Skocz do zawartości
IGNORED

Wiim Pro (plus, ultra) - Room Correction

Rekomendowane odpowiedzi

W łikend miałem trochę wolnego czasu to się pobawiłem rum korekszyn, ale od początku.

Generalnie z dźwięku u siebie jestem zadowolony za wyjątkiem jednego moda pomieszczenia. Chodzi o częstotliwość około 42Hz.

Zazwyczaj podbicie tej częstotliwości w większości piosenek mi pasuje, ale w pojedynczych przypadkach bas tak się wzbudza, że aż jest to nieprzyjemne. I na tym zakresie częstotliwości najbardziej mi zależało.

Pierwszy pomiar i korekcja prawidłowo zdiagnozowały problem wycinając 42Hz i dodatkowo pojawiła się delikatna korekta w zakresie innych częstotliwości.

Puszczam muzę i na szczęście nie usłyszałem nieprzyjemnej degradacji dźwięku, ale sporo się zmieniło i można powiedzieć, że nawet na plus. Problematyczne 42Hz zniknęły i trudne utwory zabrzmiały już bez nieprzyjemnego dudnienia, ale za to chudo nagrane piosenki straciły na masie a bas przestał grubo pomrukiwać i tego zaczęło mi szybko brakować. Za to delikatna korekta innych częstotliwości wyklarowała dźwięk i to bez cyfrowego nalotu.

Ponieważ jednak brakowało mi tego pogrubienia na basie zacząłem ręcznie eksperymentować z częstotliwością 42Hz wyzerowując jednocześnie korekcje na innych częstotliwościach.

Udało się w ten sposób ustawić korektę tak że dudnienie zredukowałem do akceptowalnego poziomu zachowując jednocześnie lubiane przeze mnie dociążenie basu.

Podsumowując uważam, że korekta akustyki działa całkiem dobrze, a jak będą ją dalej rozwijać i dodadzą obsługę zewnętrznych mikrofonów oraz korektę osobno dla lewego i prawego kanału to będzie fajnie i to w tak tanim urządzeniu.

Edytowane przez ::ART::
Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, ::ART:: napisał:

Podsumowując uważam, że korekta akustyki działa całkiem dobrze, a jak będą ją dalej rozwijać i dodadzą obsługę zewnętrznych mikrofonów oraz korektę osobno dla lewego i prawego kanału to będzie fajnie i to w tak tanim urządzeniu.

Podział Lewo / Prawo będzie już w kolejnej aktualizacji. Zewnętrzne mikrofony są potwierdzone ale bez daty. Pytanie też czy / kiedy urządzenia z androidem będą możliwe do użycia w pomiarach. Zakładam,że dla Wiim pewnie Android stoi wyżej w hierarchii, żeby więcej osób skorzystało.  Jeżeli ktoś już ma mikrofon to można użyć np REW czy True Target a wynik w 10 PEQ sobie "przepisać" do Wiim. Sporo jeszcze do zrobienia ale zabawa przednia.

• 2 tygodnie później...

Widzieliście coś takiego ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To by rozwiązało problemy kompatybilności mikrofonów w androidzie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Wydaje się jako bardzo fajna i przystępna cenowo opcja 🙂 Ciekawe jak z powtarzalnością pomiarów. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Hm ciekawy temat. Room correction na jakichś własnych algorytmach?

Dac wyraźnie lepszy od takiego wbudowanego w rotela 1592?

Jak korekta warta uwagi i dac wymiatacz to bym to wpiął między pc a rotela.

Jak nie ma sensu z niego wychodzić analogowo na wzmacniacz i ma przepuścić tylko sygnał cyfrowy to zakładam że każdy model zrobi to samo. Zrobi korektę i dalej puści cyfrę. 

Czy ja dobrze myślę? 

Funkcji odtwarzania nie potrzebuję.

Nie wiem skąd pochodzą algorytmy, efekt końcowy to filtry IIR i cyferki dla PEQ. Działa dla każdego sygnału bez względu na wejście i wyjście. Ok, nie wiem jak jest z BT.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Cześć,

Ja w moim skromnym zestawie korzystam z korekcji od czasu kiedy była w wersji beta. Mieszkam póki co w starej kamienicy i warunku akustyczne mam obecnie słabe - planuję przeprowadzkę, więć żadnych większych zabiegów nie robię 😉 

Od czasu pierwszych wersji szybkość kalibracji bardzo się poprawiła i nieco dokładność - to co było w beta zostało poprostu doszlifowane.

U mnie głównym problemem było dudnienie przy szybkim kontrabasie, a także pogłos niektórych cześtotliwości na średnicy. Moje kolumny stoją w różnych odległościach od ścian z boku i z to też generuje swoje problemy.

Początkowe wykresy PQ były naprawdę pofalowane, ale trochę się ułagodziło, co nie zmienia faktu, że nawet teraz wyniki kalibracji mogą lekko przerazić - co by zgadzało się z opinia @Piotr Sonido

Kalibracja wciąż jest dość agresywna i u mnie obcięła dużą część niskich wycinając częstliwość 40Hz i inne wokół też. Ale wynik tej kalibracji można edytyować i kiedy ją trochę złagodziłem eksperymentując z różną muzyką to całość przynajmniej dla mnie gra po prostu przyjemniej. Z purystycznego punktu widzenia nie jestem zwolennikiem takich rozwiązań, ale skoro ma mi to uprzyjemnić słuchanie muzyki to w sumie dlaczego nie 🙂 

Funkcjonalność jest za darmo i wykrywanie problematycznych częstliwości chyba działa więc czemu by nie skorzystać ? I tak można póżniej wyłączyć. Nazywanie tego Room Correction wydaje mi się jednak trochę na wyrost i bardziej bym to nazwał zaawansowanym PQ, ale jak dodadzą obługę kalibracji obu kanałów to dla wielu osób może być to całkiem fajnym rozwiązaniem 🙂 

23 minuty temu, miglanz napisał:

Nazywanie tego Room Correction wydaje mi się jednak trochę na wyrost i bardziej bym to nazwał zaawansowanym PQ, ale jak dodadzą obługę kalibracji obu kanałów to dla wielu osób może być to całkiem fajnym rozwiązaniem 🙂 

Na czym polega różnica? REW przykładowo  przedmiotowo robi to samo, generuje ustawienia PEQ.

12 hours ago, ProjectPi said:

Na czym polega różnica? REW przykładowo  przedmiotowo robi to samo, generuje ustawienia PEQ.

Wydaje mi się (ale mogę się mylić), że jeden pomiar w jednym miejscu to trochę mało, aby "ogarnąć" całe pomieszczenie. Przecież jest sporo odbić, rezonansów i problemów fazowych. Z drugiej może rzeczywiście jako podstawowe Room Correction to starczy 🙂 

6 godzin temu, miglanz napisał:

Wydaje mi się (ale mogę się mylić), że jeden pomiar w jednym miejscu to trochę mało, aby "ogarnąć" całe pomieszczenie. Przecież jest sporo odbić, rezonansów i problemów fazowych. Z drugiej może rzeczywiście jako podstawowe Room Correction to starczy 🙂 

Ciekawe jak to bedzie brzmialo jak bedziesz chcial z kims posluchac muzyki.

Można opomiarować kanapę i zrobić uśrednioną korekcję. 

19 godzin temu, ProjectPi napisał:

To tylko ułamek możliwości REW, docelowo można tworzyć filtry z korekcją w rePhase, a nie jedynie PEQ. 

RePhase to już inne oprogramowanie. W samym REW algorytmy dopasowania do krzywej generują wartości PEQ.

2 godziny temu, Sweetepete napisał:

Nie mozna.

Ale co masz na myśli nie można? 

2 godziny temu, ProjectPi napisał:

RePhase to już inne oprogramowanie. W samym REW algorytmy dopasowania do krzywej generują wartości PEQ.

No nie, robisz filtry convolution, które też można obrobić w rePhase, to nie jest PEQ. 

Edytowane przez Ajothe
19 minut temu, Ajothe napisał:

No nie, robisz filtry convolution, które też można obrobić w rePhase, to nie jest PEQ.

Skoro coś się robi w rePhase, to nie jest to już robienie w REW. Pisałem o korygowaniu w REW, a nie w REW plus coś jeszcze.

24 minuty temu, Ajothe napisał:

Ale co masz na myśli nie można? 

Nie mozna opomiarowac calej kanapy. Ktos napisal ze kalibracja dziala tylko na jedno miejsce, popatrz kilka postow wyzej.

Takie cos mozna w buty wsadzic i lepiej nic nie robic.

No chyba ze ktos zawsze slucha sam.

18 minut temu, ProjectPi napisał:

Skoro coś się robi w rePhase, to nie jest to już robienie w REW. Pisałem o korygowaniu w REW, a nie w REW plus coś jeszcze.

Ok, znalazłem opis tworzenia plików convolution w samym REW, miałeś rację.

15 minut temu, Sweetepete napisał:

Bez przesady. Raczej wystarczy zdawać sobie sprawę, że lepiej nie przesadzać z częstotliwością do korygowania.

18 minut temu, Sweetepete napisał:

Nie mozna opomiarowac calej kanapy. Ktos napisal ze kalibracja dziala tylko na jedno miejsce, popatrz kilka postow wyzej.

Można, robi się ile się chce pomiarów dookoła miejsca odsłuchu i robi się średnią. 

Ten Pan robi dla mnie najelpsze tutoriale na Yotube. Polecam serdecznie. 

15 godzin temu, miglanz napisał:

Wydaje mi się (ale mogę się mylić), że jeden pomiar w jednym miejscu to trochę mało, aby "ogarnąć" całe pomieszczenie

Zasadniczo się mylisz.0

6 godzin temu, Sweetepete napisał:

mozna opomiarowac calej kanapy. Ktos napisal ze kalibracja dziala tylko na jedno miejsce, popatrz kilka postow wyzej.

Bez kalibracji audio też gra dobrze tylko w jednym miejscu.

-----

5 godzin temu, Ajothe napisał:

robi się ile się chce pomiarów dookoła miejsca odsłuchu i robi się średnią. 

Tak, ale dlatego, że człowiek rusz głową, a nie dlatego, że "jeden pomiar nie ogarnia całego pomieszczenia".

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Mam pytanie nie dotyczące korekcji akustyki, sorry za off-topic, ale bez sensu też zakładać nowy wątek.

Jak wygląda regulacja głośności wyjścia analogowego w Wiim Pro Plus?

Czy mogę płynnie ją zmieniać jakimś wirtualnym pokrętłem albo suwakiem w trakcie słuchania muzyki?

Czy skala jest "normalna", czy też może w mV?

Innymi słowy: czy Wiim Pro Plus można podłączyć bezpośrednio do końcówki mocy jako przedwzmacniacz?

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, Gabaryton napisał:

Czy mogę płynnie ją zmieniać jakimś wirtualnym pokrętłem albo suwakiem w trakcie słuchania muzyki?

najłatwiej pilotem albo możesz też z aplikacji. Z frontu obudowy są + i - , ale nigdy w sumie ich nie używałem.

W aplikacji są takie kontroli go głośności, jak gram z Tidal connect to też po prostu przyciskiem głośności na telefonie działa regulacja.

Screenshot_2024-07-23-11-21-12-85_5592fe85c89b9c7526dd9939eef9599a.jpg

Screenshot_2024-07-23-11-21-08-04_5592fe85c89b9c7526dd9939eef9599a.jpg

Screenshot_2024-07-23-11-24-40-94_04e03425392fc155c003bf4da0c67f74.jpg

Edytowane przez Tomek_waw
Gość

(Konto usunięte)

Wracając do RC to testuje sobię teraz wersję na Androida i rzeczywiście rozumiem o co chodzi z różnicą w mikrofonach. Pomiary wychodzą mi inne niż z iPhone. Chyba UMIK-1 to jednak lepsze wyjście.

34 minuty temu, Tomek_waw napisał:

Wracając do RC to testuje sobię teraz wersję na Androida i rzeczywiście rozumiem o co chodzi z różnicą w mikrofonach. Pomiary wychodzą mi inne niż z iPhone. Chyba UMIK-1 to jednak lepsze wyjście.

Dziwnie by było, gdyby było inaczej 🙂

Do telefonu fajny się wydaje też mikrofonik Daytona pod wejscie jack. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, Ajothe napisał:

Do telefonu fajny się wydaje też mikrofonik Daytona pod wejscie jack. 

Te wynalazki nie sa poki co rozpoznawane przez WHA w WiiM.

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Mierzenie telefonem jest nic nie warte. 

Pozwole sobie miec zdanie odrebne.

• Pokaż nowe odpowiedzi