Skocz do zawartości
IGNORED

Przewody do kolumn podłogowych

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, xajas napisał:

Chwila, czegos tutaj nie kapuje

Po pierwsze
Skoro byly pokazane roznice w spektrach, to skad sie wziely te spektra, skoro twierdzicie ze nie mozna czegos takiego mierzyc? Ktos je namalowal palcem?

Ja nie napisałem że się nie da zmierzyć. Uważam że i powtórzę to pewne aspekty mierzymy osobno a nie ich finalny wpływ w komplecie 

2 minuty temu, xajas napisał:

Po drugie
Jesli wrzuciłes po dwa wykresy różnych wzmacniaczy i prosiłem o wskazanie tego grającego cieplej no i wyniki z wykresów były błędne, to dlaczego „wyniki z wykresow“ byly bledne a nie „wskazania“ byly bledne?

Wskazania. Oczywiście że wskazania. Dziękuję za czujność.

Efekt dalej taki sam, czyli nikt nie jest w stanie tutaj napisać na jakie parametry lub na jakie pomiary należy zwrócić uwagę, żeby kupić wzmacniacz o ciepłej charakterystyce brzmieniowej. 

Może chociaż są jakieś parametry, które świadczą o tym, że jeden wzmacniacz będzie miał bardziej ciepłe brzmienie od innego? 

Czy też niebardzo i pozostaje stwierdzić, że nikt nie wie co to znaczy ciepłe brzmienie wzmacniacza 😃

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

A nie mowilismy o wzmacniaczu?

masz rację. Ale jak zmierzysz brzmienie wzmacniacza? kolumna generuje dźwięk...

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Pokazane były różnice na spektrach w przypadku podłączenia różnych kabli głośnikowych na wykresach różnice są małe ale być może są to różnice które są czułe dla ludzkiego ucha. 

czyli były pomiary. Skoro były pomiary to i wartości były wskazane. To czy ludzkie ucho mogło to słyszeć też raczej z tych wartości można wyczytać.

7 godzin temu, xajas napisał:

Albo jak chcesz mierzyc przestrzennosc sameg wzmacniacza, jesli jest wlasciwosc zdominowana przez akustyke pomieszczenia, chatakterystyke promieniowania i rozstawienie zestawow glosnikowych itd.

Zmierz w jednym pomieszczeniu w tej samej akustyce kilka 2zmacniaczy. Wciaz czekamy na te pomiary porownawcze wzmacniaczy "co to pomierzyc mozna szerokosc generowanej sceny"

Godzinę temu, GhostR1 napisał:

Ale jak zmierzysz brzmienie wzmacniacza? kolumna generuje dźwięk...

To zrob pomiar porownawczy tych samych kolumn w tej samej akustyce ale z roznymi wzmacniaczami..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Efekt dalej taki sam, czyli nikt nie jest w stanie tutaj napisać na jakie parametry lub na jakie pomiary należy zwrócić uwagę, żeby kupić wzmacniacz o ciepłej charakterystyce brzmieniowej. 
Może chociaż są jakieś parametry, które świadczą o tym, że jeden wzmacniacz będzie miał bardziej ciepłe brzmienie od innego? 
Czy też niebardzo i pozostaje stwierdzić, że nikt nie wie co to znaczy ciepłe brzmienie wzmacniacza

Efekt dalej taki sam, skoro ty sam nie jestes w stanie tego konkretnie opisac co to jest cieply wzmacniacz (tylko nie przytaczaj przykladow albo cieplych barw), to dlaczego oczekujesz ze inni powinni wiedziec co to jest, powinni wiedziec o co ci chodzi i jak to pomierzyc.
To jest niepowazne!

pozostaje stwierdzić, że nikt nie wie co to znaczy ciepłe brzmienie wzmacniacza

Właśnie.

nagrywamy.com

10 minut temu, xajas napisał:

Efekt dalej taki sam, skoro ty sam nie jestes w stanie tego konkretnie opisac co to jest cieply wzmacniacz (tylko nie przytaczaj przykladow albo cieplych barw), to dlaczego oczekujesz ze inni powinni wiedziec co to jest, powinni wiedziec o co ci chodzi i jak to pomierzyc.
To jest niepowazne!

To jest niepoważne, żeby na forum audio pytać co to znaczy ciepło brzmiący wzmacniacz 🤭

10 minut temu, przemak napisał:

Właśnie.

Większość ludzi, nawet amatorów sprzętu hi-fi doskonale wie jakie to brzmienie, jedynie chyba pomiarowcy nie mają pojęcia o co chodzi 😄

3 minuty temu, Ajothe napisał:

To jest niepoważne, żeby na forum audio pytać co to znaczy ciepło brzmiący wzmacniacz 🤭

Większość ludzi, nawet amatorów sprzętu hi-fi doskonale wie jakie to brzmienie, jedynie chyba pomiarowcy nie mają pojęcia o co chodzi 😄

Spróbuj opisać własnymi słowami.

nagrywamy.com

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Nie ma takiej potrzeby, to nie podstawówka 🙂

A ja bym posłuchał,bo nie wiem.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Teraz, Ajothe napisał:

To pobuszuj w dziale start. 

czyli nie wiesz?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

6 minut temu, Pseudodrummer napisał:

czyli nie wiesz?

Ty nie wiesz skoro pytasz. 

Śmieszne wykrętaski 😄

A może zaliczacie się do wybitnych tego forum, którzy twierdzą, że wszystkie wzmacniacze brzmią tak samo? 😄

10 minut temu, Ajothe napisał:

Nie ma takiej potrzeby, to nie podstawówka 🙂

Nie ma takiej potrzeby, bo nie ma takiej możliwości. Ja próbowałem podejmować ten temat, właśnie jeżeli chodzi brzmienie ciepłe, ale nie tylko nie było konsensusu, nie było żadnych wniosków, nie było niczego. Tylko to co wyżej, czyli nic.

nagrywamy.com

2 minuty temu, przemak napisał:

Nie ma takiej potrzeby, bo nie ma takiej możliwości. Ja próbowałem podejmować ten temat, właśnie jeżeli chodzi brzmienie ciepłe, ale nie tylko nie było konsensusu, nie było żadnych wniosków, nie było niczego. Tylko to co wyżej, czyli nic.

No właśnie, skoro tak podstawowej kwestii nie potraficie wytłumaczyć pomiarami / parametrami to może warto przestać udowadniać czy są różnice między innymi różnymi urządzeniami audio, skoro ludzie je słyszą i dyskutując między sobą mają podobne odczucia 😉

5 minut temu, Ajothe napisał:

Ty nie wiesz skoro pytasz.

No nie wiem,dlatego pytam,bo chce się dowiedzieć.
Jak się o czymś rozmawia,warto to zdefiniować.

5 minut temu, Ajothe napisał:

A może zaliczacie się do wybitnych tego forum, którzy twierdzą, że wszystkie wzmacniacze brzmią tak samo? 😄

My?
ja jestem jeden

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

My?
ja jestem jeden

To fajnie, ale poza Tobą również inni koledzy się tutaj udzielają. 

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

No nie wiem,dlatego pytam,bo chce się dowiedzieć.
Jak się o czymś rozmawia,warto to zdefiniować.

Raczej doskonale wiesz, a jedynie udajesz 😉 No chyba, że masz bardzo małe doświadczenie w audio i słyszałeś 1 wzmacniacz, nie masz porównania do innych...to nie pogadamy. 

3 minuty temu, Ajothe napisał:

No właśnie, skoro tak podstawowej kwestii nie potraficie wytłumaczyć pomiarami / parametrami

Ja potrafię, tak jak ja rozumiem "ciepłe". Problem w tym, że dla każdego to ciepłe brzmienie to jest coś innego. Ale spoko, wiem, że nie zrozumiesz, to za trudny problem jest, nie tacy polegli. Nie ten wątek zresztą i w ogóle.

nagrywamy.com

6 minut temu, przemak napisał:

Ja potrafię, tak jak ja rozumiem "ciepłe". Problem w tym, że dla każdego to ciepłe brzmienie to jest coś innego. Ale spoko, wiem, że nie zrozumiesz, to za trudny problem jest, nie tacy polegli. Nie ten wątek zresztą i w ogóle.

No tak, za trudne 😃

Zrelatywizowałeś temat i niczego nie wyjaśniłeś. Czyli jednak jakieś pojęcie o ciepłym brzmieniu wzmacniaczy masz, ale nie zdradzisz tajemnicy jakie pomiary/parametry za nie odpowiadają. 

Temat odpowiedni, bo właśnie tutaj pomiarowcy podważają wszystko co ludzie słyszą, ale nie są w stanie tego udowodnić. 

Jak ciężko idzie że wzmacniaczami to proszę bardzo już wspominałem kwestie DAC. Możecie poszaleć 😉

Teraz, Ajothe napisał:

No tak, za trudne 😃

Zrelatywizowałeś temat i niczego nie wyjaśniłeś. Czyli jednak jakieś pojęcie o ciepłym brzmieniu wzmacniaczy masz, ale nie zdradzisz tajemnicy jakie pomiary/parametry za nie odpowiadają. 

Temat odpowiedni, bo właśnie tutaj pomiarowcy podważają wszystko co ludzie słyszą, ale nie są w stanie tego udowodnić. 

Za trudny, bo nie umiesz albo nie chcesz nawet spróbować opisać słowami, o co chodzi, zasłaniając się "wszyscy wiedzą". No to nie, nie wiedzą, próbowałem uzyskać odpowiedź właśnie na pytanie co to jest "ciepłe" brzmienie i nic z tego nie wyszło poza tym, że tak jak tu ewidentnie jestem głuchy i do tego głupi. Jak napiszę, co to dla mnie jest ciepłe brzmienie, to się nie zgodzisz, i kto będzie miał rację?

nagrywamy.com

Wspomniałem o dwóch wzmacniaczach, które mają odmienny charakter i jestem przekonany, że każdy by jednoznacznie wskazał, który z nich prezentuje ciepłe granie. 

Dlatego to wcale nie jest subiektywne wrażenie. 

Jak ktoś napisze, że poszukuje wzmacniacz o ciepłym brzmieniu to doswiadczeni słuchacze wymienią kilka modeli bez problemu. 

Przestańcie udawać, że nie wiecie o co chodzi 🙂

Skoro są tacy, którzy kierują się jedynie parametrami i pomiarami w audio, to macie szansę się wykazać 😄

To zrob pomiar porownawczy tych samych kolumn w tej samej akustyce ale z roznymi wzmacniaczami..

Juz widze jak bys byl w stanie cos takiego zinterpretowac.

Zacznij od tego (patrz ponizej), to w sam raz na poczatek dla takich madrali.

Na pewno, wszystko pokapujesz

I nie zapomnij sobie cos takiego zaabonowac, to ci codziennie przysla odpowiedzi na twoje pytania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_4747.thumb.png.75ebf3dc03452f8be40a5bcb454f714d.png

IMG_4748.thumb.png.a4956122f3e5be3f79560a05d49297af.png

IMG_4749.thumb.png.ac95b66e1faeb87d321ab4cdde17ee80.png

IMG_4750.thumb.png.899e47b924830854724a352707013220.png

IMG_4751.thumb.png.7922b7d21038849ec588355185e43e8f.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zacznij od tego, to w sam raz na poczatek dla takich madrali.

Wszystko pokapujesz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_4746.jpgIMG_4747.pngIMG_4748.pngIMG_4749.pngIMG_4750.pngIMG_4751.png

Za to jak już się przez to przebrnie i opanuje, będzie można wybrać sobie wzmacniacz, bez odsłuchiwania go? 🤭

To jest kompletnie bez sensu. Nic nie zastąpi własnego sluchania nowego sprzętu przed zakupem w swoich warunkach akustycznych. 

Nawet  kupowanie kolumn na podstawie dostępnych pomiarów producenta uważam za mało fortunne, bo zwyczajnie akustyka swojego pomieszczenia zrobi swoje. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 minut temu, xajas napisał:

Zacznij od tego (patrz ponizej), to w sam raz na poczatek dla takich madrali.

Forumowym mądralą to jesteś ty, który twierdzi że wszystko się da ale jak ktoś pyta sprawdzam to jak zawsze nawijasz makaron na uszy..

To zaproponuj system do interpretacji mądralo 😁

Wydaje się, że wzmacniacz nie powinien "dorzucać" czegokolwiek do brzmienia. Więc "ciepłe"  lub "zimne" brzmienie można chyba uznać za rodzaj jakiegoś delikatnego zniekształcenia. Z tego wynika, że przynajmniej teoretycznie możnaby skonstruować odpowiedni miernik pozwalający na wskazanie wzmacniaczy generujących tego typu zniekształcenie. 

Forumowym mądralą to jesteś ty, który twierdzi że wszystko się da ale jak ktoś pyta sprawdzam to jak zawsze nawijasz makaron na uszy..
To zaproponuj system do interpretacji mądralo 

Tutaj nastepny artykul o przestrzennosci, wlasnie przed chwila podeslali

To by bylo extra dla ciebie, pomiary tam tez sa
Zycze powodzenia w analizowaniu

Ukryta Zawartość

IMG_4753.thumb.png.d6b78066b920b8fa0b51be2afbd4ec40.png

Zeby nie bylo nieporozumien.
Nie, nie jestem madrala i sam tych przytaczanych materialow nie ogarniam bo jestem na to za glupi.
Ale nie jestem na tyle glupi, by oczekiwac, ze tak kompleksowe zjawiska mozna wytlumaczyc dowolnemu Kowalskiemu w trzech zdaniach i udokumentowac dwoma pomiarami
I jestem na tyle madry, by przynajmniej od czasu do czasu zagladac do nich, przeczytac summary, by pojac czyms tacy fachowcy zajmuja i co JEST MOZLIWE, jesli sie ma o tym pojecie.
Dlatego traktuje wszelkie takie (prowokatywne i sarkastyczne) wyzwania typu „pokaz dwa pomiary wskazujace na rozna przestrzennosc..“ za (sorry za dosadne okreslenie) prymitywne i glupie

Tyle na temat wieszania makaronu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to takie opinie jak wybieranie sprzętu na podstawie pomiarów i parametrów można sobie wsadzić 🙂

Chociaż jeszcze liczę na arcymistrza 😄

Godzinę temu, xajas napisał:

Zeby nie bylo nieporozumien.
Nie, nie jestem madrala i sam tych przytaczanych materialow nie ogarniam bo jestem na to za glupi.
Ale nie jestem na tyle glupi, by oczekiwac, ze tak kompleksowe zjawiska mozna wytlumaczyc dowolnemu Kowalskiemu w trzech zdaniach i udokumentowac dwoma pomiarami

Ukryta Zawartość

I jestem na tyle madry, by przynajmniej od czasu do czasu zagladac do nich, przeczytac summary, by pojac czyms tacy fachowcy zajmuja i co JEST MOZLIWE, jesli sie ma o tym pojecie.
Dlatego traktuje wszelkie takie (prowokatywne i sarkastyczne) wyzwania typu „pokaz dwa pomiary wskazujace na rozna przestrzennosc..“ za (sorry za dosadne okreslenie) prymitywne i glupie

Widzisz teraz to była odpowiedź na poziomie. Bez przerostu ego z szacunkiem do ludzi..

Ja też nie oczekuje od ciebie żebyś odpowiedział jak to pomierzyć prostu bo znam odpowiedź. Takich narzędzi nie ma.

A skoro mimo dzisiejszych możliwości software nikt nie zrobił oprogramowania do analizy takich zjawisk widać nie jest to takie proste. A skoro nie jest takie proste przestańmy mówić o niedouczeniu ludzi szukających odpowiedzi jak kupić sprzęt (dowolny) jeśli nie "na ucho". I nie, ja nie należę do tych osób co o to pytają 😉 Z pomiarami w zakresie wymaganym przeze mnie radzę sobie wystarczająco dobrze a w kwestii reszty cech systemu akceptuje i preferuje formę właśnie na ucho.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Wspomniałem o dwóch wzmacniaczach, które mają odmienny charakter i jestem przekonany, że każdy by jednoznacznie wskazał, który z nich prezentuje ciepłe granie. 

Dlatego to wcale nie jest subiektywne wrażenie. 

Jak ktoś napisze, że poszukuje wzmacniacz o ciepłym brzmieniu to doswiadczeni słuchacze wymienią kilka modeli bez problemu. 

Przestańcie udawać, że nie wiecie o co chodzi 🙂

Skoro są tacy, którzy kierują się jedynie parametrami i pomiarami w audio, to macie szansę się wykazać 😄

Jeżeli to nie jest wrażenie subiektywne, tylko obiektywne, to opisz je. Po prostu. Co to jest. Bo na razie dyskusja jest na poziomie "zgadnij co mam na myśli".

Jak pisałem, jeżeli chodzi o obiektywną ocenę barwy to na razie konsensus jest jasne/ciemne. W mojej branży bez problemu operuje się pojęciem ciepłego brzmienia i ja wiem, co muszę zrobić żeby coś "ocieplić", ale okazuje się, że jak spytasz, to każdy mówi co innego. I to nie pytam tutaj, tylko ludzi z habilitacjami i profesurami w tej dziedzinie. Więc krótko mówiąc nie ma żadnych powszechnie zaakceptowanych parametrów pozwalających zaklasyfikować brzmienie do "ciepłego". Sam dajesz tego dowód, wzbraniając się przed prostym nawet opisem. Czyli sam nie wiesz, chociaż "każdy by jednoznacznie wskazał". W porównaniu może wiadomo, ale opisowo z powtarzalnością na grupie słuchaczy?

nagrywamy.com

Jakie to ma znaczenie, skoro wiesz jakie parametry ma mieć ciepło grający wzmacniacz to zwyczajnie podziel się wiedzą, a nie oczekujesz moich opisów ciepło grającego wzmacniacza. 

• Pokaż nowe odpowiedzi