Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znalazłem takiego wątku, więc zakładam nowy tutaj. Buduję kilka projektów opartych o lampy i szukam opcji obudowania tego w jakiś kawałek metalu, drewna, mdf-u... Macie jakieś sprawdzone kontakty/namiary do firm które się tym zajmują? Wklejajcie proszę linki a może jakieś gotowe projekty? Obecnie szukam firmy, która przytnie i wywierci otwory w płycie aluminiowej (na wierzch wzmacniacza). Może ktoś ma jakiś kontakt do wykonawcy takich usług z Warszawy lub okolic?

https://www.audiostereo.pl/topic/166273-obudowy-do-lampowc%C3%B3w/

Obudowy, to zawsze trudny temat.
Na allegro był gościu, który sprzedawał gotowe obudowy. Musiałbyś poszukać.
Samemu też się da coś „wyrzeźbić” ale wymaga to trochę czasu.

55899b3b8c12655128e7f89c2007a6d8.jpg
3132fac6ae8da8511ad24b506603a025.jpg

Wysłane z Commodore 64

----------------

Godzinę temu, hanneman napisał:

Ja zawsze korzystam z obudów Hammonda. Mają np w TME. Warto sprawdzić sobie na stronie katalog i szukać po numerze seryjnym. 

Dzięki, popatrzę. Akurat coś tam zamawiam w TME.

Skazujesz się na zwykłe obudowy prostokątno-kwadratowe, a może masz wizję jak ona może wyglądać. Wtedy wzmacniacz robi się unikalny a nie jak typowy "klocek". A żeby "kolcek" dobrze wyglądał potrzeba dużej inwencji. Niestety u obecnych audiowców z dziedziny lamp nie jest to powszechne i jest coraz gorzej. Bo najlepiej kupić "gotowca" i się nie męczyć. Pal licho jeśli komuś nie zależy na wyglądzie, aby grało, ale pokazać to komuś już nie jest w smak.

Edytowane przez ampman
  • 8 miesięcy później...
  • 3 tygodnie później...
W dniu 10.10.2024 o 19:47, TomKordas napisał:

1. znacie jakaś firmę która wycina w plexi lub w metalu ( miedź)

w plexy prawie każda reklamowa

w nierdzewce i miedzi szukaj usług cięcia laserem.

• 3 tygodnie później...

Niestety z modushop duże problemy z kontaktem, nie odpisują na maile, wiadomości nagle giną itd. Znajomy z forum ma podobny problem. Wolałbym kupić obudowę w Chinach i zlecić komuś obróbkę, znacie kogoś kto wytnie otwory w alu / stali? Jakaś poważna firma...

• Moderatorzy
14 godzin temu, bart.dev napisał:

Wolałbym kupić obudowę w Chinach

Kupić można bez problemu w modushopie - z ubiegłym tygodniu zamawiałem dwie i praktyczne na drugi dzień były u mnie. Gorzej ze znalezieniem kogoś do obróbki - przy pojedynczych egzemplarzach CNC jest nieopłacalne dla firm lub dla klienta. Czasem można znaleźć kogoś kto pracuje w firmie i po godzinach lub w czasie przestoju zrobi jakąś fuszkę. Trzeba brać pod uwagę, że jakość wykonania prototypu też bywa różna i jeśli ktoś oczekuje perfekcyjności to może się rozczarować.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

2 godziny temu, Seyv napisał:

Kupić można bez problemu w modushopie - z ubiegłym tygodniu zamawiałem dwie i praktyczne na drugi dzień były u mnie. Gorzej ze znalezieniem kogoś do obróbki - przy pojedynczych egzemplarzach CNC jest nieopłacalne dla firm lub dla klienta. Czasem można znaleźć kogoś kto pracuje w firmie i po godzinach lub w czasie przestoju zrobi jakąś fuszkę. Trzeba brać pod uwagę, że jakość wykonania prototypu też bywa różna i jeśli ktoś oczekuje perfekcyjności to może się rozczarować.

Właśnie chciałem od Modushop obróbkę, jest jak piszesz ,te ceny są mało opłacalne, za to na AliExpress policzyło mi 300 PLN za wysyłkę dwóch obudów. Najgorzej z otworem pod wyświetlacz, resztę nawet w panelu mógłbym sobie zrobić, krawędzie potem można przykryć nakrętkami w razie W

Dla mnie cena też aż takiego znaczenia nie ma. Na same części poszło na DAC z 4 koła. Myślę że po prostu napiszę do Modushop po zamówieniu że jak mi nie zrobią otworu to nie kupię obudowy... Może to ich zmusi do działania...

• Moderatorzy
34 minuty temu, bart.dev napisał:

Myślę że po prostu napiszę do Modushop po zamówieniu że jak mi nie zrobią otworu to nie kupię obudowy..

Kiedyś chciałem by mi zrobili utwór pod wyświetlacz ale jakoś rozmowy utknęły. Znalazłem kogoś na mieście ale jakość obróbki była tragiczna. Ostatecznie kupiłem CNC. Wyślij na PW informacje co byś chciał zrobić, może pomogę ale nic nie obiecuję bo robotą jestem zawalony po czubek głowy.

14 minut temu, Seyv napisał:

Kiedyś chciałem by mi zrobili utwór pod wyświetlacz ale jakoś rozmowy utknęły. Znalazłem kogoś na mieście ale jakość obróbki była tragiczna. Ostatecznie kupiłem CNC. Wyślij na PW informacje co byś chciał zrobić, może pomogę ale nic nie obiecuję bo robotą jestem zawalony po czubek głowy.

Super, dzięki

Osobiście polecam firmę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... umożliwiła mi zbudowanie tego wzmacniacza, który obecnie wystawiam na Allegro. I nie ważne, czy potrzebujesz 1 sztukę, czy 100, zrobią każdą ilość no i ceny nie "zabijają".

mini.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ampman
3 godziny temu, TomKordas napisał:

A tak mniej więcej macie rozeznanie ile w modushop kosztuje otwór w aluminium pod włącznik ? Albo w stali pod rca ? Czy to zaporowe ceny ? 
(

Nie udało mi się uzyskać wyceny niestety. Maile giną, więc wysłałem SMS, chyba też zginął 😉 nie chce mi się walczyć z oporem materii.

• Moderatorzy
3 godziny temu, TomKordas napisał:

A tak mniej więcej macie rozeznanie ile w modushop kosztuje otwór w aluminium pod włącznik ? Albo w stali pod rca ? Czy to zaporowe ceny ? 

Ceny masz w trakcie zamawiania - do wyboru panele tylne z otworami lub bez.

Fronty są bez otworów.

Tak, ale ja pisałem o dodatkowo płatnych otworach pod RCA/XLR itd.. a przy zamówieniu masz typ bezpiecznika i złącze IEC.  

Chodziło mi o to czy ktoś zna ceny za 1szt otworu pod RCA. Chciałbym się dowiedzieć orientacyjnie bo już w jednej obudowie robiłem sam otwory i wyszło średnio. 

• Moderatorzy

Kup dobre wiertło choinkowe - powinno być ok. Przy obudowach stalowych problemem jest farba proszkowa, która może odchodzić. Nawet na CNC jest z tym zabawy bo trzeba bardzo małe zagłębienia stosować by nie podgrzać materiału. Najlepiej malować po otworowaniu ale to dodatkowe koszty.

• 4 tygodnie później...

@Seyv jak pisałeś choinka załatwiła sprawę . Nie chciałem wydawać za dużo na kilka wierteł więc kupiłem choinkowe- rozwiercam mniejszym potem choinka i pięknie poszło.