Skocz do zawartości
IGNORED

Gustard P26 czy NuPrime DAC-9X ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam uczestników z prośbą o wnioski. Może ktoś już doświadczył porównania tytułowych i jest ograny w ten sprzęt?

Który z nich lepiej wpisuje się w system, uzupełni go, nadając brzmieniu "wszystkiego lepszego" : klarowność, separacja, scena, powietrze, naturalny dźwięk ze szczegółami itd. doświadczeni wiedzą lepiej ode mnie o czym piszę 🙂 Dodam, że P26 z modułem strumieniowania nie stanowi dla mnie przewagi bo, nie zależy mi na nim. Głównie funkcje DAC-a z regulacją głośności. Oczywiście nowe sugestie wezmę pod rozwagę.

Dzięki.

https://www.audiostereo.pl/topic/166579-gustard-p26-czy-nuprime-dac-9x/
7 minut temu, TomaszWarecki napisał:

Głównie funkcje DAC-a z regulacją głośności.

Chcesz mieć dobrą regulację głośności to zainwestuj w dobre PRE. 

Gustard R26 pod tym względem nie błyszczy.

Moim zdaniem lepiej sprawdzi się combo: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  + SMSL SU-10 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Cześć, pamiętam tę ( Pana ) Twoją propozycję z którejś wcześniejszej dyskusji ( czytałem na ich stronie sporo ). Przepraszam ale popełniłem błąd na wpisie tytułowym: nie P26 ale R26.

Wracając do FREYA+ nie poradziłem sobie ze złożeniem zamówienia u nich i odłożyłem na jakiś czas ( może to i na dobre wyszło ).  SMSL 10 wygląda na dojrzale skonstruowany. 

Ale z tutejszego równoległego forum ( już nie kontynuowane ) wynika, że R26 jest nie do pobicia ( w swojej cenie ). Posiada w budowie R2R, które jest pożądane w sprzęcie jak zauważyłem.

Edytowane przez TomaszWarecki
3 minuty temu, TomaszWarecki napisał:

Ale z tutejszego równoległego forum ( już nie kontynuowane ) wynika, że R26 jest nie do pobicia

Pod warunkiem, że nie korzystasz z PRE. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, TomaszWarecki napisał:

Mogę nie korzystać. Tor u mnie "na dziś" byłby prosty: streamer > R26 ( lub tytułowy NP 9X ) > końcówka mocy. Sprawdzi się?

nie. 

44 minuty temu, TomaszWarecki napisał:

Który z nich lepiej wpisuje się w system

Ale w czyj system?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 minuty temu, rafa napisał:

Ale w czyj system?

No fakt, mój błąd - myślałem o swoim, a są lepsze inne. Gram z Tidala przez streamer i korci mnie nowy przydatny ruch.

7 minut temu, Piopio napisał:

nie. 

Nie?

Czyli jeśli kupiłbym np. coś w klasie R26 to będą "wyrzucone" pieniądze? Poprawy brzmienia nie będzie ?

12 minut temu, TomaszWarecki napisał:

No fakt, mój błąd - myślałem o swoim, a są lepsze inne. Gram z Tidala przez streamer i korci mnie nowy przydatny ruch.

To jeszcze trudniej bo nikt tutaj twojego systemu (wlacznie z akustyka pomieszczenia) nie zna.

14 minut temu, TomaszWarecki napisał:

Czyli jeśli kupiłbym np. coś w klasie R26 to będą "wyrzucone" pieniądze? Poprawy brzmienia nie będzie ?

Poprawy w stosunku do czego? Na czym grasz obecnie?

26 minut temu, TomaszWarecki napisał:

Wszystko zależy jakie są pozostałe komponenty systemu. 

34 minuty temu, Piopio napisał:

Wszystko zależy jakie są pozostałe komponenty systemu. 

Komponenty systemu ( kolumny ) zapewne będą szły w górę poprzez ich wymianę. Mimo wszystko nim do tego dojdzie mógłbym już zakupić klocki nienajgorszej jakości. Czuję, że na tych samych komponentach ( kolumny i streamer oraz końcówka mocy ) dołożenie np DAC lepszego niż ten w streamerze odbije się na jakości dźwięku w słyszalny sposób. Dlatego moje pytanie początkowe o różnice, bo akurat tytułowe R26 i NuPrime mnie zainteresowały z opisów. Chodzi o to, że dwa konkurencyjne i cenowo podobne komponenty będą się różnić - stąd pytanie.

20 minut temu, TomaszWarecki napisał:

lepszego niż ten w streamerze

Czyli nie chcesz nam zdradzic co to za sprzet obecnie masz? 🙂 

Kup przyszłościowo R26. To wyższa klasa niż NuPrime choć jako PRE gorszy. 

8 minut temu, rafa napisał:

Czyli nie chcesz nam zdradzic co to za sprzet obecnie masz? 🙂 

Już zdradzam: to półka budżetowa i jedziemy od początku: DMP A6 master >  Musical Fidelity M3i ( jako PRE ) > końcówka mocy Musical Fidelity M6S PRX > Tannoy XT8F. Niekiedy odcinam pre i po XLR-ach idę od razu na końcówkę, ale mam wrażenie, że zwęża się scena. Poza tym na PRE regulację głośności mam w pilocie i to mi odpowiada. A jako że nie umiem usiedzieć w miejscu a milionami PLN-ów nie dysponuję, to krokowo chcę się czymś rozweselić, dlatego pytam was bo macie olej w głowie 🙂 

Mogę brać używki ale wolę nowe np. to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

36 minut temu, Piopio napisał:

Kup przyszłościowo R26. To wyższa klasa niż NuPrime choć jako PRE gorszy. 

Dziękuję i o to mi chodziło. Rozumiem, że gorszy jako PRE od rzeczonego NuPrime ?

Moim zdaniem najwięcej zyskasz jak zastąpisz Musical Fidelity M3i ( jako PRE ) Schiit FREYA+.

2 minuty temu, Piopio napisał:

Moim zdaniem najwięcej zyskasz jak zastąpisz Musical Fidelity M3i ( jako PRE ) Schiit FREYA+.

Nie wykluczam rozwiązania. Napiszę na skrzynkę do Ciebie wieczorem, to obgadamy sprawę ( jeśli zechcesz poświecić czas nieznajomemu ), chyba że pójdzie "rozgawor" na publicznym?

Można tutaj dyskutować. Może pojawią się inne ciekawe rozwiązania.

1. Skąd Ci wiadomo, że Schiit FREYA+ jest dobra / warta polecenia i brzmi należycie lepiej niż MF3?

2. W grę wchodzi sprowadzenie jej z USA a co w przypadku awarii?

3. Poza tym ma lampy, czy to zamiast wprowadzić holografię w przestrzeń nie dorzuci kleju w dźwięk?

sprzęt masz nie całkiem budżetowy 🙂

na obecnym etapie może rzeczywiście zakupić jakiś dedykowany przedwzmacniacz, jest tego sporo...

czy Freya jest ok ? mniemam że tu na forum nie ma nikogo z tym sprzętem. są dobre opinie na forach anglojęzycznych. i tyle. i ileśtam wersji lamp przy zakupie. a nawet zamiast lamp schiitowy wynalazek o nazwie LISST.

natomiast na tym etapie nie kupowałbym nic w ciemno - tylko z możliwością zwrotu.

swój tor stereo budowałem w podobny sposób: dobre kolumny (najdroższy element toru), przyzwoita końcówka mocy, dedykowane pre (z dac), streamer wiim pro plus (wykorzystuję wyjścia cyfrowe). w ramach kaprysu dedykowany dac na końcu (schiit bifrost2 multibit, czy dużo nowego wniósł? nie jestem pewien).

29 minut temu, TomaszWarecki napisał:

2. W grę wchodzi sprowadzenie jej z USA a co w przypadku awarii?

jest sklep europejski (płacisz tyle co na sklepie, bez dodatkowych ceł i podatków), nie ma problemu z wysyłką a nawet przyjmują zwroty do 14dni bez podania przyczyny)

Edytowane przez ro35

17 minut temu, ro35 napisał:

czy dużo nowego wniósł? nie jestem pewien).

I właśnie o te wątpliwości chodzi. Zadajemy sobie fatygi i nadziei a po wszystkim....klapa. O dobrym pre....to może do mojego kompletu brać PRE z Musical Fidelity i będzie git? Ale odczyt z mediów jest taki, że bardzo dobre DAC-i wprowadzają ożywienie w strumieniu muzycznym, taki powiew krystalicznej przestrzeni, a scena budowana jest w 5D 🙂 I tego chciałbym doświadczyć.

39 minut temu, TomaszWarecki napisał:

taki powiew krystalicznej przestrzeni

może takie są? jednak jestem sceptyczny. jakie to mogą być i za ile (mój dac kosztował około 5000zl i tego nie zrobił, bezpośrednio porównując z cd myrad, może mój cd jest dużo lepszy niż myślałem?) ? mocno filtruję wypowiedzi "entuzjastów" 😉

to prędzej zrobi dopasowanie, synergia kolumn i wzmacniacza (naprawdę bardzo zadowolony jestem z zakupu elac vela 407 i rotela rb-1582mk2). i popracowanie nad akustyką, ustawieniem kolumn.

też trochę ciekawy jestem klocka (wątek niżej):

ps. jestem też ciekaw lampy, dlatego na "celowniku" mam też pre od schiita - saga plus - nie potrzebuję układu zbalansowanego. niedrogi.

Edytowane przez ro35

Cześć 🙂 Też bardzo wiele zależy od tego, czego oczekujesz dźwiękowo od sprzętu. NuPrime ma całkiem niezłe pre, warto też sprawdzić Cyrus Pre2 DAC Qx, czy sprzęt, którego jeszcze nie mieliśmy okazji sprawdzić, ale poprzednia generacja sprawdzała się w tej roli dobrze, czyli Cayin iDAC-8 🙂 Ceny jeszcze niestety nie znamy. Jeśli budżet jest do naciągnięcia, to posłuchałbym również iFi Audio Pro iDSD Studio, czyli brytyjski sprzęt, który potrafi zaskoczyć. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

proszę pana Q21:

"Pre2 DAC zawiera doskonałej jakości sekcję cyfrową wykorzystującą przetwornik Burr Brown pracujący w trybie 24-bit/192k"

link jest do cyrusa pre2dac qxr i błąd w opisie. dac qxr jest oparty na ess sabre. "The QXR DAC design is based on the ESS ES9038Q2M chipset" - ze strony producenta 😉

a ma pan dobre kontakty z firmą. między innymi film na jutubie z Panem Bartoszem 🙂

wiem bo mam. niezłe pre

NuPrime DAC-9X warto sprawdzić w Twoim połączeniu, jak to w przypadku tej firmy, granie jest dosyć nasycone na średnicy i dole, z rozdzielczą górą, ale bez wchodzenia w ostrość. Przy tym nie powoduje to ograniczeń w budowaniu przestrzeni i jej napowietrzenia. Często wykorzystujemy ją jako pre do końcówek i DAC-9X nie ogranicza dynamika, nie spowalniało grania, praktycznie dostajemy dźwięk z regulacją głośności jaki wychodzi z DAC, bez próby jego zmienienia. Regulacja głośności jak to w serii 9 NuPrima jest oparta o drabinkę rezystorową. Na dokładkę bardzo dobry wzmacniacz słuchawkowy, który wysteruje większość słuchawek na rynku. W razie chęci sprawdzenie, mamy sztukę demo, wygrzaną, którą możemy wysłać do przetestowania.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

6 minut temu, Sklep.RMS.pl napisał:

W razie chęci sprawdzenie, mamy sztukę demo, wygrzaną, którą możemy wysłać do przetestowania.

Skontaktuję się telefonicznie w poniedziałek. Jestem ciekaw rezultatów podłączenia, zważywszy że "wygrzany". Niech to będzie pierwszy ruch przed decyzją. Pozdrawiam.

8 godzin temu, TomaszWarecki napisał:

Już zdradzam: to półka budżetowa i jedziemy od początku: DMP A6 master >  Musical Fidelity M3i ( jako PRE ) > końcówka mocy Musical Fidelity M6S PRX > Tannoy XT8F. Niekiedy odcinam pre i po XLR-ach idę od razu na końcówkę, ale mam wrażenie, że zwęża się scena. Poza tym na PRE regulację głośności mam w pilocie i to mi odpowiada. A jako że nie umiem usiedzieć w miejscu a milionami PLN-ów nie dysponuję, to krokowo chcę się czymś rozweselić, dlatego pytam was bo macie olej w głowie 🙂 

Mogę brać używki ale wolę nowe np. to:

Ukryta Zawartość

Te kolumny potrafią bardzo dobrze zagrać z dobrą elektroniką.

Ukryta Zawartość

Dzięki, dlatego chciałbym jeszcze coś z nich wyciągnąć i stąd moje poszukiwania. Na początku zapewne skorzystam z propozycji RMS żeby ustalić czy walka od DAC -a w moim zestawie ma sens. Jeśli zauważę nazwijmy to "powiew jakości" poszperam w doborze DAC-a, ale jeśli nie wniesie nic nowego przejdę na/ zacznę od interesująco brzmiącego PRE.