Skocz do zawartości
IGNORED

Kable z Aliexpress

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, rufi80 napisał:

no ,,gratuluje,,w życie nie kupie nic na ali z audio

przecież monos to firma chińska to gdzie kupować jak nie od monosa na allie? 😄

iec spoko już przykręcony

Edytowane przez fkzetor
23 minuty temu, rufi80 napisał:

to masz nauczke:)

zupełnie nie rozumiem

twierdzisz że to podróbka, niedoróbka, naturalna niska jakość produktu? kupiłem na podstawie rekomendacji z tego forum w innym temacie

Edytowane przez fkzetor
3 minuty temu, fkzetor napisał:

zupełnie nie rozumiem

twierdzisz że to podróbka, niedoróbka, naturalna niska jakość produktu? kupiłem na podstawie rekomendacji z tego forum w innym temacie

w życiu bym nie kupił nic do audio z ali

3 godziny temu, fkzetor napisał:

zupełnie nie rozumiem

Takie same wrażenie o jakości miałem jak zamówiłem 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -  jakość dożo gorsza niż Taga Harmony która sprzedaje w podobnych pieniądzach. Dobrze że przyjęli zwrot i że nie muszę płacić za błędy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
21 minut temu, wojtek1503 napisał:

Takie same wrażenie o jakości miałem jak zamówiłem 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -  jakość dożo gorsza niż Taga Harmony która sprzedaje w podobnych pieniądzach. Dobrze że przyjęli zwrot i że nie muszę płacić za błędy

Te co mam wrażenie sprawiają bardzo dobre. Tylko demontaż tego elementu. Na fotkach wygląda na demontowany ale może to pomieszanie zdjęć z innej serii i tu jest na stałe. 

Wykombinowałem. Podłączyłem. Gra.

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, fkzetor napisał:

Schuko monosaudio 105r. Z obudowy nie chcą wyjść już same bolce. Jakby były wklejone. Ktoś poradzi? 

użyj narzędzia i po temacie

Nie wytrzymałem i kupiłem ten ATAudio 7N OCC Core HIFI Power Cable. Bardzo dobry kabel.

Wbrew temu co napisali mi sprzedawcy na Aliexpress w środku wcale nie jest Xangsane, a zupełnie inny kabel. Konstrukcja jest następująca: są tam 3 wiązki miedziane multi-strand o przekroju 4 mm^2 każda (czyli w zasadzie to tzw. "zwykły kabel"), ale w każdej z tych wiązek jest jeden cieniusieńki drucik posrebrzany - czyli jest to zapewne ten "7N OCC Core". Kabel ma podwójny ekran - ze splotu z wiązki drucików miedzianych oraz z folii aluminiowej. Patrząc na konstrukcje - w zasadzie nic specjalnego.

Jak gra? Chyba po prostu normalnie, dobrze, bardzo równo. Od razu rzuca się "w uszy" szybkość dźwięku i fajne otwarcie góry. Nic nie jest jednak sztucznie wycofane lub uwypuklone. Nowy, niewygrzany gra nieco zbyt dosadnie, w sposób trochę nieokrzesany. To jednak na pewno się ułoży po 100 godzinach.

Kabel w moim systemie jest wyraźnie lepszy od chińskich klasyków jak "ODINy" czy "Valhalle". ODINy i Valhalle mają konstrukcję solid core, a przewodniki to stop miedzi i srebra. Łączny przekrój jest tam też o wiele większy. ODINy i Valhalle grają jakby z większą kulturą, ale w porównaniu do ATAudio góra jest tam po prostu nieco przytłumiona, pomimo prezentacji ogromnej ilości szczegółów.

Zauważałem, że w moim ciepłym systemie lepiej sprawdzają się kable oparte o konstrukcję multi-strand. Dają one dźwięk jaśniejszy, o bardziej otwartej górze od kabli solid core. Kultowy NEEL (potrójny, zwykły multi-strand) z moim poprzednim odtwarzaczem też grał u mnie najlepiej.

W systemach jasnych, ostrych, wymagających uspokojenia, wygładzenia, ukulturalnienia lepiej mogą się sprawdzić ODINy.

ATAudio w ogóle robią ciekawe kable. Jedna z amerykańskich firm sprzedaje własne sieciówki w oparciu bodajże o ten kabel, tyle, że dają własne wtyki.

Ukryta Zawartość

Ogólnie zakup udany. Za taki kabel uznanej zagranicznej marki kablarskiej trzeba by zapłacić 10 x więcej. Któryś z kupujących w recenzjach porównywał ten ATAudio do oryginalnej Valhalli i... Valhalla okazała się lepsza, ale tylko odrobinę. Pomyślcie teraz, jaka jest różnica w cenie...  🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mart2M

Gratuluję zakupu. Mój zakup w postaci kabli głośnikowych a'la Nordost zostaje. Niestety  rca się nie sprawdził jako koaksjalny, ale tak to jest, gdy używa się kabel niezgodnie z przeznaczeniem 😉. W połączeniach analogowych mam wszędzie xlr, więc  pójdzie na sprzedaż.

11 godzin temu, Mart2M napisał:

Nie wytrzymałem i kupiłem ten ATAudio 7N OCC Core HIFI Power Cable. Bardzo dobry kabel.

Wbrew temu co napisali mi sprzedawcy na Aliexpress w środku wcale nie jest Xangsane, a zupełnie inny kabel. Konstrukcja jest następująca: są tam 3 wiązki miedziane multi-strand o przekroju 4 mm^2 każda (czyli w zasadzie to tzw. "zwykły kabel"), ale w każdej z tych wiązek jest jeden cieniusieńki drucik posrebrzany - czyli jest to zapewne ten "7N OCC Core". Kabel ma podwójny ekran - ze splotu z wiązki drucików miedzianych oraz z folii aluminiowej. Patrząc na konstrukcje - w zasadzie nic specjalnego.

Jak gra? Chyba po prostu normalnie, dobrze, bardzo równo. Od razu rzuca się "w uszy" szybkość dźwięku i fajne otwarcie góry. Nic nie jest jednak sztucznie wycofane lub uwypuklone. Nowy, niewygrzany gra nieco zbyt dosadnie, w sposób trochę nieokrzesany. To jednak na pewno się ułoży po 100 godzinach.

Kabel w moim systemie jest wyraźnie lepszy od chińskich klasyków jak "ODINy" czy "Valhalle". ODINy i Valhalle mają konstrukcję solid core, a przewodniki to stop miedzi i srebra. Łączny przekrój jest tam też o wiele większy. ODINy i Valhalle grają jakby z większą kulturą, ale w porównaniu do ATAudio góra jest tam po prostu nieco przytłumiona, pomimo prezentacji ogromnej ilości szczegółów.

Zauważałem, że w moim ciepłym systemie lepiej sprawdzają się kable oparte o konstrukcję multi-strand. Dają one dźwięk jaśniejszy, o bardziej otwartej górze od kabli solid core. Kultowy NEEL (potrójny, zwykły multi-strand) z moim poprzednim odtwarzaczem też grał u mnie najlepiej.

W systemach jasnych, ostrych, wymagających uspokojenia, wygładzenia, ukulturalnienia lepiej mogą się sprawdzić ODINy.

ATAudio w ogóle robią ciekawe kable. Jedna z amerykańskich firm sprzedaje własne sieciówki w oparciu bodajże o ten kabel, tyle, że dają własne wtyki.

Ukryta Zawartość

Ogólnie zakup udany. Za taki kabel uznanej zagranicznej marki kablarskiej trzeba by zapłacić 10 x więcej. Któryś z kupujących w recenzjach porównywał ten ATAudio do oryginalnej Valhalli i... Valhalla okazała się lepsza, ale tylko odrobinę. Pomyślcie teraz, jaka jest różnica w cenie...  🙂

mi wystarczyło że ktoś kupił kabel z miedzi 8N za 150 zł chyba wiec nie chce mi sie nawet tego komentować a potem płacz że kabel nie chce wyjść 

Ukryta Zawartość

Pozwoliłem sobie wrócić do "Red Dawn" i jestem bardzo zadowolony mimo tych 160 zeta 😉

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ja kupiłem kable ethernet "ODIN" do telewizora i streamera.

Ukryta Zawartość

Kable są nieziemsko wykonane. Jakość po prostu topowa. Streamer gra gładko, bez ostrości wysokich, jak było na komputerowym patchcordzie.

Wiem, że to temat o kablach, ale czy ktoś z szanownych Kolegów orientuje się może jak grają "repliki" Accuphase z Aliepxress. Jeśli jest tak, jak z kablami, czyli grają tylko trochę gorzej, będąc 10-20x tańsze, to nic tylko brać 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mart2M
Godzinę temu, Mart2M napisał:

Ukryta Zawartość

Kable są nieziemsko wykonane. Jakość po prostu topowa. Streamer gra gładko, bez ostrości wysokich, jak było na komputerowym patchcordzie.

Wiem, że to temat o kablach, ale czy ktoś z szanownych Kolegów orientuje się może jak grają "repliki" Accuphase z Aliepxress. Jeśli jest tak, jak z kablami, czyli grają tylko trochę gorzej, będąc 10-20x tańsze, to nic tylko brać 🙂

Akurat mam mcintosh i gorąco polecam. Kiedyś pisałem o krell,( bo też miałem) że gra podbitymi skrajami pasma - wysokie, bas.

Mcintosh to przeciwieństwo Krell , piękna, głęboka średnica, łagodne brzmienie, odseparowanie instrumentów, wokali...

Dla każdego coś dobrego 😄 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bukaj

Ja posiadam , zamówiłem taki i jestem zadowolony.

Ukryta Zawartość

Z tym , że nie porównywałem go z żadnym innym. Kupiłem inny nowy sprzęt , i do połączeń potrzebowałem kabla USB i XLR.

XLR też z tej firmy tylko 0,75m i to z drugiego zdjęcia czyli parę.

Ukryta Zawartość

Częściej słucham z daca Eversolo DMP A8 czyli poprzez kable XLR.

Gdy gram  w połączeniu z kablem USB to leci z daca wzmacniacza Qudral Aurum A9.

Tyle mogę powiedzieć, że dla porównania , cyfrowo podłączyłem starszy kabel coaxialny Real Cable, taki podstawowy, to lepiej brzmi po USB.

Tu filmik właśnie gra po kablu USB  tym u góry z linku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez treinerek

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

15 minut temu, treinerek napisał:

Ja posiadam , zamówiłem taki i jestem zadowolony.

Ukryta Zawartość

Z tym , że nie porównywałem go z żadnym innym. Kupiłem inny nowy sprzęt , i do połączeń potrzebowałem kabla USB i XLR.

XLR też z tej firmy tylko 0,75m i to z drugiego zdjęcia czyli parę.

Ukryta Zawartość

Częściej słucham z daca Eversolo DMP A8 czyli poprzez kable XLR.

Gdy gram  w połączeniu z kablem USB to leci z daca wzmacniacza Qudral Aurum A9.

Tyle mogę powiedzieć, że dla porównania , cyfrowo podłączyłem starszy kabel coaxialny Real Cable, taki podstawowy, to lepiej brzmi po USB.

Tu filmik właśnie gra po kablu USB  tym u góry z linku.

Ukryta Zawartość

Czyli to twój 1 kabel z Ali? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Bukaj napisał:

Czyli to twój 1 kabel z Ali? 

Usb i XLR pierwszy, wcześniej zamawiałem zasilające, ale do nowego sprzętu z nich nie korzystam, tylko z kabli DIY, zamówionych z OLXa.

Edytowane przez treinerek

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

• 2 tygodnie później...

Po 60 godzinach wygrzewania ten ATAudio 7N OCC Core HIFI Power Cable to jest po prostu bajka! Wreszcie nic nie zamula, czyściutko, przejrzyście, dynamicznie, PIĘKNIE! Dziękuję, Koledzy, za informację o tym zacnym kabelku. 🙂

Edytowane przez Mart2M
W dniu 3.08.2024 o 15:12, Mart2M napisał:

Ukryta Zawartość

Właśnie ciekawi mnie brzmienie kabla USB nordost odin

Ukryta Zawartość

Ja mam tylko kabel Ethernet ODIN. Nie znam się zbytnio na kablach USB/Ethernet. W porównaniu do zwykłego patchcorda na skrętce 6 kategorii, dźwięk jest dużo bardziej gładki. Wysokie tony straciły ostrość. Podejrzewam, że tą samą cechę z dużą dozą pewności można by przenieść też na kabel USB. Jakość wykonania pierwsza klasa. Można by kupić tylko z tego powodu, jeśli ktoś po prostu lubi ładne rzeczy. 🙂

4 godziny temu, Mart2M napisał:

Ja mam tylko kabel Ethernet ODIN. Nie znam się zbytnio na kablach USB/Ethernet. W porównaniu do zwykłego patchcorda na skrętce 6 kategorii, dźwięk jest dużo bardziej gładki. Wysokie tony straciły ostrość. Podejrzewam, że tą samą cechę z dużą dozą pewności można by przenieść też na kabel USB. Jakość wykonania pierwsza klasa. Można by kupić tylko z tego powodu, jeśli ktoś po prostu lubi ładne rzeczy. 🙂

Z tego co wyczytałem to ten kabel USB bije te drogie na głowę.. opinia ludzi.

To samo jest z zasilającymi ODIN

Ja mam głośnikowe nordost i naprawdę sobie je chwalę. Super kable:)

6 godzin temu, Mart2M napisał:

ten sam przewodnik, bez odinowego brandingu i innym wtykiem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No tak. Uczciwiej na pewno byłoby sprzedawać ten kabel bez brandu Nordost. Tak czy siak, postęp wobec zwykłego patchcordu komputerowego jest ewidentny.

2 godziny temu, Bukaj napisał:

Z tego co wyczytałem to ten kabel USB bije te drogie na głowę.. opinia ludzi.

To samo jest z zasilającymi ODIN

Ja mam głośnikowe nordost i naprawdę sobie je chwalę. Super kable:)

Miałem zasilający ODIN - wersję klasyczną, srebrną, z najlepszymi wtykami "holo".  Kabel ten pod wieloma względami nosi znamiona wybitności. Bije na głowę bardzo wiele, jeśli nie większość markowych konstrukcji wielokrotnie droższych. W moim systemie jednak on się nie sprawdził - był nieco zbyt ciemny, ze zdecydowanie zbyt dużym basem. W systemach jasnych, budżetowych może jednak podnieść dźwięk na zupełnie inny poziom.

Edytowane przez Mart2M
2 godziny temu, Mart2M napisał:

No tak. Uczciwiej na pewno byłoby sprzedawać ten kabel bez brandu Nordost. Tak czy siak, postęp wobec zwykłego patchcordu komputerowego jest ewidentny.

Miałem zasilający ODIN - wersję klasyczną, srebrną, z najlepszymi wtykami "holo".  Kabel ten pod wieloma względami nosi znamiona wybitności. Bije na głowę bardzo wiele, jeśli nie większość markowych konstrukcji wielokrotnie droższych. W moim systemie jednak on się nie sprawdził - był nieco zbyt ciemny, ze zdecydowanie zbyt dużym basem. W systemach jasnych, budżetowych może jednak podnieść dźwięk na zupełnie inny poziom.

Rozumiem.

Zależy od tego co kto potrzebuje w swoim systemie 🙂

Szkoda, że tak mało osób testowało kable USB pod względem dźwięku 😞

15 minut temu, Bukaj napisał:

Szkoda, że tak mało osób testowało kable USB pod względem dźwięku 

pod względem jakości wykonania jestem za ale pod względem dźwięku?🤔
Kiedyś miałem kilka kabli "na testy". Tak dla swojego wewnętrznego spokoju przetestowałem. Potwierdziły się najskrytsze koszmary, kable, które przesyłają sygnał cyfrowy nie mają prawa wpływać na brzmienie ponieważ nie jest to możliwe. Sygnał, w postaci cyfrowej, który płynie przez taki kabel to pakiet, podzielonych danych, czasami nawet wielokrotnie zakodowanych a później odkodowanych nie przypominający w żaden sposób muzyki. Kabel może jedynie działać lub nie. Ale wystarczy poczytać o tym jak wygląda przesył np. plików WAV, FLAC, mp3, etc. żeby zrozumieć zasadę działania całego toru audio. 

• Pokaż nowe odpowiedzi