Skocz do zawartości
IGNORED

Burson Audio Conductor 3X GT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Obecnie posiadam Burson Conductor v2+ i jestem z niego zadowolony, ale rozważam zmianę na Burson Audio Conductor 3X GT.

Dwa powody: poprostu wyższy model, oraz zależy mi był miał XLR (a najlepiej i xlr i rca).

Moja wątpliwość jest taka: czy różnica jest tego warta 🙂 ? Czy wogóle DAC ma na tyle wpływu na system? (to nie wzmacniacz, już nie mówiąc o kolumnach)

Oraz: nie musi być to burson i z chęcią wysłucham propozycji forumowiczów na temat sprzętu, który być może jest tańszy, albo w podobnej cenie, ale lepszy.

Gra z Leema Tucana 2 oraz spendorami 3/1.

Dźwięk lubię ciepły i łagodny, ale szczegółowy. Muzyka prawie wszystka jaka może być, ale bez filmów, bo do tego mam oddzielny tor. Wybrałem zakładkę High-End chociaż pewnie usłyszę, że to ledwo hi-fi 😛

Pozdrawiam.

PS: jednym z powodów czemu chcę nowy dac i xlr jest to, że czeka mnie kupno kabla RCA zatem można zaoszczędzić kupując XLR (który tańszy zagra lepiej)

Edytowane przez baron_bartek
https://www.audiostereo.pl/topic/167500-burson-audio-conductor-3x-gt/
37 minut temu, baron_bartek napisał:

Obecnie posiadam Burson Conductor v2+

38 minut temu, baron_bartek napisał:

Gra z Leema Tucana 2

To znaczy, że z Bursona używasz tylko funkcję DACa? To powinieneś ewentualnie rozglądać się za innym DACiem a nie za

39 minut temu, baron_bartek napisał:

Burson Audio Conductor 3X GT.

Ogólnie Bursony to wzmacniacze słuchawkowe.

@baron_bartek nie jestem jakimś wybitnym znawcą. Może koledzy pomogą? Ale zanim coś kupisz dokonaj odsłuchu w swoim systemie, bo być może większy wydatek na inny DAC nie przyniesie istotnej zmiany jakości dźwięku.

Edytowane przez MCHammer2022

Tak - właśnie stworzyłem ten temat, bo się tego obawiam, a szkoda kasy. Jak zmieniałem kolumny to ostatecznie kupiłem 3 razy droższe by być naprawdę zadowolonym.

(a jako, że kupuje używki, to dobry risercz jest podstawą)

Cześć 🙂 Burson to dobry DAC, ale jednak jego główne przeznaczenie to DAC/Amp słuchawkowy. Sprawdziłbym w tym budżecie na pewno Fezza Audio Equinox Evo, który zapewni znacznie inne granie. To nie jest sprzęt nastawiony na detal i wyżyłowany dźwięk, a na dużą przyjemność. Warto również sprawdzić iFi Audio Pro iDSD Signature. To też DAC/Amp, ale tu wzmacniacz słuchawkowy jest jako dodatek. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A jakbym chciał DAC co dobrze wyciąga szczegóły? Mogę prosić o propozycję?

(myślę, że to by się dobrze skomponowało z spendorami i leemą tucaną)

PS: do tej pory faktycznie Bursona używałem do słuchawek - skoro do tego jest stworzony to być może to powoduje, że jakoś mi coś nie pasuje z kolumnami. To chyba wyklucza Conductor 3X GT jako kandydata na mój kolejny sygnał.

38 minut temu, baron_bartek napisał:

A jakbym chciał DAC co dobrze wyciąga szczegóły?

Miałem Bursona CV2+ wraz z referencyjnymi w swoim czasie słuchawkami Sennheiser HD800 i odtwarzanie szczegółów było wyśmienite. Ja bym poszukiwał przyczyny w źródle i/lub kablach.

Ja do bursona nic nie mam i nie miałem jak go używałem do słuchawek (AKG k812 pro z kablem Forza Noir, też słuchawki referencyjne, ale orginalny kabel to tylko podłączam z ciekawości co jakiś czas).

Ja jedynie mówię, że coś mi nie gra jak podłączyłem pod kolumny i być może mi się zdaje i tak ma być, a być może poprostu Burson nie jest do tego (kolumn) stworzony. Szczegóły były ok.

26 minut temu, MCHammer2022 napisał:

Miałem Bursona CV2+ wraz z referencyjnymi w swoim czasie słuchawkami Sennheiser HD800 i odtwarzanie szczegółów było wyśmienite. Ja bym poszukiwał przyczyny w źródle i/lub kablach.

Może ci to inaczej napiszę: mam też MDACA i jeśli podłączałem go do słuchawek (nawet z połączeniu z wzmacniaczem lampowy słuchawkowym) to mdac nie grał a burson grał .... od razu.

Tymczasem z lemą tucaną między bursonem a mdacem nie ma aż takie różnicy (ale uwaga, mdaca podłaczam przez xlr - to oczywiście mu daje przewagę)

Nie chcę tu za bardzo filozofować, bo tutaj tylko odsłuchy porównawcze mogą coś wyjaśnić. Ale czy słuchałeś Tucany i Spendorów z takim źródłem, z którym wszystko zagrało idealnie jakbyś chciał? W sensie czy to Tucana na pewno się zgrywa ze Spendorami?

Nie da się zrobić idealnie 😄 na tym polega ta przypadłość ;).

Natomiast jest dobrze, ale zawsze można pokombinować by było lepiej. Jeśli już wydaje pieniądze, to wolę wydać tak by się nie zastanawiać czy jest lepiej, ale by od razu słyszeć (tucanę i spendory mam od niedawna i to było przeskoczenie o parę klas sprzętu nad to co miałem).

Chyba ten temat się zakończy na tym, że Burson Audio Conductor 3X GT nie jest dla mnie dobrym wyborem i założę nowy: dac do leema tucana II i spendorów 3/1

7 godzin temu, baron_bartek napisał:

założę nowy: dac do leema tucana II i spendorów 3/1

Ale to chyba lepiej w dziale HiFi - tam większy ruch jest.

18 godzin temu, baron_bartek napisał:

Czy wogóle DAC ma na tyle wpływu na system? (to nie wzmacniacz, już nie mówiąc o kolumnach)

Wzmacniacz jak sama nazwa wskazuje wzmacnia sygnal jaki dostaje od zrodla (zrodlo od transportu)
Jak jakosci nie ma od samego poczatku sciezki sygnalu to wzmacniacz tylko to powieli. Oczywiscie ze DAC ma znaczenie.

A wzmacniacz masz przyzwoity.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

1 minutę temu, rafa napisał:

Wzmacniacz jak sama nazwa wskazuje wzmacnia sygnal jaki dostaje od zrodla (zrodlo od transportu)
Jak jakosci nie ma od samego poczatku sciezki sygnalu to wzmacniacz tylko to powieli. Oczywiscie ze DAC ma znaczenie.

A wzmacniacz masz przyzwoity.

Tak.... bez wątpienia 🙂

Moja wątpliwość była nieco głębsza niż podstawy: w miarę rozwoju technologii sygnały stały się tańsze. Kiedyś za porządny cd trzeba były dać więcej niż za resztę toru razem wzięte. Dzisiaj DAC za ułamek ceny zagra całkiem nieźle. Zatem czy warto tak dużo dawać za DAC? (Burson to DAC za 10k, jak dać 20k o podobnych właściwościach, to cokolwiek to wniesie?)

Technologia też spowodowala miniaturyzacje, zatem kolumny i wzmacniacze też powinny potanieć, ale mam wrażenie że te naprawdę dobre są X razy droższe niż były z powodu inflacji i upadku pieniądza (ale może się mylę).

Za bardzo skupiasz sie na postepie jaki odbywa sie w czesci cyfrowej DAC tymczasem zapominasz ze kluczowa czesc analogowa DAC w zasadzie sie nie zmienia. I tu nadal zalezy i zalezec bedzie zawsze od jakosci projektu w konkretnym urzadzeniu. A chyba nie musze mowic jak krytyczna to jest czesc urzadzenia.

4 minuty temu, baron_bartek napisał:

Dzisiaj DAC za ułamek ceny zagra całkiem nieźle.

Aha 😉

5 minut temu, rafa napisał:

Za bardzo skupiasz sie na postepie jaki odbywa sie w czesci cyfrowej DAC tymczasem zapominasz ze kluczowa czesc analogowa DAC w zasadzie sie nie zmienia. I tu nadal zalezy i zalezec bedzie zawsze od jakosci projektu w konkretnym urzadzeniu. A chyba nie musze mowic jak krytyczna to jest czesc urzadzenia.

Aha 😉

Ja się wogóle nie skupiłem na części cyfrowej DAC 🙂 tylko na urządzeniu ogólnie (chociaż tak, chipy kosztują dzisiaj tak naprawdę groszę. W highendowych urządzeniach są takie za 30 centów, a mogli dać za parę dolców - to metafora).

Ten wątek chciałbym aby dostarczył mi alternatywne do Bursona urządzenia, chociaż jak widzę fatalnie go nazwałem.

8 minut temu, baron_bartek napisał:

Ja się wogóle nie skupiłem na części cyfrowej DAC

20 minut temu, baron_bartek napisał:

w miarę rozwoju technologii sygnały stały się tańsze

A jednak. Bo jedyny tzw rozwoj nastapil przede wszystkim w czesci cyfrowej.

DAC - Digital Analog Converter 😉 

Tak. Warto miec jak najlepsze zrodlo. Oczywiscie do momentu kiedy cos innego nie bedzie waskim gardlem.

Sprobuj pozyczyc jakies urzadzenia dla rozeznania w temacie.

12 minut temu, baron_bartek napisał:

chociaż jak widzę fatalnie go nazwałem.

Popros moderacje, zmienia ci nazwe tematu bez problemu.

4 godziny temu, rafa napisał:
4 godziny temu, baron_bartek napisał:

Ja się wogóle nie skupiłem na części cyfrowej DAC

5 godzin temu, baron_bartek napisał:

w miarę rozwoju technologii sygnały stały się tańsze

A jednak. Bo jedyny tzw rozwoj nastapil przede wszystkim w czesci cyfrowej.

DAC - Digital Analog Converter 😉 

Tak ja to wszystko wiem 😄 tylko patrze na urządzenie jako całość, bo kupuje całość 🙂

No cześć digital jest absolutną rewolucją.... część analog mniejszą.