze. Temat przerabiałem osobiście.

Jesli to bylo na osobe prywatna, to widocznie masz nadgorliwy urzad celny lub wartosc produktu zadeklarowana nie podobala sie celnikom i domiar VAT zrobili. Tam z automatu jest to doliczane i deklaracja elektroniczna robiona do przesylki.

50 minut temu, Mr.Jones napisał:

Jesli to bylo na osobe prywatna, to widocznie masz nadgorliwy urzad celny lub wartosc produktu zadeklarowana nie podobala sie celnikom i domiar VAT zrobili. Tam z automatu jest to doliczane i deklaracja elektroniczna robiona do przesylki.

Zakup był na osobę prywatną (kable) które miały obniżoną cenę. Wartość produktu zgodna z rzeczywistością. Haczykiem w obniżce był brak doliczonego vat-u i cła - circa 400zł. 

Na alli w opiniach ktoś napisał,że sprzedawca nie rejestruje przesyłek w VOEC,przez co nabywca płaci VAT w cenie ,a potem przy odbiorze.

Nie znam tego mechanizmu,ale kupując od tego właśnie sprzedawcy,coś tam zapłaciłem.

Dokładnie od 850 zł zapłaciłem 37zł.

34 minuty temu, darwroc napisał:

Na alli w opiniach ktoś napisał,że sprzedawca nie rejestruje przesyłek w VOEC,przez co nabywca płaci VAT w cenie ,a potem przy odbiorze.

Nie znam tego mechanizmu,ale kupując od tego właśnie sprzedawcy,coś tam zapłaciłem.

Dokładnie od 850 zł zapłaciłem 37zł.

Z kwoty wnioskuję, że zapłaciłeś tylko cło, a vat zapłacił sprzedawca. 

No nie wiem za co zapłaciłem,od listonosza nic nie dostałem,ale też paczuszka  tydzień przeleżała na cle,więc chyba jest jak piszesz. 

Zresztą za zawartość paczki ,jak się okazało,mógłbym zapłacić więcej i tak byłbym zadowolony.

Gość

(Konto usunięte)

Jeszcze raz jesli celnik nie przyczepi sie do deklaracji produktu czyli czy ten wentylator CPU zadeklarowany to jest czesc komputerowa jak deklaruje sprzedawca czy jednak uzna to za element chlodnictwa i wentylacji, czy wartosc zadeklarowa jest prawdopodobna dla tego towaru i koszty przesylki. To nigdy nie zaplacilem nic dodatkowo z Ali na moje trzy adresy w roznych krajach.

37zl to mogla byc oplata ryczaltowa od wykonania deklaracji celnej firmy kurierskiej.

Edytowane przez Mr.Jones
W dniu 4.02.2025 o 12:58, Ghotti napisał:

Odpukać jeszcze mi się nie zdarzyło. Jedyne kwity wypełniałem przy shanling ale on był trochę drozszy niż 200e

Zacznij od zwykłej taśmy za 20usd tej popularnej tutaj … masz 90 dni na zwrot to sobie testuj. 

Ja kupiłem używany solid core audio na 5 gniazd i jakbym miał zapłacić za to 1400 to bym się poczuł mocno oszukany 😂

ogólnie listwy i kondycjoner to trudny temat żeby do tego jeszcze racjonalnie podejść. Ja się poddałem i wziąłem ten hiper drogi przedłużacz rodem z action 

Ukryta Zawartość

Co to jest na tym zdjęciu?

Ukryta Zawartość

14 minut temu, Wito76 napisał:

Obudowa od stolarza z Rysiowa i druty z Mrówki? Zrobić Ci taką za pół ceny? A może kilka potrzebujesz 🙂

Dałem 500 czy 550 za używany, jakbym miał dać za to 1200 to bym się wkurzył po otworzeniu tego cudu techniki 😂 i jeszcze zabawne komentarze jak to ludziom wpłynęło na dźwięk 🙂 

• Pokaż nowe odpowiedzi