Skocz do zawartości
IGNORED

Dirac Live Room Correction, lub coś innego. Jakie polecacie najtańsze urządzenie do korekcji akustyki podłączalne do wzmacniacza stereo?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
7 godzin temu, BlueDot napisał:

A skad mial wiedziec z jaka glosnoscia bedziesz sluchal?

Tak , jak napisałeś:

W dniu 3.05.2024 o 09:33, BlueDot napisał:

Zeby w domu uslyszec bas proporcjonalny do reszty pasma przy normalnych poziomach glosnosci,

Jeśli realizator nie ustawia parametrów dla tzw "normalnych poziomów  głośności" - to co dla niego jest wytyczną?     

Robi coś specjalnie- byśmy byli zmuszeni kręcić gałkami?

Edytowane przez piramidon

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

7 godzin temu, BlueDot napisał:

Nie ma to znaczenia, istnieją standardy jak głośny robi się master. 

Problem z jaką głośnością się słucha jest prawdziwy. Najlepszy byłby dynamic loudness uzależniony od gałki Volume. 

W dniu 30.04.2024 o 16:44, BlueDot napisał:

No, innej nowej nie ma.

No to jak powyżej.

W dniu 2.05.2024 o 11:09, Ajothe napisał:

Ja sobie robię krzywe do cichego słuchania i normalnego. 

Liniowa krzywa to dla mnie kompletna porażka, dostosowuję krzywą do tego co mi się podoba i tyle. 

Tak czy inaczej dla mnie to świetna zabawa 🙂

Bardzo dobrze. Świadomy użytkownik. Nie daj sobie wmówić przez forum że to źle.

W dniu 3.05.2024 o 08:44, xajas napisał:

Ktory system w ktorych warunkach odtwarza oryginalna barwe instrumentow i glosow artystow bez przeklaman?

Takie komentarze sa bez sensu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pełna zgoda.

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, Ajothe napisał:

istnieją standardy jak głośny robi się master

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

19 godzin temu, BlueDot napisał:

Chyba po to wymyślono LUFS

Ukryta Zawartość

Poniżej napisano, że niektórzy dostosowują mastering do danej platformy muzycznej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, piramidon napisał:

Ukryta Zawartość

Poniżej napisano, że niektórzy dostosowują mastering do danej platformy muzycznej

Ukryta Zawartość

A ja slucham z innym poziomem glosnosci w zaleznosci od pory dnia, samopoczucia i wielu innych czynnikow i co wtedy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
A ja slucham z innym poziomem glosnosci w zaleznosci od pory dnia, samopoczucia i wielu innych czynnikow i co wtedy?

Pamiętaj, że mamy indywidualne DSP wbudowane pomiędzy uszami
27 minut temu, BlueDot napisał:

To świadczy o Twojej wrażliwości akustycznej.

Łączę się z Tobą w bólu. Do czasu covida byłem wrażliwy, wręcz nadwrażliwy na zapachy.

Dzięki chińczykom i ich covidowi nadwrażliwość ustąpiła...jedź na Ukrainę- jedna salwa z niedalekich haubic to i wiele z akustyki Ci się uprości. 😉

16 godzin temu, Ajothe napisał:

istnieją standardy jak głośny robi się master. 

Jest ich wiele i można sobie wybrać ;) 

A ja serio to nie, w muzyce nie. 

A LUFS to w ogóle nie na temat. 

nagrywamy.com

10 minut temu, piramidon napisał:

To świadczy o Twojej wrażliwości akustycznej.

Łączę się z Tobą w bólu. Do czasu covida byłem wrażliwy, wręcz nadwrażliwy na zapachy.

Dzięki chińczykom i ich covidowi nadwrażliwość ustąpiła...jedź na Ukrainę- jedna salwa z niedalekich haubic to i wiele z akustyki Ci się uprości. 😉

Nie czaje o co Ci chodzi.

4 godziny temu, piramidon napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uwazasz ze obraz tez nalezy ogladac zawsze tak jak zostal zapisany? Mam nie zmieniac sobie ustawien tak zeby wieczorem nie walilo mi po oczach a w dzien mam zaslaniac okna zeby cos zobaczyc, zamiast zmienic jednym przyciskiem ustawienia obrazu?

21 minut temu, piramidon napisał:

Do czasu covida byłem wrażliwy, wręcz nadwrażliwy na zapachy.

Dzięki chińczykom i ich covidowi nadwrażliwość ustąpiła...

Jestem w szoku ze potrafisz byc zadowolony z tego ze jeden z Twoich zmyslow zostal uposledzony. Staraj sie swiecic sobie jakims wskaznikiem laserowym prosto w oczy, po jakims czasie nie bedziesz musial uzywac okularow przeciwslonecznych 🤣

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po covidzie nie czujesz czy masz doczynienia z  schabowym czy mielonym, ale nadal widzisz, jak wykonasz ten myk z laserem zostanie Ci tylko smak, ale z tym to nie wiem jak sobie poradzisz. Moze utnij jezyk, pozbadz sie kubkow smakowych, zycie stanie sie latwiejsze 🤣, bedzie Ci wszystko jedno co tam do michy dostaniesz 🤣.

49 minut temu, BlueDot napisał:

Uwazasz ze obraz tez nalezy ogladac zawsze tak jak zostal zapisany?

Tak. Dlatego używam "filmmaker mode"  przy filmach kinowych i zawsze przycisku "direkt" na wzmacniaczach audio go posiadających- by ominąć możliwe "ulepszacze"

Co innego, gdy obraz filmowy został stworzony dla potrzeb telewizora- wtedy uznaję wykorzystanie wszelkich jego możliwości.

cyt "

Walka producentów telewizorów o klienta dawno już przekroczyła etap wiernego przetwarzania sygnału na obraz. Niemal każdy nowoczesny telewizor, nawet ten z niższej półki, wykorzystuje swoją elektronikę nie tylko do zapewnienia obrazu w wysokiej jakości, ale też do poprawiania jego domniemanych wad. Telewizory upłynniają obraz, podbijają natężenie kolorów, usuwają szumy i drgania, a nawet generują efekt HDR w materiałach zarejestrowanych w tradycyjnym SDR.

W tej pogoni za perfekcją część z producentów zbagatelizowała znaczenie pierwotnej funkcji telewizorów, a więc perfekcji w odtwarzaniu obrazu źródłowego. Entuzjaści zaczęli słusznie narzekać, że coraz trudniej o odbiornik, który odtworzy film w takiej formie, w jakiej nakręcili go filmowcy. Niektóre sceny wręcz zmieniały swoją wizualną wymowę."..

54 minuty temu, BlueDot napisał:

Jestem w szoku ze potrafisz byc zadowolony z tego ze jeden z Twoich zmyslow zostal uposledzony.

Myślę, że upośledzony on był wcześniej - dotknięty wrodzoną nadwrażliwością. 

W zespołach przeze mnie kierowanych było trochę "wrażliwców" - zawsze był z nimi kłopot. 

Wracając do audio: nie kombinuję przy dźwięku- uznaję wysiłek realizatora współpracującego z wykonawcą - jako efekt ostateczny.

Nie szukam sprzętu brzmiącego ciepło, zimno czy w kropeczki

Godzinę temu, piramidon napisał:

To był dowcip- dlatego zakończyłem zdanie przymrużonym okiem. Trochę luzu Kolego!

12 minut temu, piramidon napisał:

Wracając do audio: nie kombinuję przy dźwięku- uznaję wysiłek realizatora współpracującego z wykonawcą - jako efekt ostateczny.

Tak, tylko ze jego sprzet mogl i pewnie gral zupelnie inaczej od Twojego. On zrealizowal cos na jednych kolumnach, uzywajac swojego sluchu a Ty sluchasz tego na innym sprzecie, w innym pomieszczeniu i innymi uszami. I teraz powiedz mi skad wiesz jak to brzmialo u niego? Moze u niego bylo wiecej basu, moze mniej, moze wysokie na jego monitorach sa bardziej wyeksponowane i postanowil je lekko przyciac a Ty w swoich kolumnach masz je bardziej stonowane a do tego dochodzi to ze on juz je wczesniej przycial i co wtedy?

Gdybys mial identyczny sprzet w identycznym pomieszczeniu jak realizator, to faktycznie jakiekolwiek regulacje nie beda potrzebne, ale raczej nigdy tak nie jest.

Wciskanie przycisku Direct nie znaczy ze Twoj sprzet brzmi wtedy identycznie jak tego realizatora. Co z tego ze Twoj wzmacniacz jest w trybie Direct, jak Twoje kolumny maja zupelnie inna sygnature niz te w studio nagraniowym, stoja w innych odleglosciach od scian a Twoje pomieszczenie brzmi zupenie inaczej.

Idac Twoim tropem myslenia, to realizator tez nie powinien niczym krecic podczas masteringu tylko nagrac tak jak leci od muzykow i tyle, bo przeciez oni wiedza co robia.

8 minut temu, BlueDot napisał:

Wciskanie przycisku Direct nie znaczy ze Twoj sprzet brzmi wtedy identycznie jak tego realizatora.

I dlatego prawdopodobnie w przeciwieństwie do Ciebie wybudowałem budowlę specjalnie do słuchania muzyki - o powierzchni 36m.kw, gdzie nie ma ani jednej równoległej ściany- by nie wprowadzać dodatkowych modów  charakterystycznych dla równoległych ścian itd itp. Zastosowałem najprostszy ciąg audio z DAC z wejściem USB zmniejszając ilość analogowych interkonektów itp itd

By się zbliżyć do przekazanej mnie przez twórców jakości i zawartości utworu audio.

1 godzinę temu, BlueDot napisał:

Mam nie zmieniac sobie ustawien tak zeby wieczorem nie walilo mi po oczach a w dzien mam zaslaniac okna zeby cos zobaczyc, zamiast zmienic jednym przyciskiem ustawienia obrazu?

A do oglądania 75 cali telewizji i obrazu 100cali z projektora(w drugim pomieszczeniu) - by nie manipulować optymalnymi warunkami świetlnymi sprzętu mam zewnętrzne rolety zapewniające całkowitą izolację od światła zewnętrznego 

4 minuty temu, piramidon napisał:

I dlatego prawdopodobnie w przeciwieństwie do Ciebie wybudowałem budowlę specjalnie do słuchania muzyki - o powierzchni 36m.kw, gdzie nie ma ani jednej równoległej ściany- by nie wprowadzać dodatkowych modów  charakterystycznych dla równoległych ścian itd itp. Zastosowałem najprostszy ciąg audio z DAC z wejściem USB zmniejszając ilość analogowych interkonektów itp itd

By się zbliżyć do przekazanej mnie przez twórców jakości i zawartości utworu audio.

A do oglądania 75 cali telewizji i obrazu 100cali z projektora(w drugim pomieszczeniu) - by nie manipulować optymalnymi warunkami świetlnymi sprzętu mam zewnętrzne rolety zapewniające całkowitą izolację od światła zewnętrznego 

Wspolczuje.

Ja mam okno otwarte, ptaszki spiewaja, swieze powietrze i tez ogladam a to ze musze dac obraz troche jasniej mi nie przeszkadza.

9 minut temu, piramidon napisał:

Ale Ty i tak nie wiesz jak to brzmialo w studio w dniu nagrania, wiec skad wiesz ze teraz u Ciebie jest tak samo? 

Ja rozumiem ze Ty nie znieksztalcasz dzwieku, ale przez zastosowanie innego sprzetu i pomieszczenia nadajesz mu inna sygnature.

Tak jak Ci pisalem wczesniej, wystarczy ze masz inne zestawy glosnikowe i Twoje dazenie do uzyskania idealnie takiego samego brzmienia jak w studio mija sie z celem. Wystarczy ze zmienisz glosnosc o kilka dB i Twoje ucho uslyszy inna ilosc basu w porownaniu do reszty pasma niz ta ktora slyszal realizator w dniu nagrania.

Lepiej chyba dazyc do tego co dla nas brzmi dobrze i sprawia nam wieksza przyjemnosc, bo realizator mogl miec zupelnie inny gust, sluch, sprzet i pomieszczenie od Twojego.

2 godziny temu, przemak napisał:

A LUFS to w ogóle nie na temat. 

Szanuję Twoje zdanie, ale mógłbyś się odnieść do opinii:

"Zastosowanie LUFS w produkcji dźwięku ma bezpośredni wpływ na jakość końcowego produktu. Wysoki poziom LUFS może powodować przesterowanie i zniekształcenia dźwięku, podczas gdy zbyt niski poziom może sprawić, że dźwięk będzie niewystarczająco głośny. Odpowiednie dostosowanie poziomu LUFS pozwala na osiągnięcie idealnej równowagi, zapewniając klarowność dźwięku i zadowalającą głośność."

A przecież rozmawialiśmy o słuchaniu utworów w  różnej głośności , różnym natężeniu dźwięków:

4 godziny temu, BlueDot napisał:

Ja lubie wiecej basu, uzywam suba podkreconego dosc mocno, moj kupel lubi mniej, nie uzywa suba wcale. Jak sie spotykamy na browar, to jak powinnismy sluchac? Po mojemu czy po jemu?

3 minuty temu, piramidon napisał:

Szanuję Twoje zdanie, ale mógłbyś się odnieść do opinii:

"Zastosowanie LUFS w produkcji dźwięku ma bezpośredni wpływ na jakość końcowego produktu. Wysoki poziom LUFS może powodować przesterowanie i zniekształcenia dźwięku, podczas gdy zbyt niski poziom może sprawić, że dźwięk będzie niewystarczająco głośny. Odpowiednie dostosowanie poziomu LUFS pozwala na osiągnięcie idealnej równowagi, zapewniając klarowność dźwięku i zadowalającą głośność."

A przecież rozmawialiśmy o słuchaniu utworów w  różnej głośności , różnym natężeniu dźwięków:

Jezeli ktos nagra na plyte sygnal zbyt glosno to straci on dynamike a jezeli zbyt cicho, to nie wystarczy Ci mocy w wzmacniaczu zeby wyprowadzic ten dzwiek na odpowiedni poziom glosnosci. 

To nie ma nic wspolnego z iloscia basu przy roznych poziomach glosnosci o ktorych ja pisalem.

30 minut temu, BlueDot napisał:

Jak sie spotykamy na browar, to jak powinnismy sluchac?

A może jednak wróćmy do zasadniczego tematu.

17 minut temu, BlueDot napisał:

Uzywasz DSP?

Póki co tylko w kinie domowym.

Miałem przez krótki czas ARCAM SA30 i byłem zadowolony z jego właściwości użytkowych,

Ale mam już kilka wzmacniaczy i dlatego myślę o zewnętrznej korekcie akustyki... i oddałem go.

Zbieram informacje...

Arcam SA30 koszt 8500 zł

Sabaj 499$ + dirac 350$ = ok 850 x 4zł=3400  plus koszt miniDSP 3100 daje 6500zł.  Mikrofon pożyczony.

Oszczędność ok 2000zł

Czyli w cenie Arcama30 mam dwa Sabaje A30, korekcję pomieszczenia i opcjonalnie zwrotnicę aktywną do projektu dwudrożnych kolumn głośnikowych zasilanych tymi Sabajami.

Edytowane przez piramidon

55 minut temu, piramidon napisał:

Póki co tylko w kinie domowym.

Arcam SA30 koszt 8500 zł

Sabaj 499$ + dirac 350$ = ok 850 x 4zł=3400  plus koszt miniDSP 3100 daje 6500zł.  Mikrofon pożyczony.

Oszczędność ok 2000zł

Czyli w cenie Arcama30 mam dwa Sabaje A30, korekcję pomieszczenia i opcjonalnie zwrotnicę aktywną do projektu dwudrożnych kolumn głośnikowych zasilanych tymi Sabajami.

Jeśli nie masz awersji do sprzętu używanego, to Arcam SA30 jest na OLX za 5700 zł, pewnie ze 200 zł do zejścia. Wychodzi taniej, a masz wszystko w jednym klocku z bardzo dobrym przełożeniem na korekcję i możliwe do uzyskania efekty w brzmieniu.

Edytowane przez AiM-TV
1 godzinę temu, piramidon napisał:

mógłbyś się odnieść do opinii:

LUFS jak sama nazwa wskazuje to jest głośność odniesiona do 0dBFS. Dotyczy głośności względnej jednego pliku cyfrowego względem drugiego. Każdy użytkownik ma jendak gałkę głośności i może sobie kręcić. Również w studiu jest gałka głośności i mimo prób (niewielu w sumie) nie udało się ustalić konsensusu w kwestii standaryzowanej głośności. W dźwięku kinowym kalibracja głośności odsłuchu podczas realizacji jest oczywista, w telewizyjnym powoli wchodzi, ale w muzyce nie. Dlatego wszystkie dywagacje o jakiejś głośności, przy której słuchał wszechmocny realizator są bajkami. Również oczywistą imaginacją jest ta wszechmocność realizatora i posiadanie przez niego jednej jedynej pary głośników w idealnym pomieszczeniu, co ma skutkować nagraniami powstającymi bez jakiejkolwiek konsultacji ze światem zewnętrznym.

nagrywamy.com

2 godziny temu, AiM-TV napisał:

Jeśli nie masz awersji do sprzętu używanego

Mam awersję do używanej elektroniki, do kolumn- nie

Wszystkie wzmacniacze mam od nowości i... nie odsprzedaję ich.

W dniu 28.04.2024 o 13:45, xajas napisał:

tutaj jest link do pliku mdat zawierajacego te rozne targety

Ukryta Zawartość

Czy mozna te targety w grać do Arcama SA30?

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, xajas napisał:

„Wgrac“ czyli zaimportowac bezposrednio z tych plikow nie mozna. Ale mozna je odrecznie wymodelowac w Arcamie (odrysowac).

Wgrać, tak. Nie wiem jak to się stało, że napisałem oddzielnie:). A możesz mi pomóc jak to zrobić?. Czyli odręcznie wymodelować. 

Godzinę temu, madrid 2012 napisał:

Wgrać, tak. Nie wiem jak to się stało, że napisałem oddzielnie:). A możesz mi pomóc jak to zrobić?. Czyli odręcznie wymodelować. 

Już sobie poradziłem,  dziękuję. 

• Pokaż nowe odpowiedzi