Skocz do zawartości
IGNORED

W Hi End Liczy Sie Wszystko.

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, piorasz napisał:

Myślę,że te używane do kontrabasów również. Przynajmniej niektóre.

To są te same wzmacniacze. Jeżeli są jakieś bardziej lubiane przez kontrabasistow, to właśnie takie ze słabszym dołem. 

nagrywamy.com

Jeżeli są jakieś bardziej lubiane przez kontrabasistow, to właśnie takie ze słabszym dołem. 

Cokolwiek znaczy "ze słabszym dołem" kupuję to. Dopalony dół w kontrabasie czy gitarze basowej to samo zło na co jestem cholernie uczulony. A co dziwne z moich spostrzeżeń niektórzy "audiofile" się tym jarają lub w ogóle im to nie przeszkadza.

Bardzo dziwne to dla mnie, sporo muzyki którą słucham uruchamia zakres 30-40hz.

np.

Ja tam nie słyszę gitary basowej ani kontrabasu. Tzn bas jest ale nie z prawdziwych strun... Czytaj sztuczny.
Nawet Harbie Hancock nie lubił używać takiego basu...
Więc jeśli mowa o prawdziwych muzykach a nie tych gibających się w rytm zrytego basu dla basu to trochę jednak mamy tutaj dwie odrębne stylistyki i dwa różne środowiska fanów.

• Redaktorzy

Powiedzmy sobie prawdę. Poniżej 40Hz mieści się jedynie bas syntezatorowy, tzw. "efekciarstwo" mające na celu masaż jelit oraz organy kościelne. Wszystko, co z instrumentu akustycznego jest powyżej 40Hz.

A muzykę organową na najwyższym poziomie gra wybitnie niewiele systemów audio. W sumie i tak taniej pójść na koncert organowy.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Powiedzmy sobie prawdę. Poniżej 40Hz mieści się jedynie bas syntezatorowy, tzw. "efekciarstwo" mające na celu masaż jelit oraz organy kościelne.

I tyle w temacie.
11 minut temu, piorasz napisał:

Ja tam nie słyszę gitary basowej ani kontrabasu. Tzn bas jest ale nie z prawdziwych strun... Czytaj sztuczny.
Nawet Harbie Hancock nie lubił używać takiego basu...
Więc jeśli mowa o prawdziwych muzykach a nie tych gibających się w rytm zrytego basu dla basu to trochę jednak mamy tutaj dwie odrębne stylistyki i dwa różne środowiska fanów.

Polecam bas z gitary basowej w specyficzny sposób grany kostką. To 50 lat temu znak rozpoznawczy Orkiestry Berta Kaempferta. Jesli tutaj nie usłyszysz to masz coś nie tak z uszami 😉 . Pomimo, że to stare nagranie video coś tam będzie słychać: 

Tutaj z CD:

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Co to ma do rzeczy w świetle sprzętu audio? 

Ktoś kupuje audio tylko pod muzykę nagraną "żywymi instrumentami"? 

Jak tak robicie to spoko 🙂

Ja słucham różnorodnej muzyki od electro przez jazz po Meshuggah i nie wyobrażam sobie mieć wykoastrowane pasmo w okolicach 40hz. 

Teraz, piorasz napisał:

Bardzo dobry przykład jak ma brzmieć bas. Ma być obecny ale nie dominujący.

30hz również może być obecne, ale nie dominujące 🙂 jak każda częstotliwość. 

Co to ma do rzeczy w świetle sprzętu audio? 
Jak tak robicie to spoko
Ja słucham różnorodnej muzyki od electro przez jazz po Meshuggah i nie wyobrażam sobie mieć wykoastrowane pasmo w okolicach 40hz. 

Ale to jakby osobny temat Ajothe. Lubisz 40hz i niżej - ok.
Ale niech robią to "instrumenty" do tego stworzone a nie kontrabas na sterydach.
Teraz, piorasz napisał:

Ale niech robią to "instrumenty" do tego stworzone a nie kontrabas na sterydach.

The low E-string on a bass guitar is usually tuned to 41.2 Hz, while the lowest note on a standard piano is A at 27.5 Hz. Sound reinforcement systems and PA systems often use one or more subwoofer loudspeakers to amplify sounds in the sub-bass range.

🙂

Teraz, piorasz napisał:

Ale ja na swoim basie ja luzie gram 35hz 😄

1 minutę temu, piorasz napisał:

No dobra ale już sobie to wyjaśniliśmy, że gitara basowa da radę zejść do 40hz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak sobie wyjaśniliście to mi nic do tego 😋

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Bardzo dziwne to dla mnie, sporo muzyki którą słucham uruchamia zakres 30-40hz.

np.

Co jest dziwne, że słuchasz takiej muzyki? Nikt nie zabrania przecież, ale też raczej nie nakazuje. W tym powyższym nagraniu wali dźwięk C pełną mocą, no to te 32Hz są i żeby było jak trzeba to muszą być. Ja tylko piszę, jak brzmią i jakie pasmo mają rzeczywiste instrumenty. Syntezatory to inna rzecz.

12 minut temu, pmcomp napisał:

Polecam bas z gitary basowej w specyficzny sposób grany kostką. To 50 lat temu znak rozpoznawczy Orkiestry Berta Kaempferta. Jesli tutaj nie usłyszysz to masz coś nie tak z uszami 😉 . Pomimo, że to stare nagranie video coś tam będzie słychać: 

Tutaj z CD:

Kostką to tam jest grana gitara, a bas jest normalny, także ten.

nagrywamy.com

Teraz, przemak napisał:

Co jest dziwne, że słuchasz takiej muzyki? Nikt nie zabrania przecież, ale też raczej nie nakazuje. W tym powyższym nagraniu wali dźwięk C pełną mocą, no to te 32Hz są i żeby było jak trzeba to muszą być. Ja tylko piszę, jak brzmią i jakie pasmo mają rzeczywiste instrumenty. Syntezatory to inna rzecz.

Wytłumacz mi jaki to problem nastroić do C gitarę basową i to zagrać? 

1 minutę temu, piorasz napisał:

No dobra ale już sobie to wyjaśniliśmy, że gitara basowa da radę zejść do 40hz

Ukryta Zawartość

Czterostrunowa w normalnym stroju, to raz. Dwa, że to jest podstawowy dźwięk, ale jego zawartość jest różna i im niższy dźwięk tym mniejsza. W dodatku sposób gry i wybór przetworników również ma na to wpływ. 

6 minut temu, Ajothe napisał:

Ale ja na swoim basie ja luzie gram 35hz 😄

Tak może się wydawać, ale na pewno nie na wzmacniaczu.

Teraz, Ajothe napisał:

Wytłumacz mi jaki to problem nastroić do C gitarę basową i to zagrać? 

Żaden, ale to tak nie zabrzmi.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

3 minuty temu, przemak napisał:

Czterostrunowa w normalnym stroju, to raz. Dwa, że to jest podstawowy dźwięk, ale jego zawartość jest różna i im niższy dźwięk tym mniejsza. W dodatku sposób gry i wybór przetworników również ma na to wpływ. 

Tak może się wydawać, ale na pewno nie na wzmacniaczu.

Żaden, ale to tak nie zabrzmi.

Gatunki muzyczne są różne, dlatego się upieram przy swoim 😉

3 minuty temu, przemak napisał:

ale jego zawartość jest różna i im niższy dźwięk tym mniejsza

Tu jest pies pogrzebany. Mnie nawet przez myśl nie przeszły dźwięki dla samych dźwięków tylko użycie ich w Muzyce. Jasne, że współczesna muzyka dopuszcza wszelkie eksperymentalne poczynania muzyków np w awangardzie ale to jakby osobny temat...

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Gatunki muzyczne są różne, dlatego się upieram przy swoim 😉

Możesz się upierać, ale:

- w tym konkretnym nagraniu jest syntezator, przestrojony czy pięciostrunowy bas zabrzmi zupełnie inaczej

- wzmacniacz basowy żaden nawet 40Hz nie przenosi bez znaczącego spadku, o niższych częstotliwościach nie wspominając

nagrywamy.com

Możesz się upierać, ale:
- w tym konkretnym nagraniu jest syntezator, przestrojony czy pięciostrunowy bas zabrzmi zupełnie inaczej

Ja myślę, że w tym konkretnym nagraniu w ogóle nie ma gitary basowej strunowej ale oczywiście mogę się mylić. Tzn użyto gotowca wgranego w komputer.

Jak się ma Wasze upieranie się do wątku na forum audio. 

Wzmacniacz klasyczny nie jest niezbędny, dzisiaj są fraktale, kempery i systemy PA z subbasami. 

Płyty też nagrywają przez linie i stosują VST. 

Nie ma dzisiaj ograniczeń.

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Ktoś kupuje audio tylko pod muzykę rockową? Tylko pod muzykę klasyczną? 😉

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

się upieram przy swoim

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Jak się ma Wasze upieranie się do wątku

Wiadomo, Twoje upieranie się jest lepsze, bo Twoje 😉

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Wzmacniacz klasyczny nie jest niezbędny, dzisiaj są fraktale, kempery i systemy PA z subbasami. 

Płyty też nagrywają przez linie i stosują VST. 

Nie ma dzisiaj ograniczeń.

Oczywiście, nie ma ograniczeń. Natomiast instrumenty klasyczne ograniczenia mają, i o tym piszę.

Podobno "naturalność przekazu" jest najważniejsza.

nagrywamy.com

Piotr Schmidt - Spanish Inquisition. 

Ukryta Zawartość

Screenshot_20240322_181715_Spectroid.thumb.jpg.73c33fa92d59ab3aeec0a200db27e7b6.jpg

Kolumny podłogowe bez suba, ale po co komu 30-40hz 😃

11 minut temu, przemak napisał:

Ktoś kupuje audio tylko pod muzykę rockową? Tylko pod muzykę klasyczną? 😉

No właśnie nie, dlatego warto mieć pełne pasmo 🙂, a nie monitorki które się kończą na np 60hz. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

47 minut temu, Ajothe napisał:

Piotr Schmidt - Spanish Inquisition. 

Ukryta Zawartość

Screenshot_20240322_181715_Spectroid.thumb.jpg.73c33fa92d59ab3aeec0a200db27e7b6.jpg

Kolumny podłogowe bez suba, ale po co komu 30-40hz 😃

No właśnie nie, dlatego warto mieć pełne pasmo 🙂, a nie monitorki które się kończą na np 60hz. 

Fajny pomiar, taki dokładny 😉 To nagranie ma niskie D więc najniższy muzyczny dźwięk to 37Hz. Niżej są zakłócenia i artefakty od nieodfiltrowanych "tyfy tyfy". To, co Twój pomiar pokazyuje, to jedno, aco jest w nagraniu to drugie - moment najniższego dołu wygląda tak:

Zrzutekranu2024-03-22191031.thumb.png.86582f4a23b7d1b9b1418a328e1e89f2.png

więc jak widać podstawy jest 12dB mniej niż drugiej harmonicznej, a całość jest porządnie odfiltrowana w dole filtrem w okolicy 35-40Hz.

Z kolei to Vels Trio jest puszczone na żywioł bez żadnej kontroli aż do DC - to błąd i amatorka zasadniczo jest, ale jak widać się podoba:

Zrzutekranu2024-03-22191738.thumb.png.df896b46e8da608b06a565ba9ad076b5.png

Takie są fakty, możemy dyskutować czy to jest fajne czy nie, ale tak jest w tych nagraniach.

Twój pomiar z małym oknem w dole ma dokładność żadną, bo 29Hz ma poziom niższy o 20dB niż dół, a nie prawie równy - także ten...

Oczywiście mój analizator ma slope więc pokazuje równe pasmo, Twój chyba nie albo mały, bo góra opada. Ale to w tym przypadku nieistotne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Dzięki, fajnie ze przeanalizowałeś te dwa utwory. Ja poglądowo tylko pokazuje amatorski pomiar telefonem. 

Natomiast z obu realizacji czy chciał czy nie chciał wynika zakres poniżej 40hz. 

To chciałem pokazać i tyle. 

Dlatego też moim zdaniem brak pasma 35-40hz w systemie audio to realny brak części muzyki. 

27 minut temu, Ajothe napisał:

Dzięki, fajnie ze przeanalizowałeś te dwa utwory. Ja poglądowo tylko pokazuje amatorski pomiar telefonem. 

Natomiast z obu realizacji czy chciał czy nie chciał wynika zakres poniżej 40hz. 

To chciałem pokazać i tyle. 

Dlatego też moim zdaniem brak pasma 35-40hz w systemie audio to realny brak części muzyki. 

Oczywiście, zresztą w przypadku całego nagrania nie chodzi tu o pojedyńcze herce w tą czy w tamtą, tylko o zakres. Natomiast instrumenty grają jak grają.

nagrywamy.com

Płyty główne dla Audiofili?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

8 godzin temu, piorasz napisał:
8 godzin temu, kangie napisał:
Powiedzmy sobie prawdę. Poniżej 40Hz mieści się jedynie bas syntezatorowy, tzw. "efekciarstwo" mające na celu masaż jelit oraz organy kościelne.

I tyle w temacie.

Nie tyle bo masaż jelit to 50-70Hz ale to trzeba wiedzieć!

5 godzin temu, przemak napisał:

Z kolei to Vels Trio jest puszczone na żywioł bez żadnej kontroli aż do DC - to błąd i amatorka zasadniczo jest, ale jak widać się podoba:

Nie! namiętne włączanie filtrów 40Hz to włączanie dupochronów dla realizatorów nie mających pełnopasmowego toru odsłuchowego w którym by usłyszeli niedoróbki a których nawet na Twoich AEON-ach od APS nie wyłapiesz…

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi