Skocz do zawartości
IGNORED

Kable z Aliexpress

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 30.04.2024 o 16:23, Bukaj napisał:

Tak z aliexpress

No to chyba te co tu już omawiano. Dobrze brać chińskie matki a nie podróby. Te które wyglądają solidnie. 

• 4 tygodnie później...
W dniu 22.03.2024 o 23:44, venom200 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Czy po zakupie są jakies dodatkowe opłaty w PL?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na Ali kupowałem zawsze jakieś bzdety za kilka groszy, ale przy większych sumach mogą doliczyć cło. 

Wpisz w Google cło na zakupy z aliexpres, wszystkiego się dowiesz 😉

57 minut temu, obcymars napisał:

Czy po zakupie są jakies dodatkowe opłaty w PL?

Kupowałem trochę rzeczy w różnych cenach na Ali i nigdy nie miałem doliczonego cła ani VATu.

Uregulowali to jakiś czas temu i w tej chwili cena na Ali jest już z VATem. Zwróć tylko uwagę żeby oferta miała dopisek "Cena z VAT" - tak jak w przypadku tego kabla.

Raz miałem inną sytuację przy droższym zakupie.  Przy płaceniu pojawiła się kwota niższa od ceny z oferty. Paczkę doręczył UPS bodajże, a po kilku dniach dostałem od nich pismo o zapłatę opłat importowych. W tym przypadku sprzedawca nie wziął na siebie rozliczenia VAT, tylko obniżył kwotę i scedował formalności na kuriera. W rezultacie suma nie była wyższa od ceny z oferty.

Ostatnio kupowałem z Ali dwa kable jeden XLR a drugi USB, w sumie zapłaciłem 850zl. Przesyłkę żona odebrała z poczty i musiała przy odbiorze dopłacić 44zl opłat celnych. 

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

6 godzin temu, treinerek napisał:

Ostatnio kupowałem z Ali dwa kable jeden XLR a drugi USB, w sumie zapłaciłem 850zl. Przesyłkę żona odebrała z poczty i musiała przy odbiorze dopłacić 44zl opłat celnych. 

A dostałeś wcześniej od Poczty list z wezwaniem do udokumentowania zakupu na Ali (zrzut ekranu itp.) z numerem księgi magazynowej?

10 minut temu, spokojnie napisał:

A dostałeś wcześniej od Poczty list z wezwaniem do udokumentowania zakupu na Ali (zrzut ekranu itp.) z numerem księgi magazynowej?

Nic nie dostałem, przyszło do skrzynki awizo, że przesyłka jest do odebrania w placówce pocztowej, po opłaceniu opłaty celnej. 

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

3 minuty temu, treinerek napisał:

Nic nie dostałem, przyszło do skrzynki awizo, że przesyłka jest do odebrania w placówce pocztowej, po opłaceniu opłaty celnej. 

Bardzo dziwnie to dla mnie wygląda. Jakaś radosna twórczość Poczty. Skąd niby mieli wiedzieć co jest w paczce i od jakiej wartości naliczyć cło. Dostałeś jakieś dokumenty o pobraniu opłaty celnej? Taka tabelka.

To prawda ja jak jakieś 15 lat temu po raz pierwszy sprowadzałem droższe urządzenie elektronikę z AliExpress i naliczyli mi cło to chcieli zobaczyć to zamówienie i dopiero na tej podstawie obliczali kwota do zapłaty. 

Może teraz na przestrzeni lat to się zmieniło i biorą takie informacje od sprzedawcy

1 godzinę temu, spokojnie napisał:

Bardzo dziwnie to dla mnie wygląda. Jakaś radosna twórczość Poczty. Skąd niby mieli wiedzieć co jest w paczce i od jakiej wartości naliczyć cło. Dostałeś jakieś dokumenty o pobraniu opłaty celnej? Taka tabelka.

a dlaczego dziwnie wygląda ?

dostrzegasz w tym procederze znamiona  kiełkującej afery koperkowej ? 🤭

2 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

a dlaczego dziwnie wygląda ?

dostrzegasz w tym procederze znamiona  kiełkującej afery koperkowej ? 🤭

W sumie nie moje pieniądze wiec nie moja sprawa. Kolega zapłacił, jego broszka.

Nie doszukuję się teorii spiskowej, tylko zaciekawiło mnie na jakiej podstawie Poczta naliczyła cło nie znając rzeczywistej wartości przesyłki. I dlaczego Poczta a nie Urząd Celny? I czy dała na to jakieś kwity?

Mam inne doświadczenia z zakupami na Ali stąd moje zdziwienie taką swobodną procedurą.

Godzinę temu, spokojnie napisał:

W sumie nie moje pieniądze wiec nie moja sprawa. Kolega zapłacił, jego broszka.

Nie doszukuję się teorii spiskowej, tylko zaciekawiło mnie na jakiej podstawie Poczta naliczyła cło nie znając rzeczywistej wartości przesyłki. I dlaczego Poczta a nie Urząd Celny? I czy dała na to jakieś kwity?

Mam inne doświadczenia z zakupami na Ali stąd moje zdziwienie taką swobodną procedurą.

serio zakładasz, że PP naliczyła kwotę cła ot, tak sobie ? 😱 

podpowiedz mi proszę, jak można się dostać do twojej rzeczywistości. Pliiiiissss 🙃

4 godziny temu, spokojnie napisał:

Gdy przyszła przesyłka, to byłem zagranicą. Żonka odebrała paczkę, to może i coś przekręciła. Na przesyłce było pokazane co jest w paczce. Możliwe że i ja czegoś nie dopatrzyłem podczas zakupów, bo normalnie te oba kabelki razem kosztowały około 1100zl,a musiałem zapłacić tylko 850.

Godzinę temu, Zbi_Rek napisał:

serio zakładasz, że PP naliczyła kwotę cła ot, tak sobie ? 😱 

podpowiedz mi proszę, jak można się dostać do twojej rzeczywistości. Pliiiiissss 🙃

Po co ten prowokujący ton i złośliwość? Nie zaczepiam cię a ty usilnie guza szukasz.

26 minut temu, treinerek napisał:

Gdy przyszła przesyłka, to byłem zagranicą. Żonka odebrała paczkę, to może i coś przekręciła. Na przesyłce było pokazane co jest w paczce. Możliwe że i ja czegoś nie dopatrzyłem podczas zakupów, bo normalnie te oba kabelki razem kosztowały około 1100zl,a musiałem zapłacić tylko 850.

To już coś wyjaśnia. Jeśli cena "półkowa" była 1100 a Tobie przy kasie wyszło 850, to mogło być tak, że sprzedawca obniżył cenę o opłaty importowe i zostawił je do rozliczenia w kraju docelowym. Wtedy płacisz przy odbiorze paczki.

Per saldo i tak jesteś zarobiony, bo 850+44 to mniej niż 1100 😎

33 minuty temu, Wito76 napisał:

Najważniejsze czy klient zadowolony z zakupu, czytaj: gra? Oczywiście mam na myśli audiofilskie znaczenie.

Nie należę do osób słyszących różnice w graniu kabli. Poza tym to moje pierwsze kable XRL i USB(zmieniałem akurat sprzęt i takie były mi potrzebne), to i nie mam porównania do innych.W każdym bąddż razie gdy słucham po cyfrze to lepiej i głośniej gra gdy jest podłączone po USB niż gdy podłączone jest kablem coaxialnym Real Cable, który został mi z połączenia poprzedniego sprzętu.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z dzwięku całego nowego zestawu, to i z kabelków przy okazji też.

Nie chciałem wydawać jakiś dużych kwot na kabelki i nie kupowałem klonów tych znanych marek, ale kupiłem chinskie Xangsane.

58 minut temu, spokojnie napisał:

Po co ten prowokujący ton i złośliwość? Nie zaczepiam cię a ty usilnie guza szukasz.

Heh 😱

Nie wierzyłem w opowieści, a jednak to prawda 🤭

Edytowane przez Zbi_Rek
13 godzin temu, spokojnie napisał:

dlaczego Poczta a nie Urząd Celny? I czy dała na to jakieś kwity?

A to akurat tak działa. Dawniej też tak było.

Mówię być może dostają takie informacje wraz z przesyłką? Generalnie jak wysyłałem kiedyś paczki do Szwajcarii to dokumenty tego typu szły z paczką ale jakby osobno. Dla urzędów. Do miejsca docelowego docierało już bez tych papierów.

W Niemczech też tak to działa , do droższych zakupów potrafi poczta (DHL) doliczyć a czasami urząd celny i wtedy przed naliczeniem trzeba odpowiedzieć im co jest zakupione. Tak miałem w przypadku płyt z Japonii. 

Jednak zamówiłem sieciówkę na próbę. Zamówiłem 4tego dziś info na email ze jest już w kraju i przeszedł odprawę celną.

Szybko, ciekawe kidy dojdzie do mnie:)

14 minut temu, obcymars napisał:

Jednak zamówiłem sieciówkę na próbę. Zamówiłem 4tego dziś info na email ze jest już w kraju i przeszedł odprawę celną.

Szybko, ciekawe kidy dojdzie do mnie:)

w czwartek

4 minuty temu, obcymars napisał:

Być może 🙂

sporo drobnicy jest w eurpejskich magazynach ali. Ostatnio kupione wtyki dotarły w ósmym dniu od dnia zamówienia

5 minut temu, Zbi_Rek napisał:

sporo drobnicy jest w eurpejskich magazynach ali. Ostatnio kupione wtyki dotarły w ósmym dniu od dnia zamówienia

Tak.

Przeważnie ta drobnica leży w DE, NL

Godzinę temu, obcymars napisał:

Bukaj a głośnikowe zmieniłeś? Bo z dawnych czasów pamiętam, że miałeś jakieś robione tanie .

Mam dalej te tanie, robione. Są super 👍

• Pokaż nowe odpowiedzi