Skocz do zawartości
IGNORED

Przewody do kolumn podłogowych

Rekomendowane odpowiedzi

58 minut temu, GhostR1 napisał:

ale to przecież jest proste i już o tym wspominałem.

Popyt - podaż

Nic więcej...

Bardzo często marketing i otoczka wokół produktu nie ma nic wspólnego z jego stanem faktycznym. Prosty przykład przewodów z miedzi OFC. Ich produkcja kosztuje więcej niż przewodów z czystej miedzi. Czy jesteś w stanie sprawdzić czy kabel został wykonany z miedzi OFC? Możesz zawsze zapytać u producenta. Przecież bez wahania da Ci to na papierze, przecież to duży plus dla produktu więc bez problemu to potwierdzi...
Żaden z producentów nie da Ci tego na papierze, oni jedynie DEKLARUJĄ, że ich produkt to OFC...Nie wierzysz? Spytaj i się przekonaj. Czy ja to robiłem? Oczywiście, nie tylko producenci ale również dystrybutorzy znanych marek tylko deklarują i nic więcej. 

Co to znaczy, że jedynie deklarują, a nie dają "na papierze"? Deklaracja na witrynie producenta odnośnie np. miedzi beztlenowej, jest de facto pisemnym potwierdzeniem takiego stanu rzeczy, a więc zastosowania danej technologii. Prawnie to informacje tożsame, wiążące w tym samym zakresie. "Cyrograf krwią podpisywany" nam nie jest raczej potrzebny. Zgodzisz się? Meritum KT wyrobu powinno oczywiście pokrywać się z opisem w sieci.

Inna kwestia. Czy faktycznie mam wyciągnąć wniosek, że to jedynie kwestia prawa popytu-podaży, a tym samym kable za dziesiątki tysięcy to jedynie ściema i nie są absolutnie lepsze od okablowania głośnikowego za kilkanaście zł?

1 minutę temu, Mark75X napisał:

Co to znaczy, że jedynie deklarują, a nie dają "na papierze"? Deklaracja na witrynie producenta odnośnie np. miedzi beztlenowej, jest de facto pisemnym potwierdzeniem takiego stanu rzeczy, a więc zastosowania danej technologii. Prawnie to informacje tożsame, wiążące w tym samym zakresie. "Cyrograf krwią podpisywany" nam nie jest raczej potrzebny. Zgodzisz się?

nie, nie zgodzę się.

W banku też możesz deklarować swoje dochody przy staraniu się o pożyczkę ale dopiero zaświadczenie o dochodach od pracodawcy to potwierdza, zgadzasz się?

36 minut temu, szymon1977 napisał:

Gorzej, gdy młody to czyta

Oj chyba odwrotnie. Gorzej jak stary czyta takie farmazony, na których stracił ostatnie zęby, żeby np. rozdzielić wspólną masę na gniazdach IC

2 minuty temu, Mark75X napisał:

Czy faktycznie mam wyciągnąć wniosek, że to jedynie kwestia prawa popytu-podaży, a tym samym kable za dziesiątki tysięcy to jedynie ściema i nie są absolutnie lepsze od okablowania głośnikowego za kilkanaście zł?

wnioski każdy wyciąga sam. Ja nie kieruje się tylko moimi subiektywnymi odczuciami...

40 minut temu, szymon1977 napisał:

Jak ktoś ma nadmiar pieniędzy, to przeznaczyć je może na rzeczy zbyteczne i nic nam do tego. Gorzej, gdy młody to czyta, a potem w przekonaniu, że "przewody głośnikowe w bardzo znaczący sposób wpływają na brzmienie systemu. Podobnie jak przewody sygnałowe i zasilające" buduje zestaw, w którym okablowanie stanowi połowę wartości. Trudno się z tego syfu wygrzebać, ale z własnego doświadczenia powiem, że warto. Moja przygoda z hifi zaczęła się w tym samym momencie, w którym minęło zainteresowanie kablami.

Zgodzę się w dużym stopniu, ale nie do końca. Nie możemy zakładać raczej, że rasowi audiofile to "stado imbecyli" wyrzucających dziesiątki tysięcy w błoto. Patrząc na ich wrażliwość na dźwięk, lata doświadczeń ze sprzętem i konkretne oczekiwania, raczej trudno przyjąć, że tak drogie rozwiązania miałyby rację bytu na rynku, gdyby ich stosowanie nie dawało konkretnych, wyższych korzyści w danych zestawach audio.

6 minut temu, GhostR1 napisał:

nie, nie zgodzę się.

W banku też możesz deklarować swoje dochody przy staraniu się o pożyczkę ale dopiero zaświadczenie o dochodach od pracodawcy to potwierdza, zgadzasz się?

Nie, zdecydowanie nie. Deklaracja w banku istotnie nie jest wiążąca od strony czysto prawnej. Jest to tylko wstępne oświadczenie osoby fizycznej o zarobkach, a stan ten weryfikuje dopiero zaświadczenie jej pracodawcy. Specyfikacja techniczna wyrobu na stronie producenta/dystrybutora, już jak najbardziej tak. Z założenia pokrywa się z Kartą Techniczną produktu, a jeśli nie, to prosta droga do wytoczenia nawet procesu sądowego. Jeszcze nigdy nie spotkałem się z jakimikolwiek, a na pewno jakimikolwiek kluczowymi odstępstwami między opisem na witrynie, a tym zawartym w User's Manual czy Technical Data Sheet.

13 minut temu, Mark75X napisał:

Jeszcze nigdy nie spotkałem się z jakimikolwiek, a na pewno jakimikolwiek kluczowymi odstępstwami między opisem na witrynie, a tym zawartym w User's Manual czy Technical Data Sheet.

a ja wielokrotnie stąd moje powyższe stwierdzenie.

BTW. Kupujesz kabel OFC, nie korci Cię żeby sprawdzić czy faktycznie to OFC? Wystarczy Ci tylko czyjeś zapewnienie?

1 godzinę temu, GhostR1 napisał:

wielokrotnie stąd moje powyższe stwierdzenie.

Ok, ta dyskusja raczej nie ma większego sensu. W tej sytuacji musielibyśmy przyjąć, że każdy producent to potencjalny oszust, że szampon nie ma 30, a 20% danego olejku, w czekoladzie przykładowo mamy zaniżony względem deklarowanego udział zawartości kakao, odkurzacz ma w istocie mniejszą moc silnika itd. Nie wyobrażam sobie funkjonowania przy takim pojmowaniu rzeczywistości.

1 godzinę temu, GhostR1 napisał:

nie korci Cię żeby sprawdzić czy faktycznie to OFC? Wystarczy Ci tylko czyjeś zapewnienie

Raczej nie i pytanie jakbym miał to sprawdzać, jeśli już.

Ok, ta dyskusja raczej nie ma większego sensu. W tej sytuacji musielibyśmy przyjąć, że każdy producent to potencjalny oszust, że szampon nie ma 30, a 20% danego olejku, w czekoladzie przykładowo mamy zaniżony względem deklarowanego udział zawartości kakao, odkurzacz ma w istocie mniejszą moc silnika itd. Nie wyobrażam sobie funkjonowania przy takim pojmowaniu rzeczywistości.

nie. Moje stwierdzenie dotyczy tylko tego konkretnego produktu.

czyli z góry to przyjąłeś do wiadomości. W sumie masz rację, czasami lepiej nie wiedzieć.

3 godziny temu, GhostR1 napisał:

nie, nie zgodzę się.

Ale deklarujesz je pod groźbą karalną oszustwa jest tam tak napisane. 

Tu jest to samo

Godzinę temu, Mark75X napisał:

Szczerze powiedziawszy to przy zakupie też nie wiedziałbym jak to sprawdzić ale miałem kiedyś mniej więcej w tym samym czasie kupione dwa kable jeden potrzebowałem na szybko jakiś zwykły z Media markt drugi oehlbach.

Oba mam gdzieś w szafie do dzisiaj ten z Media ma utlenione czarne wręcz końcówki które momentami przestawały chwytać już sygnał. Oehlbach ma taki sam kolor jak w otulinie. 

Inna sprawa że wystarczy obciąć z tamtego i będzie jak nowy. Ale jak sprawdzić ofc w nowych nie wiem.

Szczerze powiedziawszy to przy zakupie też nie wiedziałbym jak to sprawdzić ale miałem kiedyś mniej więcej w tym samym czasie kupione dwa kable jeden potrzebowałem na szybko jakiś zwykły z Media markt drugi oehlbach.
Oba mam gdzieś w szafie do dzisiaj ten z Media ma utlenione czarne wręcz końcówki które momentami przestawały chwytać już sygnał. Oehlbach ma taki sam kolor jak w otulinie. 
Inna sprawa że wystarczy obciąć z tamtego i będzie jak nowy. Ale jak sprawdzić ofc w nowych nie wiem.
Dlatego do tej pory dalej to jest znakowane OFC.
Zresztą jakbyś zamówił kable w odpowiedniej ilości to producent zrobi Ci nadruk, może to być również i OFC

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

7 godzin temu, Mark75X napisał:

Zgodzę się w dużym stopniu, ale nie do końca. Nie możemy zakładać raczej, że rasowi audiofile to "stado imbecyli" wyrzucających dziesiątki tysięcy w błoto.

Dlaczego akurat "stado imbecyli"? Życie jest krótkie i trzeba znaleźć sobie coś fajnego do roboty, żeby nie umrzeć w smutku. Niekoniecznie musi to przynosić wymierne korzyści, i dopóki przy okazji nie czynimy nikomu krzywdy, to nie ma co tego racjonalnie roztrząsać. Jak ktoś po zakupie kabla nie będzie zmuszony np powiedzieć "dzieci, w tym roku wakacji nie będzie" to nie nazwę go "imbecylem", nawet jak będzie się mocno starał "tłumacząc" mi jak to działa. Bo każdy ma prawo być w błędzie, ja też.

drogie

To rzecz względna, dla jednego to równowartość samochodu kupionego po kilku latach oszczędzania - dla drugiego butelki średniego wina, w sam raz do środowego obiadu.

Patrząc na ich wrażliwość na dźwięk, lata doświadczeń ze sprzętem i konkretne oczekiwania, raczej trudno przyjąć, że tak drogie rozwiązania miałyby rację bytu na rynku, gdyby ich stosowanie nie dawało konkretnych, wyższych korzyści w danych zestawach audio.

Wprost przeciwnie, bo tą "wyższą korzyścią" jest radość słuchania muzyki. Faktycznie coś się zmieniło, czy to tylko lepszy nastrój? Za radość wiele można zapłacić.

Ps

A tej rzekomej "wrażliwości na dźwięk" nie skomentuję.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

A tej rzekomej "wrażliwości na dźwięk" nie skomentuję.

A dlaczego? Czy mam rozumieć, że przeczysz jej występowaniu w świecie audiofili?

4 minuty temu, Mark75X napisał:

A dlaczego? Czy mam rozumieć, że przeczysz jej występowaniu w świecie audiofili?

Nie skomentuję, to znaczy nie skomentuję.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie skomentuję, to znaczy nie skomentuję.

Jasne. W tej sytuacji jednak lepiej by było abyś w ogóle o tej kwestii nie wspominał.

2 minuty temu, Mark75X napisał:

Jasne. W tej sytuacji jednak lepiej by było abyś w ogóle o tej kwestii nie wspominał.

Skoro Ty o niej wspomniałeś, to nie mogłem pominąć. To trochę słabao argumentować czymś, na co nie masz dowodów, ale co tam.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Skoro Ty o niej wspomniałeś, to nie mogłem pominąć. To trochę słabao argumentować czymś, na co nie masz dowodów, ale co tam.

Nie bawmy się w kobiecą kąśliwą wymianę uwag, bo skądś to znam i to dobrze, i nie chciałbym tego doświadczać szczególnie w tym miejscu, a to raczej Ty w tą stronę brniesz. Poza tym ta akurat uwaga jest zupełnie irracjonalna. Raz jeszcze...., przemyśl to. Pisząc o kwestii jakiejś jednak celowości udostępniania na rynku bardzo drogich kabli głośnikowych, wspomniałem w tym kontekście m.in. o wrażliwości na dźwięk prawdziwych audiofili. Co mam tu udowadniać? Sam ten fakt? Występowanie takiego stanu rzeczy, a więc, że wśród ludzi kochających muzykę, a zarazem przywiązujących dużą uwagę do jakości brzmienia, są też na pewno osoby o wysokiej, wysublimowanej wrażliwości na doznania audio, wyczuleni nawet na b. delikatne zmiany w odbiorze? 

Kabel OFC to słaby pomysł, właśnie ze względu na jego czystość. Przerabialiśmy temat i po paru latach trzeba było obcinać nie tylko to, co poza koszulką, ale ok. 5 cm w izolacji, bo zczerniał i się kruszył. Moim zdaniem decyduje nie skład przewodu, ale jego struktura, ale ja robiłem próby tylko do 11 GHz więc się nie znam    😉

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

9 minut temu, Mark75X napisał:

Nie bawmy się w kobiecą kąśliwą wymianę uwag

W kwestii rzekomej "wrażliwości na dźwięk audiofili" nic innego od kąśliwych uwag nie zaprezentujesz, zwłaszcza gdy tej "wrażliwości" będziesz musiał odmówić muzykom czy realizatorom, którzy kabli mie słyszą. Nie wciągaj mnie proszę w coś, co przerabiane tu było setki razy.

9 minut temu, Mark75X napisał:

to raczej Ty w tą stronę brniesz.

No tak, przypomnienie o braku podstaw do tezy to kąśliwość - czy udowodnienie braku racji to będzie atak personalny? Nie mam ochoty się przekonać.

Edytowane przez szymon1977

Jedni słyszą inni nie i nie ma co dyskutować. Tak samo, jak na forum. Ale ci, co odstreczają to tylko takie przekomarzanie, bo oni slyszą, a robią to tylko dla beki .. 😉

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

21 minut temu, audioburak napisał:

Jedni słyszą inni nie i nie ma co dyskutować.

Coś w tym jest. Przyjmując nawet, że kable grają jest jeden fakt, z którym zgodzić się muszą wszyscy: kable zmieniają tak mało, że wielu tego nie usłyszy. Rozważanie, czy grają faktycznie a czy ja mam "zbyt małą wrażliwość", szczerzenie mnie nie interesuje. Nie to, żebym nie chciał z Wami rozmawiać - nie interesuje mnie to osobiście. Byleby ktoś w błąd innych nie wprowadzał przekoloryzowanymi opowieściami.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

W kwestii rzekomej "wrażliwości na dźwięk audiofili" nic innego od kąśliwych uwag nie zaprezentujesz, zwłaszcza gdy tej "wrażliwości" będziesz musiał odmówić muzykom czy realizatoro

Zupełnie nie rozumiem co masz na myśli. Jakieś totalne oderwanie od rzeczywistości, od prostej rzeczy jaką chciałem wyrazić, a mianowicie, że prawdziwi audiofile to na pewno ludzie o wyostrzonej wrażliwości na dźwięk i dla wielu nawet zmiana kabli może mieć jakieś znaczenie. Czy uważasz, że między kablami o tak olbrzymiej rozpiętości cenowej na rynku nie ma żadnych różnic? Jeśli tak, to Ok, ja nie zamierzam dysktutować z taką oceną, nie jestem znawcą. Pewnie inni się do tego odniosą. Przy okazji nikomu niczego nie odmawiałem i nie zamierzam. Jaka kąśliwość w tym względzie, skąd w ogóle takie przypuszczenia? Nie formułuj próżnych, zupełnie bezpodstawnych zarzutów, niemających żadnego związku z faktyczną intencją mojego wcześniejszego wpisu, bo to istotnie przypomina nierzadko damskie spojrzenie na sprawę. 

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

No tak, przypomnienie o braku podstaw do tezy to kąśliwość

No tak właśnie to wygląda na zasadzie "nie odpowiadam albo odpowiadam na dane pytanie. Nie ma znaczenia. Ona odpowiada sama sobie, rzekomo wg moich faktycznych przemyśleń, a na końcu dostaję opi..ol, bo najpewniej tak właśnie myślę". Tak ta Twoja ocena moich wpisów wyglądała, lepiej wiesz co miałem rzeczywiście na myśli. Proszę Cię...

2 godziny temu, Mark75X napisał:

Zupełnie nie rozumiem co masz na myśli.

Wiem o tym.

lepiej wiesz co miałem rzeczywiście na myśli.

Po prostu potrafię przewidzieć co odpowiesz, temat przerabiany 1000x i nic nowego nie zaprezentujesz, sory kolego.

Czy uważasz, że między kablami o tak olbrzymiej rozpiętości cenowej na rynku nie ma żadnych różnic?

Nie uważam wcale, ale tego nie wykluczam.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Wiem o tym.

Po prostu potrafię przewidzieć co odpowiesz, temat przerabiany 1000x i nic nowego nie zaprezentujesz, sory kolego.

Nie uważam wcale, ale tego nie wykluczam.

Widzę, że masz ewidentnie problem z rozumieniem słowa pisanego. Temat może i był poruszany tysiąc razy ale nie pod moją obecność na tym forum. Poza tym ja niczego nie zamierzałem udowadniać, ani prezentować. Wyraziłem swoją ocenę odnośnie prawdopodobnego zróżnicowania jakościowego kabli przy tak znacznych różnicach cenowych i tylko tyle. Nie zgadzam się z oceną, że ludzie tylko marnują pieniądze kupując drogie okablowanie i mam do niej prawo. Rynek docelowy, zwłaszcza hi-end, to na pewno nie pacjenci szpitali psychiatrycznych.

Wróć do mojego 1-go wpisu w tej kwestii jak jest potrzeba. Ty dobudowałeś do tego jakąś dziwną teorię i z tej teorii wyciągnąłeś jakieś patologiczne wnioski, mające się nijak do moich ogólnych uwag. Nie ubliżam, ale typowo damskie podejście, jakie niekiedy ma miejsce, skrajnie dla mnie niezrozumiałe.

27 minut temu, Mark75X napisał:

Nie zgadzam się z oceną, że ludzie tylko marnują pieniądze kupując drogie okablowanie

Ale Ty tą ocenę wymyśliłeś, a usiłujesz mi ją przypisać.

28 minut temu, Mark75X napisał:

Nie ubliżam, ale typowo damskie podejście, jakie niekiedy ma miejsce, skrajnie dla mnie niezrozumiałe.

Zacznij czytać to, co do Ciebie piszę i przestań przypisywać mi swoje własne fantazje, to będzie dobrze.

30 minut temu, Mark75X napisał:

Temat może i był poruszany tysiąc razy ale nie pod moją obecność na tym forum.

Uszanuj to, że ja nie mam ochoty poruszać go po raz 1001 i przestań przypisywać mi bzdury, które sam wymyślasz.

16 godzin temu, GhostR1 napisał:

Dlatego do tej pory dalej to jest znakowane OFC.
Zresztą jakbyś zamówił kable w odpowiedniej ilości to producent zrobi Ci nadruk, może to być również i OFC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Wiem. Nadruki na kablach to może być wolna amerykanka. 

Dlatego warto brać kable znanych firm niekoniecznie audiofilskich za wysoką cenę ale jednak takich które mają już pewną historię. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Dlatego warto brać kable znanych firm niekoniecznie audiofilskich za wysoką cenę ale jednak takich które mają już pewną historię. 

czasami ta "historia" jest wyznacznikiem ceny ale nie koniecznie wyższości nad innymi, nawet tańszymi kablami. Zresztą historię marki można sprawdzić w necie. Jeżeli faktycznie była ona na rynku od dawna to najczęściej taki producent zastrzegał wzór , znak towarowy, lub słowo. 

3 minuty temu, GhostR1 napisał:

czasami ta "historia" jest wyznacznikiem ceny ale nie koniecznie wyższości nad innymi, nawet tańszymi kablami. Zresztą historię marki można sprawdzić w necie. Jeżeli faktycznie była ona na rynku od dawna to najczęściej taki producent zastrzegał wzór , znak towarowy, lub słowo. 

Dokładnie.

Jego produkty są powtarzalne. 

Procab, van damme to nie są drogie marki a już możesz się czegoś spodziewać. 

Wireworld, qed czy oehlbach też ma w ofercie tanie kable. Relatywnie tanie. A wiemy co kupujemy.

Kable SCP. Nakamichi. No jest tego trochę.

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

Uszanuj to, że ja nie mam ochoty poruszać go po raz 1001

W zasadzie tylko jedna uwaga względem tego komentarza i na podsumowanie całości tych karkołomnych herezji wyłaniających się z Twoich wpisów - ja Cię nie prosiłem abyś odnosił się do mojego głównego posta z przedmiotowymi spostrzeżeniami.

Dobrze, że inni widzą jednak ten świat z nieco innej perspektywy, bo alternatywą byłoby jedynie opuszczenie tego forum forever.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Dokładnie.

Jego produkty są powtarzalne. 

Procab, van damme to nie są drogie marki a już możesz się czegoś spodziewać. 

Wireworld, qed czy oehlbach też ma w ofercie tanie kable. Relatywnie tanie. A wiemy co kupujemy.

Kable SCP. Nakamichi. No jest tego trochę.

A jak w przypadku Tellurium?

14 minut temu, Mark75X napisał:

karkołomnych herezji wyłaniających się z Twoich wpisów

Karkołomne herezje to Ty uprawiasz usiłując przypisać mi co innego niż piszę.

14 minut temu, Mark75X napisał:

Dobrze, że inni widzą jednak ten świat z nieco innej perspektywy, bo alternatywą byłoby jedynie opuszczenie tego forum forever.

Jeden user o odmiennych poglądach wywołuje u Ciebie myśl o forumowym sepuku? Słabiutko.

• Pokaż nowe odpowiedzi