Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Oberon 3 vs Monitor Audio Bronze 100 + yamaha a-s501

Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Moim zadaniem absolutnie nie było cię zniechęci do tych produktów. 🙂

Po prostu zadałem pytanie i może zasiałem ziarno dociekliwości;)

W MA

Bass będzie ci się dobrze kręcił ale to kolumny które wymagają wzmacniacza o odpowiedniej charakterystyce. Z dociazeniem

No i dobrze.

Odsłuchaj sobie magnaty quantum 753 jeśli znajdziesz. To był ich odpowiednik z tym że moim zdaniem lepiej wykonany. Albo z aktualnej oferty heco revolution 3.

Nie będziesz musiał wkładać żadnego rezystorka w terminale.

Już dla czystego spokoju możesz także odsłuchać Silver 100. 

Wiem że są droższe ale jeżeli nie uda ci się wynegocjować niższej ceny to wtedy możesz polować na Silver 2.

MA nie są tak złe, moim zdaniem, jak się je demonizuje szczególnie w zagranicznych forach. 
Obawiam się wchodzić na wyższe półki żeby nie zachorować na coś co zabrzmi wyraźnie lepiej. Tak np Kefy q350 kupisz za 1800, a MA znowu 2500. Czy różnica jest warta 700? Moim zdaniem nie.
@misio - a ja nie wiem, obejrzałem jakąś dekonstrukcje i chłop ubolewał nad tym, że tak przehajpowana kolumna a w środku garść waty i najtańsze komponenty. Nowe, nie są tanie. 

5 godzin temu, janusz_tracz napisał:

MA nie są tak złe, moim zdaniem, jak się je demonizuje szczególnie w zagranicznych forach. 
Obawiam się wchodzić na wyższe półki żeby nie zachorować na coś co zabrzmi wyraźnie lepiej. Tak np Kefy q350 kupisz za 1800, a MA znowu 2500. Czy różnica jest warta 700? Moim zdaniem nie.
@misio - a ja nie wiem, obejrzałem jakąś dekonstrukcje i chłop ubolewał nad tym, że tak przehajpowana kolumna a w środku garść waty i najtańsze komponenty. Nowe, nie są tanie. 

To jest akurat dobry przykład bo kef i Monitor Audio to kompletnie inne brzmienie moim zdaniem. I czy warto je kupować czy nie czy warto dokładać to można oceniać pod pryzmatem brzmienia podobnego o zbliżonej charakterystyce natomiast to uważam że klient będzie nieco inny.

Wszędzie na wszystkich forach w każdym kraju na każdej grupie o każdej marce znajdziesz informacje mniej pochlebne. Tak to działa posty w których ktoś pisze o produktach w mniejszych superlatywach nazwijmy to delikatnie są po prostu częściej czytane.

Ludzie lubią sensacje, afery, wtopy, wady.

Czasem mnie wymyślają czasem faktycznie jest w tym źdźbło prawdy ale tak czy siak trzeba umieć czytać między wierszami i być niezwykle dociekliwym.

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

To jest akurat dobry przykład bo kef i Monitor Audio to kompletnie inne brzmienie moim zdaniem. I czy warto je kupować czy nie czy warto dokładać to można oceniać pod pryzmatem brzmienia podobnego o zbliżonej charakterystyce natomiast to uważam że klient będzie nieco inny.

Wszędzie na wszystkich forach w każdym kraju na każdej grupie o każdej marce znajdziesz informacje mniej pochlebne. Tak to działa posty w których ktoś pisze o produktach w mniejszych superlatywach nazwijmy to delikatnie są po prostu częściej czytane.

Ludzie lubią sensacje, afery, wtopy, wady.

Czasem mnie wymyślają czasem faktycznie jest w tym źdźbło prawdy ale tak czy siak trzeba umieć czytać między wierszami i być niezwykle dociekliwym.

Tak to jest jasna sprawa. 

Moim zdaniem brzmią podobnie, albo chociaż jest to jakaś blisko brzmiąca grupa. Elac i MA to dwie bajki napewno. 

Każda branża ma takie zależności. Ludzie wolą karty graficzne Nvidia niz AMD bo na forum wyczytali opinie xyz. Albo jakiś syntetyczny test wykazał, że jest lepiej. Ale że nie jest albo coś jest uciążliwe to nie pisali. Handel. Apogeum to chyba samochodówka. Pękająca skóra na zagłówkach w nowej bmw 5 po 25 tyś km, wydajesz 350k i pęka Ci skóra na zagłówku. 

Wobec tego wybór kolumn można jednak uprościć. Ale jednak myślę że w naszym kraju szczególnie, audio jest mitologizowane. Jak kiedyś telewizory. 

Godzinę temu, janusz_tracz napisał:

myślę że w naszym kraju szczególnie, audio jest mitologizowane.

A królem mitów jest ten o płaskiej charakterystyce, którego idea jest słuszna, ale ktoś kiedyś pomylił głośność z ciśnieniem akustycznym i tak już zostało. Słuchanie cicho bez v-ki porównać można chyba jedynie do czerpania radości z samobiczowania.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

To nie jest kwestia naszego kraju.

Ogólnie producenci audio idą w ten mit iż każda kolejna konstrukcja jest bardziej naturalna bo taki jest po prostu łatwiej.

Łatwiej jest napisać iż wykonaliśmy nowe kolumny które brzmią naturalnie i będziesz miał możliwość bliskiego kontaktu z muzykami niż

Nasze nowe kolumny jeszcze bardziej eksponują górę pasma i dół gdyż wiemy że tego właśnie oczekujesz

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

To nie jest kwestia naszego kraju.

Ogólnie producenci audio idą w ten mit iż każda kolejna konstrukcja jest bardziej naturalna bo taki jest po prostu łatwiej.

Łatwiej jest napisać iż wykonaliśmy nowe kolumny które brzmią naturalnie i będziesz miał możliwość bliskiego kontaktu z muzykami niż

Nasze nowe kolumny jeszcze bardziej eksponują górę pasma i dół gdyż wiemy że tego właśnie oczekujesz

Dobrze o tym kiedyś Kazik śpiewał:

"Najlepsze jest to co się sprzeda,

ch.jowe to, co sprzedać się nie da."

NIestety światek pasjonatów audio sam wpędza się w problem kupowania kolumn, które za sprawą płaskiej charakterystyki ciśnienia akustycznego, przy cichym odsłuchu mają niedobory głośności skrajów pasma, by później z tego problemu wygrzebywać się najdziwniejszymi sposobami.

Nie mówię, że B&W606 są dobrymi kolumnami, ale ich dźwięk pozwala.otwotzyć oczy na inną opcję. Nasuwa się jednak pytanie: skoro ja wsadzając rezystorek o wartości £1 w terminale swoich kolumn złagodziłem brzmienie ogólne, to B&W faktycznie od jakichś 30lat (więcej nie pamiętam) nie jest w stanie tego zrobić? A może jednak świadomie oferuje taki produkt, jaki wielu klientom się po prostu podoba? 

Edytowane przez szymon1977

Przeczytałem trochę o tej charakterystyce, na mój gust pianobicie dla 90% użytkowników. Ma brzmieć rozrywkowo bo ludzie tego chcą, taka muzyka dziś króluje więc takie coś się sprzedaje co to zreprodukuje bardziej. Jak mówiłem, moje płyty brzmiały bezdusznie na tym sprzęcie. Może nie aż tak fatalnie ale daleko do tego co mam w głowie jako wzór. 

48 minut temu, janusz_tracz napisał:

Przeczytałem trochę o tej charakterystyce, na mój gust pianobicie dla 90% użytkowników. Ma brzmieć rozrywkowo bo ludzie tego chcą, taka muzyka dziś króluje więc takie coś się sprzedaje co to zreprodukuje bardziej.

W klasie BT speakerów itp króluje dźwięk przesterowany. Natomiast w klasie hifi pseudoaudiofile sami robią się w balona płaską charakterystyką ciśnienia akustycznego, choć żeby było wiernie, neutralnie i naturalnie potrzeba płaskiej charakterystyki głośności, a to uzyskamy v-ką ciśnienia akustycznego - to są fakty naukowe a nie moja opinia. Najlepsze, ze jak mit płaskiej charakterystyki staje na drodze ku przyjemności, to sprawę załatwia się kolejnym mitem "slucha się głośno albo wcale".

48 minut temu, janusz_tracz napisał:

moje płyty brzmiały bezdusznie na tym sprzęcie. Może nie aż tak fatalnie ale daleko do tego co mam w głowie jako wzór. 

A u mnie Metallica napierd.la aż miło nawet, gdy gałka Volume na godz 9. Idealnie nie jest, ale jest ok. Masz pewnie jakieś 2000km więc Ci nie zaprezentuję.

29 minut temu, szymon1977 napisał:

W klasie BT speakerów itp króluje dźwięk przesterowany. Natomiast w klasie hifi pseudoaudiofile sami robią się w balona płaską charakterystyką ciśnienia akustycznego, choć żeby było wiernie, neutralnie i naturalnie potrzeba płaskiej charakterystyki głośności, a to uzyskamy v-ką ciśnienia akustycznego - to są fakty naukowe a nie moja opinia. Najlepsze, ze jak mit płaskiej charakterystyki staje na drodze ku przyjemności, to sprawę załatwia się kolejnym mitem "slucha się głośno albo wcale".

A u mnie Metallica napierd.la aż miło nawet, gdy gałka Volume na godz 9. Idealnie nie jest, ale jest ok. Masz pewnie jakieś 2000km więc Ci nie zaprezentuję.

Przekręcam korbę od loudness, i mi się podoba. Nikomu innemu nie mus 🙂 może nie jest koszernie ale po coś producent to tam umieścił. 
Wierzę na słowo. 

Każdy słucha, jak lubi i po to są różne sprzęty, dinksy i charakterystyki.

Co do słuchania V-ką to byłoby w 100 % słuszne, gdybyśmy mieli pewność,

że producent nagrania używał równie "mało liniowych" 😉 gratów.

Jednak - co dziwne bardzo - czasem potrafią się przechwalać jakimiś

wydumanymi ideałami w studiach 😉 Trudno mi to jakoś pogodzić.

A gusta bywają różne - miałem znajomego, co do wzmacniacza ( WS ) z każdą

regulacją na full ( 20 dB ) i loudnessem używał szeregowo dwóch korektorów

w pełnym uśmiechu do Altusów 140, więc nic mnie już nie zdziwi ... chyba 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

57 minut temu, audioburak napisał:

Każdy słucha, jak lubi

Ale ja piszę o faktach naukowych a nie kto i co lubi.

-----

Godzinę temu, janusz_tracz napisał:

Przekręcam korbę od loudness, i mi się podoba. Nikomu innemu nie mus 🙂 może nie jest koszernie ale po coś producent to tam umieścił. 
Wierzę na słowo. 

Mnie kiedyś tknęła taka rzecz: dlaczego micro, czy głośniki samochodowe grają bardzo słabo jakościowo, ale ilościowo jakby niczego im nie brakowało? Odpowiedzią są krzywe Fletchera-Munsona.

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

-----

Mnie kiedyś tknęła taka rzecz: dlaczego micro, czy głośniki samochodowe grają bardzo słabo jakościowo, ale ilościowo jakby niczego im nie brakowało? Odpowiedzią są krzywe Fletchera-Munsona.

Fakt, w wozie mam nie najwyższy dla marki system (harman kardon) tylko hfi czyli bodaj czy czy 12 głośników, tweetery i suby pod siedzeniami, centralny... i to brzmi naprawdę przyzwoicie. Brakuje detali ale jadąc i tak są różne warunki, więc jest dobrze. No ale bez urazy, technika tutaj chyba zawsze była ważniejsza od tonażu kolumny. 

Pytanie jest bardziej jak ten efekt zreprodukować w chałupie

Zapomnij ... choćby ze względu na kubaturę. A druga sprawa - często umieszczane

tweetery w słupkach powodują na drugim skraju pasma bliskość osiągalną w domu

tylko przy monitorach bliskiego pola. A bas bywa lepiej słyszalny .. i czytelny na strychu

czy wręcz dopiero w łazience, niestety ... O słyszeniu całym ciałem już nie wspomnę 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

-----

Co jeszcze ciekawsze przebieg tych krzywych jest sprawą indywidualną (w publikacjach masz jakieś uśrednienie), a jedną z ważniejszych jego determinant jest płeć - dlatego z kobietą zwykle będziesz miał inne preferencje w wyborze sprzętu.

46 minut temu, janusz_tracz napisał:

Fakt, w wozie mam nie najwyższy dla marki system (harman kardon) tylko hfi czyli bodaj czy czy 12 głośników, tweetery i suby pod siedzeniami, centralny... i to brzmi naprawdę przyzwoicie. Brakuje detali ale jadąc i tak są różne warunki, więc jest dobrze. No ale bez urazy, technika tutaj chyba zawsze była ważniejsza od tonażu kolumny. 

Pytanie jest bardziej jak ten efekt zreprodukować w chałupie

Zmierz sobie poziom głośności w db w aucie, a potem w chałupie - bardzo się zdziwisz. W samochodzie szumy powodują, że słuchamy zwykle dużo głośniej niż w domu. W domu, na sprzęcie HIFI odbiór przy takim poziomie głośności będzie zdecydowanie przyjemniejszy.

Dlatego ja zawsze pytałem jaki dźwięk ktoś lubi a nie do czego. Byłem raczej w tym odosobniony. 

Wielu sprzedawców pyta jaki typ muzyki. Tak doradza. Ja pytałem czy ktoś lubi bas, jaki , czy lubi wysoka górę.

To są trudne pytania dla nowej osoby. W salonie jest łatwiej bo szybko pokażesz o czym mówisz. 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Dlatego ja zawsze pytałem jaki dźwięk ktoś lubi a nie do czego. Byłem raczej w tym odosobniony. 

Wielu sprzedawców pyta jaki typ muzyki. Tak doradza. Ja pytałem czy ktoś lubi bas, jaki , czy lubi wysoka górę.

To są trudne pytania dla nowej osoby. W salonie jest łatwiej bo szybko pokażesz o czym mówisz. 

W salonie masz też jeden problem z tym, że pomieszczenie jest raczej adoptowane profesjonalnie.

Mimo to zgadzam się. Co z tego, że słuchasz np jazz'u kiedy lubisz w nim najbardziej siłę perksuji lub dźwięk kontrabasu. No ale nie zawsze sprzedawca jest pasjonatem. Z racji kraju w którym żyjemy raczej rzadko. 

Nie było nigdzie BW do wypożyczenia. Ostatecznie na stole zostały Klipsch rp600m vs dali oberon 3. Gdyby ktoś kiedyś na to wpadł i szukał czegoś w tej cenie, tak zwanego allaroundera, co wszystkiego. To myślę, że obie będą dobre. Inne ale dobre. Trzeba pamiętać że zawsze można zmienić ale to bardzo ładne unikalne brzmienia. Podbarwione ale ładne. 

Obecnie skłaniam się nieco ku dali ale klipsche są żywsze... w klipschu na 1 rzut jest więcej detali. Ładnie grają nawet koncertowe nagrania Cohena gdzie jest jednak specyfika twórcy bardzo istotna. Metal, rock, nie odstaje. Rozrywkowo również dobrze. 

Nie mniej oba zdają się lepsze od tych które wymieniałem poprzednio, kef q350 elac br 6.2 i MA brozne.

Honorable mention. Bronzy trzeba przyznać takie ostatnie nie są. Potrafiły ładnie odseparować bas ale brakowało im życia. Może nie wygrzane, zostawiam furtkę. 

Soro Klipsch oceniasz pozytywnie, to B&W mogło by Ci się spodobać, podobno są nieco łagodniejsze.

42 minuty temu, szymon1977 napisał:

Soro Klipsch oceniasz pozytywnie, to B&W mogło by Ci się spodobać, podobno są nieco łagodniejsze.

606 nie idzie dostać do odsłuchu. Wysyłkowo jedynie a to jest ruletka i kombinacja z odsyłaniem i najczesciej kupujesz od małej firmy więc i problem dla nich żeby to pognać potem. Poza tym bw to od razu tysia dolicz. Nie mniej pewnie są dobre może i lepsze. 

W dniu 23.02.2024 o 08:18, janusz_tracz napisał:

Poprzednie sony poszły. Teraz są na testy kef q350, monitor audio bronze 6e 100 i elac debut 2.0 b.2.6

Z tych wymienionych MA subiektywnie brzmi najlepiej, wyżej wymienione są detale. 

W poniedziałek już ich nie będzie. 

Widzę że wpadłeś w szpony audiofili forumowych.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

1 godzinę temu, janusz_tracz napisał:

606 nie idzie dostać do odsłuchu. Wysyłkowo jedynie a to jest ruletka i kombinacja z odsyłaniem

Bez odsłuchu zakup czegokolwiek odradzam.

A może coś zbliżonego znajdzie się w pobliżu ?

2 godziny temu, audioburak napisał:

A może coś zbliżonego znajdzie się w pobliżu ?

Dali i klipsche są ok. Te MA brałbym ale gdyby były w cenie KEF q350. Tyle są warte. I oczywiście gdybym nie posłuchał oberonów klipsch. Któreś z tych dwóch wybiorę bo dłużej szukam niż słucham. Ale i tak myślę że było warto i dzięki kolegom z forum parę rzeczy postrzegam inaczej obecnie. Warto było

W dniu 29.02.2024 o 13:35, janusz_tracz napisał:

W salonie masz też jeden problem z tym, że pomieszczenie jest raczej adoptowane profesjonalnie.

Mimo to zgadzam się. Co z tego, że słuchasz np jazz'u kiedy lubisz w nim najbardziej siłę perksuji lub dźwięk kontrabasu. No ale nie zawsze sprzedawca jest pasjonatem. Z racji kraju w którym żyjemy raczej rzadko. 

No właśnie powiem ci że z tym jest różnie.

My na początku zrobiliśmy to według własnych Zamysłów mniej więcej według pewnych wytycznych ale bez profesjonalnych pomiarów.

Wiem też że inne salony na przykład w Krakowie także robiły to początkowo nazwijmy to na nieco własny pomysł.

W wielu salonach widzę na przestrzeni lat że to się jednak zmieniało.

11 godzin temu, janusz_tracz napisał:

Dali i klipsche są ok. Te MA brałbym ale gdyby były w cenie KEF q350. Tyle są warte. I oczywiście gdybym nie posłuchał oberonów klipsch. Któreś z tych dwóch wybiorę bo dłużej szukam niż słucham. Ale i tak myślę że było warto i dzięki kolegom z forum parę rzeczy postrzegam inaczej obecnie. Warto było

Jeśli brzmienie klipscha faktycznie ci podchodzi po moim zdaniem dołóż jeszcze heco revolution 3, faktycznie te monitor audio bronze 100 a może i nawet Silver 100.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

No właśnie powiem ci że z tym jest różnie.

My na początku zrobiliśmy to według własnych Zamysłów mniej więcej według pewnych wytycznych ale bez profesjonalnych pomiarów.

Wiem też że inne salony na przykład w Krakowie także robiły to początkowo nazwijmy to na nieco własny pomysł.

W wielu salonach widzę na przestrzeni lat że to się jednak zmieniało.

Jeśli brzmienie klipscha faktycznie ci podchodzi po moim zdaniem dołóż jeszcze heco revolution 3, faktycznie te monitor audio bronze 100 a może i nawet Silver 100.

Poza tym, nie wiem jak Ty, muszę usiąść spokojnie i mieć świadomość, że nikt nie na mnie nie patrzy, nie czeka i nie oczekuje 🙂 To trzeba na spokojnie usiąść tam gdzie będziesz potem siedzieć. 

Przejrzałem łącznie 6 różnych modeli. Wybieram pomiędzy dali i klipschem. Bronze 100 moim zdaniem są bardziej do kina, a może dla specyficznego odbiorcy. To truizm bo każda kolumna ma specyficznego odbiorcę natomiast u mnie one przegrały z tańszą konkurencją. Heco to z kolei cena prawie x2. Na tą chwilę będę żyć z tym budżetem i poddam się ewolucji. 

Spoko spoko rozumiem i pewnie jestem takiego samego zdania że kolumny wybiera się pod własne gusta.

Bardziej ciekawiło mnie właśnie to zestawienie że finalnie zostały jasno brzmiące klipsch których konkurentem jest właśnie linia brąz i linia Silver. Oraz dali które w swoich monitorach gra raczej spokojnym dźwiękiem. Kolumny podłogowe ze względu na moduł hybrydowy grają inaczej

7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Spoko spoko rozumiem i pewnie jestem takiego samego zdania że kolumny wybiera się pod własne gusta.

Bardziej ciekawiło mnie właśnie to zestawienie że finalnie zostały jasno brzmiące klipsch których konkurentem jest właśnie linia brąz i linia Silver. Oraz dali które w swoich monitorach gra raczej spokojnym dźwiękiem. Kolumny podłogowe ze względu na moduł hybrydowy grają inaczej

Zostają finalnie Dali. Klipsche są naprawdę niezłe, rozrywkowe, po podłączeniu od razu brzmią precyzyjnie jakoś tak energicznie. Jednak, posiedzisz godzinę i zaczynają się schody. Może się to komuś przyda, więc;
Podsumowując:

Yamaha a-s501 + wiim mini/ ath lp120x

Dali oberon 3 - rozsądny wybór
+ dają się słuchać długo bez dręczenia, nienachalne, dobrze znoszą Loudness
+ uniwersalne gatunkowo, dobry bas, niewiele kompromisów
+ szeroki zakres tonalny, w porównaniu wydatniejsza średnica

- dziadowsko wykonane
- nieco przytłumione, wysokie tony nie są tak bezpośrednie
- scena jest nieco wąska, wyraźnie słychać pochodzenie dżwięku

Klipsch rp-600m - kolumny show-off 

+ dynamiczne, szybkie, bardzo bezpośrednie tony wysokie

+ rozciągnięta wielowymiarowa scena

+ design może się podobać

- brakuje średnicy, góra jest nieco blaszana

- słabiej radzą sobie z muzyką multiinstrumentalną,

- węższe spektrum zastosowania vs gatunki muzyczne, bardziej imprezowe zastosowanie, szybciej męczy

• Pokaż nowe odpowiedzi