Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana gramofonu

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, AutoPirat napisał:

,bo?

...może jakieś uzasadnienie, bo tak czytam i ani jednego konkretu nie podałeś.

Angielskie sprzęty mają swoją sygnaturę brzmienia i najlepiej im w swoim własnym towarzystwie. Mam system meridiana i quada to przerabiałem już to.

Jest też co najmniej trzech użytkowników forum co do systemów naima kupili linn-a sondeka - są bardzo zadowoleni. 

Poza tym masz na tyle dobry sprzęt że można już się pokusić o gramofon docelowy.

• Moderatorzy
45 minut temu, AutoPirat napisał:

Panie Moderatorze..., z całym szacunkiem, ...wątek poświęcony jest nowym gramofonom. A SL1200 MK2,

Masz rację, bo miałem na myśli mk7

Natomiast seria GR, to seria wyższa.

W dniu 30.03.2024 o 18:50, gitarrra napisał:

Ja mam u siebie Audio Technica AT-VM95ML.Podobno wytrzymuje takie "przebiegi".A przy okazji nieźle gra.👍

z naimami też się zgrywa fajnie , to najbliższy i ekonomicznie uzasadniony odpowiednik wkładki linn k-9 , stosowanej w sondekach. Obie grają tak samo , mam obie.

18 minut temu, burz napisał:

Moja propozycja to nie dyskoteka, tylko dobre angielskie brzmienie: Rega Planar 3, do tego wkładka Rega Elys 2 (lub Exact jeśli możesz dołozyć) i Rega Phono MM. A potem tylko kupować płyty i się cieszyć;)

Liczy się brzmienie właśnie. Za regą nie przepadam z racji , że to jednak tylko kawałek deski , wolę klasyczne rozwiązania i zdejmowame heady.

Edytowane przez bolo_senor
15 minut temu, bolo_senor napisał:

Poza tym masz na tyle dobry sprzęt że można już się pokusić o gramofon docelowy.

Może i tak, ale też słyszę, że ze słuchem zaczyna już być dziadkowato, ...i cholera jasna, doczekałem tego momentu 😕

Przed Technicsem broniłem się rękami i nogami (bo mi się nazwa nie podoba) , ale nic równie ciekawego nie mogę znaleźć. Ma nowy DirectDrive, więc liczę na dożywotnią "bezobsługowość". No i szukałem automatu, a na rynku straszna nędza. Ten przynajmniej podnosi na końcu płyty ramię i ma ukrytą funkcję AutoStop. 

W używkach jest piękny wybór, a w nowych to w 90% raczej made in china, bo wyglądają "jednakowo po chińsku".

Właśnie dostałem, może dobrą propozycję na SL-1500C za 4300zł?, więc może docelowo wystarczy. To wybór po 20 latach przerwy w słuchaniu winyli, więc nawet nie wiem jakie wrażenia będą przy odsłuchu w kontrze do poprzedniego Pioneera w automacie. Mam skromną nadzieję, że chociaż porównywalnie.

OBRAZ: 160 cali-->Epson EH-TW9400   |   DŹWIĘK: 5.0.2  głośniki-->Dynaudio Evoke: 50, C25, 10; Studio C4-80   |   WZMACNIACZ: AVR --> Marantz Cinema 70s |   MUZYKA --> Spotify i Gramofon: Technics SL-1500C 

• Moderatorzy
14 minut temu, AutoPirat napisał:

Właśnie dostałem, może dobrą propozycję na SL-1500C za 4300zł?, więc może docelowo wystarczy. To wybór po 20 latach przerwy w słuchaniu winyli, więc nawet nie wiem jakie wrażenia będą przy odsłuchu w kontrze do poprzedniego Pioneera w automacie. Mam skromną nadzieję, że chociaż porównywalnie.

Moim zdaniem gramofon to tylko (i aż) ramię i napęd. Ważne aby był precyzyjny, trzymał obroty i w miarę "pochłaniał" rezonans. Natomiast dźwięk, to głównie wkładka i pre. Dlatego przy zakupie drapaka warto sprawdzić jakie wkładki jest wstanie obsłużyć. 

39 minut temu, AutoPirat napisał:

en przynajmniej podnosi na końcu płyty ramię i ma ukrytą funkcję AutoStop. 

qupa dużo nie kosztuje.

Q-up.

39 minut temu, AutoPirat napisał:

Właśnie dostałem, może dobrą propozycję na SL-1500C za 4300zł?, więc może docelowo wystarczy.

Mnie to by oczy bolały od patrzenia na niego , naim to już sprzęt z aspiracjami audiofilskimi a tu gramofon dla dj-a.

20 minut temu, Marcinus napisał:

Natomiast dźwięk, to głównie wkładka i pre.

Nie. Niestety.

Te same ramie i wkładka inaczej gra na lenco inaczej na thorensie.

20 minut temu, Marcinus napisał:

Moim zdaniem gramofon to tylko (i aż) ramię i napęd.

A moim to aż w 70% wygląd. 

Edytowane przez bolo_senor
1 godzinę temu, Marcinus napisał:

A jak wiadomo, o gustach się nie dyskutuje 🙂 

Ale jak cię widzą tak cię piszą.

Nie chodzi się w dresach do opery , nie kupuje się lampy do altusów , bo to kłóci się z ogólnie przyjętymi normami.

• Moderatorzy
2 minuty temu, bolo_senor napisał:

Nie chodzi się w dresach do opery

Mnie jeszcze uczono, że do kina również należy się przyzwoicie ubrać. Teraz niestety czasy się zmieniają 😞 

Mnie jeszcze uczono, że do kina również należy się przyzwoicie ubrać.

Przyzwoicie, ...nieprzyzwoicie, żeby zasiąść w towarzystwie w ostatnim rzędzie. 

Teraz niestety czasy się zmieniają 😞 

Oj, starzejesz się?

OBRAZ: 160 cali-->Epson EH-TW9400   |   DŹWIĘK: 5.0.2  głośniki-->Dynaudio Evoke: 50, C25, 10; Studio C4-80   |   WZMACNIACZ: AVR --> Marantz Cinema 70s |   MUZYKA --> Spotify i Gramofon: Technics SL-1500C 

2 godziny temu, Marcinus napisał:

Mnie jeszcze uczono, że do kina również należy się przyzwoicie ubrać.

Mnie uczono jeszcze ,żeby ,przepraszam za wyrażenie ,nie żreć  pop-cornu ,ani nie siorbać coli.🤪

1 minutę temu, gitarrra napisał:

nie żreć  pop-cornu ,ani nie siorbać coli.🤪

Takie dawne dzieje, a jakby to było wczoraj....

Ktoś, ...i od tyłu czujesz woń. Ten wyjątkowy, jedyny w sobie zapach denaturatu.

W kinie "Wolność" na placu Wolności w Krakowie. I na filmie pt. "Superman". 

...co zostało? Kina już nie ma, a plac zwie się "Inwalidów". A chłop pewnie sobie wącha kwiatki od spodu.

Godzinę temu, AutoPirat napisał:

Takie dawne dzieje, a jakby to było wczoraj....

Ktoś, ...i od tyłu czujesz woń. Ten wyjątkowy, jedyny w sobie zapach denaturatu.

Teraz inne palone aromaty w kinie i nie mniej intensywne. I bynajmniej nie o papierosy chodzi. 

• Pokaż nowe odpowiedzi