Skocz do zawartości
IGNORED

Wiim Pro (plus, ultra) - Room Correction

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

ja,  naturlich, entschuldigen Sie bitte

do pomiaru spl w kinie /teatrze/ operze amatorsko ....czemu nie 🙂

ostatnio w ten sposób robiłem pomiar na Mavericku w Imaxie

....ryk silników samolotu 🙂

Aha ja myślałem że my o kalibracji w wiim mówimy 🙂

Do spl no może, tu nie przecze, nie wiem.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

Aha ja myślałem że my o kalibracji w wiim mówimy 🙂

bez przesady 🙂

za bardzo się panowie spinacie ....proponuję więcej mierzyć a mniej deliberować REW i cała naprzód 🙂

sam pomiar to 20 % sukcesu reszta to interpretacja

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

ja,  naturlich, entschuldigen Sie bitte

Stare chińskie przysłowie mówi: nie masz co powiedzieć - powiedz coś po niemiecku.

-----

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Jeśli zdają sobie sprawę 🙂

A jeśli nie, to nie mikrofon jest zły a jego użytkownik.

Ze specyfikacji Umik:

20Hz - 20kHz +/-1dB with calibration loaded

Kręcicie aferę, a bez kalibracji nie ma jakichś drastycznych odchyłek.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Teraz, przemak napisał:

Fajny wątek. Taki nie za mądry 😉

Jak każdy.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Gość

(Konto usunięte)
22 minuty temu, szymon1977 napisał:

Kręcicie aferę, a bez kalibracji nie ma jakichś drastycznych odchyłek

no patrz ... czyż w istocie? 🙂

jakże tu mierzyć nieskalibrowanym ustrojstwem?

czy pomiar nieskalibrowanym mikrofonem za 20 koła będzie gorszy niż skalibrowanym rupciem od skypa? 🙂

32 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ze specyfikacji Umik:

20Hz - 20kHz +/-1dB with calibration loaded

Kręcicie aferę, a bez kalibracji nie ma jakichś drastycznych odchyłek.

To był tylko pokaz jakie mogą być różnice Umika bez kalibracji, a co dopiero powiedzieć o mikrofonach z telefonów. 

I tyle. 

Edytowane przez Ajothe
19 minut temu, slawek.xm napisał:

czy pomiar nieskalibrowanym mikrofonem za 20 koła będzie gorszy niż skalibrowanym rupciem od skypa?

Trochę tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nagrywamy.com

17 minut temu, Ajothe napisał:

To był tylko pokaz jakie mogą być różnice Umika bez kalibracji,

Ale miał pokazać, że są duże, a w mojej opinii okazały się być małe.

Teraz, szymon1977 napisał:

Ale miał pokazać, że są duże, a okazały się być małe.

Pokazał, że 250 nieskalibrowanych Umików potrafi się dramatycznie różnić. 

Jak tego nie widzisz na tym wykresie to nie mamy o czym gadać 😁

2 minuty temu, Ajothe napisał:

250 nieskalibrowanych Umików potrafi się dramatycznie różnić. 

Jak tego nie widzisz

Tego nie widzę, bo tego nie ma - jest coś zupełnie przeciwnego: nawet bez kalibracji większość Umików przez większą część pasma mieści się w obiecanych przez producenta 20Hz - 20kHz +/-1dB

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Ajothe napisał:

Pokazał, że 250 nieskalibrowanych Umików potrafi się dramatycznie różnić. 

Jak tego nie widzisz na tym wykresie to nie mamy o czym gadać 😁

to nawet nie pikuś tylko pan pikuś

pomiar który robimy w pokoju to nacisk kładziemy głównie na bas i różnice rzędu 3db traktujemy jako hura super extra lux stan

przy różnicach rzedu 6db cieszymy się gdy są na basie na plus i kończą się w okolicach 70-80hz

zawsze możemy sobie wytłumaczyć ,że wzmocnienie podstawy basowej jest wskazane a tym bardziej niskiego basu bo najczęściej cicho słuchamy i te pomruki pieszczą nasze uszka

jeśli różnice są większe niż 10db i do tego mamy 20db pik by zaraz stwierdzić , że pokój zjada nam 40db oktawę dalej to mamy poważny problem i wyjdzie on na każdym mikrofonie bez względu na plik kalibracyjny

powodzenia

5 godzin temu, slawek.xm napisał:

czy pomiar nieskalibrowanym mikrofonem za 20 koła będzie gorszy niż skalibrowanym rupciem od skypa? 🙂

Myślę, że: "rupieć od skypa" nawet po kalibracji pokaże tylko środkową część pasma, w której "mikrofon za 20 koła" kalibracji i tak nie będzie potrzebować. Natomiast poza tym środkiem, czyli bas i wysokie, "rupieć od skypa" pokaże totalne bzdury i żadna kalibracja mu nie pomoże, a "mikrofon za 20 koła" pokaże z niewielką odchyłką, która nie przeszkodzi w znalezieniu i zidentyfikowaniu poważnych problemów z akustyką.

To trochę jakby rozważać: przy 200km/h lepiej prowadzi się Maluch na dobrych oponach czy Porsche na łysych? Rzecz w tym, że przy 200km/h Porsche jakoś się prowadzi, a Maluch nie osiąga wcale.

Zgadzam się że chyba ten temat błądzi. 

Wynika to chyba z tego że wszyscy nie mogą się doczekać tego produktu. 

Pierwsze co każdy zrobi to właśnie kilkukrotna kalibracja i analizowanie tego aby napisać coś na forum. 

😉

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich,  podgrzeje temat. Mam wiima proplusa ale... szukam takiego strimera aby jeden sygnał puścić na 2 urządzenia tj. Na zestaw stereo oraz na drugi zestaw KD z drugą strefą. Wiim tego nie daje. Mam 2 wimy i mogę oczywiście puścić muzykę na salon w stereo a z gdugiego wiima muzykę na KD które zagra w innym pomieszczeniu ale nie mam możliwości puszczenia tej samej muzyki w dwóch pomieszczeniach z jednego strimera. Macie na to pomysł?

Edytowane przez Marc2022
8 godzin temu, Marc2022 napisał:

Witam wszystkich,  podgrzeje temat. Mam wiima proplusa ale... szukam takiego strimera aby jeden sygnał puścić na 2 urządzenia tj. Na zestaw stereo oraz na drugi zestaw KD z drugą strefą. Wiim tego nie daje. Mam 2 wimy i mogę oczywiście puścić muzykę na salon w stereo a z gdugiego wiima muzykę na KD które zagra w innym pomieszczeniu ale nie mam możliwości puszczenia tej samej muzyki w dwóch pomieszczeniach z jednego strimera. Macie na to pomysł?

Cambridge cxn, eversolo.

Pytanie czy możesz po wejściu analogowym grać to źródło na kinie domowym. Sprawdź to.

Gość

(Konto usunięte)
10 godzin temu, Marc2022 napisał:

Mam 2 wimy i mogę oczywiście puścić muzykę na salon w stereo a z gdugiego wiima muzykę na KD które zagra w innym pomieszczeniu ale nie mam możliwości puszczenia tej samej muzyki w dwóch pomieszczeniach z jednego strimera. Macie na to pomysł?

Skoro masz 2 sztuki to nie lepiej połączyć je w jedną grupę ? wtedy będzie ta sama muzyka w tym samym czasie na obydwu

11 godzin temu, Tomek_waw napisał:

Skoro masz 2 sztuki to nie lepiej połączyć je w jedną grupę ? wtedy będzie ta sama muzyka w tym samym czasie na obydwu

Mam AA Maestro i mam to spięte z KD po pre-out. W kinie Maestro dziala jak koncowka mocy dla frontów.  Nie mam jak teraz rozdzielić źródło na 2. W salonie gra sobie np Maestro a chciałbym aby z kina (z tego samego strimera) musyka grała w łazience jako 2 strefa. Gdyby Maestro miało podwojne porty głośnikowe to pewnie tak ale miałbym za głośno w łazience. Szukam strimera który będzie miał możliwość rozdzielić źródło na 2. Jedno poleci do salonu na Maestro a drugie poleci do KD i tam zagra jako 2 strefa w łazience.

13 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Cambridge cxn, eversolo.

Pytanie czy możesz po wejściu analogowym grać to źródło na kinie domowym. Sprawdź to.

Właśnie w KD mam możliwość wpięcia 2 strefy tylko po analogu. Misi być coś co da możliwość rozdzielenia źródła na 2 urządzenia (2 x wyjście analogowe)

Co więcej, chcialbym taki streamer abym miał możliwość wpięcia dysku ok 10TB z muzyką i abym mógł bezproblemowo tym zarządzać (bez długiego czekania aż się załaduje utwor). Może jest jakieś inne rozwiązanie z wykorzystaniem domowej sieci.

Godzinę temu, Marc2022 napisał:

Szukam strimera który będzie miał możliwość rozdzielić źródło na 2. Jedno poleci do salonu na Maestro a drugie poleci do KD i tam zagra jako 2 strefa w łazience

W przypadku WiiMa do tego potrzeba sztuk dwóch.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

3 godziny temu, ProjectPi napisał:

W przypadku WiiMa do tego potrzeba sztuk dwóch.

Ale jak sprawić aby nawet na 2 wiimach dla 2 pomieszczeń puścić jeden kawałek w tym samym czasie? 

W dniu 25.06.2024 o 18:54, Piotr Sonido napisał:

Co do kalibracji natomiast niestety na Androida nie uda się zrobić tego szybko

wiim ma własnego pilota z mikrofonem , więc to chyba tyllo kwestia czasu.

zresztą rew-a to raczej z wiima nie będzie.

Edytowane przez bolo_senor
W dniu 6.08.2024 o 19:36, Marc2022 napisał:

Właśnie w KD mam możliwość wpięcia 2 strefy tylko po analogu. Misi być coś co da możliwość rozdzielenia źródła na 2 urządzenia (2 x wyjście analogowe)

Co więcej, chcialbym taki streamer abym miał możliwość wpięcia dysku ok 10TB z muzyką i abym mógł bezproblemowo tym zarządzać (bez długiego czekania aż się załaduje utwor). Może jest jakieś inne rozwiązanie z wykorzystaniem domowej sieci.

A tak. To w drugą stronę działało faktycznie chyba 

No to Cambridge i eversolo.

Ale pomysł też o NAS.

4 godziny temu, bolo_senor napisał:

wiim ma własnego pilota z mikrofonem , więc to chyba tyllo kwestia czasu.

Ano nie będzie.

Chyba niektórzy na to liczyli.

Z RC na andka będzie problem. W andku jest bardzo dużo konfiguracji sprzętu i każdy jest inny. Wygląda na to, że telefony Apple mają zbliżone parametry mikrofonów, dlatego Wiim najpierw zaakceptował Iphony. Robiłem kalibrację iphone 15 i Motorolą. Iphone zrobił to bardzo ładnie i dźwięk jest super, a z motki totalne głupoty wyszły. 

Z RC na andka będzie problem. W andku jest bardzo dużo konfiguracji sprzętu i każdy jest inny. Wygląda na to, że telefony Apple mają zbliżone parametry mikrofonów, dlatego Wiim najpierw zaakceptował Iphony. Robiłem kalibrację iphone 15 i Motorolą. Iphone zrobił to bardzo ładnie i dźwięk jest super, a z motki totalne głupoty wyszły. 
REW to pewnie nie będzie, ale chyba nie o to chodzi. Ma w jakimś stopniu poprawić dźwięk przy braku adaptacji akustycznej i poprawia. U mnie efekt wow 🙂

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, bolo_senor napisał:

REW to bardzo dobre, rozwijane od lat naszpikowane funkcjami oprogramowanie na PC. Bardzo funkcjonalne chociaż nie najłatwiejsze w obsłudze.

Wiim room corection to funcjonalnośc w aplikcaji, która jest w sumie dostępne z 1,5 miesiąca. Na amp juz jest aktualizacja z 10 PEQ z podziałem na strony, zapowiedź wspierania  zewnętrznych mikrofonów, więc cały czas się rozwija. Jest proste w obsłudze i funkcjonalności.Tak aby każdy mógł poczuć zmianę ( a może być bardzo na plus ). Trochę nie rozumiem marudzenia na to, zwłaszcza,że to Wiim pcha tutaj zmiany do przodu a wielkie firmy sprzedające drogie streamery jakoś osiadły na laurach. Wydaje mi się,że odkąd wyszła ta aktualizacja to każdy nagle stał się ekspertem od DIRACA jak i REW z wieloletnim doświadczeniem, a po po słabszy niż UMIK-1 mikrofon to się nawet nie opłaca schylać.

Nie ma problemu,żeby zrobić pomiary REW i zaimportować do Wiim.

Edytowane przez Tomek_waw
  • Pokaż nowe odpowiedzi