Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz tranzystorowy o ciepłym brzmieniu do Cantonów RC-L

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiscie ze dziala, ale bez pre in/out trace mozliwosc dopasowania brzmienia do wlasnych preferencji ktore podkreslasz, chcesz osiagnac

@xajas Jesteś pewien? Przeprowadzajac sygnał ze źródła do integry bez zworek przez main-in=>main- out w kontrolerze, kontroler działa (kolumny brzmią lepiej niż bez wpiętego kontrolera, co przetestowałem). Dlaczego więc nie miałaby działać regulacja barwy? Inna sprawa to to, że wolę tony wysokie i niskie "regulować" poprzez odpowiedni dobór wzmacniacza niż za pomocą pokręteł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 20240218_131334_1.thumb.jpg.6fdd2def66459b1525027c7cad17f7f4.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MCHammer2022
5 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

@Tal @Piotr Sonido a co powiecie o MF A308? Dostępny w tych samych cenach co A300.

Porównując zdjęcia wnętrza zdecydowanie wolałbym A300.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

To jest wnętrze Hegla H100. Czy mogę prosić  o wskazanie gdzie na poniższym zdjęciu są:

-niebieskie, małe moduły Sound Engine,

- kondensatory foliowe SCR w torze sygnałowym 

- układ „Soft start”,

- "czerwone" kondensatory polipropylenowe WIMA w zasilaniu?

Ukryta Zawartość

W ogóle znalazłem dwie recenzje, które mówią co innego: jedna, że H100 jest chłodny (choć naturalny) a niskie tony nie są dociążone a druga, że jest ciepły a niskie tony ma dociążone. A jak jest na prawdę? 

Dołączyłem H100 do sprzętu, który rozważę, bo podobno to gracz równorzędny dla MF A300 (choć o innym stylu grania).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MCHammer2022
W dniu 18.02.2024 o 10:28, xajas napisał:

Ja mysle, ze wszyscy „doradzacze“ zapominaja/ignoruja fakt, ze te Cantony maja wlasny dodatkowy Control Unit (specjalny equaliser) ktorym regulujesz „cieple brzmienie“, wiec potrzebujesz wzmacniacz z pre-out i power-in, aby go podlaczyc

A ja myślę, że przeoczyłeś rozmowę o nim parę postów wyżej.

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

W dniu 16.02.2024 o 18:54, matoole napisał:

Słuchałem tych kolumn z Densenem i absolutnie nie dawał rady zapanować nad kolumnami -bas był rozlazły. Te kolumny potrzebują naprawdę mocnego wzmacniacza.

Niestety w tej kwestii przez tyle lat wiele się nie zmieniło u tego producenta i nadal tak jest nawet z nowymi modelami

W dniu 16.02.2024 o 19:39, StereoTyp napisał:

Kurcze, słuchałem kilka razy w życiu Hegla H100 ale nigdy nie odebrałem go jako "lampowego", raczej jako szybki i dokładny, chłody wzmacniacz. Dopiero H200 miał w moim odczuciu więcej analogu

Kurcze powiem szczerze że moje obserwacje na temat tego wzmacniacza są zdecydowanie zgodne z twoimi.

W dniu 18.02.2024 o 09:25, MCHammer2022 napisał:

Czyli tak na prawdę w budżecie 5k zł powinienem się skupić przede wszystkim na Accuphase E206 i MF A300. Będę starał się podjechać gdzieś na odsłuchy, żeby się zorientować w brzmieniu.

@Tal @Piotr Sonido a co powiecie o MF A308? Dostępny w tych samych cenach co A300.

Powiem ci szczerze że chyba go nie pamiętam. Albo nie miałem sposobności.

W dniu 17.02.2024 o 19:10, MCHammer2022 napisał:

Accuphase się trochę boję, bo przeczytałem parę opinii, że są przereklamowane i przewartościowane jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości.

Wiesz co no trochę tak jest bo to są po prostu drogie wzmacniacze. Ludzie je pragną ich liczebność jest ograniczona dystrybucja i sprzedaż w poszczególnych krajach także więc one później wyrastają na swego rodzaju perełki. Co Nie zawsze tak jest.

Owszem to może być model który ci się spodoba dźwiękowo dlatego został tu wspomniany ale trzeba sobie zdawać sprawę że to nie jest produkt o najwyższym stosunku ceny do jakości.

Natomiast takich firm jest wiele.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:
W dniu 16.02.2024 o 18:54, matoole napisał:

Słuchałem tych kolumn z Densenem i absolutnie nie dawał rady zapanować nad kolumnami -bas był rozlazły. Te kolumny potrzebują naprawdę mocnego wzmacniacza.

Niestety w tej kwestii przez tyle lat wiele się nie zmieniło u tego producenta i nadal tak jest nawet z nowymi modelami

Będę nieśmiało twierdził, że B100 jednak dobrze się zgrywał z Cantomi RC-L. Może krytyczne spojrzenie @matoole wynika z indywidualnych preferencji brzmieniowych? Bas produkowany przez B100 może nie przestawiał fundamentów ale nie odnosiłem wrażenia, że jest go za mało i ogólnie, że w dźwięku z tego toru jest czegokolwiek za mało - uderzenie orkiestry symfonicznej czy Rammstein było spore. Densen owszem - grał na "okrągło", nie punktowo, ale taki jest jego charakter. Ta moja ocena nie wynika bynajmniej z moich niewygórowanych preferencji czy braku osłuchania (np. połączenie Thule IA100 z Dynaudio Audience 10 oceniałem jako "wybrakowane", płaskie, mało energeryczne).

Co do A206 i H100 - zamierzam je odsłuchać (chociaż nie na moich kolumnach) i sprawdzić, czy nie wpasują się w mój gust. Natomiast A300 w mojej okolicy nie ma, więc tu odsłuch odpada.

Edytowane przez MCHammer2022
47 minut temu, MCHammer2022 napisał:

A206

E206.

Edytowane przez MCHammer2022
16 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

Będę nieśmiało twierdził, że B100 jednak dobrze się zgrywał z Cantomi RC-L. Może krytyczne spojrzenie @matoole wynika z indywidualnych preferencji brzmieniowych?

Preferencje preferencjami, ale mi idzie o ogólną kontrolę na basie. Uważam, że Densen jest za słaby dla takich kolumn.

7 godzin temu, matoole napisał:

Uważam, że Densen jest za słaby dla takich kolumn.

Za słaby mocowo czy jakościowo?

Co znaczy mocowo?
Ile mocy potrzeba do napedzania zestawow glosnikowych majacych taka wysoka skutecznosc (ponad 89dB)?

A to ze slyszales „rozlazly“ bas, nie znaczy, ze to brak mocy. Moze to byl problem nadetej akustyki/modow/„dudnienia“, a tego nie zmienisz nawt kilowatami mocy

Z tym że są wzmacniacze które potrafią trzymać bas w ryzach i nie doprowadzać do dudnienia w tym samym pomieszczeniu A są takie które ten bass mają nieco rozluźniony i w konsekwencji takie a nie inne mody pomieszczenia robią to co robią.

Nie wiem jak jest tutaj bo akurat tego połączenia nie słuchałem.

Jednak jedno wiem na pewno że nie ma sprzętu którym by wszystkim leżał tak samo dobrze

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

Jednak jedno wiem na pewno że nie ma sprzętu którym by wszystkim leżał tak samo dobrze

Myślę, że o to właśnie chodzi. Tym bardziej, że z Cantonami RC-L używałem przez parę miesięcy Rotela RA980BX i jego moc nie sprawiła, że kolumny zagrały z tego powodu lepiej.

18 minut temu, MCHammer2022 napisał:

Myślę, że o to właśnie chodzi. Tym bardziej, że z Cantonami RC-L używałem przez parę miesięcy Rotela RA980BX i jego moc nie sprawiła, że kolumny zagrały z tego powodu lepiej.

No właśnie o tym mówię bo ta moc musi iść w parze ze sposobem w jaki wzmacniacz gra niskie tony

5 godzin temu, xajas napisał:

Co znaczy mocowo?
Ile mocy potrzeba do napedzania zestawow glosnikowych majacych taka wysoka skutecznosc (ponad 89dB)?

Więcej niż oferuje TEN Densen.

5 godzin temu, xajas napisał:

A to ze slyszales „rozlazly“ bas, nie znaczy, ze to brak mocy. Moze to byl problem nadetej akustyki/modow/„dudnienia“, a tego nie zmienisz nawt kilowatami mocy

Nie, to nie był problem akustyki. Podłączenie Duala CV441, Calisto 2200, czy IcePower 1200 wystarcząjąco pokazały gdzie leży problem. Do tych kolumn mam ciągły dostęp, nie był to odsłuch okazjonalny.

Z tym że są wzmacniacze które potrafią trzymać bas w ryzach i nie doprowadzać do dudnienia w tym samym pomieszczeniu A są takie które ten bass mają nieco rozluźniony i w konsekwencji takie a nie inne mody pomieszczenia robią to co robią.
Nie wiem jak jest tutaj bo akurat tego połączenia nie słuchałem.

Co to znaczy „trzymac bas w ryzach“

To jest bez sensu.

„Dudnienie“ czyli mody, to cecha akustyki pomieszczenia niezalezn od uzytego sprzetu

No chyba ze przez „trzymanie w ryzach“ masz na mysli nie odtwarzanie czestotliwosci modow.

A to jest proste, wystarczy uzyc malch pierdziawek grajacych od 100Hz. A do tego nie potrzebuje extra wzmacniaczy kontrolujacych bas

Co to znaczy „trzymac bas w ryzach i nie doprowadzac do dudnienia“

To jest bez sensu.

„Dudnienie“ czyli mody, to cecha akustyki pomieszczenia (geometria, pochlanianie,..) niezalezna od uzytego sprzetu

No to co tu chcesz „trzymac w ryzach“?

No chyba ze przez „trzymanie w ryzach“ masz na mysli nie odtwarzanie czestotliwosci modow.

A to jest proste, wystarczy uzyc malych pierdziawek grajacych od 150Hz. A do tego nie potrzebuje extra wzmacniaczy „kontrolujacych“ bas
20 godzin temu, matoole napisał:

Nie, to nie był problem akustyki. Podłączenie Duala CV441, Calisto 2200, czy IcePower 1200 wystarcząjąco pokazały gdzie leży problem. Do tych kolumn mam ciągły dostęp, nie był to odsłuch okazjonalny.

Czy te wszystkie powyższe wzmacniacze były podłączane do kolumn w tym samym pomieszczeniu i stały w tym samym miejscu pomieszczenia, co wówczas, kiedy dudniły?

Godzinę temu, xajas napisał:

Co to znaczy „trzymac bas w ryzach“

To jest bez sensu.

„Dudnienie“ czyli mody, to cecha akustyki pomieszczenia niezalezn od uzytego sprzetu

A to jest proste, wystarczy uzyc malch pierdziawek grajacych od 100Hz. A do tego nie potrzebuje extra wzmacniaczy kontrolujacych bas

Ukryta Zawartość

To nie jest bez sensu.

Rozumiem że ty to ustawiasz na dsp ale inni na przykład muszą wybierać odpowiednie wzmacniacze.

Innymi słowy czy twierdzisz że każdy wzmacniacz gra tak samo niskie tony?

Ukryta Zawartość

Co ja ustawiam na DSP, to uzywam PEQ ktory obniza waskopasmowo o kilka/kilkanascie dB okreslona czestotliwosc (peak). A wszystkie inne czestotliwosci pozostaja nieobnizone.I dlatego to powyzsze porownanie „trzymania w ryzach“ z DSP jest bez sensu. Skad ten twoj wzmacniacz bez DSP ale posiadajacy „kontrole“ basu, wie, co ma obnizyc, w jakim zakresie i o ile dB? I jak on to realizuje?

Sorry, to jest absurd

Ps.

Nie, nie kazdy wzmacniacz gra tak samo, ale to nie ma nic wspolnego z redukowaniem modow

Ale przecież ja nie mówiłem wcale o regulacji dB. O obniżaniu. Gdzie to wyczytałes? 

Pisałem o wzmacniaczu który trzyma w ryzach bas. Gra go szybciej , bardziej punktowo. 

Zgrywasz się teraz?

Nie odwracaj kota ogonem

Mowiles o DSP, no to co to jest? Jak dziala DSP, co robi?
Co gra szybciej?
Szybciej niz srednice i wysokie?
Nie, nie zgrywam. To dla mnie audiofilska poezja

Dobra przepraszam że wszedłem z tobą w jaka kolwiek polemikę. Nie wiem co mnie opętało. Bo błąd życia. Wybaczysz mi? 

Ja się pytam o jedno a ty o drugie. 

Jest git. Cenie twoje komentarze i chce żeby tak zostało 🙂

dlatego 

Znikam. Jak kot z Alicji. Znasz?

Kota nie znam, ale bym sie tak szybko nie poddawal
Wiesz ze nie lubie audifilskiego bla bla bla i jestem upierdliwy jesli chodzi o detale (czrno-na-bialym). Dlatego w takie „trzymanie w ryzach“ i wrzucanie tego do jednego garnka z modami nie wierze,

Wiec nie ma za co przepraszac, tylko trza sie zabrac za opis co to jest „brak kontroli“ przy tandetnym wzmacniaczu (czyli takze, co powoduje ze nie wszystkie wzmacniacze brzmia tak samo).

No to ja ci powiem że słuchałem w tym samym pomieszczeniu na tych samych kolumnach. Bo u siebie. Dodam że oczywiście okablowanie i źródło tak że było to samo żeby nie było niejasności 🙂

Różnych wzmacniaczy.

i jeden miał tendencje do wzmagania Basu a inny z kolei do grania w tej częstotliwości słabiej. 

jeden grał głęboko i wolno drugi z kolei mega punktowo. 

zmotywowales mnie:) dzięki!

Dlaczego twierdza ze wzmacniacze lampowe w porownaniu z tranzystorem maja nedzny bas, ale brzmia „cieplo“.

Czy sa takie parametry (znieksztalcenia, damping factor, bla bla bla) ktore o tym decyduja?

I znowu w opis „gral megagleboko“ nie wierze. Jeden gral megaleboko a inny nie? Ten inny obcinal dolne pasmo? Gral dopiero od 50Hz?

Nawet najtandetniejszy Technics podaje 20-20.000Hz +/-1dB i nic nie obcina

• Pokaż nowe odpowiedzi