Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka MC za 5k

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 30.10.2024 o 17:01, Marcinus napisał:

Tylko pamiętaj, że aby były prawidłowe wskazania wagi, to igła położona na wadze musi być na tej samej wysokości co na płycie.

Z czego to ma wynikać i jaki ma mieć wpływ na wskazania wagi?

W dniu 3.11.2024 o 12:40, Marcinus napisał:

To może być przyczyną. Dla tej wkładki bym celował w 50 Ohm

No to tak. Do tej pory miałem równo 100 Ohm i było trochę za jasno. Zmieniłem na 50 Ohm to efekt był jakby igła zebrała sporego kota z kurzu albo wręcz odłączyć kopułki. Teraz gram na 83 Ohm i wydaje się ok. Z resztą niech wkładka złapie większy przebieg to będzie można powiedzieć coś więcej.

No i podstawowa kwestia że tłoczenia też bywają różne - więc dalsze strojenie co do Ohma nie ma sensu, raczej zależnie od płyty będę się bawić regulacją tonów wysokich/basu (hihi, jak w końcu zrobię, bo nie mam we wzmaku).

• 3 tygodnie później...

Gram już trochę więc chyba czas na podsumowanie.

Impedancja wejściowa zostaje 83ohm. Nacisk 1.95g.

Z dalekiego wschodu dotarł bloczek kalibracyjny, całkiem spoko, więc poprawiłem kalibrację wkładki (azymut i vta). Przy okazji pokasowałem luzy łożysk pionowych w ramieniu (echhh... delikatne to, łatwo o szkodę a ciężko kupić).

Jak gra? Bardzo dobrze! I na tym zakończę, zainteresowanych odsyłam do profesjonalnych recenzji, ja powiem tylko że jestem mega zadowolony.

Pzdr

• 3 tygodnie później...
W dniu 29.11.2024 o 18:29, bolo_senor napisał:

a wkładka za 10k zabrała by jeszcze lepiej 😉

Zapewne. Tylko ja nie bawię się w małe kroczki - kolejne upgrade'y to u mnie typowo cena x3 albo x5 żeby nie grzebać przez dłuższy czas, przynajmniej w danym komponencie. Ale spoko, jak zajadę tę igłę (a to będzie dość szybko hihihi bo słucham sporo) to będzie okazja hihihi. Zapewne będzie to wyższy model Phasemation bo gra cudnie i charakterem strzał w 10. Micha mi się haha, jedynie żona się wkurza że nic nie robię w domu 😉

Chociaż z tym upgrade to nie zawsze jest tak że wyższy model to jest to samo tylko lepiej. Ostatnio wymieniałem kabelki między pre a końcówkami mocy i... kicha, kabel obiektywnie lepszy ale inny charakter i totalny brak dopasowania. Dobrze że kupowałem używany to nie będzie straty przy sprzedaży.

5 minut temu, asiki napisał:

kolejne upgrade'y to u mnie typowo cena x3 albo x5

czyli 15k albo 25k.

niedługo specjalnie dla ciebie wkładki zaczną robić 😄

Taką za 20k to jeszcze jestem w stanie sobie wyobrazić, ale wyżej... nie te lata, nie ten słuch, rodzina... No i cała masa innych komponentów czeka na swoją kolej, chociaż wiele z nich poczeka bo były starannie wybrane i z każdym upgradem w innym miejscu pokazują że mają jeszcze sporo więcej do zaoferowania 😉 Na razie pobawię się w kabelki, tak dla ochłonięcia. A wracając do wkładki - teraz po dotarciu jest mega, jak to się mówi od MC nie ma odwrotu 😉

2 godziny temu, asiki napisał:

Zapewne będzie to wyższy model Phasemation

A może rozważyłbyś jednak phono zamiast kolejnej wkładki? 
Przy wkładkach MC robi się trudniej, zmiana pre może wnieść więcej niż 3x droższa wkładka.

To miałem na myśli pisząc o innych komponentach. Pre gramofonowe, kabelki takie i owakie, DAC bo z toru cyfrowego też dużo korzystam i tutaj upgrade też się prosi, itd., w pewnym momencie może i gramiak bo Sony jest dobry ale też nie jest to koniec świata. O nowej wkładce na razie nie myślę, dopiero tę odpaliłem i mi pogra ze 2-3 lata. Do tego czasu mam w czym dłubać 😉

Dzięki za zwrócenie uwagi na pre, co prawda już mi to zaczęło nieśmiało chodzić po głowie, teraz będę miał większą motywację 😉

58 minut temu, asiki napisał:

Dzięki za zwrócenie uwagi na pre, co prawda już mi to zaczęło nieśmiało chodzić po głowie,

Skoro masz wkładkę Phase...  😛 
I naprawdę warto pamiętać o tym co Burz napisał  🙂 

PS. Bolo, nie czytaj tego.

Edytowane przez arpeggione
8 godzin temu, asiki napisał:

Taką za 20k to jeszcze jestem w stanie sobie wyobrazić, ale wyżej.

Malutka obudowa, troszkę drutu na cewkę, malutkie magnesiki oraz pręcik z igiełką na końcu. No kilka stów to może być warte.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

17 godzin temu, arpeggione napisał:

PS. Bolo, nie czytaj tego.

kurna przeczytałem 😩

Tak serio , to jeżeli ktoś lubi bardziej mc to nic mi do tego - to kwestia gustu i jest to zrozumiałe , gorzej jak ktoś próbuje uogólniać i stwierdzać autorytatywnie wyższość jednych nad drugimi. 

• 1 miesiąc później...

Trochę czasu minęło, osłuchałem się z wkładką. Mogę ją podsumować jednym słowem: hihihihihi! Trafiona idealnie, banan z twarzy nie schodzi 🙂

W międzyczasie do preampa gramofonowego dodałem regulację tonów (basów i wysokich) co przydaje się przy starszych tłoczeniach. Gałki może trochę za duże ale ważna jest precyzja. Obok gałek guziczek do trybu "direct" i lampka. W środku całkiem przyzwoite i parowane komponenty, duża staranność jeśli chodzi o ekranowanie, prowadzenie masy itd. Całość kilka ładnych kg.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi