Skocz do zawartości
IGNORED

TOPPING PA7 PLUS PRZETESTUJ I WYGRAJ 1000zł !!

Rekomendowane odpowiedzi

Pomysl fajny chociaz ja z tym zupelnie inny charakter nie bardzo sie zgadzam. Ten FiiO to taki prawdziwy prawdziwy NOS?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Godzinę temu, Wito76 napisał:

Mam pomysł-propozycję na kolejny tour. Mam na myśli FiiO K11 R2R. Dac/amp słuchawkowy. Wszyscy chyba mieli do czynienia z DACami w topologii delta-sigma, a sądzę że niewielu słyszało DACa na drabince rezystorów R2R. Kosztuje formalnie 899zł, więc to chyba najtańszy DAC R2R wykonany w tej technice (pomijam konstrukcje DIY czy inne podobne partyzanty). Wszystkie te nasze Toppingi,  SMSL, Fiio, iFi czy przetworniki na pokładzie naszych streamerów lub wzmacniaczy to dzisiaj delta-sigma, te różne AKM, Sabre, Cirrus, Wolfson itd. Natomiast R2R to trochę inna szkoła grania, nastawiona na muzykalność, organiczność, takie więcej muzyki w muzyce. Niektórzy nawet widzą pewną analogię, między R2R vs delta-sigma, jak między wzmacniaczami lampowymi a tranzystorowymi czy class D. Zupełnie inny charakter i odbiór brzmienia. Ludzie kręcą się w kółko szukając różnych DACów, bo coś im nie pasuje, czegoś brakuje, że cyfrowo, że technicznie, że płasko - spróbujcie R2R. Ciekawostka, to FiiO oferuje tryb oversamplingu i NOS czyli non-oversampling, dając bardziej naturalne brzmienie. No i dodatkowo to urządzenie do wzmacniacz słuchawkowy, czyli atrakcja dla słuchawkowców. Ja akurat bardzo ciekaw jestem grania takiego urządzenia.

Oczywiście nie oczekuję cudów, sama drabinka rezystorowa R2R dokonująca konwersji D/A to połowa sukcesu. Ważna a może i ważniejsza jest dalsza aplikacja sygnału analogowego, opampy, filtracja, zasilanie itd. Ale myślę, taki tour byłby bardzo ciekawy i otwierający dla wielu nowe spojrzenie na [link_zablokowany].

Nie wiem, czy Audiomagic może w ogóle udostępnić to urządzenie do testów, ale mam nadzieję, że forumowiczom podoba się ta moja propozycja. 

Bardzo dobry pomysł!

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Pomysl fajny chociaz ja z tym zupelnie inny charakter nie bardzo sie zgadzam. Ten FiiO to taki prawdziwy prawdziwy NOS?
Dobre pytanie. W materiałach propagandowych ogólnie dostępnych w e-sklepach, w opisie sprzętu jest że NOS. Diabeł pewnie tkwi w szczegółach.
A to zupełnie inny charakter bez problemu można zamienić na "nieco inny" charakter.
Dla mnie taki "zupełnie inny charakter" był przypadku cedeków i przejścia z delta sigma (Onkyo, Denon) na Philipsa na TDA. Oczywiście Philips dostał zasłużony upgrade i przejście na NOS, ale tutaj różnica jest mega wyraźna w charakterze, barwie itd .
24 minuty temu, ProjectPi napisał:

Ten FiiO to taki prawdziwy prawdziwy NOS?

Pewnie tak samo prawdziwy jak w Aresie...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

19 minut temu, Wito76 napisał:

A to zupełnie inny charakter bez problemu można zamienić na "nieco inny" charakter.

Wiele (większość?) R2R źle się mierzy. Być może to różnicuje odczuwanie różnic gdy zestawia się takiego DACa np. z bardzo mocnym pomiarowo DS.

Owszem, ale to równie dobrze może stanowić dowód w sprawie, że pomiary "nie grają". Patrząc na obecne odstępy sygnału i inne, a patrząc na te z epoki czyli lata 90-te na przykład, różne AD, PCM, TDA, mamy przepaść. A wiele osób wybiera wciąż i woli osłuchowo tamten "badziew" technologiczny. Ale to już chyba kwestia indywidualnych preferencji, systemu jako całość, nie wiem, temat rzeka.

10 minut temu, ProjectPi napisał:

Wiele (większość?) R2R źle się mierzy. Być może to różnicuje odczuwanie różnic gdy zestawia się takiego DACa np. z bardzo mocnym pomiarowo DS.

A nie słyszysz różnic Holo Audio do DS?

Mam teraz Aresa 12th czyli dobrze mierzące się R2R z nieprawdziwym NOS , który to tryb i tak się przyjemnie słucha...

I jest to inne granie niż DS... naturalność i flow R2R jest znakomita 

I faktycznie Qutest ze swoim Fpga jest gdzieś pomiędzy...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Mam wrażenie, że słyszę (pisze tak celowo, bo ślepych testów nie było). Ale to nie jest zupełnie inny charakter, bardziej szlif i cos, co ja nazywam intymnością, a inni z tego co zauważyłem np. bliskością. Owszem, poczucie artystów jest inne, szczególnie w jazzie jak dla mnie.

• 2 tygodnie później...

To ja się wtrącę. R2R mają czasami bardzo dobre pomiary. Taki dac na 4xPCM1701 w miejsce PCM63 ma SNR 109,8 dB, dynamikę 103,1 dB a THD 0,00299% To chyba niezle, nawet jak na DS? Co do NOS czy OS, to różnie można podejść do tego. Ja np. wywalam filtr i puszczam upsamplowany programowo sygnał na dac. Taki pseudo NOS. Pozbywając się filtra sprzętowego, pozbywasz się jego niedoskonałości (zakłócenia na zasilaniu) i charakteru (nawet najlepsze filtry sprzętowe mają swój  „charakter” grania). Często po takim zabiegu okazaje się, że daci grają wręcz identycznie. Różnice pomiędzy kostkami mogą być w pomiarach, co bardzo rzadko słychać. Miałem kiedyś taki „uszkodzony” fabrycznie dac na ad1862, który w pomiarach wypadał na poziomie płyty winylowej, a i tak nie było tego za bardzo słychać.

BTW. Dzisiaj dojdzie do mnie Topping PA7. Sam jestem ciekaw jak to zagra z dacami R2R. Ostatnio miałem Sabaja a30a i w porównaniu do mojego dość słabego i już wiekowego HK980 wypadł słabiutko, sztucznie i bez żadnej przestrzeni, po prostu ściana dźwięku na linii kolumn.

Edytowane przez Delirium77
2 godziny temu, Delirium77 napisał:

To ja się wtrącę. R2R mają czasami bardzo dobre pomiary. Taki dac na 4xPCM1701 w miejsce PCM63 ma SNR 109,8 dB, dynamikę 103,1 dB a THD 0,00299% To chyba niezle, nawet jak na DS?

Raczej biednie jak na to, co dziś prezentują DS. Ale masz rację z tym, że bywają R2R dobre pomiarowo, mój, przykładowo, to DR 127 dB i sinad 0,00032%.

29 minut temu, ProjectPi napisał:

Raczej biednie jak na to, co dziś prezentują DS. Ale masz rację z tym, że bywają R2R dobre pomiarowo, mój, przykładowo, to DR 127 dB i sinad 0,00032%.

Oby jeszcze było to słychać 🙂 Taki SMSL SU-1 wypadł 107,3 dB i 0,00109%. To oczywiście faktyczny pomiar a to zależy od przetwornika A/D i nawet głupiej pętli masy, która każdy pomiar może pięknie popsuć.

Co do takiego DS jak SMSL SU-1 to dobrze zasilony z zasilacza liniowego, sygnał podany Coax z dobrego źródła i z wymienionymi kondensatorami przy chipie AKM też może fajnie zabrzmieć. Te nowe chipy mają zaimplementowaną dobrze konwersję z pcm, a tam mogą dziać się właśnie różne cuda.

Ok Topping doszedł. Odsłuch tak na szybko, szczegóły, szybki, zwarty bas, wokale do przodu, średnica ok ale mało wciągająca. Ogólnie za tą kwotę (kupiłem używkę) może być. Sabaj a30a nie ma podejścia do tego Toppinga.

A teraz tak, co lepszego, bardziej muzykalnego i dociążonego w klasie AB lub wręcz w A? Kwota do 10 tys. Nie musi mieć dac, mam swoje r2r (4xTDA1541S1, 4xPCM1701, Abbas lampowy na PCM63 i TDA1540) wyjściami rca i xlr. Kolumny to póki co Roth Oli 40 ale po wymianie wzmacniacza zmienię i je. Do tej pory jako wzmacniacz robi HK980 więc konstrukcja dość tania ale jak na lata 2010-2011 dość solidna.

Ok, wróciłem do swojego HK980. Nie jest tak dokładny ale dają miłą, słodką średnicę.

Edytowane przez Delirium77
  • 2 tygodnie później...

Przepraszam za mega opóźnienie niestety z przyczyn zdrowotnych nie mogłem zając sie tematem, nadrabiam wszystkie zaleglosci. Konkurs bedzie rozwiazany. Niezmiernie jest mi przykro ze tak długo z mojej strony była cisza. Ale już mam pomysł na kolejny fajny tour. Prosze o wyrozumialość . 

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

Przepraszam ale mamy zwycięzcę @Tomek_waw! A. Po długim weekendzie wjeżdżamy z tourem Kanto audio!!

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

1 minutę temu, hudykot napisał:

gratulacje 🤛💪

Dzięki ,starałem się :) fajna dyskusja się zawiązała.

Niestety źle mi się formatowanie zapisało więc zdjęcia są na samym końcu i playlista Tidal się nie wyświetla. Następnym razem będzie lepiej. 

• Pokaż nowe odpowiedzi