Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw z lepszą przestrzenią

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Obecnie mam Bluesound Powernode'a + Elac Cariny i w sumie jestem w większości zadowolony, ale jednak już mnie trochę nosi, bo w niektórych obszarach mogłoby być lepiej. Chętnie bym posłuchał i może poszukał czegoś nowego.

Co bym chciał zachować w brzmieniu:

- Przyzwoite dociążenie na dole pasma, bym nie potrzebował suba. Choć nie na tyle, by odchodziły daleko od neutralnej charakterystyki.

- Lśniącą, ale niemęczącą górę.

Co bym chciał zyskać dodatkowo:

- Lepsze obrazowanie źródeł pozornych, więcej wyraźniejszych planów.

- Scenę, która poza głośniki otwierać się będzie też do góry, a nie tylko na boki. - moje tanie poprzednie kolumny to miały, więc boli mnie, że tu wszystko w górę kończy się na linii głośników.

- Legitne wejście analogowe do wzmacniacza, które nie będzie mi sygnału z gramofonu konwertowało na postać cyfrową tylko po to, by znowu przekonwertować go na analog.

Budżet, pewnie tak do 15 tysięcy za sam wzmacniacz plus kolumny. Wszystko nowe, ewentualnie sensownie powystawowe. Kolumny podstawkowe, raczej nie z tych wielkich (jak Evo 4.2 na przykład). Pomieszczenie duże, ale część odsłuchowa to pewnie tak z 15-18 m2.

Wdzięczny będę za wszelkie inspiracje 🙂

Nie wiem, czy to pytania, czy zalecenia 😄 

W każdym razie biegałem z nimi po całym domu i mam szczęście, że mam mobilny zarówno fotel odsłuchowy jak i pozycje, gdzie one mogą stać. W żadnym miejscu i ustawieniu nie byłem w stanie wycisnąć z nich tyle, ile bym chciał. I to pokrywa się też z recenzjami, gdzie przy chwaleniu ich licznych zalet, budowanie sceny i efektów przestrzennych praktycznie zawsze opisywane było jako przyzwoite, ale bez rewelacji.

A ja chce więcej niż przyzwoite.

17 minut temu, Tadeus72 napisał:

17 minut temu, Tadeus72 napisał:

Aspekty, które mają największy wpływ na stereofonię. Postawione w odpowiedniej akustyce, tanie pierdziawki, sorroundy od kina potrafią budować scenę na 1,5m głęboką. Jeżeli ustawienie kolumn jest optymalne, czas zająć się pogłosem.

Edytowane przez J4Z

.

Masz dobre zestawienie już teraz. Popracuj nad akustyka. Bo problem może leżeć po tej stronie.

Na twoim miejscu w pierwszej kolejności spróbowałbym w docelowym pomieszczeniu wymienić wzmacniacz. Na przykład Arcam sa30 albo nowy sa35 jak się pojawi z kalibracja Dirac. Zobaczysz jak i przy barwa dźwięku zmienia się w oczekiwany sposób. Jeśli faktycznie okaże się że to kwestia kolumn i to one są do wymiany to w tym momencie masz rewelacyjne ceny na kolumny audio Physic. I na pewno z linii Classic coś byś dla siebie znalazł. Dobry bass rewelacyjna przestrzeń detale mimo braku ostrości. 

Tylko trzeba się spieszyć bo jak zacznie sprzedawać już tylko nowy dystrybutor to cena 100% do góry

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Masz dobre zestawienie już teraz. Popracuj nad akustyka. Bo problem może leżeć po tej stronie.

Na twoim miejscu w pierwszej kolejności spróbowałbym w docelowym pomieszczeniu wymienić wzmacniacz. Na przykład Arcam sa30 albo nowy sa35 jak się pojawi z kalibracja Dirac. Zobaczysz jak i przy barwa dźwięku zmienia się w oczekiwany sposób. Jeśli faktycznie okaże się że to kwestia kolumn i to one są do wymiany to w tym momencie masz rewelacyjne ceny na kolumny audio Physic. I na pewno z linii Classic coś byś dla siebie znalazł. Dobry bass rewelacyjna przestrzeń detale mimo braku ostrości. 

Tylko trzeba się spieszyć bo jak zacznie sprzedawać już tylko nowy dystrybutor to cena 100% do góry

Ugh klasa A. Nie wiem, czy bym nie zrezygnował z powodów czysto praktycznych. Mieszkam na ostatnim piętrze i i tak mi się już mocno mieszkanie nagrzewa. Ale ogólnie DIRAC może być bardzo dobrym tropem. Z tego co widzę, to użytkownicy Powernode'a już od wieków męczą Bluesounda o jakiś software kalibracyjny, ale raczej się go nie doczekamy 😄 

A powiedźcie mi, jak z tymi głośnikami współosiowymi typu KEF LS50/R3, Sourcepoint itd? Bo tu już od dawna czytam peany na temat przestrzenności dźwięku, ale też, że bywa suchy i że mimo trójwymiarowości grają bardzo bezpośrednio i "na twarz". Ciężki mi to sobie wyobrazić.

Kapitalną przestrzeń i holografię mają Xaviany. W zakładanym budżecie warto sprawdzić Corallo Esclusivo i Perla Esclusiva.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

28 minut temu, xajas napisał:

Gdzie jest klasa A?

Nie wiem, w internetach tak piszą 🙂

"Przy aplikacji technologii „Class G" inżynierowie Arcama wykazali się niezwykłymi umiejętnościami. Dzięki nim SA30 może się pochwalić mocą na poziomie 120 W przy 8 Ω i aż 220 W przy 4 Ω, a to wciąż przy niewielkich rozmiarach. To, w skrócie, wzmacniacz hybrydowy - przy niewysokich mocach pracuje on w klasie A, kiedy to pojedynczy zasilacz pracuje na pełnych obrotach, a przy wyższym poborze prądu włącza się dodatkowy zasilacz, który zapewnia odpowiednie wysterowanie kolumn przy wysokiej amplitudzie sygnału. W rezultacie otrzymujemy piękne połączenie mocy i delikatności."

42 minuty temu, Tadeus72 napisał:

A powiedźcie mi, jak z tymi głośnikami współosiowymi typu KEF LS50/R3, Sourcepoint itd?

Fyne Audio F500SP są lepsze od KEF LS50 Meta. Ja zdecydowanie preferuję głośniki współosiowe. Dla mnie brzmią rewelacyjnie. 

Zacznij od ARCAMA SA30. Może nie będziesz musiał zmieniać kolumn 😉 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 godzin temu, Tadeus72 napisał:

Przyzwoite dociążenie na dole pasma, bym nie potrzebował suba. Choć nie na tyle, by odchodziły daleko od neutralnej charakterystyki.

- Lśniącą, ale niemęczącą górę.

Z mojego doświadczenia, do osiągnięcia pierwszego założenia potrzebny jest woofer niemniejszy niż 10" 

Drugie idealnie spełnia głośnik wstęgowy.

Edytowane przez iro III

Cześć 🙂 Z Twoich wymagań od razu zwizualizował mi się w głowie zestaw Rega Elex MK4 + Monitor Audio Silver 100 lub droższe Gold 100 🙂 Na pewno sprawdziłbym też Fezza Torus 5060, Audiovectory QR 1 SE, System Audio Legend 5.2, a jako cieplejsza opcja Buchardty P300, ale one lubią mieć sporo przestrzeni dookoła siebie, dodatkowo jaśniejsze wzmacniacze jak Primare i15 Prisma, czy Cambridge CXA81. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1 godzinę temu, Tadeus72 napisał:

Nie wiem, w internetach tak piszą 🙂

"Przy aplikacji technologii „Class G" inżynierowie Arcama wykazali się niezwykłymi umiejętnościami. Dzięki nim SA30 może się pochwalić mocą na poziomie 120 W przy 8 Ω i aż 220 W przy 4 Ω, a to wciąż przy niewielkich rozmiarach. To, w skrócie, wzmacniacz hybrydowy - przy niewysokich mocach pracuje on w klasie A, kiedy to pojedynczy zasilacz pracuje na pełnych obrotach, a przy wyższym poborze prądu włącza się dodatkowy zasilacz, który zapewnia odpowiednie wysterowanie kolumn przy wysokiej amplitudzie sygnału. W rezultacie otrzymujemy piękne połączenie mocy i delikatności."

Marketingowe wydumki. Gdzie ci taki Arcam mieszkanie nagrzeje, bez jaj. 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 godziny temu, Tadeus72 napisał:

A powiedźcie mi, jak z tymi głośnikami współosiowymi typu KEF LS50/R3

Żadna rewelacja, miałem ls50 meta. Dla mnie lepszą przestrzenią zagrały Audio Physic Spark 5, Spendor Classic 3/1, możliwe że Dynaudio Special 40, ale te miałem dużo później. 

Edytowane przez J4Z

.

27 minut temu, J4Z napisał:

Dla mnie lepszą przestrzenią zagrały Audio Physic Spark 5, Spendor Classic 3/1, możliwe że Dynaudio Special 40, ale te miałem dużo później. 

Akurat uwierzę 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Coax'iale swietnie "rysuja" zrodla pozorne ale juz nie koniecznie musza grac wielka scena.

21 minut temu, rafa napisał:

Coax'iale swietnie "rysuja" zrodla pozorne ale juz nie koniecznie musza grac wielka scena.

Miałem KEF LS50, Meta a teraz Fyne Audio F500SP. Scena grubo wykracza poza kolumny w każdym przypadku. Poza tym kolumny idealnie znikają z pomieszczenia. 

Moje Tannoye graly tylko kawalek za linie kolumn. Za to zrodla pozorne, oh man, mozna bylo wycinac zyletka. 🙂

Troche mi brakuje tej cechy 🙂

Dzięki wszystkim, bardzo wiele ciekawych pomysłów do rozpatrzenia 🙂 

Właśnie coś mi się wydaje, że może będę musiał pożegnać się ze wstęgą na rzecz bardziej klasycznej kopułki. Jak tak patrzę po innych wstęgowych, opisach i pomiarach to praktycznie nigdy nie "promieniują" w górę. A to jednak mi się w poprzednich klasycznych głośnikach podobało, że jak były jakieś koncerty z rozmachem nagrane w dużych salach to i u mnie ten pogłos na górze było słychać. Działo się to też w sztucznie nagranych kawałkach z rozmachem typu soundtracku z Blade Runnera, który na Carinach wydaje się dość kameralny. Jakościowy, ale jakby grany na małej scenie. 

Jeśli chodzi o suba, to specjalnie napisałem to w rzeczach, które mogą zostać. Dociążenie Carin mi starczało. Wiadomo, zawsze może być lepiej, ale na ten moment to nie był brak, który odczuwałem. Więc coś na podobnym poziomie będzie jak najbardziej ok.

Co do Arcama i jego klasy A, to jak mówicie, że się nie grzeje to ok, ale z opisu wynika, że na mniejszej mocy działa jak normalna klasa A obciążając jeden transformator 100% czasu. I podejrzewam, że to sam producent tak opisał, więc sami by sobie przecież szczura nie podrzucali 😄 Ale może faktycznie inne elementy systemu powodują, że mniej energii się marnuje i przeradza w ciepło. Poczytam recenzje.

Jeśli chodzi o zabiegi akustyczne. Nawet sobie kuchnię prze-remontowałem tak, że jest więcej miejsca na głośniki 😄 Idealnie niestety nigdy nie będzie, bo to duże nieregularne pomieszczenie, więc nie mam jak zachować totalnej symetrii w przestrzeni odsłuchowej bez dobudowania sobie dodatkowych ścian, ale generalnie popularne zabiegi, które zastosowałem parę miesięcy temu już dużo dały. Źródła pozorne są, odklejają się od głośników, czasem wychodzą poza nie na szerokość, jest pewna głębokość, powietrze i tak dalej. To nie jest niski poziom stereofonii, przy którym twierdziłbym, że to pod tym względem gra "źle". Po prostu gra dość, hmm.. kameralnie i wydaje mi się, że to cecha tego zestawu, który mam. No a słyszałem i u siebie i na odsłuchach gdy poprzednio poszukiwałem, zestawy grające inaczej. Oczywiście miały pełno innych wad, ale wiem, że ten inny charakter gry przestrzennej istnieje i liczę na to, że może rzucając w problem pieniędzmi mogę mieć i to i to 😄 

5 minut temu, Tadeus72 napisał:

Idealnie niestety nigdy nie będzie, bo to duże nieregularne pomieszczenie, więc nie mam jak zachować totalnej symetrii w przestrzeni odsłuchowej bez dobudowania sobie dodatkowych ścian, ale generalnie popularne zabiegi, które zastosowałem parę miesięcy temu już dużo dały.

Zainteresuj się DIRAC. On pomoże Ci zniwelować niedostatki akustyki Twojego pomieszczenia. 

19 minut temu, Tadeus72 napisał:

z opisu wynika, że na mniejszej mocy działa jak normalna klasa A

Jak każdy inny wzmacniacz klasy AB.

Jeden do kilku miliwatów, inny do kilkudziesięciu, największe "wypasy" do kilku watów. 😉

47 minut temu, Tadeus72 napisał:

Co do Arcama i jego klasy A, to jak mówicie, że się nie grzeje to ok, ale z opisu wynika, że na mniejszej mocy działa jak normalna klasa A obciążając jeden transformator 100% czasu. I podejrzewam, że to sam producent tak opisał, więc sami by sobie przecież szczura nie podrzucali

Sprawdzalem na stronie producenta. Nic tam alarmujacego nie ma.

I nawet w tym opisie ktory sam cytujesz nic alarmujacego nie ma poza Twoja nadinterpretacja 😉

Jesli on gra w A klasie przy mocy np 1W to gdzie widzisz problem?

Dzięki też przejrzałem kilka recenzji i nic alarmującego nie znalazłem, zazwyczaj ludzie nawet nie dociekali jak ta klasa G u Arcama działa, tylko przyjmowali jej istnienie do wiadomości 🙂 

Muszę przyznać, że SA30 wygląda naprawdę ciekawie, w szczególności z obecną ceną.

To dwa pytanka:

On nie ma Tidal Connect? Tidal jest przez ichniejszą aplikację?

Jak dźwiękowo ma się do takiego na przykład Hegla 120?

11 minut temu, Tadeus72 napisał:

On nie ma Tidal Connect? Tidal jest przez ichniejszą aplikację?

Jak dźwiękowo ma się do takiego na przykład Hegla 120?

Ma Tidal Connect.

Z włączonym DIRAC w Arcamie Hegel nie ma szans. Chyba, że w pomieszczeniu zaadaptowanym akustycznie. 

Tak właśnie szukam, czy sprzedaje je w dobrej cenie jakiś lepszy sklep, który wysyła egzemplarze testowe, czy musiałbym jak ostatni buc kupić normalnie i w razie czego potem zwrócić w 14 dni.

Coś wiemy kiedy te dobre ceny mogą przeminąć?

6 minut temu, Tadeus72 napisał:

Tak właśnie szukam, czy sprzedaje je w dobrej cenie jakiś lepszy sklep, który wysyła egzemplarze testowe, czy musiałbym jak ostatni buc kupić normalnie i w razie czego potem zwrócić w 14 dni.

Coś wiemy kiedy te dobre ceny mogą przeminąć?

Zagadaj kolegę @treinerek. On ma dojście do lepszych cen za Arcama. 

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Zagadaj kolegę @treinerek. On ma dojście do lepszych cen za Arcama. 

Te czasy już mineły. To co jest w sklepach to resztki i trzeba z salonami negocjować cenę.

Jak pisałem wcześniej gdy ceny były w okolicy 8990zł za nówki , to salony były skłonne opuścić do 7500zł.

Jak jest w obecnych czasach, to nie wiem.

Niedawno w Niemczech były po niecałe 1500 euro, ale też już się wyprzedały.Obecnie mają za nie bardzo wysokie ceny w okolicy 2500 euro.

Jeden salon z Berlina ma do sprzedania egzemplarz ze zwrotu za 1469 euro.O wysyłkę do Polski trzeba pytać , może wyślą taniej niż widnieje u nich w cenniku, czyli za wartość towaru ponad 1000 euro wysyłka do Polski kosztuje 120 euro.To drogo za wysyłkę.Mój wzmacniacz czyli Qudral Aurum A9 , który jest 3-4 kg cięższy od Arcama inny salon wysyła do Polski za 19,90 euro.Może i oni na taką wysyłkę pójdą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

Biorąc pod uwagę fakt, że najpierw chciałbym na spokojnie posłuchać, to chyba niezbyt dobre rozwiązanie 🙂 

Ale dziękuję. No te 8 tysięcy, które widać w wielu polskich sklepach też jest w miarę ok. Tylko bez możliwości zwyczajowego odsłuchu raczej nie kupię. 

3 godziny temu, Tadeus72 napisał:

Biorąc pod uwagę fakt, że najpierw chciałbym na spokojnie posłuchać, to chyba niezbyt dobre rozwiązanie 🙂 

Ale dziękuję. No te 8 tysięcy, które widać w wielu polskich sklepach też jest w miarę ok. Tylko bez możliwości zwyczajowego odsłuchu raczej nie kupię. 

To pewnie jeśli dasz zastaw to wypożyczą.

Tylko czy dasz radę sam i dobrze zrobić Diraca?

Jeśli masz w tym kierunku zdolności to ok, ale jeśli nie to nie będzie ci z tym łatwo, a bez zrobionego Diraca w kiepskim pomieszczeniu , sam Arcam zagra , ale bez żadnej rewelacji.

Miałem Arcama teraz mam Qudrala, który dla mnie gra dużo dużo lepiej, a jest sporo tańszy. Tylko moje pomieszczenie nie potrzebuje robienia Diraca bo wszystko z nim ok.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

Nie mam pojęcia. Jak z większością rzeczy w życiu, zobaczę jakiś tutorial na youtubie i albo się uda, albo nie 🙂 

Tak czy inaczej, pomijając już samego Diraca, to chcę też zobaczyć, jak to ogólnie gra. Tu i ówdzie czytałem, że gra gęsto i bogato, a takie wzmacniacze mi się ostatnio nie podobały z Carinami, bo jednak je dość mocno przesładzały i zamulały. Więc to też by mnie interesowało.

• Pokaż nowe odpowiedzi