Skocz do zawartości
IGNORED

W Hi End Liczy Sie Wszystko.

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, ASURA napisał:

Nie tyle bo masaż jelit to 50-70Hz ale to trzeba wiedzieć!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy to prawda?

I jaki wpływ na odbieranie dzwięku w wysokiej jakosci ma nasze zdrowie?

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 minuty temu, romeksz napisał:

To z instrukcji obsługi mikrofalówki?

Ukryta Zawartość

To pytanie do @ASURA

25 minut temu, ASURA napisał:

Nie tyle bo masaż jelit to 50-70Hz ale to trzeba wiedzieć!

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

7 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Ukryta Zawartość

czy to prawda?

I jaki wpływ na odbieranie dzwięku w wysokiej jakosci ma nasze zdrowie?

Cieszy że potwierdzasz to że system wcale tak nisko nie schodzi mimo że czuć masowanie trzewi!

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Myślę co do kwestii zdrowotnej że to podobne normy energii (ilość dostarczonych watów) na gram ciała co przy urządzeniach mikrofalowych. Tak że nikt nie ma w domu tak mocnego co do ilości watów systemu

Poza tym najpierw słuch padnie

18 minut temu, ASURA napisał:

Myślę co do kwestii zdrowotnej że to podobne normy energii (ilość dostarczonych watów) na gram ciała co przy urządzeniach mikrofalowych. Tak że nikt nie ma w domu tak mocnego co do ilości watów systemu

Poza tym najpierw słuch padnie

Mówisz że nikt nie ma np 600, lub 800W wzmacniacza? 

Natomiast instrumenty grają jak grają.

Myślę, że kolega [mention=90299]Ajothe[/mention] nie wziął pod uwagę modów pomieszczenia, gdzie wtedy "instrumenty grają jak grają" nabierają innego znaczenia. Sam kiedyś bawiłem się tą apką z telefonu niwelując w jakimś stopniu mody. Ostatecznie zrobiłem u siebie profesjonalne pomiary. Domowe sposoby na niwelowanie modów pomieszczenia są dwa. Jeden to ustroje a drugi to cyfrowa korekcja za pomocą DSP.
Wykres widma ładnie się zmieniał. Polecam każdemu - przednia zabawa.

Mówisz że nikt nie ma np 600, lub 800W wzmacniacza? 

Ja mam mikrofalówkę 800W
Teraz, piorasz napisał:

Myślę, że kolega @Ajothe nie wziął pod uwagę modów pomieszczenia, gdzie wtedy "instrumenty grają jak grają" nabierają innego znaczenia. Sam kiedyś bawiłem się tą apką z telefonu niwelując w jakimś stopniu mody. Domowe sposoby na niwelowanie modów pomieszczenia są dwa. Jeden to ustroje a drugi to cyfrowa korekcja za pomocą DSP.
Wykres widma ładnie się zmieniał. Polecam - przednia zabawa.

Przecież @przemak przeanalizował te dwie realizację, które wrzucałem bez modów pomieszczenia i jest tam zakres poniżej 40hz w obu przypadkach.

Dziękuję za polecenie DSP, ale ja mam już spore doświadczenie w tym temacie. Ostatnio najlepsze rezultaty uzyskałem dzięki uprzejmości kolegi @xajas, który wygenerował mi filtry programem Acourate 🙂 na podstawie moich pomiarów wykonanych mikrofonem Behringer ecm8000 przez interfejs focusrite scarlett 2i2. 

Niestety muszę zrobić wszystko od nowa, bo nastąpiły zmiany i mma teraz dwa systemy 😁

Cyfrowa zwrotnica to … zło 😉 .

Dźwiek jest jeszcze bardziej „cyfrowy” niz cyfra przez pasywne analogowe zwrotnice. Wszystko cięte jak skalpelem z chirurgiczną precyzją, sztucznie złozone  brzmi sztucznie i „chropowato”. Zawartosć muzyki w muzyce ograniczona do minimum.

Przerobilem ten temat na swoich JBL4343 bardzo dogłebnie.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

3 minuty temu, pmcomp napisał:

Cyfrowa zwrotnica to … zło 😉 .

Dźwiek jest jeszcze bardziej „cyfrowy” niz cyfra przez pasywne analogowe zwrotnice. Wszystko cięte jak skalpelem z chirurgiczną precyzją, sztucznie złozone. Zawartosć muzyki w muzyce ograniczona do minimum.

DSP, a cyfrowa zwrotnica to 2 różne rzeczy. 

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Ja pisze o cyfrowej zwrotnicy. Bez DSP.

Cyfrowa zwrotnica to … zło  .
Dźwiek jest jeszcze bardziej „cyfrowy” niz cyfra przez pasywne analogowe zwrotnice. Wszystko cięte jak skalpelem z chirurgiczną precyzją, sztucznie złozone  brzmi sztucznie i „chropowato”. Zawartosć muzyki w muzyce ograniczona do minimum.
Przerobilem ten temat na swoich JBL4343 bardzo dogłebnie.

U mnie tylko dół podlega korekcji cyfrowej i wygląda to tak:

Ukryta Zawartość

Cała reszta pasma to ustroje akustyczne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie masz innego wyboru. Jak chcesz korygowac reszte, jesli to DSP w subwooferze

Ukryta Zawartość

32 minuty temu, piorasz napisał:

Ukryta Zawartość

Fajnie, a pełne DSP zapewnią korekcję lewego i prawego kanału osobno, a także korekcję fazy 🙂

Tak z przekory i sarkastycznie zapytam po co Tobie subwoofer? 😁

Ukryta Zawartość

Nie masz innego wyboru. Jak chcesz korygowac reszte, jesli to DSP w subwooferze
Ale ja nie mam problem z resztą pasma więc niczego innego nie muszę korygować.

Tak z przekory i sarkastycznie zapytam po co Tobie subwoofer?

A choćby dlatego, że moje kolumny poniżej 50hz grają ze zbyt dużym spadkiem lub w ogóle. Lubię mieć poczucie, że gra całe pasmo. Oczywiście muzyka, której zazwyczaj słucham rzadko schodzi poniżej 40hz ale j/w.
Reasumując sub potrzebny mi głównie do 40hz.

P.S
Obecnie od miesiąca słucham na innych kolumnach pożyczonych, gdzie suba nie muszę włączać.
8 minut temu, piorasz napisał:

Ale ja nie mam problem z resztą pasma więc niczego innego nie muszę korygować.

A choćby dlatego, że moje kolumny poniżej 50hz grają ze zbyt dużym spadkiem lub w ogóle. Lubię mieć poczucie, że gra całe pasmo. Oczywiście muzyka, której zazwyczaj słucham rzadko schodzi poniżej 40hz ale j/w.
Reasumując sub potrzebny mi głównie do 40hz.

P.S
Obecnie od miesiąca słucham na innych kolumnach pożyczonych, gdzie suba nie muszę włączać.

Aha, no widzisz, a jeszcze przed chwilą myślałem że uważasz co innego 😋 

Jako, że żywe instrumenty grają wyżej. 

Aha, no widzisz, a jeszcze przed chwilą myślałem że uważasz co innego  
Jako, że żywe instrumenty grają wyżej. 
Było chyba już powiedzane, że grają do około 40hz - gitara basowa czy kontrabas. Ale były też omawiane wzmacniacze, które powodują niższe zejścia. Za bardzo więc nie rozumiem czego ty nie rozumiesz (?)

O o o o

Cyfrowa zwrotnica, to tez cyfrowa obrobka sygnalu, czyli DSP

Co robi taka cyfrowa zwrotnica?

- filtruje LP/HP
- delay/opoznienia
- linearyzuje przetworniki
- dopasowuje poziom glosnosci/skutecznosc przetwornikow
- …

Czy to nie jest DSP?
Teraz, piorasz napisał:

Było chyba już powiedzane, że grają do około 40hz - gitara basowa czy kontrabas. Ale były też omawiane wzmacniacze, które powodują niższe zejścia. Za bardzo więc nie rozumiem czego ty nie rozumiesz (?)

Ukryta Zawartość

Ja doskonale wszystko rozumiem, zdziwiłem się, że masz suba 😁

40hz - fundamental note missing przecież @przemak opisywał, nie zrozumiales? 

1 minutę temu, xajas napisał:

O o o o

Ukryta Zawartość

Cyfrowa zwrotnica, to tez cyfrowa obrobka sygnalu, czyli DSP

W sumie racja, kolega nagle wyskoczył że cyfrowymi zwrotnicami, więc się zdziwiłem. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja doskonale wszystko rozumiem, zdziwiłem się, że masz suba
40hz - fundamental note missing przecież [mention=64427]przemak[/mention] opisywał, nie zrozumiales? 
Zrozumiałem bardzo dobrze. My zwykli słuchacze nie mamy wpływu na to jak co nagrane jest w studio. Nie poprawimy tego żadnym domowym sprzętem audio. Ale nawet jeśli coś jest "skopane" w studio ja chcę to u siebie słyszeć. Jeśli gitara basowa jest nagrana z dopalaczem np do 35Hz to nawet jak nie będziesz u siebie miał możliwości usłyszeć 40hz i niżej to i tak wg mnie ta gitara będzie brzmiała "dziwacznie".
To brakujące u mnie 40hz i niżej nie jest po to by naprawić dźwięk zepsuty w studio tylko po to by usłyszeć 40hz i niżej.
Wiem. Trochę to dziwaczne wytłumaczyłem na szybko ale ufam, że wiesz o co biega.

Tak, jestem zwolennikiem pełnego pasma i subwooferów w stereo fajnie, że masz taki zestaw. Dlatego też jeśli ktoś próbuje mi wmówić, że pełne pasmo do muzyki nie jest potrzebne to nie przechodzę obojętnie. 

Sam w drugim systemie mam monitorki + sub który uzupełnia do około 70hz. Bez tego suba nie dam rady słuchać muzyki. 

I to tylko tyle. 

7 minut temu, Ajothe napisał:

Tak, jestem zwolennikiem pełnego pasma i subwooferów w stereo fajnie, że masz taki zestaw. Dlatego też jeśli ktoś próbuje mi wmówić, że pełne pasmo do muzyki nie jest potrzebne to nie przechodzę obojętnie. 

Sam w drugim systemie mam monitorki + sub który uzupełnia do około 70hz. Bez tego suba nie dam rady słuchać muzyki. 

I to tylko tyle. 

To nie lepiej kupić sobie takie głośniki które grają od 30Hz? Grają, z nie mają na papierze ofkurs.

Zszycie z resztą gotowego suba to jest ciężka sprawa. Zszycie własnego suba pasywnego o wiele łatwiejsza ale też trudna dla normalnego zjadacza chleba.

Edytowane przez pmcomp

Jest taka znana płyta Erica Claptona "Unplugged". W którymś z pierwszych nagrań słychać tupanie w podłogę muzyka. Usłyszymy to nawet jesli mamy system przenoszący pasmo do 50hz.
Ale jak mamy system przenoszący pasmo do 40hz poczujemy to na klacie. Polecam sprawdzić (najlepiej przy dużej głośności).

2 minuty temu, pmcomp napisał:

To nie lepiej kupić sobie takie głośniki które grają od 30Hz? Grają, z nie mają na papierze ofkurs.

Zszycie z resztą gotowego suba to jest ciężka sprawa. Zszycie własnego suba pasywnego o wiele łatwiejsza ale też trudna dla normalnego zjadacza chleba.

Zszycie suba aktywnego to nie jest nie wiadomo co. Każdy kupuje to co chce i na co go stać. 

Kolumny z mające w papierach 30hz +/- 3db to nie tani gips. 

9 minut temu, Ajothe napisał:

Zszycie suba aktywnego to nie jest nie wiadomo co.

W takim razie ja nie umiem.

Kiedys próbowałem szyć Sonus Faber Concertino

700px_IMG_8503.jpg

z aktywnym subem bipolarnym (dwa przetworniki) Mirage bps-150i w obudowie zamkniętej schodzącym do 20 Hz:

1558590-94489090-mirage-bps150i-bipolar-

275042-mirage_bps_150i.jpg

2237835-mirage-bps150i-bipolar-subwoofer

Nie udało się tak abym był zadowolony. W zależności od nagrania basu było akurat albo za mało albo za dużo.

A na ten przykład w posiadanych Rogers JR150, gdzie nas zaczyna siępewnie przy ok. 60Hz, nie czuję jakiegoś dyskomfortu że mi czegoś brakuje. Fakt, że słucham ich baaaaardzo rzadko. 

Edytowane przez pmcomp

5 minut temu, piorasz napisał:

Jest taka znana płyta Erica Claptona "Unplugged". W którymś z pierwszych nagrań słychać tupanie w podłogę muzyka. Usłyszymy to nawet jesli mamy system przenoszący pasmo do 50hz.
Ale jak mamy system przenoszący pasmo do 40hz poczujemy to na klacie. Polecam sprawdzić (najlepiej przy dużej głośności).

Tak to jest jak tupanie przenosi się z podłogi poprzez statyw na mikrofon-znaczy spartolone i w nie bym się tak nie wsłuchiwał jako wzorzec ale fajne jest 😉 do testowania niższego (nie najniższego) zejścia

2 minuty temu, pmcomp napisał:
7 minut temu, Ajothe napisał:

Zszycie suba aktywnego to nie jest nie wiadomo co.

W takim razie ja nie umiem.

Masz dwie prawe ręce i to też przeszkadza 😉 

12 minut temu, piorasz napisał:

Tylko czy przy dużej głośności da się słuchać całego nagrania?

Pytam z jakim poziomem jest nagrane na płycie ??? Bo to jest podstawowa sprawa.

Bo jesli masz głośnik, który powiedzmy że przenosi 20Hz przy spadku powiedzmy -20dB to jak zgłośnisz o 20dB to usłyszysz to tupanie "normalnie". Tylko reszta twoje uszy "zabije".

Tylko czy przy dużej głośności da się słuchać całego nagrania?
Pytam z jakim poziomem jest nagrane na płycie ??? Bo to jest podstawowa sprawa.
Bo jesli masz głośnik, który powiedzmy że przenosi 20Hz przy spadku powiedzmy -20dB to jak zgłośnisz o 20dB to usłyszysz to tupanie "normalnie". Tylko reszta twoje uszy "zabije".

Przyjmijmy że duży poziom głośności to taki gdy zaczynamy mówić głośno do tuż obok siedzącego kolegi ale nie krzyczymy jeszcze

Da się tak oczywiście zrobić jeśli za dolne pasmo odpowiada sub czy też inny wzmak.
Ale my chyba Panie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie jesteśmy z pierwszej łapanki?

Ukryta Zawartość

@pioraszGłośna rozmowa to 65dB tak że raczej słuchasz głośniej 🙂 

To nagranie jest o tyle dobre jak masz inny punkt referencyjnego odtwarzania  że słyszysz kiedy przetworniki odcinają niższy bas w Twoim systemie

• Pokaż nowe odpowiedzi