Skocz do zawartości
IGNORED

TOPPING PA7 PLUS PRZETESTUJ I WYGRAJ 1000zł !!

Rekomendowane odpowiedzi

To czekam na wrażenia

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 2.08.2024 o 17:16, Audiomagic.pl napisał:

To czekam na wrażenia

Pierwsze wrażenia pozytywne a zapewniam , że łatwo nie ma a i ja testuję sumiennie ;)

1000006537.jpg

1000006545.jpg

Gość

(Konto usunięte)

1.    Wstęp

Określenie takie jak analityczny, ostry czy bez średnicy trzymają się pewnych produktów jak łatka dana samochodom na F. Czy dalej są prawdziwe? Renomowani producenci wykorzystują w końcu rozwiązania Hypex czy Purifi od lat nawet w swoich wysokich seriach, więc może to nie takie straszne i nie każda klasa D gra tak samo. Czy wzmacniacz, który wspaniale wypada w pomiarach brzmi też dobrze „na ucho”?  Czy Topping w niewielkim eleganckim opakowaniu może dostarczyć nam takich wrażeń jak klasyczne wzmacniacze AB i po prostu dawać tak samo dużo frajdy przy słuchaniu muzyki?

Sprawdzam u siebie.

2.    Wygląd, specyfikacja,

Pudełko, w którym znajdujemy zasilacz jest wykonane solidnie i jest większe niż zakładałem. W środku znajdziemy sam wzmacniacz, sporych rozmiarów zasilacz oraz papirologię. Wzmacniacz nie ma pilota, a szkoda. Wszystko umieszczone w gąbkach.

Na swojej stronie producent opisuje PA7 Plus jako Power Amplifier (końcówka mocy) - https://www.toppingaudio.com/product-item/pa7-pa7-plus  i w połowie jest to prawda. Przełącznik z tyłu pozwala ominąć kontrolę głośności gałką w przodu więc wzmacniacz może pracować jako sama końcówka. Z frontu znajdziemy bardzo fajnie zrobione „klasyczne” przełączniki. Jeden ma opcje on / off / trigger, drugi pozwala wybierać między złączem SE (single ended , czyli RCA ) lub BAL ( balanced tutaj XLR lub TRS). Dalej na czarnym panelu mamy aluminiową gałkę do kontroli głośności. Z tyłu najdziemy świetnie rozłożone terminale głośnikowe, które oczywiście przyjmują bananowe końcówki jak i kabel. Źródło możemy podłączyć używając jednego z 2 wejść – RCA lub używając portu combo gdzie użyjemy XLR lub TRS. Zostaje jeszcze przełącznik trybu pracy, wejście trigger, dzięki któremu wybudzimy urządzenie np streamerem i gniazdo do podłączenia zasilacza. Wtyk zasilacza po podłączeniu możemy zakręcić metalowym pierścieniem. Obudowa wykonana jest w większości z metalu i na żywo robi naprawdę dobre wrażenie. Minimalistyczny design będzie się dobrze wpisywał w nowoczesne wnętrza, jeżeli tylko mamy miejsce na ukrycie pokaźnego zasilacza gdzieś np. za szafką. Do testów dostałem urządzenie w srebrnym kolorze, ale jest również wersja czarna. Przełączniki mają bardzo przyjemny skok. Jest też dioda z delikatnym białym światłem. Gałka do kontroli głośności działa gładko.

Sam wzmacniacz jest prawdopodobnie zbudowany z użyciem 2x 3255 od Texas Instrument z zaimplementowanym PFFB. Producent deklaruje bardzo wysoką moc i pomiary wydają się to potwierdzać. Dodatkowo ma to być konstrukcja „fully balanced” , zniekształcenia tak niskie jak DAC. Specyfikacja poniżej.

3.    Sprzęt towarzyszący

Jako źródło użyłem odtwarzacza sieciowego Wiim Pro Plus. W dwóch pomieszczeniach użyłem 2 zestawów kolumn a dokładnie to Wharfedale Evo 4.2 oraz Elac Uni-Fi 2.0 UB52. Obydwie pary mam od dawna i osłuchałem się z nimi dosyć dobrze. Nie jest to żaden high-end ale myślę, że klasa będzie podobna do tego z czym ten wzmacniacz będzie łączony.

4.    Jak testowałem

* Playlista

Ułożyłem specjalną playlistę na Tidal, do której dodałem utwory z różnych gatunków. Są wokale, elektronika, instrumenty, spokojne ballady jak i dynamiczne bomby. Chciałem, aby znalazły się tam kawałki, które znam tak aby lepiej pozwoliły wyłapać co rzuca się na uszy. Jeżeli ktoś jest zainteresowany to jest publiczna.

https://tidal.com/browse/playlist/7972ab05-0c9e-4214-be36-73430a6a2d33

<iframe src="https://embed.tidal.com/playlists/7972ab05-0c9e-4214-be36-73430a6a2d33" width="700" height="600" allow="encrypted-media" sandbox="allow-same-origin allow-scripts allow-forms allow-popups" title="TIDAL Embed Player" />

* Ustawienia dla Wiim Pro Plus: EQ wyłączone, głośność ustawiona na stałe.

* Wyrównanie różowym szumem i telefonem. Jak wiadomo najłatwiejsza pułapka w jaką można wpaść przy takich porównaniach to poziom głośności. Nie mam za bardzo narzędzi oraz pomocy by zrobić ślepe lub podwójnie ślepe testy. Nie mam akurat ani miernika poziomu głośności, multimetru, selektora wejść itd. To co mogę zrobić w minimalnym stopniu by wyrównać głośność między wzmacniaczami to użycie aplikacji z miernikiem dźwięku. Na wzmacniaczu dostosowałem głośność tak aby testowy „pink noise’, który jest na playliście wynosił z pozycji odsłuchowej ~60dB. Głośność odtwarzanych piosenek wynosiła wtedy średnio 80-86 dB. Potem powtórzyłem ten proces na kolejnych wzmacniaczach. Amatorsko, ale trochę lepiej niż „na ucho”

5.    Jak to gra

Zanim jeszcze usłyszałem o testach na forum to widziałem wcześniej recenzje na Youtube (Tharmabar) i na stronach internetowych. Wolałem o nich zapomnieć, żeby się nie sugerować, ale jedno zdanie utkwiło mi w pamięci. Tester na stronie https://iiwireviews.com/topping-pa7-plus-amplifier-hegel-sound-at-toppings-price/ napisał tak:

Cytat

On the contrary, PA7 Plus is one of the smoothest performers I’ve ever encountered anywhere near this price. Tones are very coherent and connected in an effortless, continuous fashion. Any sort of dryness or harshness that we could often observe with early class D designs is completely absent in this case. In fact, this kind of smoothness would put many class AB amps to shame.

Co kłóci się z opiniami o takich sprzętach wśród wielu użytkowników (bo klasa D jest zawsze sucha itd.). Moim zdaniem gra to bardzo dobrze, nawet świetnie. Dźwięk jest taki jaki powinien być. Neutralny, czysty z energią i detalem. W żadnym wypadku nie zabrakła mi mocy i nawet kiedy słuchałem głośniej nie wychwyciłem żadnych zniekształceń, nic nie kłuło w uszy. Wzmacniacz daje pełno frajdy i można go słuchać godzinami.

Porównania:

SMSL A300

Topping jest dokładniejszym wzmacniaczem od A300. W tym wypadku różnice wydawały mi się najbardziej słyszalne.  Separacja instrumentów, jest jak dla mnie lepiej słyszalna i bas bardziej dokładny.

Yamaha R-S700

Yamahę ustawiłem w trybie CD Pure Direct więc najbardziej „czystym”. Muszę powiedzieć, że Topping wydawał mi się dawać większy „rozmach” i z zamkniętymi oczami bardziej przestrzennie budował scenę.

Atoll In100se

Porównanie z Atollem w mojej głowie było najbardziej oczywiste, jeżeli chodzi o różnice. Okazało się, że te wzmacniacze nie grają tak bardzo różnie od siebie. Wydaje mi się, że wychwytywałem różnice, jeżeli chodzi o „rozmach” i instrumenty klawiszowe, gdzie Atoll wydaje się grać je mocniej. Z drugiej strony bas wydaje się dużo bardziej zróżnicowany w Toppingu.  Jeżeli chcecie mocnego uderzenia - Atoll, jeżeli zróżnicowanego basu – Topping.

6.    Podsumowanie

Warty polecenia wzmacniacz dla świadomego użytkownika. Jeżeli chodzi o funkcjonalność to jest ona bardzo prosta. Można nawet traktować to po prostu jako końcówkę mocy w eleganckim wykonaniu. Mocny, szybki, gładki, energiczny. Producent wydaje się być dosyć skryty o tym jak jest zbudowany wzmacniacz. Wydaje mi się, że to może być szczyt tego co da się wyciągnąć z tych chipów. Nie mam porównania na miejscu do mocniejszych Hypexów czy Purifi ale wydaje mi się, że dźwiękowo to może to być bardzo blisko. Nowy Wiim Ultra z triggerem wydaje się tutaj świetnym kompanem. Testowałem tylko na 2 zestawach kolumn ale wzmacniacz wydaj się być zupełnie neutralny więc pokaże kolumny takie jakie są, bez kolorowania. Polecajka do sprawdzenia :) 

Plusy:

·        Brzmienie przestrzenne, z powietrzem, świetna separacja instrumentów

·        Duża moc

·        Elegancki minimalistyczny wygląd

·        Moc wystarczająca do

·        Możliwość pracy jako integra jak i kńcówka mocy

·        Trigger

Minusy:

·        Brak pilota

·        Nagrzewanie się obudowy

·        Trzeba zaplanować, gdzie ukryć duży nie za ładny zasilacz

Recenzję napisałem sam bez ChatGPT. Dzięki @Audiomagic.pl za wypożyczenie i poproszę kolejną osobę o adres.

IMG20240802120640_r.jpg

IMG20240802120708_r.jpg

miernik.jpg

pinknoise.jpg

IMG20240803184958r.jpg

IMG20240803214047r.jpg

IMG20240803154950r.jpg

IMG20240803155013r.jpg

IMG20240806092335r.jpg

IMG20240806092347r.jpg

IMG20240802122419r.jpg

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, ProjectPi napisał:

Nie porównywałes WiiM Amp kontra ten amp z Pro Plus?

Miałem wystarczający problem ,żeby opisać co z innymi. Jeżeli chodzi o kolumny jest dużo łatwiej ale wzmacniacze , zwłaszcza jeżeli nie mogę przełączać "w locie" to jednak sporo roboty i dużo trudniejsze niż mi się wydawało. 2 piosenki, zmiana kabli, 2 piosenki, potem powtórka, żeby sprawdzić czy rzeczywiście tak było czy mi się wydawało, można się napocić 🙂   Większość zapisek z odsłuchu nie nadaje się do publikacji 🙂 Bawiłem się za to świetnie , zwłaszcza z Wharfedale Evo

2 godziny temu, ProjectPi napisał:

Przydałby się przełącznik amp/speakers, fakt.

ja uzywam takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20220119_161439.jpg-1024x768.jpg-800x600.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 godziny temu, Tomek_waw napisał:

poproszę kolejną osobę o adres.

Dzień dobry,

chyba moja kolej, ale niestety muszę dziś służbowo wyjechać więc proszę o przesunięcie na koniec.

Pozdrawiam

misza

13 minut temu, bolo_senor napisał:

same przesunięcia , robi się już jakaś seria 😄

Ja cały czas jestem i czytam..
🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Gość

(Konto usunięte)

Jak nie ma chętnych to może zostać u mnie. Bardzo mi pasuje. @Audiomagic.pl dajcie znać ile dopłacić i nie odsyłam. Trochę sobie dołożyłem korekcji , bo już po testach i teraz to baja 🙂

Screenshot_2024-08-07-10-07-15-67_5592fe85c89b9c7526dd9939eef9599a.jpg

Edytowane przez Tomek_waw
Jak nie ma chętnych to może zostać u mnie. Bardzo mi pasuje. [mention=37144]Audiomagic.pl[/mention] dajcie znać ile dopłacić i nie odsyłam. Trochę sobie dołożyłem korekcji , bo już po testach i teraz to baja 

Ukryta Zawartość

A wy czym dołożyłeś ???
W sensie streamer

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
24 minuty temu, bolo_senor napisał:

mini też ma

Mini ma 10 zakresowy PEQ

Pro , Pro Plus i Amp mają dodatkowo jeszcze "room correction"

Amp ma jeszcze dodatkowo po 10 PEQ na lewą i prawą stronę oddzielnie.

Ogólnie w każdym Wiim można kombinować :)

Jak nie ma chętnego na testy to chętnie się wbiję. Proszę o wiadomość priv jeśli nie ma nikogo chętnego przede mną do przetestowania sprzętu.

12 godzin temu, Tomek_waw napisał:

Jak nie ma chętnych to może zostać u mnie. Bardzo mi pasuje. @Audiomagic.pl dajcie znać ile dopłacić i nie odsyłam. Trochę sobie dołożyłem korekcji , bo już po testach i teraz to baja 🙂

Ukryta Zawartość

Zerknąłem na listę i wychodzi na mnie. 

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Z niekrytym żalem odesłałem wzmacniacz do @aiki ( akurat jak mi przyszedł kabel trigger ) . Bawiłem się świetnie, dzięki śliczne.

A jaką Topping ma regulację głośności?
Potencjometr czy jakaś cyfrowa?

Wiem,że można ja wyłączyć,i używać jako końcówki.
To bardzo dobra opcja której chyba brakuje u konkurencji.

Gość

(Konto usunięte)
10 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

A jaką Topping ma regulację głośności?
Potencjometr czy jakaś cyfrowa?

Taki ma. Wygląda bardzo analogowo 🙂

spacer.png

spacer.png

Przepraszam za spóźnienie.

Podziękowania dla @audiomagic. Kolejna, fajna możliwość poobcowania ze sprzętem, na który być może, nie zwrócił bym uwagi.

A tu proszę. Taki wzmacniacz zawitał. Aż muszę sprawdzić jak mu na imię, bo wyleciało.

TOPPING PA7 PLUS

Jakoś nigdy nie interesowały mnie parametry, ponieważ nic mi mówią. Biorąc to maleństwo, miałem obawy aby się nie rozleciało. Ale nie. Obudowa słuszna, waga zaskakująca. Zasilacz drugie tyle. Zobaczymy…

Mam remont i sypialnia, gdzie chciałem go potestować, wypadła z terminarza. Trudno, wpinam pomiędzy EVERSOLO DMP6, a Equilibrium Eltheria S8. Najwyżej pogra, spakuję i odjedzie.

Ukryta Zawartość

Tak sobie go obracając, można rzucić okiem na okienka w obudowie. Czyżby się grzał? Heh i to jak. Po około 15 minutach łapka się cofa. Jak w A klasowych. Nie wróży to nic dobrego. Oby konstruktor przewidział kilkunastoletnią, bezawaryjną pracę.

Podłączone, gałka w prawo. O, w większości tego typu wzmacniaczy początkowa skala narasta nieśmiało, mozolnie. Dopiero po połowie zaczyna się budzić. Tutaj od razu odkręcamy manetkę. Czyżby potek? Trzydrożne, niezbyt trudne do napędzenia, głośniki napędził bez problemu. Wręcz musiałem pilnować skali. Z przyzwyczajenia, za bardzo w prawo.  

IMG_20240721_195018.jpg

Tak sobie posłuchałem przez tydzień i nic nie drażniło. Poprawnie do bólu. Rozdzielczo, bas doskonale kontrolowany. Pasma wyrównane. Trzeba uważać jaki materiał się podaje, choć słabsze realizacje też wypadają sensownie. Gdy miałem więcej czasu, zauważyłem pewien chaos przy większych głośnościach. Jakby nie do końca poprawnie wysterowywał głośniki. Zaznaczam, było już rozrywkowo.

IMG_20240720_150702.thumb.jpg.6afdbbb1ee6e11f8f2b8facfdd9c4b13.jpg

Nawet dobrze spasowany, hebelki pracują idealnie. Ale sam projekt nietrafiony. Nie znałem ceny tego wzmacniacza przez cały test. Dopiero po odesłaniu sprawdziłem co i jak. Myślę, że za 10 procent więcej, można by wsadzić wielgachny i nieporęczny zasilacz, w taki sam styl obudowy jak wzmacniacz. Wyglądało by zacnie i nie trzeba by chować przed światem. Do tego najprostszy pilot - +/- volume i styknie. Zestaw dużo by zyskał. Reszta ok. solidne terminale głośnikowe. Brak diody, sygnalizującej gdzie znajduje się gałka głośności. Fajne, gumowe stopki.

IMG_20240721_195001.jpg

I tak sobie słuchałem i słuchałem i słuchałem… 

Zatęskniłem za średnicą. Tu jej brak, przynajmniej taką jak uwielbiam. Ze wszystkich wzmacniaczy tego typu, jakie gościłem w domu, ten zrobił bardzo pozytywne wrażenie. Gdybym składał dziś zestaw, bardzo poważnie zastanowił bym się nad monoblokami w tej technologii, a resztę bym wydał na najlepszy przedwzmacniacz na jaki mnie stać. Jeden dla mnie problem, to pozestawiać takie technologie z resztą. Trzeba poświęcić trochę czasu, wiedzy i testów by zagrało na pełni możliwości. Tanio nie będzie, ale efekt murowany.

Pozdrawiam i miłego słuchania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez hudykot
Gość

(Konto usunięte)

@hudykot też miałem sprawdzić z Equilibrium, ale zabrakło czasu bo są w innej lokalizacji. Tylko ja mam niższa serię bo Ether S6. Nie wiem jak gra Eltheria S8 , ale zakładam, że może dosyć mocno basem jeżeli charakter grania jest podobny. W głowie pojawiłą się myśl ,że może właśnie taka dokładne klasa D może fajnie trzymać ten bas w ryzach. Czy oprócz średnicy tam tez byłą różnica ?

Equilibrium to klasa sama w sobie. Serie grają podobnie, tylko do różnych metraży.

Żałuj, że nie sparowałeś. Zaskoczenie i uśmiech 

U kogo teraz Topping bo nie ukrywam że się zakręciłem 😛 

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

5 godzin temu, Audiomagic.pl napisał:

U kogo teraz Topping bo nie ukrywam że się zakręciłem 😛 

Jest jeszcze u mnie. 

Kto następny w kolejce? Proszę o wiadomość.

1 godzinę temu, aiki napisał:

Kto następny w kolejce? Proszę o wiadomość.

Ja jestem nastepny ale z powodow urlopowych odpadam z zabawy.

Po mnie jest bolo_senor.

Przepraszam Audiomagic.pl za zamieszanie i dziekuje za mozliwosc uczestniczenia w testach sprzetu audio.

• Pokaż nowe odpowiedzi