Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do Leema Tucana 2 + Spendory 3/1 w budżecie 10-20k

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, baron_bartek napisał:

To tylko kwestia czasu

Chińska ofensywa postępuje! 🙂 

1fe56818d01d0c365f57fa217224e3cdea313e5b

Ja czekam na Gustarda R30. Już niedługo!

Ciekaw jestem czym Gucio zaskoczy. To bardzo ambitna firma.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

8 minut temu, il Dottore napisał:

Chińska ofensywa postępuje! 🙂 

Mi chodziło o postępy sekty, a nie chin 😄 - sekta by przyniosła ludzkości equlibrum i dostatek, a chiny to tylko wielki system więzienny (zresztą wszędzie postępuje... nawet nie wiem gdzie bardziej).

Dodam od siebie, że chyba nawet szczegółowość w trybie nos jest lepsza, bo można głośniej słuchać w sferze komfortu. Pojawiły się też te moje ulubione delikatne syki w wysokich (ale niestety nie pastelowe/barwne)

Edytowane przez baron_bartek
1 minutę temu, baron_bartek napisał:

Pojawiły się też te moje ulubione delikatne syki w wysokich (ale niestety nie pastelowe/barwne)

Znam swój audiogram i nie będę dyskutować o sykach w wysokich! 😄 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

14 godzin temu, aryman napisał:

Można te wszystkie cechy połączyć w jednym dacu. Szczegółowość w połączeniu z ciepłem i muzykalnością znajdziesz w Pontusie. Używkę kupisz w podobnych pieniądzach.  Słuchałem tego daca w swoim systemie też z leema tucana. Miałem wersję 12.  Był tak dobry , że ostatecznie chyba kupię najnowsza wersję ( 15th ).🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tutaj masz fajne porównanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
22 minuty temu, baron_bartek napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tutaj masz fajne porównanie.

Znam 🙂

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, aryman napisał:

Znam 🙂

Narazie będę używąć 2 daców. Gustard okazał się być sztos, a bursona (który jest też spas wznacniaczem słuchawkowym - obecnie poszły w odstawkę) zostawie do przyjemniejszych kolorowych odsłuchów, z jakimś kablem, co może nie ma tyle szczegółów, ale dodaje fajności.

Potem się zastanowię co dalej 🙂.

22 godziny temu, baron_bartek napisał:

Czyli przez equ? Equalizer to nie jest dsp?

NIe. To nie ma nic wspólnego z pomiarami. Praktycznie wszystkie wzmacniacze pomiarowo są płaskie lub w miarę płaskie. Są wzmacniacze grające tak że słyszysz podkreślone niskie pasmo, a są grające podkreśloną górą i myślę że Tucana do tej 2 kategorii się wpisuje...

Tryb NOS (sam używam denafripsowego "fake NOS") akurat obniża zazwyczaj wysokie pasmo (pomiarowo) i dobrze się wpisuje w jasne systemy.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

NIe. To nie ma nic wspólnego z pomiarami. Praktycznie wszystkie wzmacniacze pomiarowo są płaskie lub w miarę płaskie. Są wzmacniacze grające tak że słyszysz podkreślone niskie pasmo, a są grające podkreśloną górą i myślę że Tucana do tej 2 kategorii się wpisuje...

Tryb NOS (sam używam denafripsowego "fake NOS") akurat obniża zazwyczaj wysokie pasmo (pomiarowo) i dobrze się wpisuje w jasne systemy.

To nie jest tak, żę NOS to robi coś na zasadzie EQU - mówię to ze słuchu, ale całkowicie nie.

TO bardziej jak sterowanie przez BW OCTAVE - jak jest wysoka to dźwięk jest delikatny, a niska to krzyczy.

Mnie się bardziej wydawało coś w stylu (te nazwy to moja wyobraznia 😛 😞

OS == operating system, czyli dźwięk jest sterowany przez jakiś dsp w gustardzie (włącznie z tym, że działa głośność) - i tutaj mamy coś co nazwałem syndromem creative - jak wyciągnąć więcej z przymulonych głośników (albo bardzo ciemno brzmiących - ja nie mówie że to źle).

NOS == Noy  OS ? Gdzie dźwięk gra jak maszyna dała i nawet głośności nie ustawisz.

CO do Leemy, to nie gra ciemno, ale gra tak fajnie i łagodnie na górze, że nie jest to też jasne granie - wg mnie aksamitne jak trzeba i w miarę płaskie - ale nie mam pomieszczeń i sprzętu do testowania - jedynie na spendorze testowałem.

Też uważam że leema nie gra ciemno. Po prostu nie akcentuje wysokich tonów. Gra jednak z dobrym rozmachem. I zwrotna głębia. 

10 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Też uważam że leema nie gra ciemno. Po prostu nie akcentuje wysokich tonów. Gra jednak z dobrym rozmachem. I zwrotna głębia. 

Przez płasko miałem na myśli, dość neutralnie - wg mnie, żadne pasmo nie jest szczególnie wybrzuszone....

... ale tak jak pisałem, nie mam dość sprzętu by porównywać. Mogę tylko powiedzieć, że nie lubię dużo wysokich, a tutaj mnie nie drażnią.

W dniu 25.02.2025 o 19:42, baron_bartek napisał:

NOS == Not OS 😛

A OS = Oversampling. NOS = Non Oversampling.

Wszelkie agresywne manipulacje na sygnale cyfrowym to zło wcielone. Bezwzględnie należy ich unikać.

Np. DSP: tutaj gość tłumaczy co i jak.

Edytowane przez il Dottore

17 godzin temu, il Dottore napisał:

A OS = Oversampling. NOS = Non Oversampling.

To musi być coś więcej niż oversampling. Ja miałem parę urządzeń z ovesamplingiem i on powodował, że muzyka była łagodniejsza i szlachetniejsza (oversampling to shadering/wygładzenie cyfrowego sygnału tak by był bardziej analogowy).

Tutaj występuje efekt odwrotny - wyostrzenie... właśnie bym powiedział, że to undersampling i przesunięcie w BW OCtave, ale tutaj pewnie by trzeba inżyniera dźwięku by się wkminił o co chodzi.

24 minuty temu, baron_bartek napisał:

oversampling to shadering/wygładzenie cyfrowego sygnału tak by był bardziej analogowy).

Żadne wygładzenie. Idea oversamplingu polega na tym żeby przesunąć działanie filtrów poza zakres słyszalny. W trybie NOS wysokie tony opadają wcześniej,  stąd też zazwyczaj brzmi łagodniej.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Być może mylę pojęcia. Mnie chodzi o to by metodą cyfrową, zrobić z 010101010101 bardziej analogową linie falistą. (w grafice shader typu HQ1-4)... wygładzanie sygnału cyfrowego żeby z kwadracików się zrobiła linia 😛

Interpolation_lines_-_comparison.png

Nie mogę znaleźć odpowiedniego obrazka - tutaj raczej mamy rozmycie, niż zwiększenie ilości kroków, ale wiadomo o co chodzi.

22 godziny temu, baron_bartek napisał:

Ukryta Zawartość

Nie mogę znaleźć odpowiedniego obrazka - tutaj raczej mamy rozmycie, niż zwiększenie ilości kroków, ale wiadomo o co chodzi.

Tak wygląda na przykład zwiększanie rozdzielczości w telewizorach obrazu. 

No i na tym przykładzie są modele telewizorów które lepiej sobie z tym radzą i takie które gorzej

Ukryta Zawartość

19 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Tak wygląda na przykład zwiększanie rozdzielczości w telewizorach obrazu. 

No i na tym przykładzie są modele telewizorów które lepiej sobie z tym radzą i takie które gorzej

Zdecydowanie są modele co sobie radzą lepiej i gorzej, dzisiaj się dzieją cuda w przetwarzaniu obrazu. Dzięki reshade, można z gry 320x240 zrobić by wyglądała fantastycznie na tv 4k - będzie wyglądała jak na prawdziwym crt (i wymagała mocarnej karty, zamiast procesora 286 😛).

W tv nie ma na co liczyć, ale realnie podniesiesz jakość obrazu z 720p na 1080p (ale nie m4 jak to reklamują). Na chwile obecną tv ma dość siły obliczeniowej by puśić parę filtrów naraz (bo to nie leci na jego progu tylko zoptymalizownym układzie co robi tylko to). Algorytm shadera może wziąść w każdej klatce 25 klatek do przodu i do tyłu i na tej podstawie sobie wyliczyć obraz nawet nim wejdzie shader 🙂

Na komputerze w programie pot player jakiś czas temu zrobili shadery - REWELKA to poprawiło obraz moich 720p i 1080p.

No ale co to ma do dźwięku.... na audiofilskość nie liczcie, ale ta sama zasada portafil wygładzić cyfrowy sygnał dźwięku i co za tym idzie jest szlachetniejszy, bardziej muzykalny... czy to się nazywa oversampling czy interpolacja to ja nie wiem 🙂

No właśnie i o tym mówię przecież nasz wzrok jest zdecydowanie zmysłem bardziej czułym niż ucho więc jeżeli w tej domenie udaje się zrobić takie cuda to myślę że oversampling w niektórych przypadkach także nie musi oznaczać zła. 

Osobiście na przykład nie patrzę na to czy któreś urządzenie to ma czy nie ma testując go dopiero po podczas analizy powiedzmy jakiejś niewielkich danych technicznych po prostu czytam to z ciekawości

23 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

No właśnie i o tym mówię przecież nasz wzrok jest zdecydowanie zmysłem bardziej czułym niż ucho więc jeżeli w tej domenie udaje się zrobić takie cuda to myślę że oversampling w niektórych przypadkach także nie musi oznaczać zła. 

Osobiście na przykład nie patrzę na to czy któreś urządzenie to ma czy nie ma testując go dopiero po podczas analizy powiedzmy jakiejś niewielkich danych technicznych po prostu czytam to z ciekawości

Jak kupiłem pierwszys mart tv to mi szczęka opadła jak pryszcze wyglądają na gębie aktora bo miał wyostrzanie, bo nie było jezczelnym filtrem, ale faktycznie jakieś shadery.

W ifi wzmacniaczu słuchawkoym były 2 przełaczniki: zwiększenie basu i przestrzeni - obydwa były na tyle dobre, e słowa nie powiem. Asus xonar, miał oversampling i działał idealnie tak jak napisałem.

OS, NOS to dla mnie nowość i jestem zdumiony, że NOS nie jest w standardzie, tylko trzeba go włączyć 😄

A mi się właśnie nie podobało jak wyglądał obraz z anteny analogowej na telewizorach LED Smart. Wcześniej miałem okazję. Stara. Najniższy model. Kurcze ta to sobie radziła z takim obrazem. 

Satelita/lcd fatalne połaczenie - wynalazki z innej epoki i sygnał absolutnie niedopasowany do medium...

... i ciężko tutaj coś ugrać, za mała rozdziałka na shadery, chyba, że emulujące crt czyli 20 cali z paru metrów 🙂.

Wg mnie shadery się zaczynają od 720 - już masz dość pikseli by coś wyliczać.

Opublikowano (edytowane)

Ta zabawa bez nosa mi nieco zniekształciła percepcję. Podłączyłem obok siebie gustarda i bursona - pi razy drzwi jest tak jak pisałem, burson nieco miększy, ale niedużo. W gustardzie jest więcej w sumie wszystkiego i to słyszalne, ale nie są to jakieś dramatyczne różnice.

W skrócie, jak ktoś chce pełniejsze doznanie to Gustard 🙂 Myślę, że to jednak będzie mój ostatni dac.

Bursona być może zostawię jako wzmacniacz słuchawkowy... albo sprzedam w dobre ręce - pomyśle.

• Pokaż nowe odpowiedzi