Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

19 hours ago, sebna said:

A i ja jeszcze bym sciągnął naklejki z AVR-a 🙂

Czasem widuję sprzęty 10+ letnie z naklejkami i się zastanawiam o co chodzi. Niestety wiele osob ma myślenie, ze "z naklejkami sprzedam drozej, bo zadbany i malo uzywany" 😆 czasem takie sprzęty lądują na smietniku ale mają jeszcze folię na wyswietlaczu 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

A ja napisze tak. Dużo zależy od akustyki pomieszczenia. Niekoniecznie centralka powinna być pod tv/ekranem.

U mnie w ogóle nie sprawdziło się takie ustawienie. Centralka zagrała najlepiej nad tv osadzona na uchwytach vogelsa i pochylona do słuchacza.

Pod telewizorem to nie grało jak powinno. Niby dialogi, niby taki sobie ważny głośniczek a dobrze ustawiony potrafi dać niezły przekaz.

Godzinę temu, kwasior21 napisał:

Niekoniecznie centralka powinna być pod tv/ekranem.

Oczywiscie. Moze tez być ZA ekranem akustycznie transparentnym i tak brzmi najlepiej ale jesli ktos korzysta z telewizora to MUSI dać głosnik nad lub pod ekranem. Akustyka akustyką ale jednak zasada, zeby centralny był na zblizonej wysokosci co fronty jest zazwyczaj aktualna. Jesli ktos powiesi duzy TV w połowie wysokosci pokoju to centralny nad nim wyjdzie tuz pod sufitem. Zapewne podwieszenie go pod telewizorem będzie blizsze wysokością do kolumn frontowych, bo jednak one zazwyczaj nie mają po 2m wysokości 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

W dniu 18.06.2024 o 05:08, brewka87 napisał:

Niestety wiele osob ma myślenie, ze "z naklejkami sprzedam drozej, bo zadbany i malo uzywany

Raczej ze te naklejki ochronia przed zadrapaniem/zuzyciem zewnetrznym. Jakis czas moga byc co przedluzy ladny wyglad urzadzenia.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

1 godzinę temu, rafa napisał:

Raczej ze te naklejki ochronia przed zadrapaniem/zuzyciem zewnetrznym. Jakis czas moga byc co przedluzy ladny wyglad urzadzenia.

Moze tak myslą ale naklejka w rogu urządzenia raczej nie zabezpieczy całego frontu. Pozniej ktos przeciera szmatką przez kilka lat taki front, co moze powodowac jakies zarysowania (szczegolnie na plastikowych elementach), a fragment pod naklejką jest nietknięty. Po zdjęciu takiej naklejki pozostaje "plama" bez rys i to pozniej widać niestety.

21 godzin temu, kwasior21 napisał:

A ja napisze tak. Dużo zależy od akustyki pomieszczenia. Niekoniecznie centralka powinna być pod tv/ekranem.

U mnie w ogóle nie sprawdziło się takie ustawienie. Centralka zagrała najlepiej nad tv osadzona na uchwytach vogelsa i pochylona do słuchacza.

Pod telewizorem to nie grało jak powinno. Niby dialogi, niby taki sobie ważny głośniczek a dobrze ustawiony potrafi dać niezły przekaz.

Widzę że nie czytałeś wątku za uważnie. Centralny to nie taki sobie ważny głośniczek tylko najważniejszy głośnik KD :D

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

2 godziny temu, sebna napisał:

Centralny to nie taki sobie ważny głośniczek tylko najważniejszy głośnik KD 😄

A co? Może tak nie jest?

• 2 tygodnie później...
W dniu 20.06.2024 o 20:55, rafa napisał:

A co? Może tak nie jest?

Ja bym się tak bardzo nie upierał, że jest najważniejszy. Wszystko zależy od wielkości pomieszczenia. W mojej ocenie jeśli rozstaw kolumn frontowych to max 3m, można zrezygnować z głośnikach centralnego. 

Początkowo jest szok, że czegoś brakuje, ale po przyzwyczajeniu uszu (potrzeba kilku dni) do takiej sytuacji okazuje się, że głośniki frontowe przenoszą szersze pasmo i scena lepiej się prezentuje. Należy tylko pamiętać, aby w amplitunerze zaznaczyć brak głośnika centralnego.

warto spróbować - polecam. 😉

21 minut temu, DrWredman napisał:

warto spróbować - polecam

Juz wyrzucam centrala 🙃

22 minuty temu, DrWredman napisał:

W mojej ocenie jeśli rozstaw kolumn frontowych to max 3m, można zrezygnować z głośnikach centralnego. 

Szczegolnie jak polozysz sie bokiem na kanapie..

Jedni lubia protezy a inni wola tak jak natywnie nagrana jest sciezka dzwiekowa filmu 😉 

24 minuty temu, DrWredman napisał:

że głośniki frontowe przenoszą szersze pasmo

Tylko w wypadku jak ktos zamiast miec dobrej jakosci pelnopasmowy central ma jakas plastikowa popierdulke

45 minut temu, rafa napisał:

Juz wyrzucam centrala 🙃

Szczegolnie jak polozysz sie bokiem na kanapie..

Jedni lubia protezy a inni wola tak jak natywnie nagrana jest sciezka dzwiekowa filmu 😉 

Tylko w wypadku jak ktos zamiast miec dobrej jakosci pelnopasmowy central ma jakas plastikowa popierdulke

Głośniki centralne przeważnie mają dolne pasmo odcięte wyżej, nawet gdy stanowią komplet z frontami i surroundami.

Rozumiem, że kolega @rafa przetestował brak centrala i stoi przy swoim, ale daj innym spróbować i niech sami zdecydują. 😉

Ja kiedyś wolałem dzwięk z frontów (phantom) zamiast centralnego, bo kolumny podłogowe miały więcej "dołu". Wtedy nie miałem suba i dialogi z mniejszej kolumny centralnej brzmiały jakoś chudo. Teraz gdy centralny jest odcięty, a nizsze tony odtwarza sub wolę fizyczny centralny niz wmiksowany do frontow.

16 godzin temu, DrWredman napisał:

Rozumiem, że kolega @rafa przetestował brak centrala

Kolega rafa przetestowal az do 7.1 oraz 5.2.1

7 godzin temu, Chloru napisał:

Nie ma czegoś takiego jak 5.2.1.... Jest 5.1.2.

Ale są takie rzeczy jak literówki...

W dniu 4.07.2024 o 15:46, DrWredman napisał:

Ja bym się tak bardzo nie upierał, że jest najważniejszy. Wszystko zależy od wielkości pomieszczenia. W mojej ocenie jeśli rozstaw kolumn frontowych to max 3m, można zrezygnować z głośnikach centralnego. 

Początkowo jest szok, że czegoś brakuje, ale po przyzwyczajeniu uszu (potrzeba kilku dni) do takiej sytuacji okazuje się, że głośniki frontowe przenoszą szersze pasmo i scena lepiej się prezentuje. Należy tylko pamiętać, aby w amplitunerze zaznaczyć brak głośnika centralnego.

warto spróbować - polecam. 😉

No ale to nie chodzi o głośnik tylko i kanał. Kanał centralny jest najważniejszy ergo głośnik też ale jak grasz centralny phantom to nadal kanał jest najważniejszy tylko teraz obsługują go dwa głośniki i więcej niż byś chciał DSP.

A co do głośników kto Ci broni postawić centralkę taką samą jak L/R? To jest ogólnie optymalne i porządane rozwiązania.

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

• 3 miesiące później...
W dniu 5.07.2024 o 23:33, sebna napisał:

A co do głośników kto Ci broni postawić centralkę taką samą jak L/R? To jest ogólnie optymalne i porządane rozwiązania.

to jest najlepsze z możliwych rozwiązań.

Trzeba pamiętać że jeśli nie mamy głośników koaksjalnych to mamy lepsza lub gorszą propagacje w danej osi, do tego klasyczny central nie zgra się fazowo w klasycznymi frontami więc mogą powstać wyrwy w paśmie. 

• 3 tygodnie później...

Powiem Wam, ze po Waszych wskazówka ch co do wysokości i centralnego i małych kalibracjach jest petarda. Sąsiad ma inne zdanie 😂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Tomasz8107 napisał:

Powiem Wam, ze po Waszych wskazówka ch co do wysokości i centralnego i małych kalibracjach jest petarda. Sąsiad ma inne zdanie 😂

IMG_1297.jpeg

Petarda, ale wymienił bym go na większy z serii💪 ogólnie zajebi.... a tył jak ? Masz 5.1.2 czy większy set-up?

Po wymiarach zgaduję że jest to 85 cali TV jeżeli mógłbyś zdradzić jaki to byłbym wdzięczny 

1 godzinę temu, MarcinRejek napisał:

Petarda, ale wymienił bym go na większy z serii💪 ogólnie zajebi.... a tył jak ? Masz 5.1.2 czy większy set-up?

Po wymiarach zgaduję że jest to 85 cali TV jeżeli mógłbyś zdradzić jaki to byłbym wdzięczny 

Też myślę, że większy by dał radę jeszcze 😅 To jest Philips Ambilight Oled 818/77 cali. Z tyłu są sofą kiepski pomysł na podstawkowe, więc dałem 2x Dali Phantom E50 na sufit 😉

A set up to klasyczny 5.1

Ukryta Zawartość

14 minut temu, fetek napisał:

coś bym napisał ale znowu wyjdzie że krytykuje... 🥵

Śmiało pisz, konstruktywna krytyka zawsze mile widziana 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tomasz8107
10 godzin temu, Tomasz8107 napisał:

Ukryta Zawartość

Ten subwoofer💪. Bardzo fajny kącik. Można go dać do tematu "Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)"😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Milo
W dniu 8.11.2024 o 19:40, Tomasz8107 napisał:

Śmiało pisz, konstruktywna krytyka zawsze mile widziana 😉

Nie będzie to nic odkrywczego, wysunąć kolumny, dać powietrz ustawić osie..

W dniu 8.11.2024 o 19:40, Tomasz8107 napisał:

Też myślę, że większy by dał radę jeszcze 😅 To jest Philips Ambilight Oled 818/77 cali. Z tyłu są sofą kiepski pomysł na podstawkowe, więc dałem 2x Dali Phantom E50 na sufit 😉

A set up to klasyczny 5.1

a ustawiłeś to jako 5.1 czy 3.1.2 ? sprawdzałeś różnice ?

Rozumiem że w tunelu schowałeś kable ?

Edytowane przez fetek
41 minut temu, fetek napisał:

Nie będzie to nic odkrywczego, wysunąć kolumny, dać powietrz ustawić osie..

a ustawiłeś to jako 5.1 czy 3.1.2 ? sprawdzałeś różnice ?

Rozumiem że w tunelu schowałeś kable ?

Ustawione mam jako 5.1 innego ustawienia nie sprawdzałem. Tak kable w tunelu, a do głośników sufitowych poszła bruzda w suficie do dwóch Panhaton E50

• Pokaż nowe odpowiedzi