Skocz do zawartości
IGNORED

RELigia - sub

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 1.07.2024 o 14:25, BlueDot napisał:

Moje pytanie bylo czysto hipotetyczne. Gdybys teraz nie mial zadnego suba to wybral bys REL T9x czy SVS sb3000?

Mam obydwa z tych dwóch i żadnego nie uważam akurat za gorszy czy lepszy. 🙂 

Gdybym kupował jeszcze raz kupiłbym akurat dwa T9X i nawet zaproponuję Tobie zamianę tego SB3000 za T9X 🙂 

I tak jak napisał Tobie kolega , nie każdy to samo potrzebuje.  Z SB 3000 zapraszam na priv 🙂

4 minuty temu, 77Mariusz77 napisał:

Po raz kolejny lepszość REL okazuje się być legendą.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 5.07.2024 o 22:58, szymon1977 napisał:

Widzę, Ty zmieniłeś sens pierwotnej wypowiedzi a ja zachowałem.

Cytowanie wybiórcze zawsze zmienia sens. Więc zamysł jest dokładnie taki sam. 

W dniu 5.07.2024 o 23:09, szymon1977 napisał:

Ej! W tym towarzystwie słowo "bardzo" zarezerwowane jest dla REL 🙂

Wiesz że teraz to już szyderca się z ciebie zrobił? Bardzo nie ładnie jak na doświadczenie które posiadasz.

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Cytowanie wybiórcze zawsze zmienia sens.

Wprost przeciwnie - cytowanie z założenia jest wybiórcze, więc trzeba to umiejętnie zrobić aby sens zachować.

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Wiesz że teraz to już szyderca się z ciebie zrobił? Bardzo nie ładnie jak na doświadczenie które posiadasz.

Popraw się to będziesz mieć "ładnie". A w temacie dyskusji masz co do powiedzenia, poza pretensjami, że ktoś zamiast przyznać Ci rację, to przedstawił i uzasadnił odmienne zdanie?

Edytowane przez szymon1977

W dniu 6.07.2024 o 12:26, 77Mariusz77 napisał:
W dniu 1.07.2024 o 14:25, BlueDot napisał:

Moje pytanie bylo czysto hipotetyczne. Gdybys teraz nie mial zadnego suba to wybral bys REL T9x czy SVS sb3000?

Gdybym kupował jeszcze raz kupiłbym akurat dwa T9X i nawet zaproponuję Tobie zamianę tego SB3000 za T9X 🙂 

I tak jak napisał Tobie kolega , nie każdy to samo potrzebuje.  Z SB 3000 zapraszam na priv 🙂

Mnie najbardziej interesuje teraz komentarz założyciela wątku, bo od początku się klepie o tym samym do niego czyli o indywidualnych potrzebach oraz upodobaniach.

25 minut temu, S4Home napisał:

bo od początku się klepie o tym samym do niego czyli o indywidualnych potrzebach oraz upodobaniach.

To nie ma najmniejszego znaczenia. Nie rozmawiamy tutaj o upodobaniach ani potrzebach, tylko o lepszosci jednego produktu nad drugim zakladajac ze kosztuja tyle samo.

Widze ze masz duzy problem zeby to zrozumiec, no ale co poradze.

2 minuty temu, BlueDot napisał:

To nie ma najmniejszego znaczenia. Nie rozmawiamy tutaj o upodobaniach ani potrzebach, tylko o lepszosci jednego produktu nad drugim zakladajac ze kosztuja tyle samo.

Dla Ciebie SVS jest lepszy, bo ma DSP, a dla kogoś innego REL będzie lepszy, bo na przykład lepiej zagra w jego systemie. 

6 minut temu, Ajothe napisał:

Dla Ciebie SVS jest lepszy, bo ma DSP, a dla kogoś innego REL będzie lepszy, bo na przykład lepiej zagra w jego systemie. 

Nie. 

13 minut temu, BlueDot napisał:

Nie. 

Tak 🙂

W dniu 6.07.2024 o 12:26, 77Mariusz77 napisał:

@BlueDot tutaj nawet masz przykład z życia wzięty🙂

2 godziny temu, Ajothe napisał:

A który będzie lepszy obiektywnie i będzie mieć lepszy stosunek wartości do ceny?

3 godziny temu, S4Home napisał:

od początku się klepie o tym samym do niego czyli o indywidualnych potrzebach oraz upodobaniach.

"Klepie" - dobrze powiedziane. Wątek o jakości subwooferów, a jeden z drugim "klepią" o tym, co im się podoba.

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Wprost przeciwnie - cytowanie z założenia jest wybiórcze, więc trzeba to umiejętnie zrobić aby sens zachować

Weź to przeczytaj i się zastanów. 

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

w temacie dyskusji masz co do powiedzenia, poza pretensjami, że ktoś zamiast przyznać Ci rację, to przedstawił i uzasadnił odmienne zdanie?

Tak się składa że kilka osób tu przyznało rację:)

2 godziny temu, BlueDot napisał:

A czy lepsze to nie znaczy dopasowane do potrzeb, upodobań? Halo!

14 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A czy lepsze to nie znaczy dopasowane do potrzeb, upodobań? Halo!

Lepsze jest generalnie lepsze. Lepiej zaprojektowane, wykonane z lepszych materialow, posiadajace lepsze osiagi itp. To ze Ty wybierasz cos bo ktos Ci zryl glowe haslami reklamowymi/marketingowymi w ktore uwierzyles, natomiast ja wybieram lepszy produkt. REL tutaj nawet nie ma podjazdu do konkurencji, oni zostali w tyle i tego nie da sie ukryc. A te bzdety ktore Hunt glosi na YT sa zenujace. Ja myslalem ze czlowiekowi tego pokroju takie cos przez gardlo nie przejdzie, ale jak widac pieniadz potrafi doprowadzic do tego ze ktos wlasna twarza  swieci w imieniu firmy tracac przy tym reputacje. Ale jak sie ma wiernych...

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Tak 🙂

@BlueDot tutaj nawet masz przykład z życia wzięty🙂

Nie interesuja mnie takie przyklady. Teraz kazdy moze napisac wszystko, tylko nie kazdy pisze prawde.

Jak dobrze że mamy na tym forum takich speców którzy potrafią swoimi opiniami opartymi na wiedzy naukowo-propagandowej wybić człowiekowi z głowy zakup jakiegoś audio "badziewia" za pierdyliard złociszy. Baa ...nie dość że wybiją to jeszcze zaproponują zakup "perełki" sprzętu audio za duuużo mniej złociszy albo za tyle co ów "badziew" ale za to wykonane w technologii międzygalaktycznej. Nie wiem czy niektórzy zdają sobie z tego sprawę ale jesteśmy "szczęściarzami" ....😜😁

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

czy lepsze to nie znaczy dopasowane do potrzeb, upodobań?

Nie.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Weź to przeczytaj i się zastanów. 

Przeczytałem - powtórzyć?

1 godzinę temu, BlueDot napisał:

Lepsze jest generalnie lepsze. Lepiej zaprojektowane, wykonane z lepszych materialow, posiadajace lepsze osiagi itp. To ze Ty wybierasz cos bo ktos Ci zryl glowe haslami reklamowymi/marketingowymi w ktore uwierzyles, natomiast ja wybieram lepszy produkt.

A ja wybieram ten, który mi subiektywnie najbardziej pasuje, niekoniecznie musi być on obiektywnie lepszy. Wspomniany tu ASW608 wybrałem, bo pasowały mi jego rozmiary, cena była baaardzo atrakcyjna, a w podobnej z legendarnego REL była tylko miniaturka. Przekonało mnie, że znalazłem kilka pozytywnych opinii, a negatywnej ani jednej. W momencie zakupu nie wiedziałem o subach nic i choć grał fajnie, to przez kilka miesięcy miałem kompleks REL, aż dowiedziałem się, że to ta sama klasa brzmienia co T5.

2 godziny temu, BlueDot napisał:

Lepsze jest generalnie lepsze. Lepiej zaprojektowane, wykonane z lepszych materialow, posiadajace lepsze osiagi itp. To ze Ty wybierasz cos bo ktos Ci zryl glowe haslami reklamowymi/marketingowymi w ktore uwierzyles, natomiast ja wybieram lepszy produkt. REL tutaj nawet nie ma podjazdu do konkurencji, oni zostali w tyle i tego nie da sie ukryc. A te bzdety ktore Hunt glosi na YT sa zenujace. Ja myslalem ze czlowiekowi tego pokroju takie cos przez gardlo nie przejdzie, ale jak widac pieniadz potrafi doprowadzic do tego ze ktos wlasna twarza  swieci w imieniu firmy tracac przy tym reputacje. Ale jak sie ma wiernych...

Rel podobnie jak inne firmy reklamuje swój produkt. Oni i tak bardziej od innych wychodzą do klienta czego przykładem masz filmiki na youtube z pomocą techniczną, podłączeniami czy inne porady do ustawień itd. To że przy okazji trochę lekko ponaciągają i pochwalą swoje rzeczy jest normalne i do przyjęcia, wszystko w granicach normy.

Lepsze/gorsze to subiektywna opinia. Jak dla mnie Rel nie ma podjazdu do konkurencji jeśli chodzi o kwestie mocowe, zejście. To jest mierzalne, więc bez wątpliwości. Więc do kina oceniam ich na przeciętny sprzęt, dla kinomaniaków raczej słaby w relacji jakość/cena. Chyba że ktoś jest bardzo bogaty i wyda kupę kasy na kilka subwooferów tej marki żeby wyciągnąć moc/zejście odpowiadające subowi innej marki. Ale jakość dźwięku w muzyce to inna bajka. To jest subiektywne odczucie, poza tym każdy większą uwagę zwraca na co innego. Jeden woli krótszy, szybciej wygaszany bas a ktoś inny bardziej tłusty, ciągnący się itd itd. Ja ich tutaj oceniam bardzo wysoko i na pewno jest to ścisła czołówka. Wiele innych osób ocenia podobnie, więc to nie jest przypadek że to ceniona marka. Wykonanie to także ścisła czołówka, nie robią fuszerki, ich suby nie pierdzą po latach, obudowy nie rezonują, czego nie można powiedzieć np o B&W. 

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie.

Przeczytałem - powtórzyć?

A ja wybieram ten, który mi subiektywnie najbardziej pasuje, niekoniecznie musi być on obiektywnie lepszy. Wspomniany tu ASW608 wybrałem, bo pasowały mi jego rozmiary, cena była baaardzo atrakcyjna, a w podobnej z legendarnego REL była tylko miniaturka. Przekonało mnie, że znalazłem kilka pozytywnych opinii, a negatywnej ani jednej. W momencie zakupu nie wiedziałem o subach nic i choć grał fajnie, to przez kilka miesięcy miałem kompleks REL, aż dowiedziałem się, że to ta sama klasa brzmienia co T5.

ASW 608 nie jest taki tani, 2799zł na stronie TopHifi, 2399 promocja była - ostatnie ceny. Rela T5x bez problemu kupię za 2900 nowego. T5i 2790zł, więc spokojnie poniżej tego - za niewiele ponad 2k byłby też do kupienia.  Jakość wykonania nie do porównania między B&W a Rel. Brzmienie klasowo owszem podobne, inne charaktery, oba bardzo fajne. Być może masz inne ceny za granicą albo trafiłeś jakąś promocję na B&W i trochę zniekształcasz rzeczywistość, jakoby B&W był 2x tańszy od Rela, ja opieram się na tym co jest/było dostępne w PL. 

Edytowane przez don111
5 minut temu, don111 napisał:

Lepsze/gorsze to subiektywna opinia.

Nie, czy coś jest lepsze lub gorsze ocenia się na podstawie czynników obiektywnych, subiektywnie to możesz co najwyżej powiedzieć "ten mi pasuje a tamten nie".

Ja miałem te wszystkie subwoofery, więc mogę porównać. Ty kupiłeś w ciemno i opowiadasz że masz dużo taniej to samo, a porównujesz przez pryzmat danych technicznych producentów. Więc nie masz do końca tego samego, choć najważniejsze (dźwięk) masz porównywalne. Trochę wyższa cena Rela jest uzasadniona przez zdecydowanie lepsze wykonanie, dużo większa waga, jakość wykończenia obudowy, wzmacniacza. W Rel nie masz plastikowych gałek ani przełączników.

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie, czy coś jest lepsze lub gorsze ocenia się na podstawie czynników obiektywnych, subiektywnie to możesz co najwyżej powiedzieć "ten mi pasuje a tamten nie".

W audio obiektywizm nie istnieje. 

11 minut temu, don111 napisał:

opowiadasz że masz dużo taniej to samo

Nic takiego nie pisałem.

porównujesz przez pryzmat danych technicznych producentów.

Nic takiego nie pisałem.

Więc nie masz do końca tego samego

Nie pisałem, że mam to samo ani nawet podobne. Zasadniczo dementujesz swoje własne fantazje a nie moje wpisy.

choć najważniejsze (dźwięk) masz porównywalne. Trochę wyższa cena Rela jest uzasadniona przez

No i właśnie w tym rzecz, że są to produkty konkurencyjne (jeden troszkę droższy ale też troszkę lepszy), a nie jeden król i zgraja pachołków. 

-----

10 minut temu, Ajothe napisał:

W audio obiektywizm nie istnieje. 

O matko...

-----

Ja miałem te wszystkie subwoofery

A ja nie, więc dokonuję wyboru w oparciu o opinie tych co mieli.

Edytowane przez szymon1977

30 minut temu, szymon1977 napisał:
39 minut temu, don111 napisał:

opowiadasz że masz dużo taniej to samo

Nic takiego nie pisałem.

Oczywiście że pisałeś, może nie do końca używałeś tych słów ale to nie ma znaczenia, dlatego bo cały wydźwięk Twoich wypowiedzi do tego się właśnie sprowadza, że masz dużo taniej podobnej klasy sprzęt. To może akurat się zgadza, tyle że na cenę wpływa nie tylko jakość dźwięku ale też koszt i jakość wykonania, a ta w B&W znacząco odbiega od tego co dostajesz w Rel. Trochę wyższa cena jest uzasadniona w 100%. 

A jeśli ktoś szuka mocy, zejścia to nie kupuje ani Rela ani B&W, bo obydwie marki są pod tym względem lipne, w stosunku do pieniędzy jakie trzeba za nie zapłacić. Jedyne z czym się można zgodzić, tytuł tematu - RELigia - coś w tym jest, że bum na suby Rela nabrał może za dużych rozmiarów, zwłaszcza że ich ceny są coraz wyższe i nie aż tak opłacalne jak do niedawna. Dla równowagi powinno być więcej poleceń innych subwooferów. Bo to nie jest rzeczywiście tak, że jest jeden Rel i długo nic. Choć Rel wypuszcza same świetne modele i robi to od ponad 20 lat regularnie, nie spotkałem jeszcze Rela, który by słabo grał ani który byłby słabo wykonany a miałem ich chyba ze 20 różnych modeli. Dlatego marka zbudowała swoją renomę i jest ceniona nie bez powodu. Zasłużyli na to. Osobiście wolałbym niższą cenę niż lakier piano i aluiminiowe nóżki i inne bajery, ale cóż, taka jest ich polityka i wybór. Oprócz Rel są bardzo fajne inne subwoofery, wspomniane B&W, Velodyne, ale także Sunfire, Acoustic Energy, nawet niektóre suby Wharfedale, KEF zaskakiwały. Poza tym są inne, ale już bardziej egzotyczne marki. Jednak żadna marka nie ma od tylu lat takiej  ciągłości, odświeżanych linii tak wielu swoich subwooferów i takiej regularnej jakości jaką daje Rel. Poza tym należy rozgraniczyć wyraźnie - subwoofery do kina / muzyki, ewentualnie do tego i do tego. Rel nie wszędzie będzie najlepszy ani nawet w czołówce.  

Edytowane przez don111
14 minut temu, don111 napisał:

Oczywiście że pisałeś

Nie, ja piszę dokładnie to co mam do przekazania, nie przypisuj mi autorstwa swoich własnych fantazj

24 minuty temu, don111 napisał:

może nie do końca używałeś tych słów ale to nie ma znaczenia, dlatego bo cały wydźwięk Twoich wypowiedzi do tego się właśnie sprowadza, że masz dużo taniej podobnej klasy sprzęt.

Pomyliłeś mnie z BlueDot.

16 minut temu, don111 napisał:

Bo to nie jest rzeczywiście tak, że jest jeden Rel i długo nic

Kiedyś tak (chyba?) było, pozostała legenda.

-----

9 minut temu, Ajothe napisał:

yle lat na forum i jeszcze się nie nauczyłeś, że audio to subiektywne hobby? 

Nauczyłem się, że niektórzy są zbyt mali by powiedzieć "X jest lepszy, wybrałam Y bo..." - ich musi być najlepsze!

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nauczyłem się, że niektórzy są zbyt mali by powiedzieć "X jest lepszy, wybrałam Y bo..." - ich musi być najlepsze!

To znaczy, że straciłeś kupę czasu i nadal próbujesz sobie wyobrazić jak grają suby RELa na podstawie śmieszniej krucjaty antyfana 😁

6 minut temu, Ajothe napisał:

To znaczy, że straciłeś kupę czasu i nadal próbujesz sobie wyobrazić jak grają suby RELa na podstawie śmieszniej krucjaty antyfana 😁

Mialem kilka subow tej firmy na przelomie ostatnich 17 lat wiec daruj sobie z ta krucjata. Gdyby inne produkty nie byly lepsze ten temat nigdy by nie powstal. Czasy sie zmienily, inne firmy sie rozwijaja i robia coraz lepsze produkty a REL daje pigment na membrane po to zeby w kolejnej odslonie tego samego suba powiedziec ze pigment usuneli zeby zmniejszyc wage membrany, niestety w kolejnej odslonie znowu dodaje pigment tak jakby nagle ta dodatkowa waga juz nie miala znaczenia. I tak sie bujaja nie wnoszac w zasadzie nic nowego a szum robia tak wielki jakby jakies rewolucyjne zmiany wprowadzili. Ja tego nie lykam, to jest jakas paranoja.

Polecam niedowiarkom wejsc na ich strone i pobawic sie zakladka "Subwoofer finder". Tam to sie dopiero robi wesolo 🤣

14 minut temu, Ajothe napisał:

Nie wiem, jestem niewierzący 🙂

Nie martw sie. Hunt ma silny dar przekonywania.

Ta akcja z nowym T9x w czrwieni to tez jakis zart 🤣

Pewnie Hunt ktorejs nocy mial sen, ze jak pomaluja suba na czerwono to bedzie muzykalniejszy 🤣

52 minuty temu, szymon1977 napisał:
Godzinę temu, don111 napisał:

Oczywiście że pisałeś

Nie, ja piszę dokładnie to co mam do przekazania, nie przypisuj mi autorstwa swoich własnych fantazj

Takich postów dwuznacznych miałeś z 10 (co najmniej), w tym ostatnio że zamiast asw608 mógłbyś mieć tylko miniaturkę Rela T0 (czyli uznałeś t5x, odpowiednik asw608, za zbyt drogi). Ale może o coś innego chodziło, kto wie 🙂

53 minuty temu, szymon1977 napisał:
Godzinę temu, don111 napisał:

Bo to nie jest rzeczywiście tak, że jest jeden Rel i długo nic

Kiedyś tak (chyba?) było, pozostała legenda.

W Rel nic się nie zmieniło. Nadal robią świetne suby o znakomitym brzmieniu w stereo. To że inni się zbliżyli/przeskoczyli ich, to nie ujma dla Rela. Dla kogoś kto szuka suba do muzyki - Rel może być nadal pierwdzym wyborem, mimo nienajniższych cen. 

Edytowane przez don111
7 minut temu, don111 napisał:

Takich postów dwuznacznych miałeś z 10 (co najmniej), w tym ostatnio że zamiast asw608 mógłbyś mieć tylko miniaturkę Rela T0 (czyli uznałeś t5x, odpowiednik asw608, za zbyt drogi). Ale może o coś innego chodziło, kto wie 🙂

Chodziło mi dokładnie o to, co napisałem - skończ fantazjować i zacznij czytać.

46 minut temu, Ajothe napisał:

próbujesz sobie wyobrazić jak grają suby RELa

Na tę chwilę w ogóle mnie to nie interesuje, wystarczy mi Wasza opinia, z której wychodzi, że dopłacając nieco dostałbym brzmienie podobnej klasy i kilka pomniejszych zalet.

25 minut temu, BlueDot napisał:

Polecam niedowiarkom wejsc na ich strone i pobawic sie zakladka "Subwoofer finder". Tam to sie dopiero robi wesolo 🤣

Oczywistą sprawą jest że to 'zautomatyzowany' system doboru suba wg parametrów technicznych, a nie jakiś przeanalizowany dobór przez specjalistę ze sztabu Rela. To byłoby niewykonalne. Zapewne cena kolumn jest tam jakimś mocnym czynnikiem że zamiast małego suba do małych (drogich) kolumm często wybiera droższy (i większy przy okazji) subwoofer. 

• Pokaż nowe odpowiedzi