Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Oberon 3 vs Monitor Audio Bronze 100 + yamaha a-s501

Rekomendowane odpowiedzi

Gdybyś miał żyłkę do eksperymentów, to każdemu niezadowolonemu z barwy

i oczywiście szczegółów zalecam groszową próbę z kablem solid.

Ale trza chcieć i mieć jednak mniej fobii niż det. Monk ( może znasz )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 minuty temu, audioburak napisał:

Kiedy ja i pewnie 90% społeczeństwa nie wie, czym jest kabel solid. To nie kwestia braku chęci tylko braku wiedzy. Więc oto jestem tu na forum po wiedzę. 

To drut, a nie linka o konstrukcji tzw. Litz czyli każdy z tych drucików ma swoją

indywidualną izolację. Ten tani przykład to kabel telefoniczny - instalacyjny.

Wykonywany od 2x0,5 mm średnicy aż do 20x0,5 - więc można sobie dobrać.

Kosztuje grosze, więc nawet, jak się nie sprawdzi - nie żal wywalić.

Gdybyś miał wspomnianą żyłkę to próba z 10x0,5 już by coś pokazała.

5 drutów na plus i 5 na minus. Albo taki 6x0,5 i po jednym kablu na plus i na minus.

Gram tak od lat na monitorach i nie narzekam na szczegóły i górę pasma.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

30 minut temu, audioburak napisał:

To drut, a nie linka o konstrukcji tzw. Litz czyli każdy z tych drucików ma swoją

indywidualną izolację. Ten tani przykład to kabel telefoniczny - instalacyjny.

Wykonywany od 2x0,5 mm średnicy aż do 20x0,5 - więc można sobie dobrać.

Kosztuje grosze, więc nawet, jak się nie sprawdzi - nie żal wywalić.

Gdybyś miał wspomnianą żyłkę to próba z 10x0,5 już by coś pokazała.

5 drutów na plus i 5 na minus. Albo taki 6x0,5 i po jednym kablu na plus i na minus.

Gram tak od lat na monitorach i nie narzekam na szczegóły i górę pasma.

Nie wiem naprawdę czy to jest temat akurat tutaj. Może tak. Fakt jest taki, że jak masz sprzęt który Ci się podoba to nawet nie wiesz że może być inaczej. Dla mnie odkryciem były sundary, od tamtej pory czuje że to fajnie brzmi na co dzień w pracy. Ale trochę szukania jednak było. Także, analogicznie działam z kolumnami. 

Przewody, tudzież kable 🙂 ja takie mam, tylko wiesz, że to bez ekranu bez izolacji szczególnej to nie będzie nic dobrego. Chyba że masz jakiś link to inna rozmowa. 

W podobnej cenie co MA Bronze 100 masz Elac Uni-Fi Reference B6. Ten Elac gra zupełnie inaczej od tańszych serii. Dźwięk jest bardziej otwarty, z dobrym basem (a przynajmniej ja go tak odebrałem w swoich 16m2). Możesz go wypożyczyć w THF.   

Jak Bydgoszcz to twoje rejony, to znajduje się tam producent fajnych kolumn BMN. Z tego co wiem, to właściciel do testów tych kolumn używa sprzętu Yamahy. Kolumny można wypożyczyć, a nawet delikatnie "podrasować" pod swój gust muzyczny. tu masz link: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Moim zdaniem warto zapoznać się z ofertą i wypożyczyć coś do domu. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Godzinę temu, audioburak napisał:

Odradzam poważne traktowanie takich "porad", bo kupisz kolumny, które Ci nie pasują, a później będziesz do końca życia (swojego lub ich) próbował dokonać cudu kablami, zamiast przed samym sobą przyznać się do wtopy.

A wracając do tematu: biuro monitory, obstawiam, że nie słuchasz głośno. W takich warunkach potrzeba v-ki na charakterystyce ciśnienia akustycznego aby uniknąć zaburzeń głośności, a Ty wypożyczyłeś kolumny raczej płaskie, które już z założenia do cichego odsłuchu się nie nadają... choć skoro as501 ma loudness, to można spróbować wbrew zabobonom a za wiedzą naukową spróbować go użyć. Ale jeśli koniecznie musi być "na zero", to powinieneś szukać kolumn o nieco bardziej wyrazistej charakterystyce.

Nic Ci nie polecę bo z żonglowania sprzętem hifi dawno wyrosłem i jestem nie w temacie, ale jak będziesz mieć okazję to posłuchaj BW606: tu ilość basu Cię zadowoli (trzy opcje uwzględniając zatyczki BR), ale góra pewnie zabije.

13 godzin temu, janusz_tracz napisał:

Nie szukam też cudów. Zdaje sobie sprawę, że to nie będzie grać jak pełnowymiarowe.

To błąd.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Fakt, że używając codziennie słuchawek na wstędze dąży się do uzyskania podobnego

efektu z kolumn. Jednak takie proste to nie jest, bo zarówno jedna, jak druga strona

pasma zwykle są na przegranej pozycji. To bardzo trudno uzyskać; no, może poza

poważnym subwooferem a do tego monitorami z metalową kopułką. I też nie zawsze.

11 minut temu, audioburak napisał:

no, może poza

poważnym subwooferem

Nie mylmy pojęć! Autorowi brakuje w metalu kopa przy (obstawiam) raczej cichym odsłuchu, a sub gra zazwyczaj poniżej pasma odpowiadającego za kopa. Posiadam bw606+608 i słucham metalu: 608 dużo wnosi, ale same 606 kopa mają aż nadto (słucham ze średnimi zatyczkami BR).

Fakt, że raczej nie chodzi o ten niski bas,  ale moje obawy były związane z przyzwyczajeniem

do słuchawek, a tu może być niedosyt .... i to constans 😉 

50 minut temu, szymon1977 napisał:

Odradzam poważne traktowanie takich "porad", bo kupisz kolumny, które Ci nie pasują, a później będziesz do końca życia (swojego lub ich) próbował dokonać cudu kablami, zamiast przed samym sobą przyznać się do wtopy.

A wracając do tematu: biuro monitory, obstawiam, że nie słuchasz głośno. W takich warunkach potrzeba v-ki na charakterystyce ciśnienia akustycznego aby uniknąć zaburzeń głośności, a Ty wypożyczyłeś kolumny raczej płaskie, które już z założenia do cichego odsłuchu się nie nadają... choć skoro as501 ma loudness, to można spróbować wbrew zabobonom a za wiedzą naukową spróbować go użyć. Ale jeśli koniecznie musi być "na zero", to powinieneś szukać kolumn o nieco bardziej wyrazistej charakterystyce.

Nic Ci nie polecę bo z żonglowania sprzętem hifi dawno wyrosłem i jestem nie w temacie, ale jak będziesz mieć okazję to posłuchaj BW606: tu ilość basu Cię zadowoli (trzy opcje uwzględniając zatyczki BR), ale góra pewnie zabije.

To błąd.

Dorzucam BW do listy. MA też z gąbkami w BR działały nieźle na mój gust. Loudnessem kręciłem jak cygan przy kasie w biedronce, daje to fajne efekty. Po coś to jest w końcu. Aczkolwiek zaraz dojdzie kwestia bi-wiringu, od razu powiem że nie wiem i się nie dowiem. 

To o czym mówisz w przypadku zaburzeń myślę, że działo się z Elacami. Miałem wrażenie, że powstają interferencje pasm przez co giną detale. To pomieszczenie na pewno broi. Wyniosłem je zatem do 40m2 salonu, tam to zginęły całkowicie a MA z kolei zrobiły fajną przestrzeń. Może to kogoś zainteresuje dziś lub w przyszłości, przy graniu niektórych vinyli MA nie ogarniają. Właściwie żadne z testowanych nie dawały radości jak stare soniacze. 

Masz racje Audioburaku. Moim zdaniem trzeba mistrza żeby zreprodukował słuchawki do tego planarane. Mimo że budżetowe. 

Ten sub wydaje się logiczny ale to będzie dla mnie raczej kwestia przyszłości. Wzmak ma wyjście dedykowane więc temat zostaje otwarty. 

33 minuty temu, janusz_tracz napisał:

Dorzucam BW do listy.

Ale te 606 to raczej do posłuchania basu niż sugestia zakupu.

17 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale te 606 to raczej do posłuchania basu niż sugestia zakupu.

Tak, do listy przesłuchania sprzętu. 

Może dla referencji, klasyczny master of puppets na debutach 6.2 brzmi na moje ucho źle. Na MA i Kef nie idealnie jak to sobie wyobrażam ale lepiej. Jak to z 606 wypada? Subiektywne, ale w elacu giną w ogóle przesterowane gitary. Dudni jakby słuchać w studni. 

W dniu 22.02.2024 o 13:44, janusz_tracz napisał:

Cześć, 

Mam wzmacniacz Yamaha a-s501. Słucham głownie przez streaming oraz vinyl. 
Mam na testy obecnie MA Bronze 100, KEF q350, elac debut 2 b6.2
Moje biuro, pokój w którym słucham jest specyficzny. Ma skos, od 1.5 do 4m.  Jakieś 13m2. Plus duże okno, 2x4m. Ściana 4x3m jest wyłożona panelami akustycznymi.

Idąc do brzegu, brakuje mi w testowanych modelach basu. Kefy są nieco szorstkie, Elaci są zamulone w górze i średni bas sie ciągnie. Mam możliwość kupić Dali Oberon 3. Ale nie mam możliwości Dali przesłuchać 🙂 Czy ktoś może miał możliwość słuchać takie konfiguracji majac na uwadze, muzykalność, wielowymiarowe rozrywkowe brzmienie? 

A jak w tym zestawieniu wypadają bronze? Bo o nich nic nie napisałeś? Obiektywnie bronze 100 to ciekawsza konstrukcja od oberona. Ale nie wiem czy patrząc przez pryzmat posiadanego wzmacniacza Nie skierowałbym właśnie uwagi na markę dali. Swego czasu Magnat miał takie małe monitory ale głębokie o nazwie humidor one by cię mogły zaskoczyć ilością niskich tonów. 

A jeżeli w ogóle w miejscu odsłuchu masz problem z niskimi tonami to sprzedaj to wszystko i kup sobie monitory aktywne bliskiego pola. Będzie lepiej 

28 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A jak w tym zestawieniu wypadają bronze? Bo o nich nic nie napisałeś? Obiektywnie bronze 100 to ciekawsza konstrukcja od oberona. Ale nie wiem czy patrząc przez pryzmat posiadanego wzmacniacza Nie skierowałbym właśnie uwagi na markę dali. Swego czasu Magnat miał takie małe monitory ale głębokie o nazwie humidor one by cię mogły zaskoczyć ilością niskich tonów. 

A jeżeli w ogóle w miejscu odsłuchu masz problem z niskimi tonami to sprzedaj to wszystko i kup sobie monitory aktywne bliskiego pola. Będzie lepiej 

W międzyczasie gdzieś tam wyżej napisałem, że brozne wypadają najlepiej moim zdaniem. Cały temat rozbija się o to, czy aby Dali nie gra jednak pełniej we wszystkich pasmach z jakimś powiedzmy drobnym uszczerbkiem na wysokich tonach. Jedyny punkt odniesienia jaki mam to filmik na youtubie gościa, który bronze i oberon 3 ze sobą zestawił. To nie jest miarodajne ale oberony brzmiały pelniej. Nie jest to też kosmiczna różnica. Pytałem generalnie czy ktoś na żywo obu słuchał i może ma doświadczenie. 
Nie lubie monitorów bliskiego pola, słuchałem kilku Adamów i KRK to nie mój klimat. Na blisko mam sundary z dac'iem. 

1 minutę temu, janusz_tracz napisał:

W międzyczasie gdzieś tam wyżej napisałem, że brozne wypadają najlepiej moim zdaniem. Cały temat rozbija się o to, czy aby Dali nie gra jednak pełniej we wszystkich pasmach z jakimś powiedzmy drobnym uszczerbkiem na wysokich tonach. Jedyny punkt odniesienia jaki mam to filmik na youtubie gościa, który bronze i oberon 3 ze sobą zestawił. To nie jest miarodajne ale oberony brzmiały pelniej. Nie jest to też kosmiczna różnica. Pytałem generalnie czy ktoś na żywo obu słuchał i może ma doświadczenie. 
Nie lubie monitorów bliskiego pola, słuchałem kilku Adamów i KRK to nie mój klimat. Na blisko mam sundary z dac'iem. 

Co masz na myśli mówiąc pełniej?

Weź też pod uwagę że taki odsłuch to jest najgorszy możliwy. Na forum obok mieliśmy w ogóle o tym osobny temat. Facet nagrywa z jednego nawet miejsca mikrofonem którego nie znasz później nie wiadomo czy przerabia to wideo czy nie następnie ono trafia w sieć gdzie jest zapewne konwertowane do niższej częstotliwości bo tak przyjmuje YouTube.

A potem to jest odtwarzane na twoich słuchawkach czy tam innych kolumnach. 

No nie można tak oceniac. 

Oczywiście z racji tego że warunki są dokładnie takie same no to możesz wychwycić różnicę pomiędzy poszczególnymi kolumnami. 

Tylko co to teraz znaczy pełniej.

Bronze gra niżej. Mocniej na basie ale szybciej. Dali z kolei jest cieplejsze i ma zdecydowanie łagodniejszą górę pasma.

19 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Co masz na myśli mówiąc pełniej?

Weź też pod uwagę że taki odsłuch to jest najgorszy możliwy. Na forum obok mieliśmy w ogóle o tym osobny temat. Facet nagrywa z jednego nawet miejsca mikrofonem którego nie znasz później nie wiadomo czy przerabia to wideo czy nie następnie ono trafia w sieć gdzie jest zapewne konwertowane do niższej częstotliwości bo tak przyjmuje YouTube.

A potem to jest odtwarzane na twoich słuchawkach czy tam innych kolumnach. 

No nie można tak oceniac. 

Oczywiście z racji tego że warunki są dokładnie takie same no to możesz wychwycić różnicę pomiędzy poszczególnymi kolumnami. 

Tylko co to teraz znaczy pełniej.

Bronze gra niżej. Mocniej na basie ale szybciej. Dali z kolei jest cieplejsze i ma zdecydowanie łagodniejszą górę pasma.

To co piszesz plus to co napisali koledzy wyżej o podobieństwie Dali do elac debut, to chyba mi wystarczy, żeby nie myśleć o dali. Poza tym te Dali są wykonane maksymalnie budżetowo. Garść wygłuszenia, najtańsze możliwe komponenty. AM są chociaż ładnie wykonane. Taki detal jak magnetyczne maskownice. Poza tym na moje ucho one fajne brzmią ale znowu, ktoś wyżej pisał że to shit największy z wymienionych. 
Myślałem, żeby dalej pozwiedzać salony natomiast generalnie bronzy mi pasują. Nie wiem może z czasem się to zmieni to kupię coś innego. 

Odnośnie youtube, to jest jasne. Sam dla siebie nagrałem swoim mikrofonem (rode nt1) dla porównania próbkę tego samego numeru na każdą z kolumn. To w ogóle nie oddaje niczego innego oprócz ogólnej, bardzo wysokopoziomowej charakterystyki. 

Edytowane przez janusz_tracz

Gdyby ktoś chciał polizać papierek przez lizaka czy jakoś tak to jest szansa, 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  fragmenty pięciu różnych numerów we flaku, nagrane Rode nt1 przez avid fastrack duo. Jest jak jest, ale coś tam można usłyszeć. 

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, janusz_tracz napisał:

Może dla referencji, klasyczny master of puppets na debutach 6.2 brzmi na moje ucho źle. Na MA i Kef nie idealnie jak to sobie wyobrażam ale lepiej. Jak to z 606 wypada?

Ocena brzmienia to wypadkowa kolumn, akustyki, płyty i kaprysu. Czego po 606 się spodziewać? Przed wszystkim nie są to kolumny do cichego plumkania godzinami, bo nawet przy niskiej głośność starają się zrobić koncertowy rozp.dol.

- bas: nisko nie schodzi, za to kopa ma niesamowitego, osobiście stłumiłem nieco wsadzając w BR dołączone do kolumn rurki (można też BR zatkać całkowicie),

- środek: nie wypowiem się, bo prawdopodobnie mam tu poważny problem z akustyką,

- góra: w opinii wielu jest zbyt ostra i musisz to mieć na uwadze. Moim zdaniem są  nagrania, którym 606 dodają brakującego blasku, są też takie, któremu tego blasku nie potrzeba i wtedy bywa nieciekawie. Jeśli byś się zdecydował na zakup to rozwiązanie jest proste

Ukryta Zawartość

Rezystorek pomiędzy terminalami (można dobrać do kaprysu) ścisza nieco tweeter, tym samym łagodzi brzmienie całości,na samą górę pozostawia zadziorną.

Ps

Puściłem sobie Master Of Puppets - dla mnie bomba (wyłączyłem suba, rezystorek został).

Ukryta Zawartość

25 minut temu, szymon1977 napisał:

Ocena brzmienia to wypadkowa kolumn, akustyki, płyty i kaprysu. Czego po 606 się spodziewać? Przed wszystkim nie są to kolumny do cichego plumkania godzinami, bo nawet przy niskiej głośność starają się zrobić koncertowy rozp.dol.

- bas: nisko nie schodzi, za to kopa ma niesamowitego, osobiście stłumiłem nieco wsadzając w BR dołączone do kolumn rurki (można też BR zatkać całkowicie),

- środek: nie wypowiem się, bo prawdopodobnie mam tu poważny problem z akustyką,

- góra: w opinii wielu jest zbyt ostra i musisz to mieć na uwadze. Moim zdaniem są  nagrania, którym 606 dodają brakującego blasku, są też takie, któremu tego blasku nie potrzeba i wtedy bywa nieciekawie. Jeśli byś się zdecydował na zakup to rozwiązanie jest proste

Ukryta Zawartość

Rezystorek pomiędzy terminalami (można dobrać do kaprysu) ścisza nieco tweeter, tym samym łagodzi brzmienie całości,na samą górę pozostawia zadziorną.

Ps

Puściłem sobie Master Of Puppets - dla mnie bomba (wyłączyłem suba, rezystorek został).

Z tym basem to jest zjawisko. MA bronze 100 ładnie kopie ale trzeba korbą bass pokręcić. I najlepiej radzą sobie gdy jest głośno. KEFy im głośniej tym bardziej tam się coś dzieje i bas jakby słabnie. Elaci nigdy nie kopią nisko ani mocno w porównaniu. Tych bowerów nie słyszałem, nie wiem do czego to porównać brzmieniowo z tej trójki. 

Ukryta Zawartość

20 minut temu, janusz_tracz napisał:

Tych bowerów nie słyszałem, nie wiem do czego to porównać brzmieniowo z tej trójki. 

Marne gadanie, musisz posłuchać. B&W606 to dość specyficzne granie i może Ci się nie spodobać, ale może wskaże kierunek poszukiwań inny niż mityczna płaska charakterystyka.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Marne gadanie, musisz posłuchać. B&W606 to dość specyficzne granie i może Ci się nie spodobać, ale może wskaże kierunek poszukiwań inny niż mityczna płaska charakterystyka.

W tygodniu będę wypożyczał kilka modeli, które tu się przewinęły. 

Ciekawy jestem opinii - tylko się nie napal, bo zdaniem wielu 606 po dłuższym czasie męczą.

22 godziny temu, szymon1977 napisał:

Ciekawy jestem opinii - tylko się nie napal, bo zdaniem wielu 606 po dłuższym czasie męczą.

Postaram się dać znać co też one mi zaśpiewały. 

8 godzin temu, janusz_tracz napisał:

Postaram się dać znać co też one mi zaśpiewały. 

powinny wypasc lepiej od polków i jamachy 501.

(do tej muzyki) .

W dniu 25.02.2024 o 05:11, quatross napisał:

powinny wypasc lepiej od polków i jamachy 501.

(do tej muzyki) .

Wycofali 606 😄

2 godziny temu, janusz_tracz napisał:

Wycofali 606 😄

Kto, gdzie i skąd?

W dniu 23.02.2024 o 14:48, janusz_tracz napisał:

To co piszesz plus to co napisali koledzy wyżej o podobieństwie Dali do elac debut, to chyba mi wystarczy, żeby nie myśleć o dali. Poza tym te Dali są wykonane maksymalnie budżetowo. Garść wygłuszenia, najtańsze możliwe komponenty. AM są chociaż ładnie wykonane. Taki detal jak magnetyczne maskownice. Poza tym na moje ucho one fajne brzmią ale znowu, ktoś wyżej pisał że to shit największy z wymienionych. 
Myślałem, żeby dalej pozwiedzać salony natomiast generalnie bronzy mi pasują. Nie wiem może z czasem się to zmieni to kupię coś innego. 

Odnośnie youtube, to jest jasne. Sam dla siebie nagrałem swoim mikrofonem (rode nt1) dla porównania próbkę tego samego numeru na każdą z kolumn. To w ogóle nie oddaje niczego innego oprócz ogólnej, bardzo wysokopoziomowej charakterystyki. 

Moim zadaniem absolutnie nie było cię zniechęci do tych produktów. 🙂

Po prostu zadałem pytanie i może zasiałem ziarno dociekliwości;)

W dniu 23.02.2024 o 20:35, janusz_tracz napisał:

Z tym basem to jest zjawisko. MA bronze 100 ładnie kopie ale trzeba korbą bass pokręcić. I najlepiej radzą sobie gdy jest głośno. KEFy im głośniej tym bardziej tam się coś dzieje i bas jakby słabnie. Elaci nigdy nie kopią nisko ani mocno w porównaniu. Tych bowerów nie słyszałem, nie wiem do czego to porównać brzmieniowo z tej trójki. 

W MA

Bass będzie ci się dobrze kręcił ale to kolumny które wymagają wzmacniacza o odpowiedniej charakterystyce. Z dociazeniem

2 godziny temu, janusz_tracz napisał:

Wycofali 606 😄

No i dobrze.

Odsłuchaj sobie magnaty quantum 753 jeśli znajdziesz. To był ich odpowiednik z tym że moim zdaniem lepiej wykonany. Albo z aktualnej oferty heco revolution 3.

Nie będziesz musiał wkładać żadnego rezystorka w terminale.

Już dla czystego spokoju możesz także odsłuchać Silver 100. 

Wiem że są droższe ale jeżeli nie uda ci się wynegocjować niższej ceny to wtedy możesz polować na Silver 2.

W dniu 23.02.2024 o 14:48, janusz_tracz napisał:

Poza tym te Dali są wykonane maksymalnie budżetowo. Garść wygłuszenia,

Generalnie kolumn z BR nie wygłusza się zbyt mocno.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi