Skocz do zawartości
IGNORED

USHER V 602 kolumny

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, rufi80 napisał:

dziekuje za odpowiedz ale widze ze to klasa D nie moje granie niestety 

DIRAC to system korekcji akustyki pomieszczenia 😉 Zmienia brzmienie każdego systemu nie do poznania. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

14 minut temu, rufi80 napisał:

myślałem że mówisz o wzmacniaczu strumieniowym:)a co do DIRAC to system więc musze mieć odpowiedni wzmacniacz takie zastosowanie posiada np ARCAM

Można też:

miniDSP Flex Digital lub NAD C658 a wzmacniacz mieć dowolny. Ale po zastosowaniu DIRAC wpływu wzmacniacza na brzmienie już nie słychać ... tak diametralnie zmienia się brzmienie na korzyść. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

nad to odtwarzacz więc mnie to nie interesuje ale dzięcki za cynka o osobny DIRAC może to ma jakiś sens tylko dokładać do DIRAC to już wole zmienić wzmacniacz mam CXA81 z dac magic 200 i czuć że to za mało

3 minuty temu, rufi80 napisał:

nad to odtwarzacz więc mnie to nie interesuje ale dzięcki za cynka o osobny DIRAC może to ma jakiś sens tylko dokładać do DIRAC to już wole zmienić wzmacniacz mam CXA81 z dac magic 200 i czuć że to za mało

Można też sprawdzić DIRAC na PC. Jest trial. Ale trzeba mieć mikrofon pomiarowy i statyw. 

DIRAC zmienia wszystko. Poprawia brzmienie dużo bardziej niż jakikolwiek wzmacniacz. Poza ekstremalnie drogimi. 

Edytowane przez Piopio

1 minutę temu, Piopio napisał:

Można też sprawdzić DIRAC na PC. Jest trial. Ale trzeba mieć mikrofon pomiarowy i statyw. 

no to własnie wiem yamaha moja stara to miala fajna sprawa ale szkoda dodatkowo za to płacić lepiej wymienić wzmacniacz i szukam jakiś ciekawych sugestii 

11 minut temu, rufi80 napisał:

lepiej wymienić wzmacniacz

Zdecydowanie nie. Wymiana wzmacniacza da jakieś 5-10% poprawy a DIRAC 200-300%

13 minut temu, Piopio napisał:

Zdecydowanie nie. Wymiana wzmacniacza da jakieś 5-10% poprawy a DIRAC 200-300%

z całym szacunkiem ale chyba nie wiesz co mówisz ja miałem już 4 wzmacniacze i różnice są kosmiczne

58 minut temu, Piopio napisał:

Można też:

miniDSP Flex Digital lub NAD C658 a wzmacniacz mieć dowolny. Ale po zastosowaniu DIRAC wpływu wzmacniacza na brzmienie już nie słychać ... tak diametralnie zmienia się brzmienie na korzyść. 

Poprostu nie słyszysz już charakteru kolumn i wzmacniacza, a to co zrobił Dirac. Nie mówię, że to źle tak słuchać, bo sam działam dsp i potencjometrami na kolumnach, ale warto mieć tego świadomość. 

PS nie każdemu podobało się to co zrobił Dirac z ich systemem. ;)

Godzinę temu, Piopio napisał:

DIRAC to system korekcji akustyki pomieszczenia 😉 Zmienia brzmienie każdego systemu nie do poznania. 

Miej Ty trochę pokory. Każdego systemu? A ile tych systemów, w ilu pokojach słyszałeś? 

Autorze, powiedz czego z nimi słuchałeś. Co Ci się podobało, co nie. Powiedz, jaką kwotę chcesz przeznaczyć. Czy może być używka, czy tylko nówka. Skoro wiesz, że można wycisnąć "więcej", to musiałeś słyszeć to więcej. Dlaczego nie ten wzmacniacz, gdzie było więcej?

Edytowane przez J4Z

.

12 minut temu, J4Z napisał:

Miej Ty trochę pokory. Każdego systemu? A ile tych systemów, w ilu pokojach słyszałeś? 

Wiem co zrobił DIRAC z moim. To są kolosalne zmiany. A trochę systemów w życiu słuchałem ... Myślę, że tylko drogi system w pomieszczeniu zaadaptowanym akustycznie obejdzie się bez DIRAC. 

Sprawdź sam kolego a potem się oburzaj. 

Edytowane przez Piopio

4 minuty temu, Piopio napisał:

Sprawdź sam kolego a potem się oburzaj.

Możliwe, że sprawdzę, ale jestem niemalże pewny, że będę, korygować to pod siebie. 

5 minut temu, Piopio napisał:

Myślę, że tylko drogi system w pomieszczeniu zaadaptowanym akustycznie obejdzie się bez DIRAC. 

Czyli nie "każdego". 

.

1 minutę temu, rufi80 napisał:

Panowie nie ma się kłócić i mam nadzieję że ktoś w temacie poleci coś ,,ciekawego,,

Szkoda, że nie chcesz sprawdzić DIRAC. Naprawdę warto. 

5 minut temu, rufi80 napisał:

Panowie nie ma się kłócić i mam nadzieję że ktoś w temacie poleci coś ,,ciekawego,,

Jeżeli nie uzupełnisz podstawowych informacji, temat nadaje się do rozmów jak powyżej. To nie jest kłótnia. 

Edytowane przez J4Z

.

Bo trzeba wiedzieć, co chcesz wycisnąć z tych 8 Ohm kolumn z wooferem 70W

i co było słabo z dotychczas używanymi wzmacniaczami.

Bas za cienki, mało szczegółów, czy wszystko odwrotnie 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, rufi80 napisał:

z całym szacunkiem ale chyba nie wiesz co mówisz ja miałem już 4 wzmacniacze i różnice są kosmiczne

Mam inne doświadczenia 😉 Jeśli wzmacniacz dobrze napędza kolumny to różnice nie są kosmiczne. Oczywiście trzeba porównywać na tym samym poziomie głośności. 

Czy ze względu na podwójne zaciski Usherów próbowałeś bi-wiringu ?

Szczegóły czy otwarcie dźwięku można tą metodą też poprawiać, jednak trzeba

mieć pewność co to tego, że wzmacniacz obecny przyzwoicie je wysterowuje

i bas z kolumn jest dobrej jakości. Jeśli i to jest kiepsko trzeba szukać następcy.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

56 minut temu, audioburak napisał:

Czy ze względu na podwójne zaciski Usherów próbowałeś bi-wiringu ?

Szczegóły czy otwarcie dźwięku można tą metodą też poprawiać, jednak trzeba

mieć pewność co to tego, że wzmacniacz obecny przyzwoicie je wysterowuje

i bas z kolumn jest dobrej jakości. Jeśli i to jest kiepsko trzeba szukać następcy.

dokładnie tak mam i wiadomo scczegółowość większa ale jak napisałem szuka innego wzmacniacza który by z nich więcej wycisnął

Wygląda na to, że może jakiś McIntosh 😉 dałby radę, skoro właściwie każdy 

z aspektów grania jest do dudy. Może jakiś Hegel - nawet wśród forumowych

ogłoszeń chyba widziałem.

6 minut temu, audioburak napisał:

Wygląda na to, że może jakiś McIntosh 😉 dałby radę, skoro właściwie każdy 

z aspektów grania jest do dudy. Może jakiś Hegel - nawet wśród forumowych

ogłoszeń chyba widziałem.

nie no Mcintosh to absolutnie poza moim zasiegiem ale o Heglu myślałem 

Jest jeszcze taki klasyk, ale też za drogi - Rotel czterocyfrowy ...

W dniu 23.05.2024 o 11:24, rufi80 napisał:

powiem tak nie chce żeby dzwięk był za ciepły bo same kolumny sa dość ciepłe ,wiadomo przestrzeń większa szczegóły ,wypełnienie

W zasadzie w tych kolumnach ciepło jest  na średnicy, ale też super spójność bez żadnego podbijania pogrubienia tego pasma, co daje niezwykle przyjemny efekt z niektórymi wzmacniaczami,   góra jest nawet lekko rozjaśniona, ale precyzyjna i b dobrej jakości,  ogólnie  to świetne kolumny nadal na zapas trzymam sobie wersje V601