Skocz do zawartości
IGNORED

NIE MA ZŁYCH KOLUMN ALTUS 200 ?

Polik

Rekomendowane odpowiedzi

Zdjęcie przedstawia ZACISKI ALTUS 300...

[obrazekLUKASZ-286366_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To co McGyver i Zyzio tutaj uprawiają to nie krytyka tylko krytykanctwo.

Czy nie widzicie czym są Altusy? Te kolumny odpowiadają żywotnym potrzebom całego społeczeństwa. Otwierają oczy niedowiarkom. To kolumny społeczne, nowoczesne i to nie jest jeszcze nasze ostatnie słowo. Kiedyś na bazie naszych instytucji a teraz na bazie dykty, plastiku i tektury.

Co do dykty to chodzi o tą do picia........

[obrazekLUKASZ-286389_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

--->do PIOTR

Miś! -Miś, miś świńska rura nie miś, to mnie pan Piotr jest winien PRZEPROSINY oraz wszystkim innym użytkownikom nowych Altusów !!! :)

Drogi Piotrze chyba nie zrozumiałęś prawdziwego przesłania wspaniałej komedii ''Barei''

Pamiętaj że wielki słomiany miś to był także symbol absurdalnego systemu którym był komunizm i wszystko co się z nim wiązało nasz ''miś'' rozpadł się już w 1989 roku wraz z upadkiem ZSRR , a Altus go przetrwał i istnieje do dziś w nowej formie dzięki temu ,że był lepszy niż ustruj w którym się znalazł...

P.S Altus odpowiadał,odpowiada żywotnym potrzebom klientów z zachodnich niemiec i obecnie widuję go w ofercie niemieckich sklepów internetowych ponad to nie stworzył go ustrój komunistyczny ,a z tego co wiem kapitalistyczny licencja japońska...

Produkcję wznowiono bo ludzie to wymusili , chcieli go kupować dlatego powstał w nowej formie nadal będąc wizualną legendą swego poprzednika. Mam do dyspozycji kominek ,ale palił tam Altusami nie będę ...

->Polik

Ja naprawdę szanuję altusy, za to , że kilka (kilkanaście?)lat temu , uczyły społeczeństwo polskie co to jest hi-fi.Nie zmienia to jednak faktu, że w dzisiejszych czasach , jest mnóstwo produktów oferujących o wiele lepsze brzmienie za podobne pieniądze !Polik posłuchaj trochę!Choćby nowszych produktów Tonsilu . Altus se ne wrati!

No wiec bylem u kolesia i pisze tak jak obiecalem > Wodeczki nie pilem bo biore antybiotyk i to chyba zawazylo ze kolo nie chcial mi odpalic Altusow bo po ostatniej wizycie u mnie w domu stwierdzil iz nie chce zebym sie smial z niego i niczym nie dal sie przekonac. Mysle ze nastepnym razem da posluchac na trzezwego bo zawsze jak jestem u niego to nic nie pamietam tylko uszy tak jakos bola i przez dwa dni nic nie slysze to efekt uboczny pica wody u JASKA ktory nadal twierdzi ze ALTUSY to najlepsze kolumny jakie swiat zrodzil a ja go z tego letargu nie zamierzam obudzic. CDN.

O kurcze zapomnialem napisac jak JASIEK kupowal ALTUSY i jakimi sie kierowal kryteriami zaraz skonacie cytuje ,, panie wez no pan dopie.....ol to zobacze czy sie nadaja,, mowa o jakis nowoczesnych podlogowkach na poziomie lepszym marketowym i co na to JASIEK ,,czlowieku to pierdzi nie gra podlacz pan prawdziwe kolumny i dopi ....l,, mowa o ALTUSACH ,, no teraz to jest to! zapakowac! I co Wy na to?

-> Polik

No Panie kolego! Widzę że im bardziej mięknie Panu głośnik niskotonowy w Altusie tym bardziej jest Pan zatwardziały w tym co mówi, i nie da sobie nic a nic powiedzieć, zupełnie jak niektórzy u władzy w czasach świetności Altusów (a może trafniej jak ci u władzy w dzisiejszym tonsilu).

Zakochał się autor na zabój (wiosna,wiosna) w swoich trumienkach i im wiecej głosów krytycznych tym bardziej się denerwuje (niepotrzebnie) i podkręca volume w swoim wzmaku podłączonym do.....

Wszyscy (a zwłaszcza ja) odpowiadający są rzyczliwie nastawieni (odpowiadają rzeczowo i z poszanowaniem) ale maja prawo się nie zgodzić twierdzac że są o niebo lepsze kolumny których nie trzeba daleko szukać, i że wykresy, papierki nie są żadną kartą przetargową.

Masz pełne prawo być zadowolonym ze swojego sprzetu.

Nie przypominam sobie zarzucanej formułowiczom chęci niszczenia polskiego audio.

Poszukaj proszę wpisów o np: radmorach, zwłaszcza tych starszych nie doszukałem sie żadnej nienawiści a wręcz przeciwnie jest to sprzet bardzo chwalony, polecany (ogólnie, a w swojej klasie zwłaszcza) a ich seria kolumn ls cieszy się powszechnym szacunkiem.

Nawet o poczciwych unitrach, diorach, nie raz przeczytałem "zakasowuje Japończyka za 1500,2000zł".

Padło już w tym wątku stwierdzenie o bardzo dobrych zestawach polskich robionych współcześnie.

Niestety prawda jest taka że każdy monitor (o podłogowcu nie wspomnę) przyzwoitej firmy w podobnej cenie pokona nowego altusa i obnarzy jego słabości, co zauwarzy każdy pasjonat Hi-fi,który dobrze osłuchał się choć z dwiema przyzwoitymi konstrukciami stereo, lubiący przyjemny, nie podbity, okaleczony, tylko neutralny wyważony dzwięk (sopran,bas,kontór, korektor OFF), bez czekania trzy lata aż kolumna zechce lepiej zagrać.

Jednocześnie upieram się (tym razem ja) że ta nowa konstrukcja jest faktycznie sporym krokiem na przód, ale w stosunku do starych (starych!) koszmarnych modeli! Rzeczywiście różnica jest spora i jest to już coś zbliżone do dzwieku normalnej (taniej) kolumny, ma słyszalne stereo, ale dalej nie jest to co być powinno,lepiej ale wciąż słabo.

--> tonsil

Poza tym drogi producencie z wrześni:

Skoro tak już przekonstruowaliście i poprawili to "cacko" to jaką cholerę jest tam jeszcze ten przeklety gwizdek tubowy?! (TONSILUUU!!! Na litość boską!)

Czemu nawet mały monitor dobrej firmy potrafi zakasować głębią basu tak dużą kolumnę?

To nie jest tani zestaw dla biednych audiofili na miare naszych czasów.

Myślę że raczej na pewno ta modernizacja to jest już też szczyt możliwości tej konstrukcji.

Jeżeli powstaniecie jak fenix (ale nie ten wasz) z popiołow kolejny raz (trzymam za was kciuki!) zaprojektujcie coś nowego co w tej cenie poruszy (pozytywnie) audiofilskie serca i sprawi że to chętnie kupimy.

Czekam z otwartymi ramionami i utęsknieniem na polską rasowa konstrukcje średniej klasy z logo Tonsilu!

Zaprojektujcie dobrą kolumnę która podłączona np. do Maca bedzie dobra konkurencja dla zasiedziałych w tej cenie producentów.Wszyscy bedziemy szczęśliwi i dumni! A najbardziej P. Jozwa!

>Kurt Dupel

Tak będzie. Na pewno. Trzeba tylko jeszcze rzucić stare krasnoludzkie zaklęcie "Na pohybel skur....nom" ;-)

Obawiam się, że Tonsil w najlepszym razie skończy tak jak Elemis, czyli jako marka wykupiona przez nieznanego dalekowshodniego producenta RTV.

Swoją drogą ciekawe, co na to wszystko strategiczny udziałowiec, czyli Tohoku Pioneer.

---> do Kurt Dupel............................

Jest b. póżno ,ale postaram się coś sklecić ...

Dziękuję za mądrą wyważoną wypowiedż odnosnie nowych altusów -bardzo spodobało mi się to ,że kolega zamiast bezmyślinie nabijać się postanowił wyciągnąć obiektywne wnioski co mi bardzo zaimponowało.

cyt.Wszyscy (a zwłaszcza ja) odpowiadający są rzyczliwie nastawieni (odpowiadają rzeczowo i z

>poszanowaniem)-OJ... nie wszyscy zwłaszcza Zyzio ,który nazwał Altusowe zaciski jako paskudne i tu się z niezgodzę przynajmniej w tej cenie ,bo wiekszość wypowiedzi napisały osoby co słuchały tylko dawne modele... Ponad to użądzali sobie kpiny np: w wątku Test długodystansowy altusów 300... i innych... Ale ogólnie i tak są w porządku :)

Chciałbym tu jeszcze podkreślić ,że ja nie miałem zamiaru udowadniać ,że są to kolumny najwyższej klasy i to w kategoriach oceny audiofilskiej chociażby dlatego ,że sam producent zmieniając ta konstrukcję w 90 % postawił sobie za cel aby zachować podobny wygląd, dać nowe brzmienie ,które będzie w pół drogi pomiedzy kolumnami typowo audiofilskimi ,a dawnymi altusami.Przecież mimo wyglądu tu jest wszystko inne np:wszystkie przetworniki,zwrotnica,obudowa,bas-reflex-y, itd...

Pamiętajmy ,że jest wielu użytkowników HI-FI ,którzy nie słyszeli o audiofiliżmie ,a do b.wysokiej jakości dzwięku nie przywiązują większej wagi ,bo prawdziwych audio-maniaków to jest może 30.000 tys w całej RP i dobrze bo są niezwykli... :)

Odnośnie nowych kolumn podłogowych w cenie,klasie Altusa szukać trzeba chyba w ofercie Tonsila,Kody ?

Dość dawno temu szukałem z znajomym konkurencji dla Altusa np: w Media M. i to co znależliśmy w podobnej cenie wcale nas nie ucieszyło bo wszystkie oglądane,odsłuchiwane przez nas kolumny miały jakąś duża wadę np: brak basu lub to ,że wysokotonówka grała z średniotonowym tak jak ktoś zapomniał włożyć jakiekolwiek zwrotnicy ,a sam wysokotonowiec przypominał staniol od czekolady ,a nie markowy przetwornik znanego producenta :( Za te pieniądze to były takie reklamówki znanych producentów zachęcające w pewnym stopniu do kolejnych zakupów w celu poprawy parametrów...

Proszę o przykłady nowych podłogówek godnych uwagi...

>cyt. Nie przypominam sobie zarzucanej formowiczom chęci niszczenia polskiego audio. Hmmm...

Ja użyłem wyszukiwarki i głownie Tonsil regularnie obrywał-przecież czy ci ludzie nie oglądali oferty tej firmy np: Maestro II , EXCELLENCE, CZAT i inne ,które w swym zakresie cenowym nie boją się konkurencji normalne nowoczesne konstrukcje !!!

P.S Nowe tonsilowe gwizdki w stosunku do starych to przepaść ,ale mimo to może kupię odpowiednie tekstylne kopułkowce i uświadczę czegoś dobrego...

Pozdrawiam

Polik : zdefiniuj pojecie "brak basu", bo wydaje mi sie ze Ty go lubisz po prostu za duzo i tyle. Poza tym najwiecej piszesz o tym basie, subwooferach w 15m2 i innych rownie podejzanych sprawach.

aha, do Tonsila mam sentyment i wg mnie cos takiego jak Tonsil Duet nie maja w swojej cenie/klasie zadnej konkurencji ;-) chociaz u "gory" troche plastikowe ale z ciekawym dolem.

(podlogowki na 13cm niskosredniotonowym w cenie ok. 250zl-300zl za nowe)

cyjanopan, 29 Mar 2005, 03:02

>aha i te terminale glosnikowe w altusach to jakas tragedia, wygladaja jakby mialy zaraz peknac i

>odpasc ;-)

Przecież w nowych Altusach terminale są złocone i przystosowane do bi-wire/bi-amp. Chyba twoja znajomość z Altusami zakończyła się 20 lat temu :)

Lat temu.... naście (mniej więcej tyle co ma nastolatka nie podpadająca już pod prokuratora), miałem okazję porownać działanie kolumn altusowatych (czyli to chyba był Midlton albo Alton - tak się jakoś nazywały) na jakimś japońskim typowym wzmacniaczu i jak zwykle wtedy w za małym pomieszczeniu, w konfrontacji z 4 razy droższymi (wtedy) smukłymi i dwudrożnymi JM-labami. Różnicy nie było.

Inna sprawa że Tonsil nie umiał wykorzystać i wypromować marki Altus, trzepiąc przez 25 lat wkoło to samo. Na koniec nawet jakby w nie "złoto i diamenty kładli" to i tak nikt by nie uważał że grają lepiej. Zrobili sobie negatywną markę. Poza tym Altusy były kolumnami z dzisiejszego punktu widzenia, estradowymi czy dyskotekowymi i w tej roli się sprawdzały najlepiej.

Teraz banda cwaniaczków przechwyci majątek Tonsilu i obróci na swoje mercedesy. Dzięki temu zapomnimy o tym, że porządny głośnik powinien kosztować 90zł. a nie 900zł. A gówniane Scan Speaki będą już dla nas niekwestionowaną oczywistością...

Może teraz pora na STX???

Panowie o czym wy tu wogole mowicie ! Altusy zle ?

Zaloze sie o kazde pieniadze, ze gdyby w wyniku jakiegos cudu czy zmowy lub chocby w ramach zblizajacego sie prima aprilis magazyny audiofilskie zaczely zamieszczac entuzjastyczne recenzje tych nieszczesnych Altusow (zakladamy, ze poprzednich - druzgoczacych nigdy nie bylo), to ludzie rzuciliby sie do sklepow i kupowali lub nawet czatowali pod fabryka we Wrzesni na uteskniona pare. Nastepnie na forum co rusz natknac moznaby sie na opisy w formie ochow i achow. Wielu ludzi jest, nie bojmy sie tego stwierdzenia porazajacego w swojej brutalnosci, glucha jak pien. Kiedys np. pojawilo sie wyznanie, ze ktos tam sluchal sobie muzyczki pewnego wieczora i usmiech blogosci nie schodzil z jego oblicza, dopoki za jakas poboczna przyczyna nie nachylil sie do membrany niskotonowca, by ze zdziwieniem zauwazyc, ze jest calkiem nieruchoma. Kabelek od zwrotnicy zdaje sie byl odlutowany...

Duza czesc moze i glucha nie jest, za to slucha takiego lomotu zamiast muzyki, ze rozlazla Altusina bedzie dla nich "git". Moze nawet lepsza od "liniowego" monitora wysokiej klasy. "Po co wasze swary glupie ?"

Notatka prasowa:uwaga poniższy tekst pochodzi z portalu bankier.pl (2005-03-02)

O likwidacji Tonsilu...

Likwidacja Tonsilu spowodowana przez pomyłkę biegłego?

Biegły pomylił kapitalizację majątku trwałego z jego rentownością, co stało się jedną z przyczyn likwidacji Tonsilu – twierdzi jego były prezes. Zarządca majątku spółki uważa jednak, że powinna ona zostać zlikwidowana już przed rokiem – pisze dzisiejszy „Parkiet”.

Biegły badający sytuację giełdowej spółki orzekł, że powinna ona miesięcznie osiągać około 470 tys. przychodów z dzierżawy majątku aby móc realizować układ z wierzycielami. Tymczasem firma osiągała jedynie 78 tys zł miesięcznie. Na tej podstawie przed tygodniem poznański sąd zmienił upadłość Tonsilu z układowej na likwidacyjną.

Według zarządu Tonsilu biegły określił 15-proc próg rentowności majątku trwałego, który spółka powinna osiągnąć. Tymczasem próg ten powinien wynosić 15 proc, ale nie rentowności, tylko kapitalizacji majątku trwałego. Zarząd Tonsilu wyliczył ten próg na 158 tys zł miesięcznych przychodów, które spółka miała realizować, gdyby wszedł w życie układ z wierzycielami. Wartość wyliczona przez biegłego była więc trzykrotnie zawyżona i nie była możliwa do osiągnięcia.

„Na zwróconą przez przedstawiciela Tonsilu uwagę, że biegły się pomylił, sąd stwierdził, że biegły tylko tak napisał i nie będzie to brane pod uwagę w dalszym toku postępowania” – mówi Cesław Schejn, do końca ubiegłego roku prezes Tonsilu. „Ze zdziwieniem przyjęliśmy więc wypowiedź przedstawicielki sądu, że to wyliczenie biegłego miało kluczowe znaczenie dla zmiany postanowienia sądu w sprawie Tonsilu” – dodaje.

Za brak układu z wierzycielami Schejn obwinia zarządcę masy upadłości Tonsilu – Marię Rutkowską-Sobczak. Według niej jednak, do układu nie doszło, bo wierzyciele wyrazili jedynie wstępną chęć jego zawarcia. Poza tym Tonsil jednego układu już nie wykonał i na dobrą sprawę likwidacja spółki mogła być orzeczona już przed rokiem – twierdzi syndyk.

Na temat zarzutów do postępowania biegłego i zarządcy nie wypowiedział się jeszcze obecny zarząd Tonsilu. Jego prezes już wcześniej zapowiedział odwołanie się od decyzji sądu. Postępowanie likwidacyjne będzie jednak dalej prowadzone. Nie udało się uzyskać opinii przedstawiciela sądu.

Ł.O.

trader [2005-03-03 15:53] Odpowiedz

afera goni aferę widać to i czuć z daleka następuje zmiana akcjonariatu po bardzo niskich cenach wczoraj agencja rozwoju przemysłu zmniejszyła stan akcji TONSIL do 8,72 % kapitału akcyjnego ciekawe kto nabywa akcje - podejrzewam że biegły który sie pomylił.

Za kilkanaście dni tonsil wróci w okolice 0,90zł za akcje a majątek zostanie wyprowadzony ze spółki bądź co bądź wciąż częściowo jeszcze państwowej

POWOŁAĆ KOMISJĘ ŚLEDCZĄ !!!!!!!!!

Rany podobno komisje śledcze stały się alternatywą dla seriali brazylijskich (Polik)

Leszek36, 29 Mar 2005, 06:56

>Przecież w nowych Altusach terminale są złocone i przystosowane do bi-wire/bi-amp. Chyba twoja

>znajomość z Altusami zakończyła się 20 lat temu :)

o tak, zlocone, bi-wire, ale luksus ;-) takie same mialem w MB Quartach za 130zl

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.